10.7.2014

Maalattu laminaattilattia


Ainahan se on mielessä, valkoinen. Tuo tuttu perusepäväri lapsuudesta joka toimii niin maan perusteelisen hyvin lähes kaiken pohjana, lähes aina. Niinpä taysin yllätyksettömästi päädyin taas siihen turvalliseen valkoiseen kun alakerran vierashuone –leffahuone –aamuhuone piti päivittää. Huone on toiminut tähän asti varaston puutteessa varastona sekä satunnaisena yöpymispaikkana. Kun muutimme taloon, purimme yläkerran makuuhuoneesta ison kirsikan (yyyyh) värisen kaapin ja mies kasasi sen uudestaan vierashuoneeseen. Kirsikan värinen lastulevykaapihan sopii täydellisesti kirsikanvärisen laminaatin (yyyyh) kanssa, eikö? Koska huoneen pääfunktio oli säilytys niin ulkonöstä viis.Mietin pitkään mitä huoneelle tehdään, missä aikataulussa ja milla investoinnilla. Lopulta päätin että laitetaan huone kuntoon, mutta mahdollisimman edukkaasti, sillä jossain vaiheessa koko alakertaan vaihdetaan yhtenäinen lattia ja olisi hupsua nyt laittaa vain yhteen huoneeseen vakavasti otettava lattia. Pienen googlettelun jälken löysin mitä etsin, laminaattilattioita on maalattu. Muutamasta blogista löytyi kokemuksia, vaikkakin pitkäaikaiset kokemukset kestosta vielä puuttuvat (kiitos etenkin Jutalle rohkaisusta). Meidän vierashuone ei ole vilkasliikenteinen eikä siellä kävellä kengillä eikä koirankynsillä, joten tein hyvin nopeasti päätöksen lattian maalaamisesta. Mieheni oli epäuskoinen mutta luottavainen joten homma alkakoon.

HOW-TO

Ensin huoneesta purettiin kaappi ja jäljellä olevat lattialistat. Tämän jälkeen mies tasoitti muutamat isoimmat kolot seinästä ja maalasi seinät kerran paperin valkoisella maalilla, jota meillä on edelleen vuoden takaa. Sitten hyökättiin lattian kimppuun.

1.       Lattia imuroitiin huolellisesti ja pestiin yhtä huolellisesti Tikkurilan maalipesulla. Pesun jälkeen lattia huuhdeltiin pari kertaa vedellä moppaamalla. Maalipesu ei vain pese vaan myös esikäsittelee lattian.
2.       Lattia maalatiin Tikkurilan Otex tartuntapohjalla leveää (ja liian paksua) sutia käyttäen, lattia jätettiin kuivamaan yön yli.
3.       Seinän vierustat maalattiin kapeahkolla sudilla ja heti perään loput lattiasta maalatiin telaa käyttäen Tikkurilan Betolux Akva lattiamaalilla. Lattia jätettiin taas kuivumaan yön yli.
4.       Lattia maalatiin toiseen kertaan Betolux Akvalla samoin kuten edellä ja jätettiin kuivumaan yön yli.
5.       Lattialistojen kiinnitys ja kalusteet sisään.

Emme noudattaneet valmistajan antamia kuivumisaikoja koska halusimme varmistaa että pinnat on varmasti kuivat ennen päällemaalaamista. Betolux Akvalle annetaan tunnin kuluttua lupa päällemaalaamiselle, mutta ainakin meidän lattia tuntui vielä parinkin tunnin päästä sen verran nihkeältä ettei tehnyt mieli mennä kävelemään päälle . Seuraavana aamuna lattia tuntui käteen sellaiselta ”normaalilta" kuivalta maalipinnalta.


Lopputulokseen olen todella tyytyväinen. Otexin olisi voinut levittää hienojakoisemmalla sudilla koska vielä kahden telatun Betolux Akva kerroksen jälkeen, sudinvedot näkyvät kun lattiaa katsoo tietystä kulmasta. Tämä ei kuitenkaan haittaa koska maalattu lattia on maalattu lattia. Telana mies käytti samaa telaa millä seinämme on maalattu ja lattian pinta EI jäänyt samalla tavalla röpelöiseksi kuin seinät, vaan maali tasottui itsestään lattialla. Ensimmäisen maalikerroksen jälkeen kyllä jännitti sillä pinta näytti jonkun aikaa ihan muulta. Koska alla on yksi kerros Otexia joka vaalensi alkuperäistä lattiaa, riitti kaksi kerrosta lattiamaalia päälle. Ilman Otex kerrosta olisi lattia todennäköisesti vaatinut vielä kolmannen kerroksen Betolux Akvaa.

Kaikki tarvikkeet haimme Prismasta. Tela, kaukalo, kapeampi suti sekä lattialistat meillä jo oli mutta pikaisen googlettelun jälkeen Prisma osottautui edullisimmaksi paikaksi hankkia loput. Leveämpää pensseliä en nettisivulta löytänyt mutta taisi maksaa 6,90 €. Huoneen pinta-ala on noin 12 m² ja Betoluxia jäi tippa ja Otexia alle puoli purkkia.

Tikkurila Maalipesu, 1 litraa, 9,95 €
Tikkurila Otex, 0,9 litraa, 21,90 €
Tikkurila Betolux Akva, 2,7 litraa, 59,90 €
Eli yhteensä uuden lattian hinnaksi tuli 98,65 euroa.

Betolux Akvan haju on paha mutta siedettävä. Tuo Otex kuitenkin haisee niin pahalle ja voimakkaalle että jos pienempää asuntoa maalaa, suosittelen maalaamaan aamulla ja olemaan koko päivän poissa ja tuulettamaan reippaasti. Meillä oli terassin ovet auki ja silti haju tuntui yläkerrassa asti, vaikka vierashuoneen ovi oli kiinni ja sielläkin kaksi ikkunaa auki.


AURINKOISTA LOPPUVIIKKOA KAIKILLE!


17 kommenttia:

 1. Loistava muutos, jota ihailin jo IG:n puolellakin!

  VastaaPoista
 2. Jesjesjes, tämä postaus tuli kuin tilauksesta! Kunhan kelit hieman viilenee (ja palkka napsahtaa tilille) meillä ryhdytään samaan hommaan tyttöjen huoneissa ja yläkerran aulassa. Meillä vanhan kellastunut pyökkiparketti, kaipa sen maalaaminen sujuu samaan tapaan...

  Niin ja IHANAN valoisa tuli teidän huoneesta nyt! Juuri tuota mäkin tavoittelen :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Loistavaa :) Luin jostain että kellertävän parketin kanssa olisi tapahtunut sellaista että vesiliukoinen Betolux Akva on "imenyt" kellertävää väriä pintaan. Eli itse ehkä noissa teidän tiloissa käyttäisin kuitenkin tavallista Betoluxia, myös se kulutuksen keston puolesta. Toki siinä on sitten hieman pidempi kuivumisaika. Tsemppiä projektiin!

   Poista
 3. Kuulosti aluksi hurjalta, mutta tulipa siitä hieno.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikalailla samalla tavalla taitaa tuntea mieheni ;) Kiitos!

   Poista
 4. Tulipas siitä komee!! Kannustaa yrittämään itsekin tarvittaessa ; )

  VastaaPoista
 5. Miten maali on pysynyt laminaatissa?

  VastaaPoista
 6. Moikka! Suunnittelemme mahdollisesti samaa projektia. Onko laminaattien saumat pysyneet halkeilemattomina?
  - Jens

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Anteeksi tuhannesti että olen unihtanut vastata sinulle! Maali on kestämyt lattiassa hyvin mutta kannattaa ottaa huomioon että tämän huoneen lattia ei ole jatkuvan rasituksen kohteena :)

   Poista
 7. Aivan upea lopputulos, pakko kokeilla tätä pian omassa kodissa!

  VastaaPoista
 8. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 9. Urakasta useampi vuosi,joten kyselen miten maalaus on kestänyt? Itsellä sama harkinnassa...näyttää kyllä niin upealta tuo muutos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on kestänyt ihan ok. Huoneen lattia ei kuitenkaan ole mekaanisen rasituksen kohteena joten vaikea arvioida kestävyyttä sellaisessa tilassa. Mielestäni jossain kohdin laminaattojen saumat näkyvät joka vatmasti johtuu lattian elämisestä vuoden aikojen mukaan.

   Jos suunnittelet lattian maalaamista, suosittelen tutustumista V33 maaleihin. Maalasimme sillä (postaukset löytyy blogista) eteisen, hallin ja keittiön lattiat ja maali on kestänyt hyvin kenkiä ja tippuvia tavaroita. On myös huomattavasti nopeampi ja helpompi toteutus kun tässä Otex/Betolux-combossa. Mielestäni V33:lta löytyy maali myös muille kun kivilattioille eli kannattaa tsekata :)

   Poista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥