14.9.2015

Vaatehuolto ja harrastusvaatteiden säilytys


Nyt kun ollaan siirrytty ulkoota sisälle, on hyvä hetki tehdä pieni katsaus meidän vaatehuollosta. Joskus kotiäitinä ollessa tälläisiä arkipostauksia tuli tehtyä enemmänkin mutta nyt harvemmin on aikaa ottaa kuvia askareiden välissä. En todellakaan ole mikään kodinhoidon tai pyykkihuollon ammattilainen mutta olen aika tarkka tietyissä asioissa ja olen sen takia joutunut miettimään tiettyjä toimintatapoja jo edellisen, kodinhoitohuoneettoman, asunnon mukaan. Kodinhoitohuone onkin meille nykyisin todella tärkeä, eikä vain pyykinpesua varten, vaan se toimii sellaisena arjen risteysasemana. Pahoittelen kuvien kehnoa laatua, nyt ei olla stailattu ja tälläistä se on kun ei ole sisällä ottanut kuvia aikaan ja sitten sen tekee kiireessä keskellä arkea.

Meidän kodinhoitohuone on talon alimmassa kerroksessa ja ihan hyvän kokoinen mutta pohjaratkaisu ei ole helpoin. Molemmissa päissä huonetta on ovi ja sillä seinällä jossa ovet eivät ole kiinni, on ikkuna. Inhoan myös syvästi kaapistojen kahvoja, niihin jää aina esim. collegehousujen taskut kiinni. Lattiaan on niin ikään valittu aivan väärä laatta, tuohon pinttyy kaikki kiinni. Kodinhoitohuonetta emme ole remppaamassa lähiaikoina joten olemme yrittäneet tehdä tästä parhaan mahdollisen olemassa olevilla keinoilla.

Kodinkoneet ostettiin kun muutimme. Merkistä olimme jo alkuunsa samaa mieltä ja valinta osui lopulta Mielen isorumpuiseen pesukoneeseen Edition 111 W5873  ja lämpöpumppukuivausrumpuun Softtronic T8867WP. Koneiden vieressä on likapyykkisäilytys ja lajittelu tapahtuu yleensä lattialla. Pesun jälkeen osa vaatteista menee rumpuun mutta osa kuivataan telineillä jotka käyttämättömänä roikkuvat koukusta seinällä. Kaikki housut ja kauluspaidat kuivataan vastakkaisella seinällä olevalla Aino -rekillä jonka alahyllyllä on korillinen erilaisia mutta harkittuja hengareita.Rummusta sukat ja alusvaattet heitetään koriin myöhempää lajittelua varten ja muut vaatteet laitetaan pöytätasolle silästi, kuten myös telineiltä tulevat vaatteet. Siinä ne on niin kauan että ehdin tulla viikkaamaan joka pääsääntöisesti on aina eri päivä kun milloin pesen vaatteita. Pöytätason alla on kaksi iso muovilaatikkoa johon pesun jälkeen viikataan liian pienet kiertoon lähtevät vaatteet.


Yksi oleellisimmista asioista arjen sujuvuuden kannalta, on hrrastuksiin vaadittavien tavaroiden ja vaatteiden säilytys ja se tapahtuu kodinhoitohuoneessa. Sitä varten huoneeseen on kasattu Elfa koreista kokonaisuus ja päälle on haettu puutavaraliikkeestä valkoinen pöytälevy minkä päällä yleensä odottavat jo viikatut vaatteet kaappeihin siirtymistä (just vein).

Elfassa on omat korit harrastuslajeittain ja yhdessä korissa on muutamia erilaisia laukkuja. Kun harrastuspäivä tulee niin napataan sopiva laukku ja sen harrastuksen vaatteet. Ainostaan tennismailat -ja kengät ovat saman kerroksen vastapäisessä vaatehuoneessa. Harrastusten jälkeen vaatteet pestään/kuivataan/tuuletetaanm samassa tilassa ja sen jälkeen laitetaan odottamaan koreihin seuraavaa harrastuskertaa. Koska kodinhoitohuone on ulko-oven vierssä, pystymme kiireessäkin nappaamaan oikeat tavarat mukaan ettei edes kenkiä tarvitse riisua.


Minulta on vuosien varrella kysytty paljon siitä miten viikkaan vaatteet. Kun olin pieni silitti äitini kaikki vaatteet (myös alusvaatteet) ja olin itse samanlainen vielä kymmen vuotta sitten. Olen siis tottunut siihen että vaatteet ovat sileitä ja kaapit näyttävät samalta kuin siistien vaatekauppojen hyllyt. Koska en enää Tapiolassakaan ehtinyt juurikaan silitellä vaatteita, keksin tavan millä vatateet siliävät ja se on juurikin se, että ne lepäävät jonkun aikaan silästi päällekäin. Kun vaatteet on ladottu pöydälle tietynpäin, on ne myös todella nopea viikata ja siirtää kaappiin tai pieniin.
Vaatteet viedään yläkertaan ihan peruspyykkikorilla ja vaikka nätimpiäkin varmasti olisi, perusmalli toimii parhaiten.Lapsilla on ollut vaatteita aina ennen reippaasti enemmän mutta olen jo muutaman vuoden ajan tietoisesti vähentänyt määrää. Aiemmin tytön kaapissa oli useita laatikoita joissa säilytin jemmoja mutta nykyisin tälläisiä laatikoita löytyy enää yksi ja sekin vajaana. bellan kaapissa pääosin yläosat on ylhäällä ja alaosat alhaalla. Sukat, sukkikset ja leggarit ovat Luhdan koreissa kuin myös vyöt. Kaikki on sellaisella korkeudella mihin tyttö yltää itse.

Eri vaatteet ovat omissa pinoissaan ja pyrin viikaamaan ne samanlevyisiksi jolloin pinot pysyvät hyvin pystyssä. Laatikoissa olevat housut on taitettu kerran keskeltä ja mahtuvat juuri näin koriin pituudesta. Collegetakit- ja housut on rullattu jolloin ne on helpompi ottaa sillä  niitä rumpataan usein edes takaisin kun taas esimerkiksi farkkuja pidetään pari päivää ja sitten ne menevät pesuun. Mekot on viereisessä kaapissa ja tajusin juuri että tarvitsemme uusia hengareita, henkkamaukan lastenhengarit jäävät auttamatta pieneksi.


Jiin kaappi on tällä hetkellä aika askeettinen. Tilasin hänelle alle vuosi sitten ainakin kuudet 30" farkut ja sitten hän otti kasvuspurtin ja nuo taitavat olla jo lyhyet. Onneksi ylähyllyllä odottaa jo samanlainen nippu pituudessa 32". T-paidat on lähes kaikki taannoiselta Floridan reissulta ja jäävät pieneksi nyt. Pitkähihaisia paitoja sekä huppareita ei ole kuin muutama koska nuori mies on vinkeästi juuri siirtymässä aikuisten puolelle vaatekaupassa. Jiin vaatekaappi on muuten vain noin 30 senttiä syvä mutta toimii ihan mallikkaasti.
Täältä kaapeista ne vaatteet sitten siirtyvät luonnollisesti lojumaan pitkin lattioita, tuoleja, yläkertaa, alakertaa, marinoituvat kissankarvoissa ja äiti sitten kerää ne alakerran kodinhoitohuoneeseen ja sykli alkaa alusta. Voila!

8 kommenttia:

 1. Hei, tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus!
  Vitsi miten siististi vaatteet on teillä viikattu. Kuin kaupan hyllyillä! Minäkin olen aika tarkka kaappien siisteydestä ja voi vitsi miten mua harmittaa kun tytöt vetää hameita ja paitoja pukeutumisleikkeihin ja sotkevat hienot systeemini... :-0

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Amy! Kyllä meilläkin lapset välillä saavat kaaoksen valtaan kaapit mutta aika harvoin niitä loppujen lopuksi joutuu siivoamaan. Siistin pinkat kun vien vaatteita, jos ehdin. Isompi onhelma on se vaatemäärä mikä on aivan väärässä paikassa.

   Poista
 2. Moi, ihailtavan siistiä! Nuo Jiin t-paidat on niin herkullisen värisiä, kelpais meidänkin pojalle 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ♥ ...ja minkä kun juuri mietin että kylläpä on mennyt värittömäksi Jiin kaappi. Onhan nuo paidat toki poikkeuksena ja värin pilkahduksena :)

   Poista
 3. Vau!! Kertakaikkiaan upeat rivit ja järjestys!
  Myöskin kodinhoitohuoneesi vaikuttaa toimivalta, toisin kuin meillä. Pitkä konki, missä kolme ovea. Harmittaa, että näin kun itse ei ole voinut vaikuttaa kodinhoitohuoneeseen, miten siitä saadaankin tehtyä niin epäkäytännöllinen. Erityisesti vaatteiden kuivaukseen ei ole mietitty paikkaa, vaan aina se pyykkiteline tai kaksi on väärässä paikassa, ja siirtelet niitä, että pääset esim ottamaan imuria. Kesällä hyvä kun saa pyykit ulos, mutta nyt jo kauhistuttaakin ajatus talvesta....
  Sulla on niin loistva blogi, olen seuraillut jo pitkään. Itse rakastan puutarhan hoitoa, joten pihasi laittoa on ollut mukava lukea. Myöskin neuleljutut kiinnostavat kovasti, varsinkin talvella, kun ei pihalle pääse puuhastelemaan!
  Oikein aurinkoista syksyä sinulle ja perheellesi!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ovet ovat aina hankalia ja varsinkin jos ovat niin kuin meillä, eli se ainoa ehjä seinä on juuri se jossa nuo ovet ovat "kiinni" ja jonka vierestä ikään kuin kulkuväylä menee. Kyllä me ollaan mietitty tätä huonetta vaikka miten muutaman vuoden ajan ja harkittu ratkasua kattokiskoista lähtien. Viimesimpänä mietin että asennamme esiin vedettävät narut katon rajaan mutta olen itse niin lyhyt etten yltäisi ripustaa pyykkiä -meilläkin on siis vähän nuo telineet välillä tiellä.

   Kiitos ihastuttavista sanoistasi, mukava kuulla että viihdyt täällä :) Ajattelin muuten tänään kaivaa puikot pitkästä aikaa esiin ;) Värikästä syksyä!

   Poista
 4. Tämä oli seesteyttävä postaus - on ihana lukea miten joku toinen on miettinyt arjen asioiden toimivuuden. Tekstiä lukiessa mielen valtasi ihana järjestys :) Sain myös loistovinkin collegehousujen rullaamisesta! Matkoille pakkaan usein rullaamalla, mutten ole hoksannut soveltaa arkeen.

  Kuvia voisi ihailla kerta toisensa jälkeen!

  -Leena

  VastaaPoista
 5. Mä pidän paitapinot niin että kun ottaa paidan muut jää paikalleen eikä pino kaadu :) eli sun paitapinoa kun kääntää 45 astetta niin ollaan mun pinossa. Ei siis päällekkäin vaan vierekkäin. Kokeilepa :)

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥