31.8.2017

Vihersisustus keittiössä

Postausajatusjonossa on puutarhapostauksia mutta kuvat odottavat vielä selaamista. Tai eihän nyt puutarhasta voi puhua mutta pihasta kuitenkin. Osaltaan muutokset liittyvät myös keittiöön joten tässä väliin raportti keittiön kasveista. Tietenkään minulla ei nyt ole kuvia niistä kaikista mutta ajatuksena siis on, että keittiössä olisi läpi vuoden kasveja. Toki ne puhdistavat ilmaa mutta tuovat myös elämää muuten aika pelkistettyyn ja kliiniseenkin keittiöön. Vihreä väri ei ole itselleni suosikki mutta kuten joskus jo tännekin on kirjoitettu, jokaiselle värille on se oma paikka johon se sopii. Vihreä sopii keittiöömme.


Keittiö on varjoisa vaikka valoa sinne nykyisin tulee huomattavasti enemmän kuin ennen. Lähtökohtaisesti minun siis pitää löytää kasveja, jotka, jos eivät nyt viihdy varjossa, niin ainakin sietävät sitä kohtuullisesti. Amppeleiden kohdalla haasteensa tuo myös ruukkukoko, sillä amppeliin mahtuu muistaakseni maksimissaan 12 senttiä korkea ruukku, jonka sitten kuitenkin pitäisi pukata paljon kasvustoa.Ihan ensimmäinen kasvi jonka hankin keittiöön, on hienohelma. Jotenkin kasvin tiedot ovat kuitenkin nyt ristiriitaiset, ilmeisesti tämä puolivarjon kasvi nyt sitten kuitenkin haluaisi olla enemmän valossa. Voi siis olla, että ainakin talveksi, on hienohelma siirrettävä muualle oleilemaan. Se, siirretäänkö se amppelissa on vielä auki, eikä koukkua muualla katossakaan vielä ole. Rönsylilja tuntuu viihtyvän hyvin paikallaan ja sille minulla onkin korkeat odotukset. Lankaköynnös on päässyt lähimmäksi ikkunaa ja en nyt oikein vielä osaa sanoa, onko se iloinen vai ei, aika näyttää. Minulla on yksi iso muratti sisällä ja neljä pienempää ulkona, eli aina on vaihtoehtona vaihtaa tyytymättömät kasvit muratteihin, joka viihtyy käsittääkseni lähes missä vain kunhan huolehtii siitä, ettei se kuivu.

Seinäkaappien päällä on Himalajan posliinikukka, joka on minulle aivan uusi tuttavuus. Kasvi vaikuttaa konstikkaalta mutta katsotaan nyt pysyykö hengissä tai tarvitseeko valoisamman paikan elolleen.Korkean kaapiston päällä on instassakin debattia aiheuttanut herttaköynnösvehka. Ostin kasvi kultaköynnöksenä mutta tällä hetkellä olen varsin tyytyväinen sen osoittauduttua hertaksi. Kasvi on kasvanut aika nopeasti tähän asti mutta jos nykyinen paikka osoittautuu liian pimeäksi talvikautena, pitänee sille etsiä valoisampi sijainti. Toivoisin sen kuitenkin kasvavan kaapin päältä lattialle asti.Tason päällä majailee nyt supertrendikäs peikonlehti, joka kuitenkin oma silmääni eniten miellyttää näin nuorena. Jemmasta löytyy myös sisäpuutarha, jossa voi kasvattaa yrttejä ja sille myös löytyy paikkaa keittiötasolta. Ikkunan edessä kulmassa kasvit vaihtuvat, sillä siinä on taimitarhan paikka. Kun kasvit/taimet on joka päivä nenän edessä, muistan paremmin hoitaa niitä. Olen ollut aina mahdottoman huono (lue: tappavan huono) hoitamaan viherkasveja, joten niitä meillä ei ole ennen juurikaan ollut. Nyt olen ottanut sellaisen tavan käyttöön, että kastelen ja sumutan kasvit joka sunnuntai ja yritän sumuttaa myös viikolla jos muistan. Ja jos tämä ei kasville riitä niin menköön vaihtoon. Isolehtisten kasvien lehtiä yritän joskus muistaa pyyhkiä ja lannoitteena pääsääntöisesti käytän niitä multaan työnnettäviä puikkoja ja Honkkarista ostettua euron kasviravinnetta. Meillä ei ole pakko kasvaa kun lasten, joten jos tämä ei riitä niin ei voi mitään. Keittiöremontin jälkeen myös ruokatila on hieman uudistunut ja siellä on lisää kasveja. Mutta mennään siihen joskus kun saadaan ensin yksi taulu valmiiksi.


Olen myös harkinnut kasvivalon hankkimista talveksi. Ajatuksena oli, että pitäisin lamppua päällä työpäivän ajan kun ketään ei ole kotona mutta onko kenelläkään tähän käytännön vinkkejä? Tietenkin lampun lisäksi pitäisi myös hankkia sitten se valaisin mihin lamppu ruuvataan kiinni …ja tähän mietteliäs hymiö.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥