1.9.2016

Harrastavan perheen kodinhoitohuone eli käytännöllisyyttä arkeen.


Pidän itseäni aika analyyttisenä ihmisenä mutta voi myös olla, että olen vain neuroottinen. Tapanani on pohtia seurauksia ja niihin johtavia syitä aika perusteellisesti ja miettiä, millä palasilla täysin arkisiinkin asioihin voi vaikuttaa. Jo vuosia sitten ymmärsin mikä vaikeuttaa arkea ehkä kaikkein eniten: se ettei asioille ole omaa paikkaa. Tavaroiden epämääräisen tai epäkäytännöllisen sijoittamisen välitön seuraus on yleensä sotku sekä se, että joutuu etsimään tavaroita tai kaivamaan niitä mitä järjettömimmistä paikoista. Tästä seuraa lähes poikkeuksetta aikahaaste haaste, sillä etsimiseen ja kaivamiseen menee ylimääräistä aikaa ja sitten onkin jo kiire. Kiireestä seuraa hermostumista ja tiuskimista ja kas kas, ollaan tilanteessa missä x määrä perheenjäseniä etsii, paiskoo, tiuskii ja koko porukka on myöhässä ja kämpässä yleensä vielä isompi epäjärjestys. No, mikäs sen mukavampaa 7 päivänä viikossa …eiku.


Jokaisen arkeen kuuluu vähän eri asiat ja myös resurssit ovat eri. Meidän resurssit muuttuivat huomattavasti kolme vuotta sitten kun muutimme kerrostalosta omakotitaloon mutta toisaalta pari vuotta myöhemmin huomasimme asuvamme kahden kilpaurheilijan kanssa. Niinpä pikkuhiljaa oman talon toiminta käytännössä on selkeytynyt ja myös arjen tuomat haasteet konkretisoituneet.

Ennen.
Monesti talon sydämeksi ajatellaan keittiötä. Jos sydän on se, joka mahdollistaa koko systeemin käynnissä pysymisen, on se meillä ehdottomasti kodinhoitohuone. Kodinhoitohuoneessa pestään vaatteet joka mahdollistaa meidän liikkumisen yleisesti hyväksytysti verhoiltuna mutta kodinhoitohuone on myös meidän harrastusvarustelun keskusyksikkö. Koska lapsilla on harrastuksia jokaisena päivänä viikossa ja yhteensä kaikkineen noin ehkä 25 tuntia, on harrastusvarusteiden säilytyksellä ja harrastuksiin lähtemisen sujuvuudella suuri merkitys ajankäytöllisesti. Koska olen suurimman osan arjestä yksin jälkikasvun kanssa, on molempien ollut pakkokin oppia omatoimiseksi ja meillä oltava tietyt rutiinit, sillä aikaa ei kertakaikkiaan ole yhtään liikaa.

Kodinhoitohuone kätkee sisäänsä myös kaikki remppa ja siivoustavarat. Huone sijaitsee alimmassa kerroksessa ja sinne on pääsy eteisestä sekä vilpolasta. Aika hankalan huoneesta tekee sen läpikulku, jonka johdosta alun perin huoneeseen on sijoitettu kaikki toiminnot toiselle pitkälle seinälle. Huoneen isosta koosta huolimatta kaappitila on mielestäni suunniteltu hieman epäkäytännölliseksi ja se osittain puutteellistakin. Tosin keskellä seinää oleva ikkuna estää kokonaisen kaappiseinän rakentamisenkin. Arvostan kuitenkin pitkää pöytätasoa sillä siinä lepää niin viikattavat kuin viikatutkin pyykit, kunnes ne kannetaan kaappeihin.

Kun reilu vuosi sitten nurkkiin ilmestyi pikku hiljaa suksimonojen, snoukkakenkien, tennisvarusteiden ja ulkoluistimien lisäksi kahdenlaista kilpaluisteluvarustetta, alkoi allekirjoittaneella pinna kiristyä. Tiedättehän sen pienen valtion kokoisen ka-ma-lal-ta haisevan lätkälaukun? Ja ne hemmetin hanskat, suojat ja kolmet luistimet ja puukepit. Siihen päälle pienempi laukku ja kaiken maailman harkka- ja verkkavarusteet. Ja sitten me etitään niitä kamoja seitsemänä päivänä viikossa pitkin lattioita ja laukkuja ja odotetaan milloin valmentaja huomauttaa, että ”kissat-ohjelma oli viime kaudella, eikä harkkoihin kaivata enää karvan karvaa". Ehdoton lempparini oli, kun joskus yritin mennä saunaan ja koko pesuhuone on täynnä lätkävarusteita ja alkoi ketuttamaan jo ovella.


Hey, no more.

Suunnittelin kodinhoitohuoneeseen pienen hyllylaajennuksen ja Anttilan myymät -50% Elfat tulivat enemmän kuin tarpeeseen. Suunnittelun lähtökohtia oli, ettei mitään ole lattialla, nuoriso yltää itse omiin tavaroihinsa ja mitään ei tarvitse siirtää, että saa oikean varusteen esiin. Kaikki harrastuskamat, lukuun ottamatta suksia, lautoja ja snoukkakenkiä/kypäriä, on nyt yhdessä hyllystössä.


Ylimmällä hyllyllä oikealla makaa sulkismailat ja alapuolella olevalla rekillä kuivatetaan kaikki hengarissa kuivatettava pyykki kuten kauluspaidat ja housut. Rekin alapuolella on hengarikori sekä kori, johon tyhjennetään kuivausrummusta sukat. Näitä koreja meillä kiertää kaksi: yksi on yläkerran kylppärissä likavaatekorina ja kun se tulee alas ja tyhjennetään likavaatekaappiin, viedään alhaalta samalla täysi sukkakori ylös, lajitellaan sukat laatikkoihin ja laitetaan pyykkikoriksi. Ja kaiken realistisuuden nimissä totean, ettei se nyt aina mene ihan näin saumattomasti. Sukkakorien alla majailee bellan kisalaukku.


Toisella puolella ylähyllyllä on se pahamaineinen lätkälaukku, josta koko hyllymuutos sai alkusysäyksen. J säilyttää hallilla ”kovat” lätkäkamat ja käyttää laukkua ainoastaan kismatkoilla. Ylähyllyn alapuolella on varattu hylly silitettäville pyykeille ja sen alla hylly sisäpelikengille. Tennistä pelataan kolme kertaa viikossa joten kengät ja mailat on oltava helposti saatavilla. Taso on tarkoitettua reppujen pakkaamista sekä puhtaan pyykin koria varten.
Reunimmaisen laatikoston yläkorissa on kokoelma erilaisia laukkuja. Vähän päivästä riippuen harrastuskamoja laitetaan milloin putkikassiin ja milloin kangaskassiin. Kaikki perheen uimapuvut löytyvät myös täältä, josta ne on helppo ottaa mukaan pyyhkeen kanssa jos tulee lähtö rannalle tai kaverin kanssa uimaan. Alimmassa korissa on bellan ulkoluistimet joita käytetään koululuistelussa. Keskimmäinen koristo on bellan; ylimmässä luisteluun liittyvät vaatteet ja varusteet ja alempana tennis ja koululiikuntavaatteet. Vastaavasti Jiin korit löytyvät oikealta ja varusteet samalla logiikalla. Mikäli tarvitsemme lisää säilytystilaa, on hyllyjä helppo lisätä ja lattiatila pysyy edelleen vakiona ja etenkin tavarattomana. Inhoan sitä, kun joutuu ensin nostamaan sata tavaraa ylös ennen kun voi imuroida tai en mahdu lajittelemaan pyykkejä kunnolla.


Kun eri harrastuksia on välillä peräkkäin samana päivänä, ei ole pakko edes ottaa kenkiä pois sillä riittää pit stop kodinhoitohuoneessa. Mainittakoon vielä, että eteishallin toisella seinällä on pieni vaatehuone, joka pitää sisällään lumilautakengät sekä lautailussa käytettävät villa/tekniset kerrastot sukkineen. Tällä järjestelyllä kaikki harrastuskamat ovat yhdessä paikassa ja yläkerran kapeissa on ainoastaan käyttövaatteet. Teoriassa homma toimi täydellisesti, loppuhan on kiinni ainoastaan jälkikasvun kovapäisyydestä eli miten hyvin menee jakeluun, missä niitä tavaroita pidetään. Lopetin jo joku aika sitten osallistumisen etsintöihin eli nyt on vain nuorisosta kiinni, kuinka sujuvaa haluavat arjestaan tehdä.


Tämä ei ehkä kelpaa sisustuslehtien sivuille mutta tärkein on saavutettu, se toimii käytännössä.

16 kommenttia:

 1. Oletkohan sinä joskus aiemminkin maininnut jotain tasosta, jonka päällä on hyvä säilyttää viikattu ja viikkaamaton puhdas pyykki, ennen kuin se kuljetetaan kaappeihin? Jostain kuitenkin luin ja on tosi hyvä idea! Törkeästi kähvelsin idean käyttöön.
  Näyttää tosi kivan käytännölliseltä tuo kodinhoitohuone, harmi kun itellä ei nyt ole kodinhoitohuonetta ollenkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Varmasti olen :) Ja saa kähveltää, siksihän täällä ollaan. Me olimme vuosia ilman kodaria ja nyt kun sellainen on, osaan kyllä sitä kovasti arvostaa.

   Poista
 2. Voi että mä sitten tykkään tällaisista postauksista.:-)
  Mahtava systeemi teillä ja otan kyllä vinkkejä meidänkin harrastusrumbaan...

  Itselläni ihan liian lyhyt pöytätaso KHH:ssa ja se pitäisi ehdottomasti olla isompi. Meillä kaappitilaa yllinkyllin, mutta säilytänkin siellä kaikki lakanat, pyyhkeet, pöytäliinat, tyynyt ja tyynynpäälliset sekä laukut ja reput...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Amy! Mukava kuulla, että saa vinkkejä täältä. Olisi ihanaa jos kodariin mahtuisi kaappeihin kaikki liinavaatteetkin mutta jostain on visiin tingittävä. Jos joskus remppaa tehdään niin pitää kyllä miettiä tosi tarkkaan kaapit ja tasot.

   Poista
 3. Oh my, kun osaisin olla noin järjestelmällinen. Pienessä huushollissa siitä olisi todella paljon hyötyä. Meillä on paljon tuota, että en löydä sitä ja sitä, mihin sä olet laittanut sen ja sen... Onneksi ei ole kuin kahden naisimmeisen(hukkaan samalla tavalla tavarat kotiini kuin tyttäreni) tavarat hukassa. Ja toisinaan myös koiran...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. :D No se tietenkin helpottaa jos ei ole kuin kahden ihmisen tavarat etsittävänä. Meillä kyllä etsitään ja etenkin bellalla on tapana jemmata kaikki kasseihin. Mutta kai tämä pikkuhiljaa alkaa helpottaa kun nuoriso kasvaa :)

   Poista
 4. Nämä tällaiset postaukset ovat huippuja! Vuosien varrella olen saanut niin paljon hyviä vinkkejä kirjoituksistasi - kiitos! Ja edellisen postauksen villasukat olivat todella kauniita. Vaikka puikot eivät itsellä heilu, on mukava katsella aikaansaannoksiasi :)

  t: Kati

  VastaaPoista
 5. Ihan mahtavaa!
  Olen samanlainen analyyttinen ihminen kuin sinäkin (neuroottiseksi moni kyllä sanoo). Kaikki eivät ymmärrä kuinka tärkeitä nämä asiat ovat arjen sujuvuuden kannalta etenkin tällaisissa urheilija-perheissä missä tullaan ja mennään ja varusteita riittää, lisäksi ne varusteet on pestävä/huollettava siinä välillä (ja väli on joskus todella lyhyt).
  Meillä homma sujuu nyt järjestelmällisyydellä aika hyvin salibandy- ym. varusteiden osalta. Jääkiekkokamatkin menivät aiemmin kohtalaisesti, mutta nyt päänvaivaa tuottaa maalivahdin varusteet...ne ei mahdu minnekään ja se kuivaaminen...on niin tosi tylsä levitellä ja keräillä niitä saunan lauteilta...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä se :) Maalivahin varusteet kuulostaa aivan painajaismaiselta, eihän ne mahdu minnekään :o Onko teillä mahdollisuus säilyttää hallilla osaa kamoista?

   Poista
  2. Valitettavasti ei. Treenit on aina eri hallilla ja kamat kuljetetaan aina kodin kautta ;)

   Poista
 6. Likaisena tavarat menevät kuitenkin likapyykkiin? Ja sinä huolehdit ne noihin koristoihin?

  Onko laatikostoissa myös Bellan luisteluharrastuksen luistimet ja asut?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mun haaveissa ne menee ;) Aikuisten likapyykki löytää kyllä yläkerrassa koriinsa mutta lasten harvemmin. Eli yleensä keräilen lasten pyykit lattialta omista huoneista tai kodinhoitohuoneesta. Tosin kodinhoitohuoneen lattiakin on jo puoliksi tehty :) Puhtaat vaatteet viikkan suoraan omiin harrastuskoreihin kyllä. Bellan ohari-ja jääharkka vaatteet on korissa ja luistimet bella säilyttää yleensä hallilla. Kisa-asu roikkuu pukupussissa rekissä mutta tämän vuoden kisapuku ei ole vielä tullut.

   Poista
 7. Ihanan järjestelmällistä. Mä rakastan järjestystä : )
  Meillä myös tavaroilla on selkeesti omat paikkansa, mutta ei ihan noin ”pitkälle vietynä”, mitä teillä. Tosin meidän kodinhoitotilamme on hiukan pienempikin mitä teillä.
  Onko teillä lämmin varasto / autotalli? Meillä autotalli nielee isoimman osan harrastuskamoista; kolmet lätkäkamat, laskettelu- ja hiihtokamat, luistimia, monoja, tennismailaa yms.

  Rita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Mulla sama juttu, järjestys ja listat ♥
   Meill'ä ei ole lämmintä varastoa eikö autotallia joka on pienoinen ongelma. Autotallia en edes halua mutta jonkin näköinen lisörakennus on kylälä tarpeen ja jossain vaiheessa pakko rakentaa. Meillä on kaksi isohkoa vinttiä mutta tietenkään tälläisiä juttuja ei siellä voi säilyttää.

   Poista
 8. Täytyy todeta, että listat on kanssa mun mieleeni :)
  Rita

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥