9.3.2015

Helsingin lankakaupat ja muutama sananen langoista


Minulla on tapana tuskailla ettei täällä pääkaupunkiseudulla ole lankakauppoja. Jostain syystä ajattelen että maailman, tai no ainakain Suomen, parhaat lankakaupat ovat Tampereella ja Jyväskylässä. Tampereella tuttuja kaupppoja on ainakin Kerä ja Lankaidea ja Jyväskylässä TitiTyy, jossa en ole itseasiassa edes ikinä itse käynyt paikanpäällä mutta tuttu paikka silti.

Asiahan ei kuitenkaan ole niin ettei täällä etelässä lankakauppoja olisi. Täällä pääkaupunkiseudulla on paljon lankakauppoja joten mistä se tunne johtuu että jos haluan lankaa, pitäisi sitä aina hakea jostain muualta? Minkäslaisia kauppoja täällä sitten oikein on?


Jos aloitetaan ihan Helsingin ytimestä niin sieltä löytyy Snurre, tuo luonnonlankojen kivijalkamyymälä Kampissa. Snurren käsinvärjättyjen lankojen hyllyt vetävät hiljaiseksi tälläisen puheliaankin tyypin ja ei kalpene valikoima muidenkaan lankojen suhteen. Snurressa myydään minun lemppareista mm. Malabrigoa ja Louhittaren luolaa ja hiljattain tuli vielä lisää syitä käydä Snurressa.

Yksi syy sille että Helsingin lankakaupat eivät tunnu aina riittävän, voisi olla ettei täällä ole lankakauppoja jotka myyvät edullisempia mutta suuren värivalikoiman omaavia lankoja. Nyt tämä asia on korjaantunut sillä Snurren valikoimaan kuuluu nykyään myös Cascade eli kaikkien peruslankojen äiti jos minulta kysytään.

Malabrigo Sock 857 Light of Love

Cascade Heritage 6502 ja Cascade heritage Silk 5632

Araucania pt 2116

Snurresta hieman etelämpänä on Menitan Helsingin myymälä. Menita tuli minulle todella tutuksi kun aloitin uudestaan neulomisen viitisen vuotta sitten ja olinkin silloin tuttu näky Soukan Menitassa Espoossa. Liikkeessä oli hurja valikoima nappien ja neulontatarvikkeiden lisäksi Novitan lankoja. Kun huomasin että lankoja on Novitan karttojen ulkopuolellakin ja muutimme pois Espoosta, ikään kuin unohdin Menitan, kunnes pari päivää sitten aloin etsimään Dropsin lankoja.

Jostain syystä en ole tullut ikinä käyneeksi liikkeen Helsingin myymälässä ja kun nyt kun kävin, suu loksahti auki heti ovella -siis täällähän on vaikka mitä! Olin hakemassa Dropsin, tuon Novitan lisäksi ehkä suomalaisittain tunnetuimman langan, Baby Merinoa ja Menitasta sitä löytyy useassa värissä. Ehkäpä Dropsin lankavalikoiman puuttuminen Stadista oli myös tuonut fiiliksen ettei täällä ole lankoja, vaikka kyse olikin selkeästi siitä etten minä vain tiennyt että on. Menita vakiinnuttikin heti uudestaan paikkansa "peruslankakauppojen listallani" ja koska Dropsin lisäksi liikkeessä oli huimasti muutakin, täytyy kesällä jollain Stadin reissulla pistäytya liikkeessä oikein ajan kanssa.

Drops Baby Merino 20

Hieman kauempana keskustasta pohjoiseen päin on Eiran Langat jossa olen käynyt muutaman kerran. Eiran langat myy käsinvärjättyjen lankojen lisäksi mm. Langia, jonka sukkalangasta Touring pidän  tosi paljon. Liikkeessä olen käynyt todella pikaisesti joten en oikein tiedä mitä kaikkea sieltä voisi löytyä. Kesällä voisi täälläkin pistäytyä ja tutkia valikoimaa tarkemmin.

Eiran Langoista kun edetään vielä pohjoisemmaksi tulee vastaan Lankamaailma, josta olenkin jo postauksen tehnyt. Se on se paikka jonne kannattaa ottaa trangian lisäksi teltta, sillä valikoima on niin valtava että jos ei etukäteen tiedä mitä haluaa, saattaa myymälässä vierähtää päivä jos toinenkin.

Malabrigo Sockista ei ole pakko tehdä sukkia, se on superpehmeää superwash Merinoa.

Pääkauapunkiseudulla on siis selkeästi hyviä lankakauppoja ja nyt kun niiden valikoimiin on löytynyt muutamia uutuuksia, niin täytyy todeta että jos jotain ei löydy niin vika täytyy olla puikkojen päässä. Iso merkitys on myös sillä, että miten netin kautta löytää ne langat mitä tarvitsee tai huomaa tarvitsevansa  ja se on suurimmaksi osaksi kiinni kauppojen nettisivuista. TitiTyy on tässä aivan omassa luokassaan, heidän nettisivunsa on huiman hyvä niin käytettävyydessä kuin kuvien ja tietojensakin puolesta. Menita on saman asteikon toisessa päässä; heillä ei nettikauppaa ole ja kun yritin joskus viitisen päivää sitten kysellä sähköpostilla onko tiettyä lankaa, en ole vastausta saanut vieläkään. Lankamaailmalla, Snurrella ja Eiran langoilla on nettikauppa joista olen tutustunut kahteen jälkimmäiseen. Eiran Langat avaa uuden verkkokaupan nettisivujen mukaan huomenna (eli siis tänään koska kirjoitin tämän eilen) ja toivottavasti se on hieman kokonaisvaltaisempi kuin aikaisemmin. Snurren nettikauppa on ihan ok, itsehän vain selailen lankoja tai niiden tietoja ja käyn hakemassa tuotteet myymälästä. Niin Eiran langoista kuin Snurrestakin olen saanut vastaukset sähköpostikyselyihin nopeasti.

Neulovat ystäväni muistuttelevat minua taajaan liikkeestä nimeltä FiinaNeule mutta se on minulle edelleen tuntematon vaikkakin sijaitsee niin sanotusti huudeilla. Tästä voikin vetää johtopäätöksen ettei riitä että kaupalla on hyvät nettisivut, ne pitää olla myös sellaiset että tulevat netissä vastaan. FiinaNeuleen valikoima on sellainen ettei ole tullut vastaan niillä hakusanoilla mitä olen käyttänyt mutta sepä ei kerro ettei tuotteet olisivat mieleen, ne vaan vaativat tutustumista paikan päällä -kesälistalle siis vierailu myös FiinaNeuleessa.

Snurre on Malminrinteessä Helsingissä

Lankakauppayrittäjyys ei varmasti ole helppoa Suomessa, etenkin jos myy hieman kalliimpia ja hieman laadukkaampia tai specifisempiä lankoja. Monet neulojat hahmoittavat langan yleensä vain ulkonäön perusteella jolloin markettireissulla hankittu lanka vaikuttaa ihan samalta kuin käsityöliikkeessä myytävä lanka. Miksi ihmeessä siitä langasta siis pitäisi maksaa 20 euroa kun "saman" saa kuudella eurolla ja bonukset päälle.

Novitan kaikkien aikojen herkku, 7 Veljestä Sateenkaari

Koska se ei ole ihan sama. Ja tämä ei ole mitään hifistelyä tai ammattilaispuhetta (josta olen todella kaukana) vaan tosiasia jonka jopa 6-vuotias lapsi huomaa. Viittaan tässä tapaukseen kun käsityöinnistuksen valtaan joutunut tyttäreni opetteli neulomaan käytössään muovipuikot ja marketista saatava tekokuitua sisältänyt lanka. Hommasta ei meinannut tulla mitään; lanka ei liukunut puikoilla ja hajosi koko ajan säikeiksi. Pelkästään vaihtamalla puikot laadukkaimpiin alkoi neulominen sujumaan ihan uudella mallilla ja sittemmmin hieman apgreidatulla langalla homma sujui alkuun nähden jo valonnopeudella ja oli paljon kivempaan. Välineillä on merkitystä ja neulomisen pitää olla kivaa eikä pakkopullaa.

Itsekin neulon paljon erilaisilla langoilla ja ostan myös välillä marketista lankoja. Joskus sitä vain menee se väri edellä ja mielekkyydestä joustaa. Eikä suinkaan kaikki halvemmat langat ole ikäviä neuloa ja käsiäkin on erilaisia, joku sopii yhdelle ja toinen toiselle. Itse olen jo oppinut mikä tuntuu omissa käsissä miltäkin ja mitä kannattaa neuloa milläkin puikoilla, enkä  nyt tarkoita paksuutta vaan materiaalia.

Minulle mieleisintä on yhdistää ns. keskihintaista peruslankaa kuten Cascadea käsinvärjättyyn kalliimman hintaluokan lankaan, kuten esimerkiksi Malabrigo. Näitä lankoja on yleensä miellyttävä työstää, niiden mukana tulee uniikkisempi fiilis ja lopputulos on yleensä niin ihana ja ylellisen tuntuinen että valmis työ pääsee oikeasti käyttöön.

Novita Kelo -lankaa ja pilkahdus Sirdar Snugglya

Suosittelen kokeilemaan erilaisia lankoja, koska olen varma että moni koulun käsityöluokasta saatu neulomiskammo katoaa kunnon välineillä ja helpolla neulotyöllä jonka lopputulos pääsee oikeaan käyttöön. Samalla on helppo kannattaa suomalaista yrittäjyyttä ja jopa käsityöläisyyttä jos innostuu hankkimaan suomalaisten värjääjän lankoja, jota suosittelen vilpittömästi. Nyt kun aloittaa niin työ kun työ ehtii valmistumaan vielä tämä vuonna eikä tunnu työltä ollenkaan!

17 kommenttia:

 1. Onhan siellä myös Vihreä Vyyhti. Ja jos Novitan lankoja haluaa, on Novitan Deli-myymälä Kampissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vihreä vyyhti onkin minulle uusi, pitää hieman googletella. Novitan Delin tilalla on nykyisin Snurre, oletin että Deli lopetti kokonaan, pitänee googletella sekin vaikkakin marketeissa yleensä hyvä valikoima Novitaa on :)

   Poista
  2. Näköjään onkin Snurre muuttanut Kamppiin. Kiitos tiedosta. Onkin vaivattomampi käydä siinä..

   Poista
 2. Kiva postaus ja kuvat!
  Ostan paljon (minulle paljon, jonkun mielestä varmaan vähän) nettikaupoista ja erikoislankaliikkeita (ts. noista mitä mainitsit + muutama muu itselle tuttu). Mutta kyllä välillä tuntuu, että pakko tyytyminen markettilankoihin tai Dropsiin, kun ei raaski ostaa lähes 30 euron lankavyyhtiä, niin ihania kuin ne ovatkin ja käsityötä tarvittu siihenkin, mutta..
  Itse "säästelen"parempia lankoja (mihin?), kun pelkään että pilaan ne vielä aika alkeellisella neulontataidollani. Hypistelen niitä sitten tuolla komerossa :)
  Minun pitää tarkasti katsoa malli yms. että mitä siitä kallista langasta saan / osaan tehdä. Mutta onneksi aina voi purkaa ja tehdä uudestaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!
   Mulle 30 euroa on hurja hinta langasta ja luulenpa että kalleimmat on 25 euroa/vyyhtiä En tosin sano että tämä tulee pitämään :D Sama juttu itsellä, helposti muhii ne ihanimmat laatikossa kun ei uskalla neuloa -höpsöä sekin. Inhoan purkamista ja teen sitä todella harvoin joten helposti tulee sitten tehtyä useampi samanlainen työ kun eka onnistuu, eli pelaan varman päälle :)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus, kiitos!
  Itse olen aika aloitteleva neuloja, mutta lanka-asiat kyllä kiinnostavat. Oma ensimmäinen työ oli villasukat, jotka reipas vuosi sitten neuloin Novitan Nallesta. Mutta voi surkeutta, jo muutaman pesun jälkeen olivat aivan nyppyiset ja surkean näköiset. Silloin päädyin tutkimaan asiaa takemmin, ja jatkossa muutaman seiskaveikkakerän jälkeen aloin satsata kalliimpiin ja parempiin lankoihin.
  Kyllähän se tympäisee, kun suurella vaivalla tekee jotain, joka sitten suhteettoman lyhyen käytön jälkeen on jos ei nyt käyttökelvoton niin ainakin ulkonäöltään suorastaan ruma. Siitäkin olen samaa mieltä, että lanka-asiat ovat muiden ohessa makuasioita, kuin myös mitä puikkoja käyttää jne. Kokeilemalla on löytynyt itselle sopivimmat, ja onhan se riemukasta huomata, että kutoessa jo näin amatöörikin huomaa eroja eri lankojen välillä :-)
  Oma ongelmani on hamstraaminen...ostan ihanmia lankoja, ja sitten en raaski (?) kutoa niitä...on vaan niin ihana hypistellä niitä ihanan värisiä ja tuntuisia lankoja... :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja olen samaa mieltä. Kun käyttää aikaa ja vaivaa johonkin niin parempi tehdä sitten kunnolla ja kunnon materiaaleista. Ja kyllä esimerkiksi ne paremmasta langasta tehdyt sukatkin helpommin jalkaan sattuu kun kyllä siinä sellainen oma fiilis on :)

   Poista
 4. Olipa kiva postaus! Kuvissa olevien lankojen värit jotenkin iski minuun ja nyt tulikin kova hinku panna puikoille jotain kirsikkaa + eri harmaita. Nuo mainitsemasi Tampereen kaupat ovat minulle tuttuja ja Helsingin päästäkin Eiran langat ja Snurre. Minulle lankojen laadun lisäksi merkkaa valtavasti myös palvelun laatu. Jos putiikista (kivijalka tai netti) saa hyvää palvelua, niin on valmis pulittamaankin vähän enemmän. Ja onhan niitä lankoja vaan niin ihana hypistellä (terapeuttista suorastaan), että langan hyvä tuntu on kyllä supertärkeää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosi hyvä pointti tuo palvelu. Itse myös hieman ihmettelen jos s-poteihin ei vastailla tai liikkeessä ollaan nyrpeitä. Tätäkin on valitettavasti tullut vastaan ja ei ainakaan paranna liikkeen mahdollisuuksia selviytyä tässä tiukassa taloustilanteessa, itse ainakin kannan rahani mielummin sinne missä saa hyvien lankojen lisäksi hyväntuulista ja asiantuntevaa palvelua.

   Poista
 5. Haluaisin lisätä vielä yhden lankamyymälän listaasi, vaikka myymälä ei sijaitsekaan Helsingissä. Järvenpäästä, noin 40 km Helsingistä pohjoiseen, sijaitsee Lentävä Lapanen, mikä on ainakin yhden vierailun arvoinen. Siellä yhdistyvät ystävällinen palvelu, langat sekä pieni kahvio. Myymälä sijaitsee lähellä asemaa eli on helppo hypätä junaan niin etelästä kuin pohjoisestakin ja tehdä tutustumisreissu. Terveisin neulova mummeli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti hyvä vinkki, kiitos kun lisäilit! Pitääkin tuolla käydä ohiajettaessa seuraavan kerran :)

   Poista
 6. Amen. Samaa mieltä lankojen laadusta.

  Kiitos vinkeistä. Menita ja Eiran Langat on käymättä. Samoin tuo kommenteissa mainittu Lentävä Lapanen. Mä oon vähän sellainen kangistuja - menen aina samaan paikkaan, vaikka nautinkin uusien löytämisestä. Nyt otan ohjelmaksi tutustua.

  Sait hymyn huulille tuolla trangialla ja teltalla :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ihan samanlainen. Ja sitä paitsi kun menee uuteen lankakauppaan niin on jotenkin tosi vaikea navigoida siellä lankojen joukossa -helpompi kun tietää suoraan mille hyllylle menee :D

   Ja sä oot kyllä niin mahtava. Sulla on aina niin ajatus mukana ihan kaikessa mitä teet ja osaat aina niin ihanasti jotenkin tiivistää ja sanoa sen mistä tulee hyvä mieli, oli sitten kyse käsitöistä, instagram postauksesta tai mistä vaan. Ihailen todellakin tota sun tyyliä en voi kun yrittää harjoitella samaa.

   Poista
 7. Helsingissä on kyllä oikeasti tosi hyvät lankakaupat. Snurre, Eiran langat ja Menita on mun suosikkeja. Itiksessä on Tikata, joka myy myös lankoja. Sielläkin kannattaa poiketa!

  Mum top kolmonen on kyllä ehdottomasti Kerä, Snurre ja Titityy. Eikä mitenkään paremmuusjärjestyksessä. Noissa vaan yhdistyy jotenkin kaikki se, mitä neuloessa kaipaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tikatakin on uusi, kiitos vinkistä Jonna. Mulla on aikalailla sama Top kolmonen vaikka siellä TitiTyyssä en livenä olekaan käynyt :)

   Poista
 8. Nyt on Ruusulankatu 18, www.vyyhti.fi, josta voi ostaa liikkeestä ja tilata lankoja. Myy Dropsin ym. lankoja, ei novitaa.

  VastaaPoista
 9. Kiitos tästä! Harmillisesti pienillä liikkeillä taitaa olla vaikeuksia selvitä isojen jaloissa. Eksyin muuten vahingossa tuonne Ruusulankadun Vyyhtiin, ja oli oikein miellyttävä kokemus, ystävällinen palvelu ja pikkuliike tulvillaan kauniita lankoja.

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥