8.7.2016

Florida 2016 / Zoo Miami


Meidän perhe on aina tykännyt käydä eläintarhoissa. Itseasiassa olen itse lapsesta asti katsonut enemmän nkuin mielelläni eläindokkareita ja edelleen lauantain Avara Luonto on katselulistalla. Lapset ovat niin ikään saaneet pienestä asti "eläinkylpyä" ja etenkin bella, onkin kiinnostunut eläimistä ja muistaakin aika hyvin aiheeseen liittyvää tietoa. En usko että itseltäni on jäänyt yhtään kesää välistä käydä Korkeasaaressa ja sen lisäksi olemme lasten kanssa käyneet mm. Tallinnan eläintarhassa useamman kerran. Viime Floridan reissulla kävimme Tampassa Lowry Park Zoo:ssa sekä minulle jo tutummassa Naples Zoo:ssa. Kun matkasuunnitelma kohdistuivat vielä länsirannikolle, olimme bellan kanssa innoissamme suunnittelemassa vierailua kehuttuun San Diegon eläintarhaan mutta matkan kohteen vaihtuessa, päätimme käydä tutustumassa viimeksi väliin jääneeseen Zoo Miami:iin.



Minulla ei ollut juuri odotuksia, sillä arviot eläintarhasta ovat aika ristiriitaisia. Valitsemamme päivä oli viikolla joten vierailijoita eläintarhassa oli aika vähän ja lämpotila oli, no mitä se nyt yleensä tuohon aikaan vuodesta Miamissa on. Lämmin mutta ei mikään mahdoton. Alue osoittautui paljon laajemmaksi kuin yksikään eläintarha jossa olemme aiemmin olleet. Puolessa välissä kävi ilmi, että strategiammekin oli aivan väärä. Sen sijaan, että olimme kiertämässä kaikki kohteet järjestyksessä, olisi pitänyt jättää kaikki ”talot” väliin ja kiertää eläimet kiinnostavuus järjestyksessä. Kävelyä alueella tuli niin paljon, että vaikka lämpötila ei itsessään sulattanut, se yhdistettynä kävelymäärään alkoi ryydyttää tottuneempaakin kulkijaa jo ennen puoli väliä. Alueella on todella paljon lintutaloja ja muita vastaavia, ”lapsille ei niin kiinnostavia tai vaikeammin eläimiä löydettäviä” kohteita joissa meni paljon aikaa. Koska toista puolta alueesta halkoo iso järvi, on mahdotonta oikaista enää minnekään, jos on niin sanotusti väärällä rannalla. Näin jälkeenpäin ajateltuna, olisi ehdottomasti pitänyt lähteä kiertämään aluetta vastapäivään jolloin parhaimmalla vireystilalla oli kiinnostavimmat eläimet ja loput olisi vaikka pystynyt vain kävelemään läpi, kun ei enää virta riittänyt. Tietenkin katsojasta riippuu, mitä eläimiä ja näyttelyitä pitää kiinnostavana ja mitä ei.






Eläintarhan parasta antia oli iso alue, jossa savannimaisesti samalla alueella oli seeproja kirahveja. Myös elefantit olivat vireitä ja simpanssien kohdalla oli juuri hoitaja syöttämässä eläimiä ja kertomassa niistä. Amerikan eläintarhojen parasta antia onkin se, että eläinten omat hoitajat tulevat esittelemään ja kertomaan hoidokeistaan useita kertoja päivässä, kun Suomessa lähinnä luetaan niitä kylttejä. Hoitajilla on yleensä mukana ruoka tai ainakin makupaloja, jolloin eläimet tulevat aivan katseluetäisyydelle ja esimerkiksi leijonan kokoa voi arvioida paremmin. Takajaloillaan seisova urosleijona on muuten aivan jäätävän kokoinen, kuten näimme Tampan Lowry Park Zoo:ssa.. Valitettavasti lapset eivät vielä ymmärrä englantia niin hyvin, että mielenkiinto pitäisi yllä mutta me vanhemmat olisimme kuunnelleet mielellämme kaikki tarinat.

Eläintarhan keskellä on pikaruokaravintola josta voi ostaa pizzapaloja sekä muuta vastaavaa syömistä ja ravintolan vieressä on lapsille iso leikkialue, jossa on erilaisia vesisuihkuja. Kävelyreittien varrella on myös vesisumusuihkuja joissa voi vilvoitella. Zoo Miamiin ei saa tuoda omia ruokia eikä juomia, paitsi vettä. Nettisivujen mukaan vettä saa olla yksi pullo/vierailija mutta määrä on täysin riittämätön. Meillä oli ainakin kaksi pulloa per henkilö ja nekin loppuivat kesken. Kukaan ei tällä kertaa tarkastanut reppuja mutta sitäkin varmasti tehdään. Paikoitus on maksuton ja liput ovat noin parikymppiä per henkilö ja lapset hieman edullisemmin. Eläintarha vuokraa pyöriä ja kärryjä, ehkä sellaisella meidän porukasta olisi ryytynyt vain polkija.










Summa summarum, me emme menisi Zoo Miamiin uudestaan. Ei ole mitään yksittäistä syytä miksi emme innostuneet eläintarhasta vaan johtopäätös on kokemusten summa. Jos minun pitäisi suositella Floridasta eläintarhaa, suosittelisin Tampan Lowry Park Zoota. Vähän pienemmässä mittakaavassa Naples Zookin on todella kiva –tämä Miamin versio ei vaan nyt oikein lähtenyt ja kaikki olivat enemminkin helpottuneita kun ”pääsimme pois”. Mikäli tänne aikoo alle kouluikäisten kanssa, kannattaa ehdottomasti vuokrata kulkuneuvo ja muistaa mukaan paljon vettä, hattu ja aurinkorasvaa. Kuten todettu, meillä 9- ja 15-vuotiaskin oli aika kovilla kävelyn suhteen.




Tulossa tarinaa kuvien kera myös Tampan Lowry Park Zoo:sta sekä Naples Zoo:sta.



6 kommenttia:

  1. Olen varmaan tiukkisäiti, mutta lapsia en eläintarhaan vie. Koen, että noiden eläinten paikka on jossain muualla kuin turistirysässä häkeissä ja aitojen takana. Koskee myös Korkeasaarta... En tiedä nykyään, mutta Tallinnan eläintarha on ollut aiemmin pelkkää eläinrääkkäystä, mutta liekö nykyään olot paremmat. Toivon ainakin, että asiakkaat voivat käynnin jälkeen nukkua puhtain omatuntoin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin, eiköhän meillä kaikilla ole ne omat rajamme :) Itse en ole vienyt lapsia delfinarioon, vaan esimerkiksi viime reissulla kävimme delfiiniristeilyllä.

      Ymmärtääkseni eläintarhoihin (toivottavasti ainakaan länsimaisiin) ei ole enää pitkään aikaan pyydystetty eläimiä, vaan pääpaino keskittyy tietoisuuden lisäämiseen, suojelurahastojen kartuttamiseen sekä kantojen säilyttämiseen sekä monipuolistamiseen. Itse koen eläintarhat juurikin tässä tärkeänä, että lapset oppivat ympäristöstä sekä ihmisen toiminnan vaikutuksesta ympäröivään maailmaan. Toki eläintarhassakin voi toimia eri tavoin, mutta me myös eläinten katselimisen lisäksi tosiaan luetaan ne kyltit ja eläindokkarit pitävät huolen siitä, että lapsilla on käsitys monien eläinten kohdalla niiden elinympäristöstä sekä -tilanteesta.

      Tallinan eläintarhassa emme ole nyt käyneet moneen vuoteen, mutta viimeksi edistys oli ollut huimaa. Uudet aitaukset sekä elinalueet olivat varmasti eläimille paras vaihtoehto olemassa olevista.

      Valitettavasti eläintarhan olemassa olo sekä olojen kehitäminen on todennäköisesti kiinni suurimmaksi osaksi lipputuloista sekä sponsoreista eli jos kukaan ei eläintarhassa käy, ei olemassa olevien eläinten elinoloihinkaan pystytä panostamaan. Tällä on vaikutusta varmasti myös siihen suojelutyöhön joka tapahtuu eläinten varsinaisilla elinalueilla, jossa myös eri eläintarhat ovat välillisesti mukana.
      Voin toki olla aivan metsässä mutta tässä käsityksessä olen :) Jokainen toki elää ja tekee valintoja omien arvokäsitystensä mukaan.

      Poista
  2. Vastaukset
    1. Kiitos Pikku hiiri ♥ Oli kiva pitkästä aikaa heilua kameran kanssa, varsinkin kun kuvauskohteetkin oli tällaisia :)

      Poista
  3. Oletteko käyneet kolmårdesissa tai Berliinin zoossa, joita on kehuttu ja olisivat lähellä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ruotsissa ollaan käyty viimeksi...noin kahdeksan vuotta sitten, eikä ei olla käyty tuolla Kålmordenissakaan. tosin aina kun joku sanoo siellä käyneensä, tulee mieleen, että olisi kiva käydä. Berliinissäkään ei olla käyty, eli ei myöskään siellä eläintarhassa.

      Poista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥