28.8.2019

Elsie [ohje]


Ajatus helposta neuletakista, ilman useita kappaleita, ilman ompelua tai kymmenien lankojen päättelyä, siitä se ajatus lähti. Osittain myös siitä, että ihana pitkä mutta kevyt takki kirpeisiin syyspäiviin ja pimeisiin pakkasiltoihin.Tämä ei ole silmukan päälle. Minultakin oli jossain kohtaa jokunen silmukka sinne tänne mutta se ei tässä työssä haittaa. Kunhan tietyissä avainkohdissa, esimerkiksi resoreita ennen, silmukoita on tietty määrä. Vaikka keriä tähän menee monta, ei sinun tarvitse päätellä lankoja, kun yhdistät kerät ”Russian join”-tekniikalla. Itse aiemmin harmittelin ja jäi moni takki ja paita tekemättä, kun monet langat myydään 50g kerissä enkä jaksa isossa työssä niitä pätkiä päätellä, mutta tämän tekniikan opittuani, eipä haittaa enää – game on! Elsie tehdään saumattomasti, joten kappaleita ei tarvitse liittää yhteen ja pääteltäväksi jää langanpätkät ainoastaan kainaloissa, taskuissa sekä hupun ja helman päättelyssä.

Villatakki on neulottu pyöröpuikolla ja minun takki on neulottu hieman eri järjestyksessä kuin ohje kulkee. Neulon yleensä ensin kainaloihin asti, sitten hihat, sitten helman loppuun, sitten taskut ja lopuksi hupun. Näin neulominen ei tunnu puuduttavalta, kuten vaikka jos hihoja neuloo viimeiseksi. Hihatkin neulon loopaten kaksi kerrallaan. Suosittelen rohkeasti kokeilemaan looppausta näin, sillä etenkin kavennukset on siten helppo muistaa ja tulevat samoille kohdille. Helpottaa myös työskentelyä, kun koko neuletyön voi tehdä esimerkiksi yhdellä 120 cm pyöröllä. Vaihtopäillä on helppo vaihtaa pienemmät puikot resoreihin. Elsien ohje on kuitenkin kirjoitettu ”tutummassa” järjestyksessä, eli ensin vartalo-osa, sitten hihat ja huppu ja lopuksi taskut.

Vaikka alla on listaksi asti lyhenteitä ja tekniikoita, tulet neuloessa yllättymään, kuinka helppo ja yksinkertainen takki on. Ohje ei varmasti ole "virallisen ohjeen tuntuinen" sillä en itse juurikaan neulo ohjeista joten jargon ei ihan ole hallussa. Kyllä ohjeesta kuitenkin takki pitäisi saada aikaiseksi. Jatkossa on helppo tehdä vain hieman ohjetta mukaillen variaatioita takista, esimerkiksi itse aion tehdä takin pusakkapituisena ja niin, että taskut ja huppu on aina oikein-neulosta. Myös Raglan-saumat voi muuttaa vaikka palmikoiksi. Kaikki lisäykset voi tehdä myös neuloen silmukan ensin etukautta ja sitten takakautta, halusin kuitenkin tässä alkuperäisessä ohjeessa kehottaa nojaaviin lisäyksiin.Minun takki on XX pitkä olalta helmaan. Takki hieman venähtää käytössä, joka kannattaa huomioida pituutta arvioidessa. Jos haluat varmistaa langan riittävyyden, neulo kaikki muu ensin ja jätä loppu helma viimeiseksi.

Kuvan takki on XS/S kokoisen tyttäreni päällä mutta käytän itse kokoa S/M ja tämä takki on juurikin passelin kokoinen minulle. Takkia ei ole kasteltu/ höyrytetty ennen kuvia, joten jos haluaa hieman takkia muotoilla, voi sen vielä tehdä..

Takissa käytettyjä tekniikoita ja lyhenteitä:

Russian joinApulangalle virkaten luominen
Lori’s twisty bind-off
Sauman silmukointi
Kolmen puikon päättely


SM = silmukkamerkki
AM = aseta silmukkamerkki
M1L = vasemmalle nojaava lisäys 
M1R = oikealle nojaava lisäys 
K2tog = neulo kaksi yhteen
yo = langankierto
ssk = Nosta silmukka neulomatta, nosta seuraava silmukka neulomatta ja neulo silmukat takareunoista yhteen

Langanmenekki:
Aloituksesta kainaloihin noin 100g
Huppu reilu 50 g
Per hiha noin 50 g
Taskuihin riittää jämälangatkin.
Loppu on sitten vartalo-osassa ja helmassa.


ELSIE OHJE
 • Lanka: Drops Air, noin 550 g, riippuen takin pituudesta.
 • 2 kerää eri värisiä tehostevärejä ja loput neuletakin väriä.
 • Puikot 5 ja 4 (tai 4,5)
 • Virkkuukoukku ja neula.
 • Pätkä puuvillalankaa apulangaksi.
 • nappeja pituuden mukaan (minun takista ne edelleen puuttuvat)
Suosittelen lukemaan ohjeen läpi kerran kokonaan ja sen jälkeen aina kokonaan sen osion jota teet. Olen yrittänyt kirjoittaa ohjeen mahdollisimman helpoksi ja selittäväksi.

Aloita tästä:
Luo 112 silmukkaa apulangalle virkaten. Valitse mahdollisimman vähän takertuva lanka, itse käytin puuvillaa.

Aloita nyt varsinaisella neulottavalla langalla.

Molemmissa reunoissa on 10 silmukan resori, joka alkaa kerrokselta kaksi ja jatkuu koko neuletakin hupusta helmaan. Resori on oikealla puolella kerroksen alussa 1o1n ja kerroksen lopussa 1n1o. Nosta aina ensimmäinen silmukka neulomatta oikealla puolella ja nosta ensimmäinen silmukka nurin nurjalla puolella.

1. krs: Neulo kaikki oikein.

2. krs (nurja): n, o, n, o, n, o, n, o, n, o, neulo 14 s nurin, AM, neulo 14 s nurin, AM, neulo 36 s nurin, AM, neulo 14 s nurin, AM, neulo 14 s nurin, AM, o, n, o, n, o, n, o, n, o, n. Käännä työ.

3. krs (oikein): *o, n* *=toista 5 kertaa, neulo oikein, kunnes sinulla on 1 silmukka ennen SM, M1R, 2o, M1L, neulo oikein kunnes sinulla on 1 silmukka ennen SM, M1R, 2o, M1L, neulo oikein kunnes sinulla on 1 silmukka ennen SM, M1R, 2om M1L, neulo oikein kunnes sinulla on 1 silmukka ennen SM, M1R, 2o, M1L, neulo oikein viimeiseen silmukkamerkkiin asti, *n, o* *= toista 5 kertaa. Käännä työ.

4. krs (nurja): neulo oikeat oikein ja nurjat nurin. Käännä työ.

5. krs (= napinläpi krs oikealla, tee noin 30 krs:n välein): Neulo kuten krs. 3 mutta viimeisen SM:n jälkeen: n, o, n, k2tog, 2yo, ssk, n, o, n.
6. krs (=napinläpi krs nurjalla): neulo kuten 4 krs. mutta neulo yo:t oikein.

Jatka vuorotellen kerroksia 3 ja 4, muistaen aina napinlävet, kunnes silmukoita on noin 344 (10-43-72-94-72-43-10).

Neulo vielä kaksi kerrosta ilman lisäyksiä ja jälkimmäisellä kerroksella (nurja) erota hihojen silmukat apulangalle ja lisää niiden tilalle neljä silmukkaa per kainalo. Merkitse samalla kainalon keskikohta silmukkamerkillä.

Jatka vyötärö-osan neulomista ja kun olet neulonut kainaloista noin 10 cm aloita lisäykset.

Lisää molemmissa sivusaumoissa vuorotellen silmukkamerkin molemmin puolin 1 s joka 6. kerros. Tee lisäykset 4 kertaa, eli työhön tulee 2*4= 8 silmukkaa lisää. Tee lisäykset ennen SM:ä M1R ja SM:n jälkeen M1L. Näin ne nojautuvat oikein.

Kun olet neulonut kainaloista noin 40 cm, tehdään taskujen suuaukot.

Neulo kuten edellä 30 s. Siirrä apulangalle 24 s ja luo tilalle 24 s. Tee toiselle puolelle taskun suuaukko samaan kohtaan vastaavasti edelleen oikealla puolella työtä.

Jatka nyt helman neulomista kuten edellä, kunnes helma on noin 10-15 cm halutusta pituudesta. Kuvan takin pituus on olalta/kaulalta helmaan 92 cm. Tarkista, että silmukkamäärä on resorireunojen välissä jaollinen neljällä +2 s. (Jouduin itse vähentämään 2 silmukkaa jotta sain sopivan silmukkamäärän 194 s, joka on siis jaollinen 4:llä ja kaksi silmukkaa päälle.)

Jatka reunaresoria kuten edellä, ja sen jälkeen neulo 2n2o…2n, toisen puolen reunaresoriin asti. Nurjalla puolella neulo oikeat oikein ja nurjat nurin. Jatka resoria kunnes se on 10-15 cm ja olet neulonut viimeisimmän napinläven jälkeen noin 3 krs. Päättele Lori´s twisty bind-off:lla.

HIHAT
Poimi hihan silmukat ja neljä silmukka niiden välistä, AM kainalon keskikohtaan.

Neulo 1 s, seuraavat kaksi oikein yhteen, neulo oikein, kunnes jäljellä on 3 s, neulo 2 yhteen ja viimeinen silmukka oikein.

Neulo joka 4:llä kerroksella vuorotellen silmukkamerkin molemmin puolin 2 s oikein yhteen. Kun silmukoita on jäljellä 48, lopeta kavennukset tai kun hiha on halutun pituinen, voit kaventaa viimeisellä kerroksella tasaisesti niin, että silmukoita jää 48. Kuvan takin hihan pituus on kainalosta 35 cm ennen resoria. Vaihda nro 4 puikot ja neulo 2o2n resoria noin 11 cm. Päättele Lori´s twisty bind-off:lla.

HUPPU
Poimi pääntien silmukat ja aloita neulomaan luomislangan pätkällä, jonka olet liittänyt uuteen kerään Russian join:lla. Aloitat siis neulomaan huppua nurja puoli ensin. Hupussa sama reunaresoria kuin neuletakissa muutenkin ja resorien välissä oikealla neulotaan oikein ja nurjalla nurin.

Nurja puoli: neulo 22 s, AM, 23 AM, 23, AM, 23, AM, ja loput 21 s.
Oikea puoli: Neulo aina ennen SM 2 yhteen = 88 s.
Nurja puoli, neulo nurin ja AM merkit 21-22-22-22 s jälkeen.
Oikea puoli: neulo taas aina 2 yhteen ennen merkkiä = 84 s.
Neulo nurja puoli ja vielä yksi oikea kerros neuloen aina 2 yhteen ennen silmukkamerkkiä = 80 s. Hupussa on nyt yhteensä 100 s (10-80-10).

Jatka hupun neulomista kunnes sen korkeus on noin 30 cm.

Nyt huppu neulotaan kuten villasukan kantapää:
Neulo 29 s, nosta 1s neulomatta, neulo yksi oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli, käännä työ. Nosta 1. s nurin, neulo 18s nurin, neulo seuraavat kaksi silmukkaa nurin yhteen, käännä työ.

*Nosta 1. s, neulo 18 oikein, nosta 1s neulomatta, neulo yksi oikein ja vedä nostettu silmukka neulotun yli, käännä työ. Nosta 1. s nurin, neulo 18s nurin, neulo seuraavat kaksi silmukkaa nurin yhteen, käännä työ.*
* = toista kunnes sinulla on jäljellä sivussa enää reunaresori molemmin puolin ja olet nurjalla puolella.

Neulo nurjalla puolelle resori loppuun 1n1o.
Käännä työ ja olet taas oikealla puolella.

*nosta 1. silmukka, neulo seuraavat 8s oikeat oikein ja nurjat nurin, neulo 2s nurin yhteen. Käännä työ. Nosta 1. silmukka lanka työn takana. Neulo nurjat nurin ja oikeat oikein. Käännä työ.*
* = toista kunnes olet neulonut niin, ettei huppureunan oikein silmukoita ole enää jäljellä. Nyt sinulla pitäisi olla jäljellä 2*10s eli vain resorireunan silmukat vastakkain. Aseta työ niin, että nurjat puolet ovat vastakkain ja lanka tulee taaimmaiselta puikolta ja silmikoi silmukat ja päättele lopuksi lanka.

TASKUT
Ota toinen tehosteväri.

Poimi työn oikealla puolella taskun reunasilmukat ja molemmin puolin yksi välistä (20+1 ja 20+1).Neulo pyörönä oikein noin 16 cm. (38 krs). Kannattaa neuloa ensimmäisellä kerroksella taskun etureunan silmukat kiertäen, jolloin taskun reunasta tulee pikkasen napakampi eikä se ala roikkumaan. Käännä tasku nurjalle puolelle ympäri ja tee kolmen puikon päättely. Jätä hieman pidempi pätkä lankaa ja virkkaa noin 10 cm pätkä ja virkkaa kiinni neuletakkiin taskun viereen nurjalla oleviin silmukoidenlenkkeihin. Näin tasku pysyy paremmin kohillaan.

Halutessasi, voit myös virkata pienet lenkit sivuihin ja neuloa takkiin vyon 1o1n halutussa leveydessä tai i-cordina.

Päättele langanpätkät ja pidä.


Jos huomasit epäjohdonmukaisuuden tai virheen ohjeessa,
mainitsethan siitä kommenttikenttään tai niamagia ät gmail.com, kiitos!

3 kommenttia:

 1. Moikka, aivan ihana neule jälleen kerran. Mulla ois Punoa varastossa, kävis varmaan tähän... Ja miljoona neuletyötä jonossa...Täytyy kyllä saada tehtyä jossain vaiheessa, tulee varmaan nopsaan kun lanka on paksua. Kivaa syksyä!

  VastaaPoista
 2. Hei, mites tuo silmukkajako menee kun pitäisi tehdä kokoa XL?

  VastaaPoista
 3. Sukkiin kantapäät onnistuu mutta tämä huppu ei ainakaan tätä ohjetta seuraamalla.. Onko silmukkamäärät hupun kavennuskohdassa varmasti oikein?

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥