4.8.2011

Kutistuukohan vaatteet jo kaupoissa?

Vähän harmittaa. En yleensä täällä marise, sillä täällä on tarkoitus keventää mieltä juuri niistä arjen haasteista. Tämä on kuitenkin asia joka on minua mietityttänyt pitkään ja mielelläni kuulisin teidän mielipiteitä ja kokemuksia aiheesta.

Kävin tänään H&M:llä etsimässä päiväkotiin muutamia vaatteita. Olin saanut paitaostoksistani 5 euron arvoisia kortteja ja tänään alkoi voimassaolo. Todella kivat ja tarpeelliset löydöt teinkin: sydäntaskuhame ja kaksi mekkoa ovat todella kauniit ja käytännölliset päiväkotiin. Hupullinen kollarimekko näytti todella kapealta ja pitkään arvoin minkä koon otan. Mekossa on tuplakoot, joten isompi 122/128 oli kuitenkin niin pitkin hihoin varustettu että päädyin ottamaan pienemmän. Ja kyllähän 110/116 kokoinen pitäisi olla varsin passeli koko 111 senttiselle lapselle.

Haettuamme tytön synttäreille pääsimme kotiin sovittamaan vaatteita. Ja vikaanhan se meni. Emme meinanneet millään saada hupullista mekkoa tytön päälle. Kun vihdoin tuskaisen taipaleen jälkeen saimme kädet hihoihin, yritin vetää nakinkuorta vimmatusti pikkuhoususillaan olevan tytön päälle ja lopputuloksena oli kuin elmukelmuun kääritty taikinapötkö. Meitä harmitti. Tyttö piti todella mekosta ja äitikin, mutta ei leikkivällä lapsella voi pitää niin kapeita vaatteita ettei alle mahdu edes aluspaitaa, eihän sellainen päällä voi edes leikkiä.

Aloin miettiä että olenko sokeutunut. Onko tyttö tosiaan ylipainoinen, sillä kovin usein valitsemme hameet koossa 122 cm ja joudumme pääsääntöisesti skippamaan mm. kaikki ruotsalaisketjujen housut. Mielestäni tyttö ei näytä lihavalta ja onhan meillä hoikkapoika, eli vertailukohtaa kyllä on. Kaivelin netistä kasvukäyriä ja pienen naputtelun jälkeen sain mustaa valkoisella todeta että tyttö on aivan normaalipainoinen pituuteensa nähden. Hoikka hän ei ole, mutta vallan sopusuhtainen. Miten sitten on mahdollista ettei useamman vaateketjun vaatteet mahdu tytölle oikeassa senttikoossa, eikä välttämättä vielä seuraavassakaan?

Viimeaikoina on uutisoitu paljon pienten lasten syömishäiriöistä ja monin eri syin (valitettavan paljon myös ylipainosta). Minulle tuli väkisinkin mieleen, mitä kasvuiässä oleva tyttö mahtaa tuumia kun vaatteet eivät mahdu päälle. Tämän ikäiset lapset kyllä jo ymmärtävät termin "lihava" ja osaavat liittää siihen syitä ja seurauksia. Kuten tytön kaveri hänelle sanoi kun olimme pullakahvilla: "Jos sä syöt 10 muffinssia niin susta tulee tosi lihava". Lapsen silmä ei kuitenkaan osaa arvioida pyöreyttä samalla tavalla kuin aikuisen ja silloin mittarina voi toimia esimerkiksi vaate. Odotan kauhulla tilannetta että tyttö haluaa vaikka samat housut kuin päiväkotikaverilla ja menemme kauppaan toteamaan että housut jäävät polviin kapeutensa takia. Ja näin ei mielestäni pitäisi tapahtua, ei niin kauan kun kyseessä on normaalipainoinen lapsi, niin silmän kuin käyrienkin mukaan. Lasten vaatteita ei mitoiteta kuin pituuden mukaan, joten leveysmitoitus tulisi olla sellainen että se sopiii lapselle oli hän sitten normaalipainon ylärajalla tai alarajalla. Ja yksittäisiä tapauksia voi aina olla... mutta nyt ei ole kyse siitä vaan paljon laajemmasta mittakaavasta.

Onko jäljellä vain ääripäät? "Aikuiset" mallit ovat langanlaihoja ja yhä useampi aikuinen sekä lapsi kärsii ylipainosta. Suurin osa vaatevalmistajista voidaan luokitella suoraan vaatteiden mallin mukaan: Zarassa on kapea mitoitus, Espritillä leveä...  Ollaanko me hukattu se keskitie kokonaan? Ja missä vaiheessa tämä sama trendi on siirtynyt lastenvaatteisiin?

Ja miksi tyttöjen, pienten lasten osastolla, on niin kapea mitoitus että vaatteiden käyttäminen on yksinkertaisesti mahdotonta?

Jk. happyhappyhappy olen kuitenkin, että aivan mahtavan kaunis sydän-hame mahtuu tytölle koossa 122 cm sekä punainen tonttutunika koossa 110/116.
Lomalla on aikaa ajattelemisen lisäksi kirjoitella.
Toivottavasti jokunen teistä ehtii omista kokemuksista myös kertoa.
Mukavaa perjantaita!

52 kommenttia:

 1. Tiedän hyvin tuon tunteen.
  Pinja on aina kasvanut täydellisellä sopusuhtaisella käyrällä, hieman pyöreä, mutta niin saa ollakkin.

  Huomasin jo pari vuotta sitten, ettei perus ruotsalaisketjujen farkut mahdu meille, ne kiristävät.
  Toivottavasti Pinja ei ikinä halua H&M:n Hello Kitty farkkuja, koska ne eivät mahdu Pinjalle, eivät mahtuneet ennenkään, eivätkä mahdu nytkään.
  Jos halutaan farkut, niissä pitää olla resori, mieluiten joustava ja leveä, onneksi on Nova Star, niiden farkut sopivat meille.

  Yläosissa en ole vielä kokenut samaa pienuutta, toki jotkut mekot ovat olleet tiukkoja, ne olen aika hyvin osannut jo silmämääräisesti katsoa kaupassa.
  Meille on tulossa sama raidallinen mekko ja se on varmaan suoraan menossa palautukseen, niin monelta olen kuullut jo ettei mahdu päälle ja on tiukka, joten meille on varmaan sitä turha edes yrittää.

  Jokin tässä suurien ketjufirmojen vaatemitotuksessa kyllä mättää, suht pienikokoisille lapsille nämä kyllä käy, mutta antaa olla jos on hiukan edes sellaista normaalia lapsen pyöreyttä niin jo kiristää.
  Suututtaa minuakin!
  Toivottavasti tosiaan H&M:n Hello Kitty farkkuja Pinja ei ikinä huomioi, en haluaisi tuottaa pettymystä. :(

  VastaaPoista
 2. H&M:n vaattrista osa on todella niukkoja. Kiittelin niitä silloin kun vielä ostin sieltä vaatetta hoikkaakin hoikemmalle tytölle. Yksi pojistamme heiluu painon kanssa ylipainon puolella ja hänelle on turha ostaa ko. puodista mitään, ei edes leveämpi mitoitus mene päälle. Se heidän leveämpi onkin mielestäni vain vitsi, vastaa monen muun merkin ihan normimitoitusta. Kaksi muuta taas on hoikkia ja heille käy H&M:n vaatteet. En tiedä muuta merkkiä jolla olisi yhtä kapeaa vaatetta.
  Minusta tyttönne ei näytä yhtään ylipainoiselta joten tuskin siitä on kyse, vaan vaatteen väärästä mitoituksesta. Törmää niihin muillakin merkeillä. Tai sitten toisinpäin, leveä helma, mutta liian lyhyt. Tai liian lyhyet/pitkät hihat. Ikinä ei voi napata mitään suoraan rekistä kun aina pitää tarkistaa silmämääräisesti sopiiko, kokolappuun ei voi luottaa. Ärsyttävää! Ja ihan aiheesta purnausta.

  VastaaPoista
 3. Olen huomannut ihan saman asian.
  Isompi tyttömme on siro ja hoikka. Hänelle menee h&m farkut, Zaran paidat ym... Ihan normaalissa oman pituuden koossa.
  Poikamme on taasen harteikas, hieman pyöreä (normaalipainoinen kuitenkin) ja sopivien farkkujen löytäminen on ihan tuskaa (onneksi P.O.P tekee tässä kohtaa poikkeuksen) ja paidatkin saa 110 senttisellä pojalla olla 128 senttisiä, jotta ei purista hartioista ja vatsasta.

  VastaaPoista
 4. Ihan ensin, tyttö ei ole ylipainoinen, eikä edes pyöreä.

  Kyllä sama trendi oli jo yli kymmenen vuotta sitten, kun I oli tuon ikäinen. I meni aina normikäyrällä, ei ollut laiha eikä pyöreä, mutta housujen kanssa sai olla tarkkana, läheskään kaikki eivät mahtuneet jalkaan. Noh, nykyään mahtuu.

  Tuo on ihan totta, tuntuu, että nykyään on valtaosin ääripään ihmisiä. Toiset ovat todella hoikkia, mutta sitten on todella paljon ylipainoisia, niin aikuissa kuin lapsissakin.

  Mä olen pitänyt tosi tiukkaa linjaa noissa laihuus-/lihavuuskeskusteluissa I:n läsnäollessa. Esim kaikki ystäväni tietävät, että I:n läsnäollessa ei keskustella laihdutuksesta tai dieeteistä (ihan kuin ei niistä muuten kuulisi/netistä lukisi).

  N, kirjautumatta

  VastaaPoista
 5. http://ennyblogg.blogspot.com/2011/01/om-klara-ar-116-cm-och-kalle-ar-116-cm.html

  Viime talvena oli tuo valaiseva blogikirjoitus, sain sen fb;n kautta luettavaksi.

  Kertoohan se jotain tästä ns. logiikasta...

  Meillä tyttö on käyttänyt jo kesän kokoa 122, enkä ole sitä jaksanut sen enemmän ihmetellä, että isoveli, joka on 10 cm pidempi, mahtuu myös samaan kokoon (poikien puolen vaatteista). Mittailin Kappiksen raitapaidat samassa koossa tuolla keväällä, ja toinen oli pari senttiä kapeampi samassa koossa. Erona paidoissa oli se, että toisessa oli v.punaista resoreissa eli oli tyttöpaita, siksi siis kapeampi. Klara kun on pienempi saman koon Kallen kanssa...

  Itse yritän irtisanoutua tästä asetelmasta, että tytöillä pitää olla ihonmyötäiset vaatteet ja ostan kokoa suuremman tai sellaisia vaatteita, jotka ovat leveää mallia. Paidat sekä housut.

  VastaaPoista
 6. Nuo tuplakoot ovat aina vähän monimutkaisia, koska sarjonta menee kahden koon välillä..ylipäätään tuo mitoitus on aika monimuotoinen juttu ja se varmasti eri merkeillä vaihtelee erinäisistä syistä. Jossain vaiheessahan on kaavailtu Eurooppaan yhtenäistä mitoitus järjestelmää, mutta miten se on mahdollista käytännössä toteuttaa sitä en tiedä onko realistista. Lisäksi, kun meitä on paljon erikokoisia ja muotoisia ihmisiä, on myös tavalaan rikkaus että myös erilaisia mitoituksia löytyy eri merkeiltä. :) Ymmärrän kyllä hyvin myös suuttumuksen, jota se aiheuttaa.

  Vastaan nyt ihan nopsaan vain, että Eppu on ollut koko pienen ikänsä painokäyrällä -2 (pitkäjalkainen ja tosi hoikka) ja aina ollaan ostettu kokoa isompaa sekä Hemalta että Lindexiltä, koska ovat mielestäni pienehköjä sekä pituudessa että leveydessä. :) Kuvien perusteella teidän tyttö on ihan normaali,eikä yhtään ylipainoinen, joten ylipainoa ei ainakaan kannata epäillä. :))))

  VastaaPoista
 7. Meillä Hemppiksen vaatteet mene ehyvin Nöpölle, sekä housut että paidat. Name It-farkut ei mene. Sieltä ei meidän sakille housuja löydy.

  12v:lle, jolla on äitinsä pystypyrstö, on haastavampi löytää housuja, mutta kyllä niitä löytyy ja Henkkariltakin juuri ostettiin kolmet housut suit sait sukkelaan.

  14v pojalle sopii yleensä kaikki H%M-farkut ja muut housut.

  Minusta Nöpö ei ole laiha tai edes siro, vaan hiukan jumpulainen, ja silti hänelle menee kaikki H&M-vaatteet heittämällä. En sitten tiedä miksi, jos niin monilla muilla on noita koko-ongelmia. Me ostamme vieläpä aina juuri sitä senttikokoa joka on kulloinkin ajankohtainen, sillä ällöän lököttäviä ja liian isolla kasvuvaralla ostettuja vaatteita (mulla oli lapsena aina sellaisia).

  VastaaPoista
 8. Meillä tyttö sai lahjaksi H&M tunikan kokoa 120cm. Vaate on juuri sopiva, vaikka suurin osa tytön tällä hetkellä käyttämistä vaatteista on kokoa 104cm. Muutenkin tympii sellainen, että lapsille tehdään teinien, saatikka aikuisten vaatteita. Nättejä saa olla ja tyylikkäitäkin, mutta käytännöllisiä silti, eikä mitään nakinkuoria!

  VastaaPoista
 9. Ostan kaupan kapeimpia vaatteita meidän pojille, kummallekaan en ole voinut kuvitella ostavani koskaan farkkuja HM:ltä liiallisen leveyden takia. Tyttöjen puolen slim-farkut käyvät normifarkuista pojilleni. En voi sanoa kuin sen, että niin monta on tarvetta kuin on käyttäjää, teidän tytär menee samoilla käyrillä kuin meidän kakkosemme. Vaatteiden osto on ollut hoikkeleita helmpompaa hänelle. Pitää löytää oikeat mallit ja pysyä niissä. P.op.:illa on leveämpiä housuja.

  VastaaPoista
 10. Piti vielä lisäämäni, että kun teilläkin on tyttö aika pitkä ikäisekseen, niin sekin lisää sitä vaikeutta mahtua vaatteisiin.

  Meillä oli pojalla sama ongelma; vähään aikaan ei mahtunut housuihin esim. Kappiksessa, mutta nyt mahtuu taas, kun taaperomaha on hävinnyt.

  Mä en kyllä tiedä, onko just se syömishäiriöiden taustalla, että huomaa toisten olevan lihavampia ja toisten laihempia, eikä voi ääneen sanoa, että kun syöt 10 donitsia, niin tulet lihavaksi. Musta syömishäiriöiden taustalla on enemmän ihmisen väärä käsitys omasta vartalostaan ja siitä, mikä on lihottavaa ruokaa. Mä olen sanonut lapsille, että ei voi syödä tuota, kun sitten lihoo ja tulee yhtä isoksi kuin äiti (vaarallinen esimerkki) tai että pitää kävellä päiväkotiin, eikä mennä autolla, kun sitten ei jaksa kohta enää kävellä mihinkään ja tulee palloksi.

  VastaaPoista
 11. Ruumiinrakenne ja hoikkuus/pulleus ei kulje ihan käsi kädessä.. meillä on 3v tyttö, joka käyttää lähinnä trikoopöksyjä/lökäpöksyjä resorivyötäröllä ja jotkut pillifarkut olisi ihan kammot! ja yläosista ostan 100cm tytölle aina vähintään 110cm, mekoissa jopa 116cm nimenomaan sen takia, että en tykkää että vaatteet on kuin nakinkuori!

  Sitten se yllättävä osa: tämä typykkä kasvelee tasaisesti miinuskäyrällä, eli kysymys ei todella ole mistään ylipainosta. Lapsella vaan on söpöt tyttömäiset kurvit :)

  VastaaPoista
 12. Meillä on juuri päinvastoin - onneksi on kapeat HM farkut olemassa, ettei tarvitse vyöllä pitää jalassa. Siltikin tytöt syö hyvin ja ovat lapsekkaan pehmeitä (toisin kuin saman ikäinen serkkunsa joka syö todella huonosti). Itse juuri miehelle totesin, kun katsoin tv.stä jonkun lasten syömishäiriö ohjelman, että omasta painosta puhuminen saa loppua nyt.
  Sellainen tuli mieleen kun ihastelin noita hietsu kuvia, että miten sinä kannat kameraa? Nyt järkkärin hankittuani ja opetellessa kuvaamaan on eräänkin kerran niska hartia kipeänä kameran kantamisesta käsilaukussa. Itse kameralaukku on niin valtava, että mulla on pikkupussukka jonka sisässä pidän kameraa olkalaukussa - mutta tuo kamera painaa ; )

  VastaaPoista
 13. Meillä on kaksi hyvin erimallista lasta. Esikoinen hyvin hoikka, jo vauvana kävimme joka kuukausi painokontrolleissa -vain todetaksemme, että pituutta tulee ja paino laahaa perässä. Hän on nyt 4,5v, edelleen hyvin hoikka ja 4v neuvolassa oli noin 15kg ja 100cm.

  Kuopus taas on ollut aina pyöreämpi. Vauvana neuvolassa hänelle naureskeltiin, kun painoa tosiaan kertyi paljon (rintaruokinnalla) ja makkarat senkus kasvoi vaan. Hän täytti juuri 3v, on noin 93cm pitkä ja painoa oli 14kg.

  Esikoinen käytti 80cm bodeja 2v asti, kuopus siirtyi 86 alta vuosikkaana. Tällä hetkellä heille menee oikeastaan samat vaatteet. Ainoastaan housut on kuopuksella lyhkäsemmät. Samoja vaatteita en juuri ole osannut käyttää (molemmat tyttöjä), koska ovat niin erilaisia!

  Siinä missä esikoinen saattoi käyttää 92cm slimfit farkkuja, ei kuopus olisi saanut niitä edes jalkaan. "Tyypillinen kolmevuotias, selkä notkolla ja masu pyöreenä" totesi neuvolantäti.

  Sitä ihmettelen, että reilu 100cm pitkälle tytölle käytettynä ostetut 116-122 ovat sopivia! Muutenkin mitoitus on välillä niin erikoista. Tuntuu, että paidat ovat aina kapeita.

  Vauvana kuopukselta joutui hylkäämään osan vaatteista, koska pää ei mahtunut niistä läpi! Hänen päänsä on ilmeisesti "normien ulkopuolella" (näyttää toki normaalilta ;) ).

  VastaaPoista
 14. Meilläkin painiskellaan saman ongelman parissa. Tyttö on 134cm pitkä ja painaa n. 29kg. Minusta ihan normaalikokoinen tapaus. Ongelmana on housujen osto eli ei puhettakaan, että voisin farkkuja ostaa H&M:ltä. Sopivaksi on onneksi todettu Po.P:n regular-malli farkuista.

  Pojan kanssa taas on päinvastainen ongelma, kun ei mitkään vaatteet tunnu olevan tarpeeksi kapeita ja poikien vaatteissa taas mitoitus on monessa merkissä väljää.

  VastaaPoista
 15. Ihan samoja ajatuksia olen pohdiskellut myös. Meidän vanhempi (4,5 v.) tyttö on myös 111 cm ja vaatekoot ovat 116 ja monissa myös jo 122. Tyttö on aina ollut ns. rotevampaa tekoa, ei koskaan lihava, mutta malliltaan juuri sellainen että ei todellakaan mahdu niihin kireisiin farkkuihin joita kapat pullollaan. Onnesta hän viihtyy paremmin hameissa ja trikoissa, mutta silti ihmetyttää joidenkin valmistajien mallistot. Eikö housuissakin pitäisi olla sen verran korkea vyötärö, että peppu ei vilku kun lapsi esim. kiipeilee ulkona?! Ja kun kun nyt mennään jo 120 senttisissä, niin kauhistuttaa että pienten puolella koot loppuvat pian kesken ja pitäisi siirtyä isompien osastolle. Onneksi sentään ulkovaatteet ovat vielä reiluja :) Toisaalta hyvin hoikalle lapselle kapeat housut ovat juuri hyvät, eivät roiku ja tipu päältä. Pitäisi olla enemmän vaihtoehtoja. Anoreksia asia on käynyt myös mielessä, itse aion lapselle toitottaa että hän on sellaisenaan aivan ihana ja kaunis. Kaiki eivät voi eikä tarvitsekaan mahtua samaan muottiin. Sydänhame on muuten aivan ihana.

  VastaaPoista
 16. H&M:llä on muuten valtava kokoero saman vaatteen ja saman koon sisällä. Tiedän sen varsin hyvin, kun kaivan meidän kirpulle aina sen kaikista pienimmän hyllyssä olevan vaatekappaleen kyseisestä koosta... Esim. Kesämekon ympärysmitassa kainaloiden kohdalta saattoi olla yli 5 cm eroa, topin pituudessa useita senttejä, samoin neulepaidan kainalo-kainalo mitassa...

  Aikuisten puolella on muuten ihan sama. Perustrikootopeissa saattaa olla lähes 10 cm pituuseroa! Samoin kaupasta ostetut farkut olivat sopivat koossa 28, mutta kun tilasin netistä samat farkut samassa koossa, ne eivät mahtuneet kiinni!

  Meillä tyttö on vielä pieni, mutta olen kokenut hankalaksi ostaa hänelle vaatteita. Kaikki tippuvat päältä! Kun housut ovat vyötäröstä sopivat, ne ovat liian lyhyet ja päin vastoin.. Oon todennut, että kun löytyy joku luottokauppa, jonka vaatteet on tytölle hyviä, teen suurimman osan hankinnoista sieltä.. Näin teen toki omien vaatteidenkin suhteen..

  Teidän tyttö ei ole kyllä yhtään liian iso!

  VastaaPoista
 17. Rahastahan tämä kaikki on enemmän taas kiinni. On halvempaa tehdä kapeita vaatteita = menee vähemmän kangasta. Siis ihan oikeasti. H&M:n "mitoituksessa" huomasin selvän muutoksen keväällä, ovat kaventuneet roimasti. Meillä on pitkä ja hoikka esikko 4,5 v. ja Hennesin t-paidat kokoa 110/116 liian pieniä. Seuraava koko sitten se 122/128, jotka näyttivät lähinnä pitkiltä ja kapeilta tunikoilta pojan päällä. Stella 1 v. taas käytti ihan helposti koko kesän saman puljun 86/92 koon paitoja, vaikka kasvaa vähän miinuskäyrällä eikä pituutta ole kun sen 75 senttiä.

  VastaaPoista
 18. Mielestäni tänä keväänä henkkarin vaatekoot ovat pienentyneet ja totesinkin sen aiemmista paidoista kun mittailin. Aiheesta mainitsin viime vkolla myyjälle ja hän totesi huomanneen saman. Lisäksi olin hyvin kiukkuinen, että sukkahousuista puuttuivat nykyään kantapäät ja kärkivahvikkeet, meidän neidit eivät halua "pussimaisia" sukkahousuja. Kiukkua lisäsi suunnattomasti se, että hyllyssä oli ihania yksivärisiä sukkahousuja.

  Meillä sama tilanne: neiti on nyt 114 cm pitkä ja henkkarin koko 110/116 on ollut jo kauan pieni (ongelmana on meillä paitojen pituus). Ennen riitti tosi hyvin, mutta nyt kokojen pienentyessä olemme jo aikoja sitten siirtyneet kokoon 122/128 neljä ja puolivuotiaan kanssa. On ruumiin rakenteeltaan kuin äitinsä (päärynä ;)), joten leveyssuunnassa yläosissa ei ongelmaa ja alaosissa ilmeisesti samaa ongelmaa kuin teillä, että ei nouse kaikki polvien yläpuolelle. Nuorempi neiti siirtyy henkkarin paidoissa nyt 110/116 ja täytti juuri kolme, napa vilkkuu ja komeasti pienemmissä. Hän puolestaan on tasapaksu ja vaatteiden leveydessä kinnaa hieman henkkarilla.

  VastaaPoista
 19. Muistan, kun muutama vuosi sitten hoikka tyttömme (silloin noin 12v) kokeili Lindexissä oman kokonsa farkkuja. Eivät mahtuneet reisiä ylemmäksi.

  VastaaPoista
 20. Samojen asioiden kanssa tuskaillut innostuu kommentoimaan ekaa kertaa :)

  Juurikin h&m:llä kävin 5 vee tytön (joka on täysin normaaleissa mitoissa, ei tikku, eikä pyöreä) kanssa hakemassa housuja. Collegehousuja onneksi sovitin, oma, senttejä ja ikää vastaava koko (116cm) oli aivan kuin olisi ahtanut nakkia liian pieneen kuoreen. Seuraava koko (122cm, 6-7y) ei ollut turhan väljä sekään, pituutta oli kyllä sitten huimasti liikaa. Eikö collegehousujen ole tarkoitus olla väljiä ja mukavia jalassa?

  En tiedä, mutta hyllyyn jäi.

  Mukava blogi, jota olen seuraillut ja kuvia ihaillut jo pidempään. :)

  VastaaPoista
 21. Meidän esikoinen on melkoisen hoikka 3,5 vee ja on tietysti kiva, että löydän hänellekin istuvia vaatteita ja jalassa pysyviä housuja, eriyisesti H&M:ltä, vaikka kyllä sieltä liian löysiäkin housuja löytyy esim. sopivan mittaiset legginsit ovat vyötärältä aivan liian löysiä.
  Ehkä on hyvä, että vaatteita tehdään erilaisille vartaloille, mutta tuo mainitsemasi ongelmahan siinä saattaa tulle eteen, kun kaverusten pitäisi saada samanlaiset vaatteet.
  Muistan itse vastaavan tilanteen yläasteelta, kun minä pyöreäpeppuinen olisin halunnut juuri ne samat Levikset, kuin huomattavasti "poikamaisemman" vartalon omaavampi ystäväni. Äidin kanssa käytiin siinä kohtaa kovasti keskusteluja erilaisista vartaloista, enkä muista, että olisin siinä kohtaa ajatellut, että olenpa "läski" tai muuten huonompi. Äiti kai osasi asettaa sanansa oikein.
  Ehkäpä lapsenkin kanssa tällainen keskustelu auttaisi? Onhan meissä ihmisissä muutenkin eroja ja kokemukseni mukaan pientkin lapset voivat näitä jo hyvin ymmärtää :)

  VastaaPoista
 22. Haloo, nyt pitäis käyttää äitin maalaisjärkeä. Muotiluomusten koot ei vastaa todellisuuksia. Pieni lapsi ei todellakaan ole ylipainoinen vaan kasvuiässä ja tuon ikäisellä on vielä lapsen pyöreyttä, joka kuuluu ikään.

  VastaaPoista
 23. Saman asian olen minäkin huomannut H&M, Lindex ja KappAhl merkkien osalta, että monet vaatteet eivät nykyään vastaa kokoaan yhtään. Tyttömme ovat lapsenpyöreitä eivät ylipainoisia. Pituuden mukaan pienemmälle pitäisi mahtua 92cm vaatteet, mutta tuon kokoiset ovat aivan liian kapeita ja myös lyhyitä, oikeasti mahtuvat vaatteet ovat kokoa 98-104. Vanhempi tyttö on 110cm pitkä ja hänelle mahtuvat H&M, KappAhl ja Lindex merkeistä vain 122-128cm vaatteet. Sen sijaan oikein senttikokoaan vastaavat vaatteet löytyvät Me&i merkiltä ja aika hyvin pituuden mukaan voi ostaa myös Polarn O Pyretin vaatteita.

  VastaaPoista
 24. Hei,

  olet aivan oikeassa, niinkuin moni muukin on jo yllä kommentoinut. Lapsesi ei ole ylipainoinen ja H&M:n vaatteet ovat pieniä. Työni puolesta tiedän tämän asian olevan vaan fakta.

  Itse olen ostanut aina sukulaislapsille ja nyt omalle vauvalleni yhtä kokoa isompaa, mitä lapsi oikeasti on. Mallit tosiaan ovat kapeita ja pitkiä.

  H&M:llä kuitenkin on farkuissa ja joissain muissakin housuissa tietyissä malleissa normaalimitoitus sekä mitoitus leveämpänä. Joskus jos on tilanne, että kapea mitoitus ei mene, kannattaa kysyä myyjältä, onko minkälaisia malleja leveämmässä mitoituksessa tarjolla.
  H&M:n vaatteissa on myös usein eroja ihan samankoon kappaleissa - kun veraa kahta 116cm mekkoa päällekkäin, toinen saattaa olla huomattavan paljon suurempi. Kannattaa siis pitää silmät auki, josko tässäkin olisi käynyt näin, kuulostaa nimittäin kummalliselta, että koko on ollut noin pieni.

  Joskus radiossa tuli juttu lastenvaatteiden mitoituksesta, ja kerrottiin, että pienten lasten vaatteiden mitoitusta on kavennetty, koska lasten hoikkuus on yleistynyt, mutta teini-ikäisten keskuudessa ylipainoisuus on lisääntynyt. Siksi sitä useammat teinit ostavat vaatteensa jo aikuiden osastola, eivätkä esimerkiksi H&M:n Divided- ja Young-osastolta (missä senttimetrin mukaan vaatteita pitäisi riittää 170cm saakka, ovat vain liian kapeita)

  Ei ole helppoa tämä, ostokset ovat useimmiten yhtä arpomista...

  VastaaPoista
 25. Hei! Tuossa trikootunikassa on varmasti joku mitoitusvika leveydessä rinnan kohdalla!! Eli ei tarvitse ajatella, että tyttösi pyöreä olisi. Meidän normaalipainoiselle +95 cm tytölle ei mennyt tuo mainitsemasi koko 110/116.. tai siis jos väkisin olisi revitty, niin olisi mennyt. Materiaali ei jousta...jos joku bloggari saa sen lapsensa päälle ongelmitta laitettua, niin tehköön postauksen kuvien kera, mielellään videon :D

  VastaaPoista
 26. Mä oon kanssa satavarma, että H&M:n vaatteet ovat pienentyneet... Lila on kesän käyttänyt 86/92 paitoja, vaikka on n. 80 tai vähän päälle pitkä ja painaa about 9 kiloa...kun taas legginsit ei pysy jalassa... Ja Nikke joka on laihaakin laihempi, niin paidat on kittanoita ainakin koossa 122/128 (mä inhoon noita tuplakokoja), kun taas saman koon housut putoo jalasta...


  Ja teidän likka on ihan normaalinkokoinen, mekko on väärin tehty:)

  VastaaPoista
 27. EI ne koot pidä paikkansa. Meillä juuri ja juuri 100cm hoikka tyttö tarvitsee ruotsalaisketjuista juuri tuon 110-116 koon. Se vastaa siis oikeasti noin 104 eikä siksi mahdu teidän 111cm tytölle. Tyttö siis oikean kokoinen vaatteet väärän.

  VastaaPoista
 28. Sattumalta löysin blogiisi ja oli pakko jättää kommenttia kun aihe osui täysin!

  Meillä tyttö on perinyt raamikkaat muodot. Ei ole lihava, mutta ulkomuotojensa vuoksi tuosta tytöstä ei koskaan edes saisi langanlaihaa. Vaatteiden ostaminen on ollut tuskaa, mutta vielä enemmän tuskaa on aiheuttanut tytön suhtautuminen ruokaan. Lopetti siis syömisen sen jälkeen, kun oli saanut kommenttia muutamaan kertaan ulkopuolisilta. Lopulta sain taottua raskaan taistelun ja neuvolassa käynnin jälkeen ettei vika ole terveellisessä ruuassa. Yhä edelleen kuitenkin 4-vuotias miettii mitä voi syödä, mikä lihottaa. Ei lapsen kuuluisi tuollaisia miettiä!

  Ja tosiaan nuo vaatekoot aiheuttavat harmaita hiuksia! Lapsi haluaisi käyttää samanlaisia vaatteita kuin kaverinsakin, mutta toisinaan tuntuu, että 122cm:n vaatteetkaan ei enää sovi, vaikka kaikella järjellä pitäisi hieman päälle 110cm pitkälle sopia. Ei tuo lapsi nyt kuitenkaan niiiin raamikas ole!

  VastaaPoista
 29. Niin monen muotoinen lapsi on ihan juuri sellainen kuin pitääkin. Ei pullea, eikä liian hoikka. Minä kolmen laiheliinin äitinä olen tosi tyytyväinen H&M mitotukseen sieltä on niin helppo tilata meidän porukalle housut. Esim. tuo jonkun mainitsema pop on taas aivan liian suurta vyötäröltä kiristyskuminauha toki auttaa asiaa mutta...
  Mutta ei tyttösi tosiaan ole mikään punkero, ja joskus toki tulee eteen vaatteita jonka mitotus on kaikkea muuta kuin kohdallaan.

  VastaaPoista
 30. Hei, ei sillä kokolapulla ole mitään väliä! Meidän 119 cm pitä poika on jo pitkään käyttänyt 128 cm vaatteita (ainakin paitoja) ja onpa joukossa joku 134-senttinenkin. 137 cm pitkä tyttö puolestaan tarvii pitkille koivilleen vähintään 146 cm housuja vaikka yläosat voi hyvin olla vielä 134-senttisiä. Huomaahan sen itsekin, että aikuistenkin vaatteissa koot heittelee. Olen hyvin hoikka, mutta vaatteiden koot vaihtelee 36-42 välillä.

  VastaaPoista
 31. Hei!
  Aivan huippu ihana blogi sinulla, kauan olen jo lukenut, mutta nyt vasta saan aikaiseksi kommentoida :)
  Teidän neiti ei todellakaan ole lihava eikä pullea, ihan normaalilta lapselta näyttää! Tuon mekon koot on mitä sattuu, meille ostettiin just 122/128 tytölle, joka on noin 120cm ja tosi hoikka. Tuo mekko on musta liiankin tyköistuva, mutta neiti tykkäs, joten pitäkööt. Mutta yleensä siis kaikki vaatteet on hälle liian leveitä.
  Meidän pojat puolestaan ovat rotevia ja 1v oikeastaan pullukka, heille hennesin housut tahtoo olla kaikki liian kapeita, paidat menee hyvin.
  Vika on siis vaatteiden koossa ei lapsissa ;) Ja ne vaatteet on pienentynyt, samoin on kyllä käynyt aikuisten vaatteille! Just kokeilin housuja, jotka on ostettu ennen raskauksia ja ne mahtuu :D Saman koon housut ei vaan mahdu kaupasta päälle!
  -Kaisa

  VastaaPoista
 32. Ostin H&M:lta keväällä kaksi t-paitaa. Toisen noin 95cm pitkälle pojalle kokoa 98/104cm ja toisen noin 110cm pitkälle tytölle kokoa 122/128cm. 110/116cm en voinut työlle ostaa, koska se näytti pikkuriikkiseltä.

  Kassalla laitoin ostamani paidat päällekkäin ja sanoin myyjällekin kun huomasin, että poikien 98/104cm paita ja tyttöjen 122/128cm paita olivat tasan SAMAN kokoiset.

  Voisi kyllä mitoituksia miettiä uusiksi!

  VastaaPoista
 33. Meidän laiheliinille juuri H&M housut on melkein ainoita jotka pysyy jalassa ja ne kiristyskumpparit pitää aina vetää tiukimmille säädöille. Tämän syksyn sydänpaikka farkkuleggarit meinaa tippua jalasta kun niissä ei ollutkaan sitä kumpparisysteemiä! Mutta meidän neiti onkin aina kieppunut jollain miinuskäyrillä painossa, joten meille kapeat housut on pelastus. Olen kyllä sitä mieltä että näiden isojen ketjujen kuuluisi kuitenkin tehdä sen kokoista vaatetta että ne mahtuvat ns.normaalikokoisellekin lapselle ihan siinä omassa koossa. Tosi kurjaa jos lapsi pitää jostain tietystä vaatteesta eikä se mahdukkaan päälle. Minkä viestin sekin antaa lapselle? Tästä aiheestahan voisi vaikka laittaa jotain viestiä ks.putiikille.

  VastaaPoista
 34. Älkää nyt missään nimessä ainakaan lasten kuullen päivitelkö, jos oikea koko ei mahdu. Nykyään kun on valikoimaa, niin ostakaa sellaisia, mitkä malliltaan sopii. Itse olen ollut oikeasti lihava lapsena eikä vaihtoehtoja juuri ollut. Siinä kylän ainoassa lastenvaatekaupassa aina tuskailtiin niin myyjän kuin äidin kanssa ja kuulen vieläkin myyjän paheksuvat sanat korvissani. Syömishäiröhän siitä myöhemmin seurasi.

  VastaaPoista
 35. Niinkuin monet ovat sanoneet: Pojille tehdään isompaa mitoitusta kuin tytöille. Miksi ihmeessä? Minusta pienillä pojilla on ainakin pylly usein pienempi kuin tytöillä. Kai se on jo lapsesta saakka tytöllä oltava timmit ihonmyötäiset vaatteet ja pojalla lökäpöksyt. Hmmmm???

  VastaaPoista
 36. Meille H&M on pelastus! 7v (2004) 124cm tyttö painaa alle 20kg ja on malliltaa tikkari. HM housut ei pysy jalassa ilman kiristystä ja hameista käytetään kokoa 110/116 mekot/tunikat taas 122/128 (hartiat pitävät ylhäällä;)) Meillä käytetään paljon hameita ja mekkoja housut vain harvoin jalassa. Käytämme Paek ulkovaatteita juuri kapean mallin takia...usean merkkiset ulkohousut eivät pysy ylhäällä, kun "henkseli" housut ei kelpaa ! Onneksi on kauppoja /merkkejä joista voi valita oman mallinsa mukaan vaatteita.
  Aihe on kyllä ajankohtainen ja hyvä, mutta meillä oltaisiin vaan onnellisia jos HM kaventaisi vielä vähän... vaikka voisimme kyllä ottaa muutaman lisäkilonkin ;) Tikkari mallia olen itsekkin ainut,että olen lyhyt alle 160cm Onneksi tyttö on "pitkä"!

  VastaaPoista
 37. Mulle tuli tänään myös h&m:n paketti ja kas kun aivan samaa mietin mitä sinäkin! Meidän tyttö on suunnilleen saman pituinen kuin teidän, taitaa olla sentin pidempi. Kaksoiskoko 122/128cm tuntui liioittelulta, mutta niin kävi, että joka ikisen 110/116cm vaatteen joudun laittamaan takaisin. Ne on ihan kittanoita. En kyllä edes viittinyt sovittaa kun näin jo heti että pieniä on. Minusta h&m on pienentänyt mitoitustaan, myös aikuisten puolella? Viime keväänä jo ihmettelin miten lastenvaatteet ovat siellä pienentäneet kokoaan.

  VastaaPoista
 38. H&M:n syksyn vaatteiden koot on jotain niin outoa ettei tosikaan.

  Jouduin ostamaan vajaa 1,5 vuotiaalle tytölleni paidan koossa 98/104, ja se on jopa hieman tiukka mahasta. Hihat ovat pitkät kyllä joten niitä kääntämään... Vertailun vuoksi voisin sanoa että yksi vauvapuolen 80-senttinen peruspaita menee vielä oikein reilusti sekä leveydestä että hihoista. Se on tosin muutaman vuoden vanha jo, mutta ei mielestäni pesussa mitenkään venynyt.

  /o\

  Housut taasen. Koko 92, aivan ihanat kirsikanpunaiset ja vyötäröstä jouduttiin kiristämään todella paljon sekä lahkeita käännettiin.

  Pitää pistää joku muistikirjasysteemi kohta, "tuossa kaupassa paidat ota kaksi numeroa suuremmat ja housut pienemmät"...

  VastaaPoista
 39. Yhdyn muihin että tyttäresi ei ole todellakaan ylipainoinen vaan aivan normaali :)
  Nuo H&M:n vaatteet ovat aivan ihme mitoituska kuten muutkin ruotsalais ketjujen vaatteet. Omille lapsille en juuri noista liikkeista osta mitään, koska mitoitus ei ole meidän lapsille oikea, muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta, eikä tuo laatukaan ole mikään kummoinen.

  VastaaPoista
 40. Minulle tyttöjen vaatteet eivät ole kovin tuttuja, mutta sen olen huomannut että tyttöjen vaatteet ovat selkeästi pienempiä ja kapeampia kuin poikien vaatteet samassa koossa.

  Omat pojat on aika normaaleja, ei mitenkään erityisen laihoja, mutta tosi monet poikien housut eivät silti pysy päällä.

  Minusta lasten vaatteissa saisi olla samanlainen mitoitus tytöille ja pojille! Ja samoista vaatteista voisi hyvin olla hoikempi ja leveämpi malli erimallisille lapsille.

  Ja se on ihan totta, että ääripäitä, lihavia ja laihoja, tulee enenevässä määrin vastaan. Varsinkin ylilihavat lapset ovat surullista katseltavaa, mutta sinun tyttösi ei todellakaan ole mitenkään lihava vaan normaali.

  VastaaPoista
 41. Minun 5 v tyttö on ruumiinrakenteeltaan ehkä korkeintaan rotevahko, ei ollenkaan pullea. H&M housut eivät käy (eivät ole ikinä käyneet), paitsi sellaiset jossa kuminauha ylhäällä ja lahkeessa, nyt tuli sellaiset marjapuuronväriset pöksyt ja ne käy juuri ja juuri. Tyttö on 116 cm ja käytössä H&M 122/128. Ja totesin saman tuosta raitamekosta/tunikasta, makkarankuori ikävä kyllä, olisi ollut niin kiva!

  Mua huolettaa se että lasten puolen vaatteissa koot päättyvät monesti 122/128 kokoon. Katselin esim Lindexin mallistossa että mitä vaatetta meidän pitäisi tämän koon jälkeen käyttää, ja kauhistuin... Tyttöni on siis 5 v, ja jos 6 vuotiaana joutuisi siirtymään Lindexin teinimallistoon niin hui! Toivottavasti löytyy muita vaihtoehtoja. Mutta ihmetyttää. Kun ei tuo tyttö mikään kovin iso ole, ei toki hinteläkään. Ihan sopusuhtainen :)

  -josefin

  VastaaPoista
 42. Tuo onkin hankalaa, itsekin sen olen huomannut. Se riittää aikuisenakin, jos olet vähän standardia pidempi, niin eipä istu kaikki "omankokoiset"... Inhoan kaksoiskokoja, koska juuri nytkin pelkkä 104 tai 110 olisi hyvä, 116 liian kasvunvarainen. Meillä ollaan ikäistään pidempiä, mutta urheiluvartaloisia, eli pyöreä peppu ja jäntevät jalat. HM-farkut, myös ne kapeat mahtuu hyvin, joutuu jopa kirimään kuminauhaa. Mutta ihmettelin sitä, että 104 collarit ja fleece-housut oli liian lyhyet, vaikka muut saman firman samankokoiset ovat hyvät... Ja miten se samaa numeroa olevat vaate voi olla erikokoinen eri firmoilla!!! Tylsää. Teidän neiti ei ole pullukka, terveen näköinen söpöliini. Mieluummin vähän pidempi kuin keskikäyrät niin ei tarvitse olla koko ajan seuraamassa painoa ja pituutta. Meillä kummipoika on vuoden omaa neitiä vanhempi ja neiti on silmillä havaittavasti pidempi. POika ei syö, meillä syödään. Niin ja hassua on se, että vaikka Zaran paidat/villatakit on suht lyhyitä, niin housut valtaisan pitkiä, että 3-4koko Italiasta ostetut farkut on ihan jätit ja neuletakki 4-5 on just sopiva.

  VastaaPoista
 43. Ketjujen vaatteissakin on eroja. Tuo sovittamanne vaate on ilmeisen huomosti suunniteltu, jos sitä ei saa puettua lapsen päälle. Toisaalta, onhan kiva että on tarjontaa myös niille kukkakepeille. Itse arvosta lastenvaattessa sitä että sitä voi säätää vaatteen menettämättä malliaan, niitäkin löytyy.

  Mutta Anana, mun täytyy sanoa että olen huomannut sinun tässä kesällä huokailleen "ihanaa tyttö on hoikistunut". Ei ehkä näillä sanoilla, mutta sinnepäin. Olisiko kyse enemmän omista asenteistasi? Ja vaikka et sitä ääneen sano se saattaa paistaa kasvoissasi ja ihastelussasi huomaamattasi, oletko ajatellut?

  Jane, hiljainen vakkari

  VastaaPoista
 44. H&m:n mitoitus taitaa tosiaan olla kaventunut. meillä 6-vuotias poika sai ensimmäistä kertaa melkein oikean kokoiset ylhäällä pysyvät housut liikkeestä tänä kesänä. Tyttöjen mallistosta on muutamat kapeat löytynyt aikaisemmin.
  Poika on noin 120-cm, mutta h&m:n paidoista 110/116 on sopiva, seuraava koko on liian suuri. Joidenkin valmistajien 122-cm taas on nafti.
  On kyllä merkillistä, että tyttöjen malliston vaatteet ovat kapeampia ja pienempiä kuin poikien.
  Muissakin ketjuissa tämän huomaa. Zarassa tytöille on erityisen kapeita ja pojille taas hyvin leveävyötäröisiä housuja tarjolla.

  -kaari

  VastaaPoista
 45. Hyvää pohdintaa! Mä hypistelin tota samaa sydäntaskumekkoa ja kotiin tuli juuri toi sama raidallinen tunika. Ja mäkin ihmettelin, että onko Ida pyöristynyt.. 122/128 oli vaikea saada päälle, istui kyllä sitten nätisti kun mä ne taas tykkää että vaatteet roikkuu. Mutta toi kyseinen mekko on kyllä TODELLA kapeaa mitoitusta muihin saman ketjun vaatteisiin verrattuna.

  Ja vielä Padmen painosta, eipä lapsi voisi paljoa sopusuhtaisempi olla. En näe neitosessa kyllä tippaakaan ylipainoa.

  VastaaPoista
 46. Ou-mai-gaad, tosiaan herätti keskustelua ja mahtavaa on ollut lukea kommentteja. Oltiin vähän reissussa ja olen neulonut niin kommentointi on jäänyt, lukenut olen kyllä innokkaasti :) Kiitooooos!

  Meeri, meillä on ollut myös NS:n farkut ja oli kyllä tosi hyvän malliset :) Ja mielestäni olen huomannut samaa, tämä mitoituksen niukkuus minusta korostuu etenkin H&Mssä ja Lindexissä.

  Katja :) Tosiaan, kun J. oli pieni, ostin hänelle useasti paitoja H&M:n tyttäjenosastola. Siksi että siellä oli punaisia ja ne olivat kapeampia kuin poikien :)

  Nina, todellakin, Po.pissa on mielestäni aika "normaalimitoitus". Toistaiseksi sieltä on vain yhdet housut tytölle -hän kun tykkää sellaisista reilusti tyttömäisistä, popissa on aika unisex:ia :)

  N, niin, samaa mieltä olen. ONhan tyttö ollut paljon kauempi sellainen lapsenpyöreä kuin esimerkiksi veljensä. Mutta meinasi usko loppua kun tuntuu ettei mikään mahu päälle ilman että kinnaa ja kiristää.

  Mari A, toi oli aivan loistava -olen jakanut linkkiä ahkerasti :D

  Eppusen kaapilla, jep, te ostatte sieltä mistä me ei :D Tosin, mielestäni H&M: isompien poikien vaatteet ovat aika leveitä muutamia poikkeuksia lukuunottamatta. J:llähän ei pysy firman housut jalassa mitenkään.

  jarna, varmasti paljon on siitäkin kiinni, että missä kohtaa sitä pyöreyttä on :) Padmélla on lähes aina ollut kaikki vaatteet aiak slimmejä, kun on ollut sellainen vähän pyöreämmän mallinen.

  Pampula, Olen kauhulla katsonut seuraavaa osastoa, 122 cm jälkeen, voit ehkä kuvitella :)

  Helena, meillä sama juttu pojan kanssa. Kaikki tippuu/roikkuu päällä. Todella on ollut haastavaa ja nyt olen tilanteessa että hoikka poika -> poikien mallistot leveitä, jumpukampi tyttä -> tyttöjen mallistot kapeita... että mikäs tässä sukkuloidessa :)

  Mari A, :D Meillä ei kauheasti edes kiinnitetä huomiota lihavuuteen/laihuuteen. Tosin, koska perheessämme on jätti-isi, mini-mutsi, kukkakeppi.poika ja jumpsukka-tyttä -on tässä arjen lomassa ehkä pinetä luokittelua tehty selkeästi. Mutta kaikki hyvällä ja varmasti tässä perheessä kaikki tietävät että ovat kaikkein rakastetuimpia juuri sellaisena kuin ovat.

  Anonyymi, oho :) Samasta syystä olen aina ostanut vähän reilumpaa likalle, ettei vaatteet olisi kuin nakinkuoria.

  Amalia, mulla on kamera aina kaulan ja toisen olen yli. Eli niinkun olkalaukku ja runko sitten selänpuolella. Tai jos on runko edessä, vedän silti hihnan toisen olkapään kautta ettei roiku pelkästään kaulassa :)

  Anonyymi, näin menee meidänkin lapset. Pienenä molemmat ovat olleet todella palloja mutta sittemmi poika hoikistui ja on miinuskäyrällä. Koulutekka oli sanonut pojalle että "Olet alipainoinen" mistä vetäsin aika kiepit sinne suuntaan. Tyttä sen sijaan menee plussalla mutta tasaisesti silti sillä omallaan.

  susamaria, ah, niin tuttua ;)

  Kirsikka, osan haasteesta varmasti meidän tytälle tuo pepun pyöreys. Eli monista housuista loppuu korkeus kesken ja puolet pakaroista näkyy -onneksi kuitenkin likka on myös mekkotyttö, eli enimmäkseen niissä on.

  VastaaPoista
 47. Eedith, olen törmännyt tuohon kokoero-vaihteluun. Ja siksi jo tätäkin mekkoa ostaessa, otin kaikki saman koon mekot vertailuun. Nyt kuitenkin H&M oli suorastaan ärsyttävän tasalaatuinen ;)

  maman, mutta se poikien puoli... miksi ihmeessä ne on niin leveitä =D Ainakin siis sillä isojen poikien osastolla. Muutama juttu siellä on kapeampaa mitoitusta ja niitä meillä poitsulla onkin...

  Anne-Mari :o Siis ei oo niitä kantapäitä!? Onneksi vinkkasit, täytyy olla supertarkkana -ei kukaan kai niistä pötköistä tykkää.

  Anonyymi, tsiissös... toivonmukaan ymmärsi ettei vika ole sovittajassa vaan vaatteessa...

  Kiitos gatinha ja kiva että kommentoit :) Tosiaan, olen myös kollareissa ihmetellyt samaa. Olen saanut napattua muutamat Gantin kollarit edukkaasti ja muita ei ole sitten hankittukaan. Ne G:t on varmaan 2 x henkkiksen kollareita leveämmät ;)

  Tea, olen huomannut saman, tietyn malliset leggarit on tosiaan H&M:llä todella leveitä. Onneksi likka ei vielä ole huomannut tätä kapeusasiaa... ja toivon mukaan ei huomaakkaan :)

  Anonyymi, käsittääkseni H&M:n 92-122 osaston vaatteet on tarkoitettu lapsille käytettäväksi eivätkä ole muotiluomuksia?

  Anonyymi, täysin samat huomiot täällä!

  nelli, ...niinpä. Jotenkin sitä vain toivoisi että se kokolappu antaisi tosiaan jotain indikaatiota siitä koosta =D

  Anonyymi, kaipaan myös videota tuosta suorituksesta! Ja kommenttien perusteella taitaa tosiaan olla joku fiba tuossa tunikassa.

  Katri, tuttua tuttua...

  Anonyymi... niin ja joku voisi kysyä kaupasta että mitä virkaa koko kokolapuilla on :)

  Nanneli, todella ikävä kuulla :( Toivottavasti ei ainakaan kommentointia enää tulisi, juuri tuota samaa asiaa olen vähän pelännyt.

  Katja, niinpä. Ei me kaikki olla samasta muotista ja on tosiaan hyvä etteivät vaatteetkaan ole. Pidän itse H&M:ää sellaisena peruslastenvaatekauppana ja siellä on TOSI kivoja housuja tytöille... olisi siis kiva että jos niitä voisi hekin käyttää jotka eivät ihan hoikimmasta päästä ole.

  Anonyymi, tosiaan vaihtelua aina on. Mutta viitaten edelliseen... olisi kiva että isoimmasta? lastenvaatetusliikkeestä voisi ostaa muutkin tytöt vaatteita kun ihan hoikkikset :)

  Kaisa, olen itse myös epäillyt että aikuistenvaatteissa on kutistumista tapahtunut.

  Anonyymi, jepjep :)

  Iita, peesaan sinua aivan täysin!

  Anonyymi, tapanani ei ole korostaa lapselle ettei tämä sinulle mahdu että olet liian pyöreä :) Tuon tunikankin kohdalla sanoin jo etukäteen että katsotaan mahtuuko vai olenko ottanut liian pienen koon ja sitten vaihdetaan jos koko on pieni :)

  Anonyymi, samaa miettii allekirjoittanut... hoikan pojan äiti ;)

  VastaaPoista
 48. Anonyymi, tuo Peak on tosiaan meilläkin ollut käytössä. Pojalla on usea Peakin huppari ollut ja toppaakin- syy juurikin tuossa kapeudessa!

  Sanni, jep ja mielestäni housut ovat todella pitkiä (kapeuden lisäksi) ja yläosat ovat tosi niukkoja. Harmi että teillä lähti paketti takaisin...

  Anonyymi =D Mulla on tosiaan aika hyvin mitoitukset päässä kun tässä on 10 vuotta ostellut lastenvaatteita ja 4 vuotat kahdelle TÄYSIN erimalliselle lapselle. Mutta tosi epistä kun firmat menevät muuttamaan niitä mitoituksiaan!

  sanna.j, jepulis :) Ostaisin itse niiiiin mielelläni niitä broeerattuja farkkuja... mutta katsotaan venyvätkö ne jossain vaiheessa.

  PikkuSanna, niin pitäisi. Kyllä tuon kokoisessa vaatekaupassa pitäisi olla housujakin useammalla eri mietoituksella -mutta lienee kustannuskysymys. Toison ainakin ettei ole harkitty imagokysymys.

  Josefin, odotan myös aivan kauhulla sitä että siirrytään kokoon 128... toivon hartaasti että "lastenmuoti" ehtii muuttua siihen mennessä.

  Suvi... niin, voisi tosiaan kuvitella että samankokoiset ylä- ja alaosa menisi sen kokoiselle lapsille :)

  Jane, hmm, en usko että olen lapselle ikinä kommentoinut mitenkään mitään hoikistumista. Jos saan sanoa suoraan, tykkään siitä että Padmé ei ole langanlaiha -olen itse kärsinyt siitä koko lapsuuteni sekä luuviuluksi nimittelystä. En missään nimessä halua että hän hoikistuu samanlaiseksi kuin itse olin. Viittaukset hoikistumiseen liittyvät ainoastaan siihen että tytön kantaminen ehkä vähän kevenee ja housujen löytäminen helpottuu. Mielestäni ruumiinrakenteeltaan tyttö on aivan täydellinen (ja toivoisin että poikakin vähän rotevoituisi -jos näin nyt saa sanoa. Ja mm. siksi ettei haukkumistähoikkuudesta tulisi esim. kavereilta)) Molemmat lapset meillä tietävät, että ovat minulle täydellisiä juuri sellaisina kun ovat.

  Kaari, ja kuvittele että aikoinaan ostimme J:lle vaatteita juuri Zarasta -siksi että siellä oli pojille kapeita housuja!

  Tanja, ai ollaan taas samikset :) Eiks ookin aika samantyyppinen ku se Tommy ;)

  KIITOS kaikille kommenteista! Halusin vastata näin yksilöllisesti sillä olen todella otettu kuinka moni on ehtinyt aikaansa käyttämään.

  En tosiaan pidä tyttöä lihavana -tuli vain pieni epäuskon hetki :) Meille on kerran neuvolassa vihjattu painosta, mutta tyttö liikkuu normaalisti ja syö terveellisesti -ei me kaikki olla samasta muotista. Eikä hän sinänsä edes pullea ole, mutta niinkun eräs kommentoija kirjoitti: pömppis notkoselällä ja pyöreä peppu -ei siihen muuta vaadita.

  Kuten totesin, olen itse kärsinyt nimittelystä ja kiusaamisesta hoikkuuden takia vuosikausia ja valinnut omia vaatteita, etten näyttäisi niin laihalta. Eli tässä perheessä ei varsinaisesti laihuutta ihannoida :D Jokainen saa kuitenkin olla sellainen kun on, tärkeintä että itsellä on hyvä olla.

  Pieniä haasteita tässä vaatetuspuolessa välillä, kun nyt tuntuu ettei meidän lapset ole oikein päin mitoituksiensa kanssa mitä vaatevalmistajiin tulee. Onneksi on kymmeniä perusmerkkejä ja satoja blogin lukijoita, jotka varmasti auttavat näidenkin haasteiden ratkaisussa ;)

  Kiitos vielä, on ollut aivan mahtavaa lukea neulonnan lomassa teidän kokemuksia sekä mielipiteitä!

  Ainiin ja Maria! Samaa mieltä ;)

  VastaaPoista
 49. Meillä on jo aikaa sitten annettu piut paut vaatteiden kokolappujen numeroille. Tyttöni on mallia pitkä ja hoikka ja oikeankokoisen vaatteen löytäminen on todella tuskallista oli sen merkki mikä tahansa. Housuissa käy niin, että jos pituus on oikea on vyötäröllä aivan liikaa tilaa ja jos taas vyötäröltä sopii ovat housut mallia "kana kuolee" eli todella lyhyet. Ns, oman kokoistensa paidoissa hihat ovat aina lyhyet ja ympärysmittaa hirveästi liikaa ja jos taas hihan pituutta on tarpeeksi huomaa vähintään helman pituudesta ja kaula-aukon koosta, että paita on isoa kokoa. Vika on nykyään vaatteissa ei lapsissa, en käsitä minkälaisille mini ihmisille niitä oikein ommellaan..

  VastaaPoista
 50. Meillä kaksoset tyttö ja poika. Kun olen ostanut samaa kokoa olevat paidat esim. H&M:stä ja Lindexiltä molemmille, olen huomannut, että tyttökoko on aina monta senttiä kapeampi kuin poikakoko. Jo pienestä pitäen aletaan syöttää sitä oletusta, että tyttölapsen pitää olla siro ja poika voi olla rotevampi. Meillä on juuri toisinpäin.

  VastaaPoista
 51. Meiltä löytyy tuo samainen punainen mekko ja on kyllä oikeasti todella kapeaa mallia, kun pituuden mukaan valittu koko on niukka jopa meidän voimakkaasti alakäyrillä matkaavalle lapselle. Toisaalta ostin samaiselta ketjulta tytölle myös paidan ja vertasin varsin kolmea kokolapun perusteella samankokoista paitaa, siis ihan samaa paitaa samassa värissä. Pienimmän ja isomman välillä oli helman ja hihan pituudessa melkein viisi senttiä eroa ja leveydessäkin pari.

  VastaaPoista
 52. Pitäisiköhän teidänkin alkaa boikotoida lapsityövoimalla tehtyjä vaatteita? Kun eivät nykylapset osaa edes ommella niin, että pysyisivät saman koon sisällä kurissa.

  Oikeasti: eurolla saa euron tavaran. Minä en halua, että minun lapseni käyttää kiinalaisten lasten ompelemia vaatteita. Siksi etsin vaihtoehtoja. Voi olla kalliimpaa, mutta onpahan tullut järkeä vaatemääräänkin. Kun kerta ruotsalaiset tai stockan halpisketjut eivät arvosta lastenvaatteissa samoja arvoja kuin minä, niin minulle jää vaihtoehdoksi ainoastaan rahojeni kuljettaminen toisaalle.

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥