21.1.2019

BR = Baktus Recycled ohjeineen


Baktus-huivi on yksi neulonnan kulmakivistä. Jos ikinä on aikonut neuloa huivin, on Baktus se helpoin, jolla aloittaa. Alun perin ohje on norjalaisen Strikkelisen mutta se on sittemmin käännetty lukemattomille kielille ja muistelen, että ohjetta myös valitettavasti plagioitu ja omittu muidenkin toimesta. Ohjetta on myös muovattu sekä muokattu ja itsekin tein pari vuotta sitten Jonna Hietalan Kerällä-kirjan ohjeen mukaisen Baktuksen pidennetyillä silmukoilla. Huivi on äärimmäisen helppo tehdä ja mielestäni tämä olisi oiva ohje koululaisille ensimmäiseksi neulontatyöksi niiden kirottujen sukkien sijaan.


Alkuperäinen ohje huiviin on täällä Ravelrys.
Suomennettu versio löytyy vaikka täältä.

Viimeisimmässä baktuuksessani, olen yksinkertaistanu ohjetta lisäyksien osalta entisestään, lisäsin värinvaihdon ja jätän myös ensimmäiset silmukat aina neulomatta.

Olen harkinnut, voinko kirjoittaa muokaamani ohjetta tähän huiviin koska alkuperäinen ohje ei ole omani. Toisaalta, kuten todettu, ohje on käännetty jo lukuisille kielille ja valitettavan usein ilman mainintaa ohjeen alkuperästä. Ehkä uskallan siis tähän kirjata oman versioni tästä sangen muokattavissa olevasta, yksinkertaisuudessaan nerokkaasta, huivista. Kierrätetään siis ohjetta ja kierrätetään muutenkin.

Minun ohjeessa on tarkoitus käyttää tarveaineet loppuun asti ja jos esimerkiksi värinvaihtokerroksella ei silmukat mene ”tasan” ei se haittaa, eteenpäin vain. Huomioi kuitenkin värinvaihtokerroksella, että langankiertoja tulee olla saman verran kun k2tog:ja, jotta silmukkamäärä ei muutu kerroksella. Ja jos jäit miettimään, mitä ihme k2togeja niin muutama avaintermi, joita tulet tarvitsemaan:

k2tog = knit two together = neulo kaksi oikein yhteen
yo = yarn over = langankierto
BR = Baktus Recycled [ohje]

Hanki lankaa, mielellään jostain purettua, vuosia kaapissa jouten ollutta tai kaupasta, mutta mielellään siinä tapauksessa kierrätyslankaa. Huivista tulee niin iso, kuin sinulla on lankaa.
Esimerkkihuivi on tehty, siitä vuosia kaapissa olleesta, kierrätyspuuvillalangasta.
4*50g =yhteensä 200 g Sirdar Simply Recycled DK

Tarvitset lankaa 2-4:ssä, tai niin monessa värissä kuin haluat.
Puikoilla nro. 5

Huivissa on kolme eri osiota:
A1 = lisätään huivin leveyttä = huivin ensimmäinen puolikas
A2 = vähennetään huivin leveyttä = huivin toinen puolikas
B = vaihdetaan väri, tämän teet vain, kun lanka alkaa loppua ja on aika vaihtaa väriä…

Aloita:
Luo 3 silmukkaa

A1-osa
*Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein edestä ja sitten takaa, neulo loput oikein.
Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo loput oikein.
Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo loput oikein.
Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo loput oikein.*

* = Toista kunnes olet aloittamassa sitä kerrosta, jolla EI lisätä silmukkaa ja sinulla on vielä sen verran lankaa, että pystyt neulomaan sillä yhden kerroksen.


B-osa
Jatka vielä samalla värillä kuin A1/A2-osa:
Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta,*yo, k2tog*.
* = toista kerroksen loppuun.
Vaihda väri.
Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo loput oikein.

Kun olet puolessa välissä ja olet tehnyt viimeisimmän B osan, vaihda A1 A2:een.

A2-osa
*Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, k2tog, neulo loput oikein.
Nosta ensimmäinen silmukkaoikein neulomatta, neulo loput oikein.
Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo loput oikein.
Nosta ensimmäinen silmukka oikein neulomatta, neulo loput oikein.*

* = Toista kunnes olet aloittamassa sitä kerrosta, jolla EI vähennetä ja sinulla on vielä sen verran lankaa, että pystyt neulomaan sillä yhden kerroksen.

Kun sinulla on 3 silmukkaa jäljellä, vedä lanka silmukoiden läpi ja päättele.

Huomioi, että siitä puolesta, jonka aloitit neulomaan oikeana puolena, on tullut nurja puoli ja kaikki langan päättelyt tehdään sille puolelle.


Huomioi myös, että sinulla on ”plan B”, jos lanka jostain syystä loppuukin ennen, kun huivi on valmis, vaikka olet käyttänyt identtisiä keriä. Minulla kävi niin mutta onneksi löysin melkein saman väristä ja lähes saman paksuista lankaa sen verran, että viimeiset 5 senttiäkin valmistui.

Neuloin näitä kolme, joten ohjeen pitäisi toimia. Jos kuitenkin löydät jonkun epäloogisuuden siitä, niin laittaisitko sähköpostia, kiitos!


4 kommenttia:

 1. Olipas mukavaa kun postasit jälleen. Ihana huivi!
  Uteliaana kysyn onko teillä nyt Floridan matkaa tulossa tai matkakuumetta?
  Viimeksi oltiin siellä melkein yhtä aikaa 2016... :-)
  Me ollaan taas keväällä lähdössä...
  Amy

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Amy ja onpas kiva kun jätit kommenttia!
   Meidän piti alunperin lähteä jo 2018 mutta tuli keittiöremontti ja isoja elämäntilanteita tähän väliin, joten matka siirtyy todennäköisesti ensi vuodelle. Ajatuksissa olisi Florida tai länsirannikon roadtrip mutta mitään tarkempia päätöksiä ei ole vielä tehty, matkakuume on kyllä päällä mutta yritetään lievittää vähän kevään Rukan reissulla.
   Minnepäin suuntaatte ja millaisia suunnitelmia teillä on?

   Poista
  2. Voi kauhia, olen ihan unohtanut vastata tähän.
   Meidän reissu on jo kauniina muistoina vain, ja satoina kuvina tietysti.
   Olimme siis hiihtoloman aikoihin kaksi viikkoa Floridassa, viikot 9 ja 10.
   Asustimme Atlantis nimisessä kaupungissa, josta sitten päiväreissuja Miamiin (mm. Miami Zoo) ja Evergladesille.
   Tällä kertaa oltiin suurimmaksi osaksi paikallaan, eli nautitiin lämmöstä talon uima-altaalla ja beachillä ja shoppailtiin urakalla. :-)
   Uusi matkakuume on vallannut mielen, mutta ihan heti ei kyllä lähdetä uudelleen...

   Poista
 2. Teidän perhehän muutti muutama vuosi sitten ja vaihdoitte kokonaan asuinkuntaa ja edellisen ja nykyisen paikan välillä jo kohtuullisen pitkä matka. Miten teillä lapset suhtauituivat muuttoon ja (oletettavasti) myös kaveripiirin muuttumiseen? Entäs uuteen kouluun sopeutuminen? Mulla olisi haaveissa vaihtaa asuinkaupunkia, mutta mies ei innostu asiasta (ehdottamani kaupunki sopisi muuten), mutta ei haluaisi lasten takia muuttaa. Mies on lapsena muuttanut maasta toiseen eikä ollut siitä moksiskaan ymmärrykseni mukaan. Itse en ole muuttanut lapsena niin pitkiä matkoja, että se olisi vaikuttanut kouluun tai kaveripiiriin.

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥