23.8.2017

Se täydellinen keittiö, HTH :lta tietty!

HTHTHTHTHTHTHHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTH

Hieman on saatu tätä postausta odottaa, mutta jos minä olen odottanut keittiötä noin neljä vuotta, niin ehkä tämä pari kuukautta ei ole liikaa -keittiöremonttihan on ollut mielessäni enemmän tai vähemmän siitä asti kun muutimme. Kuten toistuvasti todettu, oli vanha keittiökin ihan ok mutta kyllä minua harmitti joka päivä keittiön tila ja se, että muuttaessamme vanhaan asuntoon jäi se  m i n u n  keittiö. Kun keittiöremontti varmistui keväällä, päätin, että myös keittiön käyttöaste kasvaa ja haluan tehdä enemmän ruokaa sekä leipoa junnujen kanssa. Tämä lupaus onkin pitänyt ja nyt on leivottu jo muffinsseja, pitkoja ja mustikkapiirakoita. Myös Safkaa-kirjaa on luettu tarkasti ja internetistä etsitty jos jonkin näköistä reseptiä. Että kyllä nämä sisustusasiat vaan vaikuttavat valtavasti moneen juttuun ja näköjään vielä 4-kybänenkin koir- ei kun kissa, oppii vielä uusia temppuja. Mutta mennään takaisin keittiöön.

Ihan ensiksi kannattaa ehkä lukea tämä.

Kuten tapaan kuuluu, on keittiö nyt  m e l k e i n  valmis ja minä rakastan sitä. Siis todellakin rakastan. Se on täydellinen. Pikku juttuja on vielä kesken siellä täällä; yhdeltä seinältä puuttuu edelleen hylly sekä sen alle tuleva valolista, kulman pistorasiaa pitää vielä hieman säätää ja saarekkeen vierestä puuttuu jalkalista. Mutta pääpiirteittäin keittiö on ja se toimii. Se toimii niin hyvin, että olen huomaamatta viettänyt siellä tuntikausia leipoen tai ruokaa laittaen ja se toimii myös niin, että tavaroille on oikeat paikat ja elämä on taas asteen verran helpompaa. Nämäkin kuvat on otettu eräs päivä ex-tempore, joten kuvien välissä on paistettu pizzaa, keitelty kahvia ja tehty sitä sun tätä, eli älkää antako oudoissa paikoissa olevien keittiöpyyhkeiden tai minkään muidenkaan pikkuasioiden hämätä. Tätä se parhaimmillaan on, keittiössä voi elää ja suorittaa samaan aikaan. Ja kenties otan jossain vaiheessa hieman stailatumpia ja skarpimpia kuvia, sillä on minulla kesäkeittiöpyyhkeetkin jossain!


Keittiö on HTH keittiöiden Straight White. Koska halusin, että alakaapistojen/laatikostojen poikkilinjat ovat yhtenäiset, oli tämä ainoa vaihtoehto. HTH:lla on myös hieman edullisempi malli, joka on likimain identtinen mutta siinä kulmakaappien ovet olisivat olleet kokonaan sileät ja näin rikkoneet tuon linjan. Keittiössä on kolme 80 senttistä laatikostoa, yksi 60 senttinen laatikosto, yksi 100 senttinen laatikosto sekä kaksi isoa kulmakaappia ilman mekanismeja. Tulikiven Tropical Black- kivitason alla on lisäksi integroitu astianpesukone, ulosvedettävä roskiskaappi sekä uuni. Laskupinta-alaa keittiössä on yhteensä hieman yli 8 metriä, miinus 50 senttinen Intran, tason alta kiinnitetty, teräsallas. Tason päällä on Granan Miris hana, joka on ylittänyt odotukset. Tällä kertaa emme ottaneet sokkeleihin sijoitettavia laatikostoja, sillä laskin, että säilytystila riittää ilmankin. Vähän aikaa mietin yhtä laatikkoa, jossa olisi voinut pitää kissojen ruoka-ja juomakuppia mutta hylkäsin lopulta ajatuksen epäkäytännöllisyyttään.
Myös yläkaapit ovat samaa Straight White-sarjaa tavallisilla saranaovilla ja yksi kaapeista kätkee kokonaan integroidun liesituulettimen. Yläkaapistojen alle seinän viereen on kiinnitetty led-valolista, joka mahtui juuri ja juuri myös liesituulettimen taakse, aivan kuten keittiökaupassa mittailimme. Näin valo on yhtenäinen päällä ollessaan ja vaikka päällä olisi liesituulettimenkin valo, ei valojen sävyero ole häiritsevä sillä päällä olevat valot ”sekoittuvat toisiinsa”. Välitilan korkeus on noin 50 senttiä ja siihen on asennettu peili joka tilattiin asennuksineen Porvoosta Tarmolan lasihuollosta. Kävin läpi kolme firmaa ja tässä yrityksessä oli muuten erittäin nopea ja hyvä palvelu sekä kilpailukykyinen hinta. Täällä asioimme varmasti tulevaisuudessakin. Ikkunoiden puolelta peili alkaa samasta kohdasta kuin yläkapit mutta jatkuu oikealla vielä yläkaappien loputtua. Peilin ja ruokatilan seinän väliin jätettiin tila Savon hopean väriselle kulmapistokkeelle, jossa on kaksi USB-pistoketta sekä neljä tavallista pistoketta. Myös kaapistojen päällä on pistokkeet, jos nyt vaikka joskus haluan jotain valoporoja kaapin päälle laittaa, eihän sitä ikinä tiedä! Harkinnassa vielä sekin, laitammeko seinän ja yläkaapistojen väliin hyllyn kokkikirjoille kuten alkuperäisessä suunnitelmassani, makustelen kuitenkin asiaa vielä hetken.

Liesituulettimen putkea ei tulla koteloimaan vaan se saa jäädä antamaan hieman loftmaista ja teollisempaa ilmettä. Koska huonekorkeus on noin 3,7 metriä, on kaapistoilla ja amppeleilla pyritty saamaan tila päättymään noin reiluun kahteen metriin ja sen yläpuoliset asiat saavat tavallaan olla rakenteellisemman näköisiä.
Halusin alusta asti keittiöön paljon kasveja pehmentämään tunnelmaa. Muualla asunnossa luonto tunkee sisään isoista ikkunoista mutta keittiöön ei tunge kuin nälkäisiä teinejä ja väsyneitä vanhempia. Toisella seinällä onkin tällä hetkellä vain neljä pistoketta sekä Elhon amppeleita. Alun perin pistokkeet olivat ABB:n tavallisia Impressivoita mutta ne vaihdettiin nopeasti kannellisiin malleihin, jolloin yleisilmeestä tuli huomattavasti rauhallisempi sekä viimeistellympi. Amppeleihin on vaihdettu ohuet vaijerit alkuperäisten narujen tilalle ja testauksessa vielä on, mitkä kasvit viihtyvät tässä kasvupaikassa. Voi olla, että joudun siirtämään hienohelman valonpuutteen takia pois mutta katsotan nyt miten nuo asettuvat ja saattaa amppeleita tulla lisääkin. Ajatuksena on amppeleissä kasvattaa nimenomaan kasveja, joissa lehdistö kasvaisi voimakkaasti alaspäin, pikkuhiljaa luoden vihreämpää seinää. Pistokkeiden yläpuolelle on tarkoitus asentaa itse tehty avohylly, jonka alapuolelle on jo olemassa samanlainen valolista kuin kaappiseinällä. Tämäkin on asia, jota haluan vielä miettiä, joten hylly tehdään kun lopullinen tahtotila on selvillä. Edellä mainittujen valolistojen katkaisin on langaton ja senkin sijoituspaikka on vielä etsinnässä.


Kahden kulkuaukon väliselle seinälle on sijoitettu integroidut kylmäkoneet sekä säilytystilaa korkeiden kaappien muodossa. Kaappien ovet ovat HTH:n Athena Black Oak-mallistoa, jossa mustasta väristä huolimatta näkyy sekä tuntuu puun syyt. Tämä ovimalli oli se, joka minut seisautti Tammiston HTH:lle lähes kaksi vuotta sitten. En usko, että ovien kauneutta pystyy ikinä vangitsemaan kuvaan, mutta uskokaa pois, luonnossa ovet ovat pysäyttävän upeat. Keskellä seinää on pakastin sekä jääkaappi, joiden välissä on matta metallilista sillä en halunnut seinään ollenkaan vetimiä. Jääkaappi on sijoitettu poikkeuksellisesti oikealle puolelle, jolloin sieltä on ergonomisempaa ojentaa tavaroita saarekkeelle. Seinämän oikeassa reunassa on korkea kaappi mutta pakastimen vasemmalle puolella kahden matalamman kaapin väliin on integroitu mikro. Kaikki kaapit, kylmälaitteita lukuun ottamatta, toimivat pomppusaranoilla.

Asioita, joita ei tule miettineksi, ennen kuin joku kysyy: Minkä värisenä me nää sokkelit ja sivuseinät tilataan?
- Ison kaappiseinän pystyseinä on mattavalkonen
- Laatikostojen sokkelit on mattavalkoiset
- Kaappiseinän sokkeli on musta ja tuuletusritilät mustat
- Yläkaappien sivut ovat kiiltävät valkoiset
- Saarekkeen sivuseinä on 3 cm paksu ja mattavalkoinen
- Saarekkeen takaseinä on mattavalkoinen

Keittiön neljäs seinä on harmaita hiuksia lisännyt ja koko keittiöremontin kulmakivi sekä akilleen kantapää. Ruokatilan sekä keittiön välissä oli siis seinä jota ei pitänyt piirustusten mukaan olla. Ja se saamarin seinä teki keittiöstä koosta huolimatta kurjan pimeän kopin. Koko keittiöremontin ehtona olikin, että seinä saadaan purettua kokonaan tai osittain. Alussa helpon kuuloinen homma vaati lopulta liki vuoden tutkimista ja tutustumista ja lopullinen muoto tuli esiin vasta purkuvaiheessa. Vasta tämän jälkeen, pystyimme tilaamaan keittiön siinä muodossa kun se on nyt. Seinää ei lopulta purettu, vaan siinä olevaa alkuperäistä kulkuaukkoa laajennettiin niin, että saimme saarekkeen jonka pituus keittiön puolella seinästä on 190 senttiä, miinus 60 cm taso toisen suuntaan ja ruokatilan puolelta noin 110 senttiä. Saarekkeen syvyys on noin 85 senttiä ja jalkatilaa syvyysmitassa tiskin puolella on muistaakseni noin 23 senttiä. Aukon yläpuolelle on asennettu Lumiancen valokisko jossa on viisi käänneltävää spottia. Nämä valot olivat meillä Tapiolassa olohuoneen kattovalona mutta vasta nyt niille löytyi täydellinen paikka täältä. Sanomattakin selvää, että kiskon sekä spottien muotokieli viehättää minua suuresti. Valosävyksi spotteihin on valittu 4000K, joka on erittäin valkoinen valo ja sopii oikein hyvin saarekkeelle, jossa usein tehdään töitä tai läksyjä. Nyt kesällä, emme ole juurikaan käyttäneet keittiön kattovaloja (upotetut spotit) sillä Lumiancen kiskovalo on riittänyt hyvin.


Näin jälkeenpäin voin todeta, että keittiö ja ruokatila on tässä muodossa ehdottomasti parempi, kuin niin, että koko seinä olisi poistettu. Tilasta olisi tullut huonekorkeuden takia liian avara sekä kolkko ja tuo 80 senttinen seinä talon ulkoseinää vasten, luo täydellisen symmetrisyyden tilaan samalla kun kätkee kahvinkeittimen, leivänpaahtimen sekä yläkaapistojen päätyseinän kivasti keittiön puolelle. Aamiaiskaappi oli muuten alusta asti pois listalta sillä meillä ei kerta kaikkiaan olisi mitään käyttöä sille, eikä konsepti toimisi meidän arjessa, kuten muilla ehkä toimii. Saarekkeen tiskipuoli on tosiaan noin 100 senttiä leveä ja tuntuu olevan riittävä, vaikka meillä ei mitään pikkuihmisiä asukaan. Tässä syödäänkin mm. aamiaista joka aamu ja tuntuu olevan just passeli.

Kaikki keittiön koneet ovat Siemensin ja useiden kilpailutusten jälkeen, tilattu HTH:lta nekin. Emme ole mitään intohimoisia ruoanlaittajia, joten varustelun tasoksi meille riittää perus. Koska ulkonäöllisesti kuitenkin kriteerit ovat korkealla on laitteet hinnaltaan ehkä keskitasoa. Mikro sekä uuni on valittu niin, että ulkonäkö on yhtenäinen ja mahdollisimman musta. Liesitason halusin fasettireunoilla eli kokonaan mustana, joka tuntu tuottavan hieman haastetta. Alkuperäinen liesitasomme vaihtuikin toiseen, sillä en halunnut enää venyttää keittiön valmistumista liesitason viivästyneen toimituksen takia. Kokonaisuudessaan keittiö valmistui siinä aikataulussa kuten pitikin ja keittiö toimitettiin itseasiassa hieman etuajassa. Kaikki osat oli ja asennus hoitui parissa päivässä. Käyttöönoton viivästymisen sen sijaan aiheutti Tulikiven mittamiesten aikataulu, joka lopulta vaikutti myös sähköjen asennukseen. Eli keittiö ei ihan valmistunut niihin puutarhajuhliin mutta siitäkin selvittiin ihanan naapurin ansiosta! Ei näistä kannata stressiä ottaa.

Mistä tilaisin seuravan keittiön? No HTH:lta tietty ja terkkuja Kimmolle!


JK. Kun suunnittelet keittiöremonttia, muista tehdä budjettiin tarpeeksi iso varaus oheiskuluille. LVI-lasku oli odotetun mukainen mutta sähkäreiden laskun nähdessäni, jouduin ottamaan tukiaskeleen. Välitilan peili saatiin suunniteltuun hintaan mutta hintahaitari tarjouksissa oli noin 260-450 euroa, eli hajontaa on. Lisäksi kuluja muodostuu odottamattomista pikkujutuista kuten mm. pistorasioista, valaisimista, maaleista, rakennustelineistä (kyllä), työkaluista, sähkötyökaluista, mikroaterioista ja kaikista muista eväistä tai hankituista kokisjääkaapeista (kyllä, kyllä) kun keittiö ei ole käytössä normaalisti. Äläkä ohita tilaisuutta tienata vanhalla keittiölläsi! Me myimme koko vanhan keittiön kodin koneineen ja saimme siitä varsin hyvän hinnan. Eli alä aliarvosta vaan rohkeasti Toriin tyrkylle.


12 kommenttia:

 1. Kivan näköistä. Aika samanlainen värimaailma kuin meillä. Olen vetimettömiin laatikoihin tosi tyytyväinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) En edes kehtaa kertoa miten pahasti olen hermostunut vetimiin viimeisen neljän vuoden aikana. Mulle vetimetön keittiö oli itsestän selvyys jo 11 vuotta sitten ja asia ei ole muuttunut tässä välissä. EHkä oon hieman jämähtänyt mutta tämä toimii :)

   Poista
 2. Vau. Hienolta näyttää. Minä en tiennyt mikä on aamiaiskaappi, piti googlettaa :D mutta nyt tiedän ja eipä ole meilläkään tarvetta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Katja :) Tosiaan aamiaiskaappi taitaa olla nyt kuuminta hottia keittöissä. Ymmärrän kyllä konseptin mutta meillä kaappi olisi käytännössä aina auki kun aina joku syö leipää tai muroja tai juo kahvia tms... joten helpomi kun asioille on omat paikat ja kahvinkeitin ja leivänpaahdin yhdessä nurkassa tasolla.

   Poista
 3. Vautsi! näyttääpäs tyylikkäälle. Meillä keittiöremontti tehtiin 4,5 vuotta sitten ja kodinkoneiksi tuli electroluxit joista mikro ja induktioliesi lakkasi toimimasta tänä keväänä :(. Luinkin nyt mielenkiinnolla minkälaisia ratkaisuja (ja kodinkoneita) keittiöösi valitsit. Meille muuten ei tullut nurkkakaappimekanismia ollenkaan vaan vetolaatikot korvaa ne minun mielestä mennen tullen, vaikkakin pieni tila jäikin nurkassa hyödyntämättä :) Kiitos tästä(kin) postauksesta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikä :( Nykyään tuntuu, ettei mikään kestä vaan koko ajan pitää uusia. Olen todella rajoittunut kodinkoneissa ja meillä on jo edellisen asunnon aikaan valittu pyykkäykseen ja imuriksi Miele ja keittiöön Siemensit. Edellisessä asunnossamme Siemensit oli vielä 6 vuoden jälkeen kuin uudet joten todellakin toivon, että laatu ei ole tässä välissä huonontunut.

   Tutut sanoivat, että monella merkillä olisi eri tasoisia ja eri maissa (ja komponenteista valmistettuja) koneita ja se vaikuttaa tietysti laatuun ja hintaan. Että jos ei mene sillä halvimmalla, niin kalliimpi hinta myös olisi ikään kuin lupaus paremmasta laadusta. Mene ja tiedä, kun en kodinkoneita valmista, mutta mielestäni tämän hintaluokan koneiden tulisi kestää ainakin se 10 vuotta.

   Meillä oli muuten tässä vanhassa keittiössä myös Siemensin koneet mitkä myimme uuden keittiön tieltä ja ne olivat vuodelta 2004. Ja olivat vielä kaikki toimivia ja kunnossa.

   Nurkkakaappimekanismit poistuivat meilläkin vanhan keittiön myötä ja nyt molemmissa nurkissa on iso ja syvät kaapit jonne voi jemmata niitä harvemmin käytettäviä asioita, enkä kaipaa mekanismejä ollenkaan. Ehkä olisikin mielenkiintoista tehdä postaus myös kaappien ovien takaa :)
   Ja ole hyvä, ihanaa että lukijoita vielä on ♥ Kyllä näitä on mukava tehdä, kun vaan saisi aina sitä aikaa ottaa kuvia ja kirjottaa :)

   Poista
 4. Olisi mielenkiintoista saada postaus myös kaappien sisältä sillä instassa on näkynyt muutamia tosi mielenkiintoisia kuvia teidän kaappien sisällöistä, joten olisi mielenkiintoista nähdä ja kuulla lisää ja myös perusteluja valintojen takana.

  VastaaPoista
 5. kaunis on ja ajattoman näköinen! itse kyllä näen peltiputken jotenkin sen näköisenä, kuin remppa olisi jäänyt kesken, eli ainakin maalaisin sen. Samoin amppelit näyttävät vääjäämättä liian pieneltä kookkaalla tyhjällä seinällä. Jos seinässä olisi joku vaikka haalea tehosteväri, ei olisi niiin aakeeta laakeeta. Saako kysellä hintaa koko tuolle komeudelle? liikutaan varmaankin 2-alkuisella numerolla näin villisti heittäen?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Putki itseasiass korostuu näissä kuvissa sillä livenä katse tavallaan rajoittuu tuohon kaappien tasalle eikä putkeen tule kiinnitetyä huomiota. Malaukseen ei ainakaan toistaiseksi lähdetty, sillä helposti käy niin että joko putki tai seinä näyttää sen jälkeen keltaiselta. Mutta tosiaan, kyselyidenkään perusteella livenä putki ei käy yhtään kuulema silmään kun olen tuttuja tentannut :D
   Seinään oli alunperin tulossa tapetti mutta ajatuksesta luovuttiin kun päätimme tehdä hyllyn. Eli seinälle on tulossa vielä hyllykonsepti jonka jälkeen se ei näytä niin laakealta. Tällä hetkellä omaankin silmään näyttää keskeneräiseltä ;)
   En ole laskenut tarkkaa kustannusta mutta laskeskelin ovh. hinnoilla tänään ystävälle kustannusta ja ilman omia remonttikulujakin oltiin jo yli 20 000:n.

   Poista
 6. No nyt on kyllä ihan vimosen päälle! Iso, avara, valoisa, kaunis ja käytännöllinen. Kyllä mäkin tota rakastaisin. Ihanan paljon säilytystilaa kaikesta avaruudesta huolimatta. Noi korkeat mustien kaappien ovet on tosi kaunis lisä valkoiseen keittiöön :)

  VastaaPoista
 7. tiedän, että tää on nettipalstoilla ns. ikuisuusaihe eli pitääkö iittalan i-tarrat ottaa pois ja itse olen EHDOTTOMASTI sitä mieltä, että tuskin pitäisin esim. ikean tarrojakaan laseissa ja lautasissa eli ehdottamasti tarrat pois. Kaikki varmaan uskoo niiden olevan iittalaan eikä arvo siitä laske.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mitäh =D Nyt täytyy kyllä kaikessa rehellisyydessä sanoa, että ei ole edes käynyt mielessä koko asia :D Noissa lautasissa (jos niihin viittaat) on edelleen osa häläritarroistakin kiinni kun eivät irtoa millään. Eiköhän ne kaikki tarrat ajanmyötä pesukoneessa lähde. Ja arvoasiaan viitaten, Teema taitaa olla yksi tunnetuimmista ja halvimmista astiasarjoista ja ostettu käytettäväksi...ei kai kukaan astoita osta jälleenmyyntiarvo mielessä...

   Poista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥