5.5.2015

Sitä kuuluisaa tekemistä kotisynttäreille.
bellalla oli ensimmäiset kotikaverisynttärit maanantaina. Espoossa asuessa kotisynttärit oli aika harvinaisia ja siksi todella suosittujakin. bellan ensimmäiset synttärit järjestettiin Sea Lifessa tytön täyttäessä viisi vuotta, siksi että hän sitä toivoi ja siksi ettei silloiseen asuntoomme olisi kovin mukavasti mahtunut viiittätoista 5-vuotiasta, varsinakaan kun jotain ohjelmaakin olisi pitänyt olla. Toissa vuonna synttäreitä vietettiin Floridassa Disney Worldissä ja viime vuonna juhlittiin tytön toiveesta Porvoon HopLopissa. Jo viime vuonna oli puhetta että tänä vuonna pidetään kotikaverisynttärit. En koe itse olevani kovin luontevasti lasten kanssa, minulla on todella huono nimimuisti ja ajatus kotisynttäreistä on vähintäänkin pelottava. Otin kuitenkin itseäni niskasta kiinni ja lupasin että kotona pidetään. 

”No laita vielä yksi” -äiti 38 v.
bella sai tehtäväksi tehdä listan vieraista ja ehkä olisi pitänyt ensin sanoa joku maksimimäärä, eikä vasta keskeneräisen listan nähdessäni todeta että no laita nyt vielä yksi sitten. Yhteensä yksitoista tyttöä kutsuttiin synttäreille ja kutsujen valmistuttua aloin tehdä kauppalistaa itselleni. Alkuperäisen suunnitelman mukaan meidän piti tehdä porkkanakakkua, mutakakkua ja vaikka mitä mutta koska kaksi päivää aikaisemmin meillä oli ensimmäinen kattaus, tehtiin kaikki kakut sinne ja lastenkesteille lähdettiin aikalailla keksi-jäätelö-mehu linjalla. Joskus vaan pitää myöntää itselleen että on vain ihminen ja ihan kaikkeen ei aika ja rahkeet riitä.

Noin viikko ennen synttäreitä kävin ostamassa Porvoon Paperipilvestä kaksitoista kauppakassia, pari sabluunaa ja neljä pulloa Marabun Fashion Spray –kangasväriä, joita täydensin vielä synttäripäivänä hakemassa viisi saman merkin kangastussia. Maanantaina kiidettiin siis aika haipakalla töistä kotiin kauppojen kautta ja laitettiin kaikki valmiiksi: ensin herkkupöytä ja viereen askartelutarviketarjotin.
 ”Siis eiks meillä ole vapaata leikkiä?” –Laura 8 v. 
No ei todellakaan! Leikkivät lapset ovat ihania ja etenkin ryhmä leikkiviä ystäviä jotka käyttävät mielikuvitustaan ja keksivät mitä uskomattomampia juttuja. Mutta yksitoista sokerihuumassa olevaa 8-vuotiasta tyttöä neljän seinän sisällä vapaasti leikkimässä –eiiih! Ja kukapa haluaisi leikkiä kun voi maalata.

Niinpä heitettiin pöytäliinan päälle muovi ja jokainen sai valmiiksi silitetyn ja maalarinteipillä nimetyn kassin. Pidin lyhyen opastuksen mitä tehdään ja sitten muistettiin laittaa essutkin. Olimme etukäteen leikanneet mustista jätesäkeistä kaikille suojakaavut ettei juhlavaatteet mene maaliin –veikkaan ettei vanhemmat olisi arvostaneet fashion spray-mekkoja.

Lyhyesti:

Silitä kassit etukäteen
Ota talouspaperia, sanomalehtiä tai tavallista paperia ja fööni valmiiksi.
Maalatkaa ja piirtäkää!
Jos käytät sabluunaa niin suojaa kangas paperilla sabluunan ympärillä ja imeytä ylimääräinen väri talouspaperiin ennen kun nostat sabluunan pois.
Tarvittaessa välikuivaa föönillä.
Kun maali on kuiva, silitä valmista kassia leivinpaperin läpi viitisen minuuttia.
Minun piti ottaa havainnollistavat kuvat mutta voitte varmaan arvata mitä tapahtuu kun 11 tyttöä pääsee vauhtiin. Ehdin jo luulla että homma on hanskassa mutta nopeasti kävi ilmi ettei minulla ole hajuakaan että missä hanskat hommineen ovat.
Toinen strateginen virhe oli, etten tajunnut neuvoa että maaleilla maalataan ja tusseilla kirjoitetaan tai piirretään ääriviivoja.
Marabun tussit eivät ihan selvinneet tästä koettelemuksesta sillä nuoret taiteilijat tekivät niin hienoja tussipiirustuksia ennen kuin epäpätevä ohjaaja tajusi ettei ollut kertonut että väriä pitää välillä pumpata lisää ja kärkeä ei saisi kovin kovasti painaa. No ollutta ja mennyttä, upeita kasseja syntyi.


Synttäreihin oli varattu aikaa puolitoista tuntia josta 45 minuuttia käytettiin syömiseen ja toinen samanmoinen kasseihin. Aika oli juuri passeli ja lapset pääsivät kotiin ilmapallojen ja kuplisten kera kun jäin silittelemään kasseja. Seuraavana päivänä bella toimitti kassit kavereille.


Edellisessä postauksessa kesätossujen maalausvinkkejä!

7 kommenttia:

 1. Ihanan näköiset kassit ja muutenkin hauska idea! Saatan varastaa tytön synttäreille tämän :)
  Rose

  VastaaPoista
 2. Kävisköhän tuo spay väri vaunujen kuomun värjäämiseen, ovat jonkin verran haalistuneet ni sais uutta väriä pintaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos kuomun pystyy silittämään niin miksi ei. En tiedä miten väri kestää sellaista ulkokäyttöä ja paistetta mitä vaunujen kuomu yleensä saa osakseen mutta laitappa Paperipilveen kyselyä sähköpostilla niin ehkä siellä ollaan fiksumpia :)

   Poista
 3. 1,5 tuntia on meilläkin ollut kotisynttärien aika (ihailen vanhempia, jotka kutsuvat lapset kotiinsa kahdeksi ja jopa kolmeksi tunniksi!).

  Meillä on ollut parit kotisynttärit ja parit ulkoistetut (Korkeasaari 7v ja Sea Life 5v). Tänä vuonna vaihtoehdot oli koti tai taloyhtiön kerhohuone ulkopuolisella ohjelmatarjonnalla tai ulkoistettu synttäripaikka Helsingissä (aika monta vaihtoehtoa ehdotin). Lapsi valitsi lopulta yhden kodin ulkopuolisen paikan, kuukauden päästä juhlitaan 8-vuotiasta.

  Onnea vielä Bellalle!

  t. Vertsukan äiti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me pidettiin tyttöjen pikkujoulut viime vuoden lopulla ja aika taisia olla jotain 2,5 tuntia. Kaikki vanhemmat oli ihan WAU! Vähänkö sä oot rohkea... ennen kun tajusin että todella -kuka kutsuu 10 ekaluokkalaista vapaaehtoisesti niin pitkäksi aikaa kyläilemään -paitsi sellainen joka tekee sen ensimmäistä kertaa :D Hyvin meillä meni mutta silloin huomasin että lapsilla pitää olla tekemistä, muuten menee aika hulinaksi.
   Onnea Vetsukalle!

   Poista
 4. Ihanat synttärit, kassi on varmasti kaikille mieluinen. Ihailtavasti olit kaiken valmistellut ja kaikki meni nappiin, wau! Ja Onnea Onnea synttärisankarille!

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥