29.9.2009

Lähi- ja kaukovaatteita : Koululaiselle ja taaperolle.


*****
Sanotaan että pitäisi suosia lähiruokaa. Kuulostaa ihan järkevältä mutta käytännön toteutus ei aina olekaan niin yksinkertaista. Saatavuuteen vaikuttaa niin vuodenaika kuin asuinpaikkakin ja tietysti myyjä. Jokaisella kaupalla on oma ideologia toimia ja ei ole sanottua että siellä on juuri niitä tuotteita mitä perhe tarvitsee. Ruoan osalta lienee luontainen valinta ostaa sitä mitä siinä omassa kaupassa on, onhan sekin tavallaan kotimaista ja oman talouden kannatusta. Jotain siitä jää meidän maahan.

Mutta miten vaatteet?

Muutamassa vuodessa Internet on mahdollistanut vaatteiden sekä muiden hyödykkeiden oston ympäri maailma, suoraan kotiovelle. Tarjontaa on niin paljon että kuluttaja voi todella vartailla hintoja, rahteja, brandejä ja joka tuotteen aluperämaata ja valmistusmateriaaleja.

Onko epäeettistä ostaa ulkomailta vaatteita? Tukea vierasta taloutta, rasittaa ilmastoa rahdeilla, maksaa siitä että ulkomailta rahdataan Suomeen pakkausmateriaalia sekä vaatetta, joka saattaa myös löytää tiensä jossain vaiheessa kaatopaikalle. Suomessa valmistettujen vaatteiden osalta tiedämme etteivät pikkukätöset ole niitä tehneet hikimajoissa joka lienee kohtuullisen hyvä tavoite kannattaa.

Harvoja, toki enenevissä määrin, ovat suomalaiset lastenvaatekaupat. Sellaiset kaupat jotka todella myisivät kiireestä kantapäähän suomalaisista materiaaleista ja Suomessa valmistettuja vaatteita. Se kuulostaisi ekologiselta mutta myös kovin kalliilta sekä yksipuoliselta. Käsitöitä saa toreilta ja muutamista nettikaupoista mutta tässä ovat tuottajat kyllä iskeneet kuluttajan heikkoon kohtaan, käsityöstä ja yksilöllisyydestä saa todella maksaa. Ellei tuttavapiiriin kuulu käsityötaitoisia ystäviä.

Suurin osa Suomessa olevista ketjuista jossa myydään lastenvaatteita kuluttajaystävälliseen hintaan, on ruotsalaisia. Lastenvaatteisiin keskittyneissä liikkeissä on merkkejä ympäri maailmaa ja suurinta osaa myydäänkin nimenomaan sillä brandilla, ei eettisyydellä tai muilla "korkeamman moraalin argumenteilla". Tavalla tai toisella rahamme siis menevät naapuriin tai jopa kauemmaksi mutta niin kauan kun ostamme vaatteet täältä, työllistää se suomalaisia sekä tukee meidän omaa markkinatalouttamme. Jotain positiivista, muta riittääkö se?

Itse toivon vaatteilta laatua, käytännöllisyyttä, silmää miellyttävää ulkonäköä sekä mielellään tietysti edullista hintaa. Nämä kaikki toteutuvat parhaiten kun ostan täältä ja sieltä, ja vähän tuoltakin, enkä tee asiasta moraalista pohdintaa... mutta silti ne ajatukset välillä nostavat päätään.

Millä perusteilla te hankitte vaatteita? Sulkeeko osa kriteereistä heti jotain hankintojen ulkopuolelle?

************

Lähivaatteita koululaiselle.
Vaaleat- sekä tummansiniset housut Zarasta, loput toisen kuvan vaatteet H&M. Alimman kuvan 3Pommes paita Tampereen Prince&Princess ja Peakin pikee Ideaparkin Anton&Ninasta.

Pompulle tilaan aika vähän vaatteita nettikaupoista sillä on vaikea arvioida 140 senttisen kokoa etenkin kun poika on niin hoikka. Kaikki kokeillaan ennen kun laput otetaan pois jotta epäsopivat voidaan mahdollisesti palauttaa.
Kaukovaatteita taaperolle.
Taaperot kasvavat nopeasti, on helppo tilata vaikka vähän reiluja kokoja sillä jossain vaiheessa kuitenkin sopivat. Suurin osa tytön vaatteista taitaakin tulla rajojen ulkopuolelta, sillon tällöin se minua vähän harmittaa.

Asos on kiva. Siellä on paljon mutta vähän. Kallista ja kohtuullista ja nyt siellä on myös Gap.Ajatteletteko te koskaa asioiden tätä puolta?
Onko sillä väliä mistä ne vaatteet tulevat ja tunnetteko huonoa omaatuntoa kun eurot muuttuvat kaupanteko vaiheessa vaikka punniksi?

****

12 kommenttia:

 1. En tunne huonoa omaatuntoa jos ostan nettikaupoista ulkomailta koska ei ne täällä kotimaassakaan yleensä kotimaisia ole ne vaatteet jotka mukaan tarttuvat. Pienille taaperoille joiden vaatekoko muuttuu noin parin kuukauden välein tuntuu lompakossa hieman liikaa se, että ostaisi kotimaisia jotka maksavat monta kertaa enemmän kuin se ruotsalaisesta liikkeestä ostettu jossain kaukomaassa tehty vaate.

  Toivottavasti sitten kun poika kasvaa ja pitää samoja vaatteita pidempään niin löytyy joku kiva kotimaisia vaatteita myyvä liike mistä ostaa vaatteita. Itsehän en niitä osaa tehdä :D

  VastaaPoista
 2. En koe huonoa omatuntoa tuosta.
  Kierrätän vaatteita niin paljon että jo se on ekologista.
  Minusta on KAMALAA kun jotkut vielä nykypäivänä heittävät hyvää roskiin. Näen punaista moisesta!
  Ihania juttuja olet hankkinut jälleen.

  VastaaPoista
 3. Minä laitan ostamani vaatteet kierrätykseen, eli yhdelle vaatteellee tulee useampi pitäjä. Tämä on se keino millä saan hillittyä omantunnon ääntä.

  Tuo Gapin maatuskapaita on kiva, meillä on myös se.

  VastaaPoista
 4. Mä tunnen erittäin huonoa omaatuntoa ostaessani kaukaa jos läheltäkin saa. Paitsi ekologiselta niin ennekaikkea kansantaloudelliselta kannalta.

  Mutta käytäntö ajaa usein ostamaan kaukaa. Omat vaatteeni ostan usein matkoilta, ihan sen takia ettei kotona ollessa ole aikaa juosta kaupoissa.

  Lasten vaatteet ja kodin tarvikkeet ostan pääsääntöisesti Suomesta, jos ne täältä saa. Mulla ei ole mitään motivaatiota nostattaa muiden maiden vero-yms tuloja. Tässä yksi syy miksi vältän ulkomaisia nettikauppoja, mun rahankäytöllä ei ole väliä maksanko paidasta 20 vai 35 euroa. Toisaalta isommissa hankinnoissa (esim. ne Moooin lamput) kallistun ulkomaisiin nettikauppoihin, ihan rahan takia. Niisä hintaero tuntuvat jo kukkarossa.

  Ruokakaupan valitsen sen mukaan, miten hyvin lähiruokaa on saatavissa.

  VastaaPoista
 5. Olen myös pohtinut tätä, niin vaate- kuin ruokaostoksissa. 3-vuotiaan pojan vaatteita tilaan paljon netistä, ihan sen vuoksi että kaupoista ei oikein löydy mieleistä. Mutta ensisijaisesti suomalaisista nettikaupoista, sitten vasta laajennan hakua jos Suomesta ei löydy. Ja onhan sekin ekologista että ei autoile ympäriinsä ostamassa vaatteen sieltä ja toisen täältä, eikös? Olen siinä suhteessa onnellisessa asemassa, että voin maksaa vähän enemmän kotimaiseen nettikauppaan kuin ulkomaiseen. Palautus/vaihtosysteemitkin ovat yleensä yksinkertaisemmat. Tosin suomalaiset nettikaupat voisivat satsata palveluun... monilla (ei kaikilla!) kestää esimerkiksi sähköpostiin vastaaminen luvattoman kauan. Tanskasta paketin mukana saattaa tulla käsinkirjoitettu kiitoskortti. Mutta komppaan Ninaa, Suomen kansantalous tarvitsee meitä.

  Jos liikkeessä tulee joku kiva juttu vastaan, ostan kyllä, enkä mieti saisiko netistä saman halvemmalla. Itseäni ärsyttää se, että sovitetaan vaate liikkessä, ja mennään kotiin (muutaman euron tähden) tilamaan se netistä. Sitten valitetaan, että miksi ei ole lastenvaatekauppoja. Niistä pitää myös ostaa. :)

  Muutaman ketjun brändi on kyllä minun mielessäni tahriintunut lapsityövoimasyytösten takia. Yritysten yhteiskuntavastuusta juuri tuo aspekti on oman lapsen myötä tullut tärkeäksi.

  Hyvä avaus ja mielenkiintoinen keskustelu!
  -Hanna Turusta

  VastaaPoista
 6. Ruoka, sen pitää olla mahdollisimman läheltä ja mahdollisimman kotimaista. Valio saa nykyään meidän maitorahat. Joskus kyllä täytyy valita toisin, etenkin entisinä aikoina oli suurikin merkitys olivatko tomaatit euron kilo vain vitosen kilo. Nyt ero ei enää haittaa vaan kärryyn lähtee kotimaista.

  Vaatteissa meneekin sitten huonommin. Ne kyllä ostetaan 99%:sti kotimaasta, mutta ehkä niistä on 1% kotimaassa valmistettuja. Siis valmisvaatteista. Minä ostaisin kotimaista jos sitä olisi enemmän tarjolla ja se miellyttäisi enemmän silmää. Nykyään ihan mahdoton yhtälö.

  Koti. Se ainakin on 100% kotimainen. Sellaisena myös yritetään pitää. Kaikki mahdollinen rakennusmateriaali on kotimaista kotimaasta. Poikkeus kuitenkin vahvistaa säännön. Yhden hankintareissun teimme Tallinnaan.

  Vaikea aihe. Itse en koe huonoa omaatuntoa asiasta jos joskus sorrun ulkolaiseen.

  VastaaPoista
 7. Mietin aika usein tätä asiaa, onko ebay pahempi kuin huutis, olisiko parempi mennä johonkin niistä harvoista helsinkiläisistä lastenvaateliikkeistä kuin tilata ulkomailta netistä?
  Tosiaan, kotimaisia vaihtoehtojahan ei juuri ole, henkkari ja lindex ovat halvalla Aasiassa tehtyjä riistovaatteita osti ne sitten mistä vaan...
  Lähitulevaisuudessa olen päättänyt kannattaa helsinkiläisiä lastenvaatekauppoja, mutta lisäksi ostan paljon käytettynä, varmaan edelleen enemmän kuin ebaysta kuin muualta ja meilläkin on tuo ihana maatuska. Kivat myös nuo farkut, olen ihastellut netissä noita miss sixtyn pikkutyttöjen vaatteita, yhdet farkut meillä onkin.

  VastaaPoista
 8. Ite en osta ulkomailta. Yks syy taitaa olla se että en osaa :D Suurin osa meiän neidin vaatteista tulee kirpputorilta. Sieltä löytää hyvää halvalla :) Mulle tärkein taitaa olla se helppous..eli esimerkiksi kietasubodeja meiltä ei löydy koska ne on musta vaikeita. Kirpparilta siis mielelläni ostan helppoja ja nättejä vaatteita. Valmistusmaalla ei oo väliä (kamala minä). Ja kuhan tässä nyt opin enemmän tota ompelua ni varmasti ompelen myös paljon ite.

  VastaaPoista
 9. En hirveän usein tilaa ulkomailta, ihan senkin vuoksi, että tilaaminen on ollut niin suurta tuskaa. Paketti viipyy matkalla, paketissa on vääriä vaatteita jne. Eli kyllä mun syyni ovat muita kuin eettisiä.

  Kyllä noissa vaatteissa tekijämaa on ihan melkein poikkeuksetta joku Aasian maa, Småfolkin paidat olivat Turkista! Kaikki muut Aasiasta: Lindex, Gap, Monsoon.

  Suhtaudun Aasiaan vähän niin, että ainakin länsimaisten omistamissa yrityksissä työturvallisuus ja työolot, jopa palkat ovat paremmat kuin paikallisten omistamissa. Näihin länsimaisten yrityksiin kuitenkin tehdään edes joskus jonkunlaisia tarkastuksiakin.

  Hesarissa oli joskus juttu jostain Aasian H&M:n tehtaasta, jossa työläisen kuukausipalkka oli 200 euroa. Ok, se on tosi vähän, mutta Aasiassa se on kyllä aika hyvä ansio. Jos vaatetehtaan työntekijät saisivat 1500 euroa kuukaudessa, niin saisivat enemmän palkkaa kuin rikkaat. Tietenkin on inhottavaa, että me täällä kulutetaan, kun toiset näprää pienellä palkalla, mutta vähän pitäisi suhteuttaa asiaa.

  Eettisintä olisi varmaan ostaa sieltä kirpparilta (eikä mennä autolla). Mutta ainakin meiltä lähtee vaatteet kiertoon, eikä esim. kaatikselle. Muistan, kun ystäväni vaatteet aina heitettiin roskiin, kun ystävä oli ala-asteella. Ihmettelin sitä kovasti aina jo silloin, meiltä kaikki lähti sukulaisille kiertoon. Eivätkä nyt kun ajattelee, tuo ystäväni perhe ollut edes hirveän hyvätuloinen.

  VastaaPoista
 10. Meilläkin vaatteet tulee aika paljon sieltä täältä, mutta eskaripojalla olen siirtynyt ostamaan enemmän netistä, koska tuon ikäiselle ei kaupoista löydä mitään. 2 v tytölle löytää sitten sitäkin enemmän ja netistäkin tulee tilattua. Enemmänkin suosisin ihan kotimaassa ommletuja vaatteita, mutta valitettavasti tarjolla on enimmäseen retroa, joka ei ole meidän juttu lainkaan. Tanskalaiset vaatteet on hyviä ja niitä tulee ihan kotimaisista nettifirmoista tilattua.
  -histamiinilaulu

  VastaaPoista
 11. En lähde nyt ollenkaan puhumaan ruoasta, siitä riittäisi juttua ihan liikaa.

  Vaatteiden kotimaiselle tarjonnalle on yksi merkittävä este: tekstiiliteollisuus on käytännössä katsoen ajettu alas meillä. Vaikka ostaisi kotimaassa suunnitellun, ommellun ja markkinoidun vaatteen, sen kangas on todennäköisesti tuotu jostakin muualta.

  Kokonaisuudessaan lähivaatetta ei siis sarjatuotettuna oikein löydä, ne tuppaavat olemaan tosiaan uniikkia käsityötä, kallista.

  Parhaiten ympäristöä säästää kuluttamalla mahdollisimman vähän. Ostamalla äärimmäisen harvoin laadukasta vaatetta, jota pystyy käyttämään pitkään. (valmistusmaalla ei juuri ole merkitystä) Vaikeaa lastenvaatteiden kohdalla, siksi kierrätys on hyvä toimintatapa olemassa.

  Suurimmat ympäristövaikutukset tulevat kuitenkin siitä, mitä niissä vaatteissa tehdään: asumis-, ruoka- ja liikennetottumukset ovat huomattavasti suurempia kuormittajia kuin kulutus, joten niitä muuttamalla voi myös säästää merkittävämmin ympäristöä.

  Humaanius on sitten hieman vaikeampi kysymys - kotimaisen suosinnalla on puolensa, toisaalta Shaolin pointti on hyvä, toisaalta voisi toteuttaa jonkinsortin puolivälistrategiaa ja suosia Euroopassa ommeltuja vaatteita & tehtyjä kankaita. En ole kuullut mitään yleispätevää ratkaisua tähän! Asian voi toki jättää ikään kuin muiden ratkaistavaksi ja hankkia vain niitä kirpparikamppeita.

  Mielenkiintoinen aihe, toden totta!
  -nti Täti

  VastaaPoista
 12. Eettisyyttä ajattelen oikeastaan siltä kannalta että pikkuveli käyttää myös esikoisen vanhoja vaatteita(laatua)ja pieneksi jääneet kierrätän kirppiksellä tai lähetän Venäjälle lastenkoteihin. Hankin itsekin käytettynä jos sopivaa löytyy.

  Mielummin ostaisin vaatteita läheltä, mutta valitettavasti vaate valikoima täällä maalla on heikko joten on turvauduttava nettikauppoihin... tai ajettava autolla kilometrien päähän.

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥