15.2.2014

Varpaista varteen


Olen sittemmin alkanut miettiä miksi en ole neulonut sukkia. Miksi olen neulonut erilaisia neuletakkeja, neulepaitoja, pipoja, kämmekkäitä, kaulureita ja huiveja mutta en sitä asiaa joka suurimmalle osalle ensin neulonnasta tulee mieleen, eli sukkia. Ja tiedän nyt mistä se johtuu.

Sukkien neulomista varten pitää lukea ohje. Ja minähän en lue ohjeita koska en osaa lukea ohjeita. Sukat ovat tuntuneet vaikealta juuri siksi kun ei voi improvisoda menemään vaan. Ja olen selkeästi syyllistynyt olettamaan jotain mistä en tiedä, sillä kuin luin sen sukkaohjeen ensimmäisen kerran (kuvien kanssa) niin sehän oli simppeli kuin mikä. Ne ensimmäiset neulomani sukat ovat toivottavasti päässeet uuteen kotiinsa ja aloitinkin toiset ja kolmannetkin tuossa hiljattain.

Mutta kuten villapaidat, neulon sukatkin nykyisin eripäin, eli varpaista varteen. Mikään virtuoosi en tässä ole mutta ensimmäiset onnistuivat yli odotusten ja seuraavissa otin jo artistisia vapauksia. Molemmat sukkaparit on aloitettu Magic Cast On -tekniikalla joka sujuu kuin vettä vain, noin yhdeksännellä kerralla. Ensimmäisissä sukissa tein lisäykset jotenkin toisin kuin seuraavissa, jossa lisäykset on tehty neuloen aina puikon ensimmäinen ja  viimeinen silmukka kahteen kertaan kunnes silmukoita on riittävästi (sukat on neulottu pyöröpuikolla kantalappuun asti). Luulen että ensimmäisessä  parissa (harmaat) on lisäykset tehty yksi ennen ensimmäistä ja viimeistä silmukkaa, ja siihen aion palata. Kärjen jälkeenhän nuo sukat valmistuvat kuten ne perussukatkin, kantalappukin on samanlainen mutta näyttää erilaiselta kun on eri päin. Meitsi on koukussa, suosittelen.
Ohjeista päästäänkin lyhyellä aasinsillalla Jonnan Kerällä kirjaan. Se on i-h-a-n-a. En ole neulonut kirjasta mitään (vielä), enkä ole edes lukenut yhtään ohjetta kokonaan mutta olen selannut kirjaa todella monta kertaa koska se on kuin visuaalinen siirappi. Kuvat ja sommittelu on ehkäpä niin lähellä täydellisyyttä kun voi olla ja suosittelen edes selailemaan vaikka ette neuloisikaan. Ja kirjassa on kivoja ohjeita. Simppeleitä ja ohjeet on kirjoitettu niin että tälläinen ohkeita ymmärtämätönkin niitä ymmärtää, sen verran olen niitäkin silmäillyt. Kirja tekee sen tärkeimmän, se inspaa, todella. Joka kerta kun sen ottaa käteen, tulee fiilis että nyt ihanaa lankaa tänneheti ja tekemään!


sukat
Lang Touring
puikot nro. 4 / cubics
2 kerää riittää

10 kommenttia:

 1. Mulla on kanssa toi kirja ja tykkään!

  VastaaPoista
 2. Sukat on musta äärettömän ärsyttäviä neuloa! Vaikka neulonkin ne aina varpaista varteen. Siltikin :/
  Onko tullut muuten postia?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon vasta kolmannessa parissa niin ehdin vielä ärsyyntyä, monta kertaa :D
   Ja on tullut postia, kiitos! Otin ensimmäiset projektikuvat tänään ja yritän lyödä huomenna projektin tulille ;)

   Poista
  2. Kiva, jäämme jännityksellä odottamaan :)

   Poista
 3. Villasukat on mukavat, ne voi neuloa niin monella tavalla, itse haaveilen tällä hetkellä kahden villasukan neulomisesta yhtä aikaa pyöröpuikoliila, mukavaa viikonloppua, !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen miettinyt ihan samaa! Toisaalta neulon nyt kantalapusta ylöspäin sukkapuikoilla ja en tiedä miten tuo onnistuu pyöröillä... varmasti onnistuu mutta pitäisi taas nähdä vaivaa ja tututstua asiaan :D Teen nyt tarkoituksella kaksi sukkaa rinnakkain niin ei tarvitse laskea kierrokia ja tulee varmasti pari valmiiksi ;) Hyvät sunnuntait, me tästä lähdetään Tampereelle ja taidampa käydä Kerässä ensimmäistä kertaa!

   Poista
  2. Kivaa Tamperere reissuu, sinne kauppaan haluan minäkin mennä. Novitan sukkalehti on erittäin hyvä lehti ja olen siihen törmännyt prismoissa ja voi olla et sitä saa tilattuakin novitalta😊

   Poista
 4. Mä neulon sukat ihan perinteisesti, aloittaen varresta. Uskaltauduin sukkamaailmaan vasta kun ostin Novitan sukkalehden muutama
  vuosi sitten, siitä onkin tullut mun sukkaraamattu ;) Ja mä tykkään sukista joissa on paljon palmikkoo! Täytyy vissiin hommata toi
  sun kirja myös!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sukkalehti kuulostaa kiinnostavalta, saakohan sellaisia vielä jostain? Olin ajatellut tehdä näihin nyt puikoilla oleviin palmiukkoa kun palmikon ystävä olen itsekin. Laiskuuttani yleensä teen vaan sitä perinteistä, voisi siinäkin laajentaa repertuaaria. Kerällä on ihana kirja, suosittelen -sain omani mieheltä joululahjaksi (olin kyllä vinkannut kirjasta;) )

   Poista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥