7.7.2014

Villasukat pyöröpuikolla varpaista varteen, kaksi kerralla! [kuvallinen ohje]Lupasin tehdä kuvallisen ohjeen miten tehdään kaksi sukkaa kerralla, varpaista varteen, yhdellä pyöröpuikolla. Tavan jolla sukat valmistuvat ennätysajassa, eikä tarvitse muistella ja miettiä mitä on tehnyt ensimmäisen sukan kanssa ja molemmista tulee silti tismalleen samanlaiset. Ei tarvitse pähkäillä miten saa käytettyä kaiken langan, ilman että se loppuu kesken. Eikä tarvitse miettiä missä vaiheessa aloittaa kärkikavennukset niin että sukista tulisi oikean kokoisetkin. Eikä tarvitse roudata viittä puikkoa mukana ja etsiä aina sitä viidettä. Tässä nyt ei oikeastaan tarvitse kuin posottaa alusta loppuun asti, isoin steppi on uskaltaa aloittaa koska alkusilmäyksellä koko homma vaikuttaa paljon vaikeammalta kuin se oikeasti on.

Sukkia varten tarvitsee vain kaksi kerää lankaa (itse suosin 100g vyyhtejä jotka kerin kahdeksi saman painoiseksi keräksi) ja yhdet 60-100 cm pyöröpuikot, ei ole niin justiinsa. Kuvan sukat on neulottu Louhittaren Luolan Väinämöinen Sportista jota tilasin kaksi vyyhtiä talvella TitiTyystä, kun päätin että minähän neulon sukat kolmosilla vaikka sormet katkeaisivat. Sport vahvuista lankaa voi neuloa kolmosilla, sitä ohuemmat vaatii jo pienemmät puikot.

Etsin sieltä täältä tietoa miten kaksi sukkaa kerralla tehdään ja aikaisemmin olinkin jo löytänyt mielestäni parhaan ohjeen aloitukseen Magic Cast On tekniikalla Novitan kuvallisista ohjeista. Kun tein ensimmäiset sukat tällä tekniikalla, tein aloituksen 7 kertaa, nyt osaan ohjeen jo ulkoa. Eli ei kannata lannistua vielä neljännelläkään kerralla. Kaksi sukkaa kerralla tekniikassa luodaan peräkkäin puikoille kaksi ohjeiden mukaista aloitusta, eri keristä, ei sen kummempaa. Loput sukista olen sitten tehnyt oman mielen mukaan soveltaen eri ohjeita. (ja erityiskiitos sille porukalle jolta menen aina kysymään kun hämmennyn, tiedätte kyllä ;) )

Tärkeää on aluksi tarkkailla millä langalla neuloo. En itse käytä mitään silmukkamerkkejä sillä mielestäni eri sukat erottaa kyllä selkeästi puikoilla, mitä pidemmälle työ neuloontuu, sitä selkeämmäksi ja nopeammaksi neulominen muuttuu. Alku on hidas, mutta loppuun kohti vauhti sitäkin nopeampi. Käytännössä langan tulee aina tulla ”takana olevalta kaapelilta kun lähdet neulomaan uutta puikkoa ja käsien molemmin puolin kaapeli tekee lenkin. Suosittelen teräspuikkoja koska aluksi käsiala kannattaa pitää tiukkana ja metallisilla puikoilla lanka liukuu paremmin.

En kopioi alle Novitan kuvallista Magic Cast On -ohjetta, vaan sen voi katsoa täältä.
Tässä muutama havainnollistava kuva miltä näyttää kun yhden sukan sijaan työhön tulee kaksi sukkaa.ananan Bikinisukat [ohje]

Lanka: Louhittaren Luola, Väinämöinen Sport, Kelo / 100g
Puikot: 3 /pyörö 60 tai 80 tai 100cm
Koko: 39/ jalan ympärys 21,5cm / Jos jalkasi on paksumpi, jatka lisäyksiä tarvittavan silmukkamäärän verran.
Sukat neulotaan oikein silmukoilla, paitsi kantapään nurjalla puolella ja resorissa.

KÄRKI

Luo Magic Cast On-tekniikalla 8 silmukkaa per puikko eli 16 silmukkaa per sukka.
Jatkossa neulotaan aina ensin puikolta puolet ensimmäisen sukan silmukoista ja perään toisen, muista vaihtaa lanka välissä!
Kun olet luonut silmukat, neulonut ensimmäisen puikon silmukat oikein sekä neulonut toisen puikon silmukat kiertäen oikein (paitsi ensimmäiset ja viimeiset silmukat ohjeen mukaan oikein) jatka vaihtaen puikkoja kuten edellä, aloita lisäykset alla olevien ohjeiden mukaan.


Jatka neulomista lisäten molempaan sukkaan silmukoita kaksi silmukkaa per puikko jokaisella neulotulla puikollisella.
Eli neulo aina sukan toinen silmukka sekä toiseksi viimeinen silmukka ensin etukautta ja sitten takakautta, jokaisella kierroksella.
Jatka näin kunnes sukissa on yhteensä 56 silmukkaa, eli 28 silmukkaa per puikko/per sukka.

[Huom! Jos et ole yhtä räpyläjalkainen kuin minä, voit tehdä puolet lisäyksistä joka kerroksella ja loput joka toinen kerros, näin kärjestä tulee suipompi ja kaposempaan jalkaan sopivampi]

Sukkien pitäisi näyttää tältä kun teet lisäyksiä:Kun silmukoita on tarpeeksi, neuloa posotetaan kunnes sukka yltää jalan koko jalkapöydän yli. Muistathan seisoa sovittaessasi sukkaa sillä jalka on silloin ”oikeassa koossa". KANTAPÄÄ (samanlainen kuin perussukassa)

Kun sukka on tarpeeksi pitkä (minulla 73 kerrosta/ 18 cm) aloitetaan kantalappu.
Eli jatketaan neulomista neuloen molempien sukkia vain "toista puikkoa" edestakaisin (28s) ja puikollinen siis käännetään aina välissä ja neulotaan nurin nurjalla. Puolet silmukoista pysyy koko ajan kaapelilla.
! Nosta oikealla puolella aina ensimmäinen silmukka neulomatta ja nurjalla puolella nosta ensimmäinen silmukka nurin, jolloin reunoihin muodostuu nätti silmukkarivi josta on helppo poimia silmukat myöhemmin.

Kun kantalappu on tarpeeksi pitkä (Yleensä kantalapussa on silmukoita puikkojen silmukkamäärä tai muutama päälle/ tässä 30 silmukkaa) ja kantalappu riittää koko jalan pituudelle ja hitusen yli, aloitetaan kääntämään.


Kantapään kääntö tehdään täsmälleen samalla tavalla kuin tavallisen sukan kantapää. Koska 28 ei mene tasan kolmelle, jätetään keskelle 10 silmukkaa ja reunoille 9. Käännetään ensin toisen sukan kantapää ja sitten vasta toisen.

Neulo seuraavasti:
Nosta ensimmäinen silmukka, neulo 17 silmukkaa, nosta 1 silmukka oikein, neulo 1 silmukka ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ.
Nosta ensimmäinen silmukka nurin, neulo 8 silmukkaa nurin, neulo 2 silmukkaa yhteen nurin. Käännä työ.
*Nosta ensimmäinen silmukka, neulo 8 silmukkaa, nosta 1 silmukka oikein, neulo 1 silmukka ja vedä nostettu silmukka neulotun yli. Käännä työ.
Nosta ensimmäinen silmukka nurin, neulo 8 silmukkaa nurin, neulo 2 silmukkaa yhteen nurin. Käännä työ.*
* = Jatka kierroksia kunnes kaikki silmukat sivuilta on neulottu pois ja puikolla on 10 silmukkaa.


Neulo puikolla olevat 10 silmukaa ja poimi kantapään vasemmalta puolelta silmukat ja yksi silmukka nostettujen silmukoiden ja jalkapöydän silmukoiden välistä ja neulo nämäkin silmukat. Huomioi, että riippuen miten olet silmukat nostanut, pitää ne ehkä neuloa kiertäen ettei sukkaan tule reikiä.Sen jälkeen siirry vasemman puolimmaiseen sukkaan ja neulo kantapää samalla tavalla.

Kun olet molemmat kantapäät neulonut samaan vaiheeseen, vaihdetaan taas puikkoa ja neulotaan jalkapäydän silmukat.


Kun olet neulonut jalkapöydän silmukat, poimi kantapään oikealla puolella olevat silmukat +1 kuten vasemmallakin puolella ja neulo silmukat (tarvittaessa kiertäen), molempien sukkien kohdalla samalla tavalla.


Tämän jälkeen sukkien pitäisi näyttää kuten alla ja voit aloittaa kaventamaan jokaisella kierroksella kaksi silmukkaa per sukka pois, kunnes silmukoita on taas molemmilla puikollisilla 28 silmukkaa per sukka eli yhteensä 56 silmukkaa per sukka..
Kavenna siis neulomalla kaksi silmukkaa yhteen molemmin puolin sukkaa sillä puillisella jolla kantapää on (alakuvassa siis vielä kaapelilla oleva puikollinen) . Itse jätän reunaan aina yhden silmukan koska mielestäni jäljestä tulee siten siistimpää.


Tämän jälkeen neulo vartta niin pitkään kuin haluat tai lanka riittää. Itse neuloin näihin sukkiin ylös muutaman sentin 3o2n resoria, eli kavensin yhden silmukan resorin ekalla kierroksella pois jotta silmukat menivät tasan. Kun päättelet sukat, tee se todella löysästi tai käytä muutaman millin isompia puikkoja! Päätelty reuna ei jousta samalla tavalla kuin luotu reuna ja vaikka nämä sukat on päätelty 4,5mm puikoilla löyhästi, tuli siitä melkein liian tiukka. Vink. Netistä löytyy myös erilaisia löyhempiä tapoja päätellä. PS. Kommenttien joukossa lisää päättelyvinkkejä!Kerrothan jos huomaat ohjeessa virheen niin pääsen korjaamaan, kiitos!

50 kommenttia:

 1. KIITOS! Olen aikonut kokeilla tätä ja näillä ohjeilla varmaan uskallan kokeilla. Kauniit sukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Oiva, parasta kuulla että ohjeesta on jotain hyötyä! Toivottavasti saat aikaiseksi sopivat sukat ♥

   Poista
 2. Kiitos Ihana kuvallisesta ohjeesta. Kyllä minun pitäisi haastaa itseni tuohon; minulla on jopa suomenkielinen kirjakin tuohon liittyen, mutta kartan sitä kuin kissa kuumaa puuroa :)
  Olen tutkinut monenlaisia ohjeita, mutta kyllä tämä on paras. Kiitos, kun jaoit taitosi tänne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos KahviKaneli ♥ Tein itse samaa, mietin ja kiertelin asiaa vaikka kuinka kauan, ennen kuin rohkaistuin kokeilemaan. Nyt on mielessä jo oma kuvio jota ajattelin kokeilla seuraavien sukkien varsiin, olen sukkakoukussa :D

   Poista
 3. Uskaltaisikohan sitä kokeilla?! Ihanan näköistä lankaa toi!

  VastaaPoista
 4. Hyvä ohje! Kiitos��. Valmista tuli nopsaa!

  VastaaPoista
 5. Kauan etsin ohjetta ja katselin erilaisia, mutta tämä oli selvästi selkein. Kiitos. Jo toinen sukkapari menossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Mielettömän kiva kuulla että ohje toimii ja on helppo seurattava :)

   Poista
 6. Voisitko vielä vähän tarkemmin kertoa, millaista pyöröpuikkoa käytit? Ennen kaikkea kiinnostaa siiman laatu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, mulla on nykysin lähes kaikki puikot Knit Pron. Eli kolmoset on metallikärkiset ja siitä isommat on puisia ja nelosina käytän puisia cubicseja (ne vastaa sillon 3.75:ta). Kaikki kaapelit on Knit Pro:n kaapeleita, en tiedä onko niissä jotain eroa keskenään, liloja ja mustia ovat :)

   Poista
 7. Kiitos vaivannäöstä. Ihanaa oppia taas uutta. Eikä tämä tosiaan ole vaikeaa kun uskaltaa vasn aloittaa. Tuskin enää neulon neljällä puikolla yksi kerrallaan sukkia. Mietinkin että jod ois tsrpeeksi pitkä kaapeli niin sitähän voisi neuloa vaikka kuusi sukkaa kerralla;-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äläpä mitään, tosiaan jos vaikka neljä sukkaa laittaisi kerralla tulille, tosin ei ehkä raidallisena koska sitten lankoja olisi ihan mahdottomasti :D Ei tämä vaikea ole olelenkaan kun jaksaa sen ensimmäisen parin opetella :)

   Poista
 8. Tuon päättelyn voi tehdä neulalla ja langalla ns.joustopäättely. Googlettamalla varmadti ohje myös siihen löytyy. Ensin vedettiin neula ja lanka kahden ensimmäisen silmukan etupuolelta ja sitten ensimmäisen jo neulotun silmukan läpi vasemmalta oikealle neula ja lanka läpi ja sitten pudotetaan eka silmukka. Ja sit taas kahden läpi oikealta vasemmalle ja ensimmäisen silmukan (oikealla oleva) läpi vasemmalta oikealle ja pudotus.... Tätä jatketaan loppuun asti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos lukijoiden puoelsta vinkistä :)
   Nyt aloin miettiä mitä olen päätellyt silmukoimalla... ainakin hupparisukat silmukoidaan mutta siihen tulee päärme. Mummolasukissa (Novita sateenkaari) taisin käyttää tuota silmukointia tai Surprisingly Strechy Bind off:a joka myös on varsin joustava.
   Helposti tosiaan tulee liian tiukka varresta eli kannattaa käyttää vaivannäköä siihen päättelyyn ja oikean tavan löytämiseen jotta ei mene hyvä sukat hukkaan !

   Poista
  2. joo, taitaa olla Italialainen päättely, löytyy netistä.

   Poista
  3. Joo, on italialainen päättely. Helpompi kuin äkkiseltään arvaa. Myös kaula-aukoissa erinomainen.

   Poista
 9. Kiitos ohjeesta. Tätä täytyy alkaa harjoittelee😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos itsellenne ja tulepas kertomaan kun on valmista ;)

   Poista
 10. Kiitokset sulle ihanan selkeästä ohjeesta. Aloitin itse juuri ensimmäistä paria tekemään, mutta teen yhden sukan kerrallaan, koska mulle se on niin helpompi. c(: On muuten supersuloinen sukantarkastaja sulla ollut, huomasin vain yhdessä kuvassa. :-)

  VastaaPoista
 11. niin, neuletapaamisissa sukantekijät neuloo sukat pyöröpuikolla, et mä kans. Kattelin ohjeita ja tää oli selkein, kiitoksia. Kiva toi anonyymi et sukkaa pukkaa aina vaan jos kaapelia riittää.. ei tiiä jos ny jää koukkuun...

  VastaaPoista
 12. niin, neuletapaamisissa sukantekijät neuloo sukat pyöröpuikolla, et mä kans. Kattelin ohjeita ja tää oli selkein, kiitoksia. Kiva toi anonyymi et sukkaa pukkaa aina vaan jos kaapelia riittää.. ei tiiä jos ny jää koukkuun...

  VastaaPoista
 13. Kiitos selkeästä ohjeesta! Nyt kahdet sukat loopannu varpaista varteen. JEI!

  VastaaPoista
 14. Miksiköhän mä en älyä tuota kantapään kääntöä? 9+10+9 silmukkaa ja neulomisohjeessa on eka kerroksella 1+17+2 silmukkaa. Enkö älyä jotain vai jääkö siitä neulomatta silmukoita?

  VastaaPoista
 15. Riikka: siinä alussa neulotaan vain kaksi ensimmäistä osaa (9 ja 10) + 1 silmukka kolmannen osan alusta. 9+10 +1 = 20 = 1+17+2. Ensimmäisellä kierroksella täytyy neuloa myös se ensimmäinen kolmannes silmukoista, sitä seuraavilla kierroksilla neulotaan vain keskimmäistä osaa, ja siihen otetaan = "kavennetaan mukaan" aina 1 s kummankin reunan silmukoista. :) Laskeskelin näitä itse just, olen myös menossa kantapäässä... Kiitos ohjeesta, ekaa kertaa loopilla ja varpaasta lähtien sukat työn alla! Ja tämähän toimii!

  VastaaPoista
 16. Kiitos älyttömän selkestä ohjeesta! En tiennyt käytännössä mitään ja koitin turhaan etsiä netistä jotain joka selkeyttäisi hieman, onneksi löysin blogiisi. Tulostin kirjoituksesi itselleni ja aion nyt viettää illan tätä ihmettä opetellessa, ehkä jämäkerät ovat tätä
  myötä historiaa!

  VastaaPoista
 17. Mulla on lankaa minkä tiheys on 30 silmukkaa ja 40 kerrosta eli voinko tehdä sillä langalla suoraan tällä sinun ohjeella?

  VastaaPoista
 18. Mulla on lankaa minkä tiheys on 30 silmukkaa ja 40 kerrosta eli voinko tehdä sillä langalla suoraan tällä sinun ohjeella?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei, voit tehdä tällä ohjeella mutta et suoraan.
   Tulet tarvitsemaan enemmän silmukoita sukkien ympärysmittaan ja pienemmät puikot kuin ohjeessa.

   Tuo lankasi taitaa olla aika lailla fingering paksuista ja enpä ole sen pakuisella langalla neulonut yksiäkään sukkia, vielä. Joten nyt en osaa antaa sinulle suoraan silmukkamäärää sukkiin, sehän on myös vähän käsialasta kiinni.

   Näissä sukissa on silmukoita lisäysten jälkeen 56 joten arvioin että ohuemmalla langalla silmukoita pitäisi olla ehkä 64, tai sinnepäin. Toisin sanoen voit tehdä ohjeen mukaan sukat mutta joudut muuttelemaan sen sopivaksi erilaiseen silmukkamäärään.

   Poista
 19. Kiitos ohjeesta, opin magic loopin idean, ja samalla sen, miten tehdään sukat varpaasta kärkeen! :) hyvät tuli. Kokeilin erilaisia joustavia päättelyitä, mutta lopulta se perinteinen oli parempi. Joustavilla päättelyillä tuli liian löpsö suu minusta.

  VastaaPoista
 20. Näiden kuvien ja tämän ohjeen innoittamana uskaltauduin tänään ostamaan pyöröpuikot. Sitten pitäisi vielä saada päätettyä lanka...

  VastaaPoista
 21. Kiitos helpoista ohjeista! Onnistuin näillä!

  VastaaPoista
 22. Viimein kokeilin tätä tekniikkaa, sun ohjeella lähti alkuun hyvin. Kiitos hyvästä ohjeesta! :)

  VastaaPoista
 23. Todella hyvä ja selkeä ohje. Kiitos!

  VastaaPoista
 24. Olen pitkään halunnut opetella kärjestä neulotut sukat ja looppitekniikan. Tällä ohjeella ja Novitan Magic Cast On -tekniikan avulla opin ja onnistuin kertalaakista, mahtavaa. Olen suositellut tätä sinun ohjetta muilllekin. Tosi selkeä. Kiitos!

  VastaaPoista
 25. Kiitos, hyvä oli ohje! Tuli itselle monta uutta asiaa opeteltua, ja nyt on jo toiset sukat tulossa tällä tavoin.

  VastaaPoista
 26. Kiitos hyvästä ohjeesta. Opin kerralla ja suosittelin ohjetta myös blogissani: http://ideanaoli.blogspot.fi/2017/01/harmaat-sukat-varpaista-varteen.html

  VastaaPoista
 27. Kauniit sukat, innostava ohje ja ohjettasi hehkuttavat kommentit saavat minutkin kokeilemaan tätä tekniikkaa ekaa kertaa :)

  VastaaPoista
 28. Hei, tässä löytyi selkeä ohje perinteiseen 'kuinka pitkän varren uskaltaa tehdä' langan loppumatta tai pätkä jämää jäämättä ongelmaan.
  Itse suosin sukissa vahvistettua kantapäätä, kuinka se tässä tapauksessa tehdään? Tehdäänkö koko kantalappu kavennuksineen vai vain osa siitä?
  Avusta kiittäen odotan Novitan Pääsiäinen-langan kera.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En itse tee vahvistettua kantapäätä sillä olen huomannut, että sukat hajoavat tasaisesti koko pohjasta jos ovat hajotakseen =D Mutta tämä kantapää, on aivan samanlainen kun se perussukan peruskantapää, eli näkisin, että sen voi tehdä vahvistettuna samalla tavalla kuin sukan varresta alkaen tehtäessä, ainakin sen vahvistuksen saa helposti nimenomaan jalan pohjapuolelle kun neuloo kannan alle jäävän läpän vahvistettuna.

   Poista
 29. Kiitos erittäin selkeästä ohjeesta. Vain kerran piti purkaa kun ymmärsin väärin alun "aina oikein". Onnistuin jotenkin neulomaan ulkokierroksen ja sisäkierroksen. Olen jo kauan suunnitellut tällä tekniikalla neulomista mutta ohjeet kirjassa on ollut minulle munkkilatinaa :) Tällä voin helposti opettaa muillekin. Hyvää syksyn alkua sinulle.

  VastaaPoista
 30. Kiitos ohjeesta! Löysin sen vasta! Viikonloppuna pitää kokeilla koska se toinen sukka tuppaa jäämään tekemättä :)

  VastaaPoista
 31. Tämä on todella hyvä ohje ja yhdet sukat jo teinkin aikoinaan. Nyt teen uudet, mutta haluaisin mieluummin tiimalasikantapään. Oletko tehnyt sellaista näissä varpaista varteen -sukissa? Jos, niin kuvallinen ohje olisi enemmän kuin kiva :-)

  VastaaPoista
 32. Благодарю за отличный мастер-класс! Для меня это совершенно новая техника - вязание с мыска на двух спицах.

  VastaaPoista
 33. Kiitos tästä ohjeesta! Tämä on ollut luotto-ohjeeni jo vuosia, ja vikka sukanteko onkin jo aika rutinoitunutta, tulee välillä tarve tarkistaa jotakin, ja tästä postauksesta vastaus aina löytyy.

  VastaaPoista
 34. Ihanaa että löysin tämän ja uskalsin kokeilla. Nyt ekat vasta viittä vaille valmiit, mutta pahin jo takana. Vartta teen kunnes langat loppuu. Seuraavat sukat samalla tekniikalla jo mielessä.

  VastaaPoista
 35. Tosi hyvä ja selkeä ohje. Tallensin kun aina unohtuu tai joku kysyy miten.... Kiitos paljon vaivannäöstäsi. Sukkakoukkuun on oikein hyödyllinen jäädä, tarvitaan aina ( kun katson ulos ikkunasta, aika monta kuukautta Suomessa...) ☝️☝️👌🧶🪡🧵

  VastaaPoista
 36. Todella hyvä ohje, tallensin 😄 Nyt puikoilla on tulossa miehen sukat ja kun kokoa pitää olla 48 niin tämä tapa on paras. Tein kantapään vahvennettua ja seuraaviin ajattelin että jatkan kantapäässä vahvennettua vähän pitemmästi. Kokeilen ainakin. Joku kyseli miten tiimalasi onnistuu, niin sekin näihin kärjestä aloitettuihin onnistuu tosi hyvin! Ohjeita varmasti löytyy mm youtubesta.

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥