7.5.2015

Valkoinen koti tai sitten ei.


Meillä on aina ollut vaalea koti, siis jo ollessani lapsi. Valkoiset seinät, vaaleita huonekaluja ja väripalettina aika konservatiiviset värit: puu, beige, vaalea sininen, musta ja harmaa. Meidän koti ei ollut sen värinen kun muutimme sinne, ennen remonttia meillä oli keittiössä shakkiruutu-lattia ja neonvihreät (en huijaa) keittiönkaapit, vessassa oli mustavalkoinen kuviotapetti puoleen väliin seinää ja siitä ylöspäin tummanpunainen maali. Muuta en muista, äiti remontoi kodin aika pian sinne muutettuamme.

Ehkä olen kasvanut sellaiseen konservatiiviseen vähäeleisyyteen, moderneihin linjoihin ja epäkirkuviin väreihin. En silti voisi asua kokonaan valkoisessa tosi modernissa kodissa koska se tunne joka on minulle kodikkuuta, tulee siitä että jotain on vähän off ja ympäristö näyttää siltä että se on siihen rakentunut pikkuhiljaa. Sitä on vaikea selittää mutta se tuntuu siltä kun vilusena kääriytyy huopaan ja pikkuhiljaa lämpö leviää joka paikkaan. Tai menee pitkästä aikaa mummolaan ja mieli täyttyy muistoista. Minä katson sujuvasti kuvia valkoisista tai pelkistetystä kodeista ja niiden vastakohdista ja ne voivat olla upeita. Niin kauniita että melkein harmittaa että tiedostan että ne eivät ole sellaisia missä itse asuisin. Minä pidän meidän kodista, tietenkin -eihän se muuten olisi meidän koti.

Meidän kodin kaikki seinät on valkoiset. Eikä meillä ole ollenkaan värejä, jos väreiksi ei lasketa harmaan eri sävyjä, puun eri sävyjä eikä ulkona olevaa maisemaa lasketa sisäväriksi. Meidän kaikki huonekalut ovat puunvärisiä tai valkoisia ja niiden verhoilut ovat valkoisia tai mustia. Silti minun mielestäni meillä ei näytä sairaalalle eikä meidän koti ole väritön tai epäkäytännöllinen. Meidän huonekalut ovat hieman kuluneita ja rispaantuneita ja sohvassa on irroitettava vesipestävä päällinen. Meidän ruokapöytä on hiottava ja seinissä on puolikiiltävä maali jotta niitä voi pestä paikoitellenkin. Meidän kissoilla on raapimapuita nurkissa eikä meidän koti ole ikinä kokonaan siisti. Meidän koti vaaleudestaan huolimatta on elämistä varten ja siltä se vähän näyttääkin. Vaikka kuvista voi helposti tulla vaikutelma että täällä on ihan valkoista niin ikkunat pitävät huolen että suurin osa meidän olohuoneen seinäpinta-alasta on itseasiassa vihreä. Ja siisteyskin on vain hetken harhaa.
6 kommenttia:

 1. Hei,
  Olen useasti miettinyt, että mikä on tuo musta valaisin sohvan vieressä?
  t. Päivi

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Päivi :) Valaisin on Yrjö Kukkapuron suunnittelema, en tiedä onko sillä joku nimi, jos on niin ei minun tiedossani.

   Poista
 2. Moi,
  minusta teillä on kaunis koti. Valoisuudella, valoilla ja valaistuksella yleensäkin on suuri merkitys ja teillä näkyy ihanasti lux. :) Onhan tehty tutkimuksia siitä, miten ympäristö vaikuttaa esim. toipumiseen. Jos joutuu elämään pimeässä, sotkusessa mörskässä, toipuminen kestää kauemmin.
  Kauneus on aina katsojan silmissä, mielestäni sinun blogia on ollut mukava seurata laadukkaiden kuvien ansiosta. Mukavaa kesän odotusta teille täältä taustalta.
  Nimim. -Valo-
  Ps: blogikirppis olis huisaa! ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Valo ♥ Valo on minullekin tärkeä elementti ja aina tuntuu talvella että on liian pimeetä. Ehkä siksi keväällä auringonsäteet sisällä tuntuvatkin niin ihanilta. Aurinkoista kevättä myös sinne ja pitää katsoa miten saan noita vaatteita eteenpäin kun saan alotettua projektin ensin :) Ihan varmasti täällä tai instassa tulee kuulumisia sen osalta :)

   Poista
 3. Nuo teidän ikkunat ovat kyllä uskomattomat, juurikin maiseman vuoksi. Ah! Ja kaunis koti muutenkin, lattia tuo tosi paljon lämpöä vaaleuden ympärille. Tykkään hurjasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tuhannesti Suvi ♥
   Maisemasta ei puutu kuin vesi mutta siitä selviän kun rantaan kuitenkin lyhyt matka on :) Lattia on tosiaan vahva kontrasti seinille, kuten ikkunoiden maisemakin -kuvissa monesti molemat näyttävät kuitenkin niin vaalealle että tunnelmaa on vaikea välittää.

   Poista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥