30.8.2013

Takka ja sen vaihto


Meillä(kin) kävi niin klassisesti että muutimme muuttovalmiiseen taloon joka sitten heti kauppojen jälkeen muuttuikin muuttovalmiista remonttivalmiiksi, eikä vähiten perheen rouvan vaikutuksesta. Koska talo on valmistunut vuonna 2006, ei varsinaiseen remonttiin ole tarvetta, mutta muutamia sisutuksellisia yksityiskohtia halusimme muuttaa oman maun mukaiseksi. Olen yllättynyt että ylipäätään löysimme talon jossa niinkin moni asia oli kohdallaan jo valmiiksi. Mielelläni muutan taloon jota voin makustella rauhassa ja pikkuhiljaa arjen lomassa löytää niitä ratkaisuja ja muutoksia, jotka tuntuvat hyvältä. Suunnittelemistamme päivityksistä suurin muutos heti tähän alkuun oli ehdottomasti takan vaihto ja se oli selvää jo ennen muuttoa.

Olohuoneessa oli alun perin vuolukivinen varaava Tulikivi -takka. Takka oli sijoitettu huoneen nurkkaan ja se peitti useamman kymmenen sentin matkalta myös olohuoneen yhtä ikkunalasia. Takan edusta oli laatoitettu takanvärisillä eli harmailla kivillä, niin ikään kulman muotoon.

Lähtökohta.
Mielestäni (sekä aika usean muunkin olohuoneessa käyneen mielestä) tila vaati ehdottomasti toisenlaisen takan. Lähes jokainen joka tuli meillä käymään oli ensin wau! kun katsoi ikkunoista ulos ja heti perään ?!? kun katsoi takkaan. Olen aina rakastanut vanhoja avotakkoja, joiden ääressä on useita mökki-iltojakin vietetty, ja salaa haaveillut sellaisesta myös omaan kotiin. Nyt takkavalikoimaan tutustuttuani huomasin, etten ollut käsittänyt alkuunkaan, miten paljon erilaisia takkoja ylipäätään markkinoilla on.  Alusta asti oli kuitenkin selvää että haluamme tilaan yksinkertaisen ja eleettömän funkkistakan joka mielestämme myös arkkitehtonisesti sopii tilaan paremmin. Aikataulumme oli aika nopea joten mies laittoi useampaan paikkaan tarjouspyyntöjä kuvien kera ja kyselyitä millä aikataululla takka olisi mahdollista saada vaihdetuksi. Lopulta istuimme takkamuurarin kanssa olohuoneessa katsomassa mallikuvia ja vertailemassa niitä omaan piirrokseeni sekä miettimässä takan lopullisten yksityiskohtien valintoja.Halusimme että takka on valkoinen ja tulitila on mahdollisimman iso. Toiveena oli myös takan sivuun pieni halkotila ja että takkaluukku on ikään kuin pienessä syvennyksessä. Alun perin olin ajatellut että luukuksi tulee hissiluukku joka on musta, niin kuin myös luukun eteen tuleva kivi/laatoitus. Siinä yksityiskohtia miettiessämme tajusin että eihän se sovi olenkaan, kun ympärillä ei ole mitään mustaa, mutta sen sijaan aika paljon harjattua terästä ja lasia. Takantekijä valotti myös lisää hissiluukun sekä saranaluukun eroista ja suositteli meille saranaluukkua. Hissiluukku aukeaa ylöspäin ja saranaluukullinen luukku aukeaa molemmille sivuille, mikäli takassa on tulitila kulmassa. Koska meidän takka on huoneen nurkassa ja sen ohi ei mene kulkuväylää niin luukun aukeamissuunnalla ei ole merkitystä. Hissiluukku on merkittävästi saranaluukkua kalliimpi eli jos sellaiselle ei ole todellista tarvetta niin ei sitä kuulema huvinvuoksi kannata ottaa. Tosin meidän takan tapauksessa saranaluukun matalampaa hintaa korotti taas värivalinta, sillä teräksen värien luukku on kalliimpi kuin musta.  Kävi aika nopeasti ilmi että takanmuuraukseen liittyy aikamoinen hintaviidakko. Uuden takan mitat sekä muoto tulivat myös olemaan täysin poikkeavat vanhaan takkaan verrattuna ja lähtökohtana oli että takka mahtuu ikkunaseinän ikkunattomalle alueelle eli syvyydeltään 60 senttiin. Koska tilassa oli vielä vanha takka jonka hormituksesta ei ollut tarkkaa tietoa, niin lopullinen halkotilan koko selvisi vasta kun vanha takka oli purettu. Samalla mies ja muurari kävivät katsomassa talon alta takan kohdalla olevan "laatan" joka määritteli miten ison takan kohtaan voi laittaa.


Vanha takka päätettiin purkaa siten että voimme sen myydä eteenpäin. Olisi järjetöntä tuhota vuolukivitakkaa jossa ei ole mitään muuta vikaan kuin että se on väärässä talossa. Niinpä takkamuurari purki ja mies kantoi arviolta 2000 kiloa kiveä alapihalle kolmelle lavalle, jotka ovatkin jo löytäneet uuden kodin tällä välin. 

Vanhan takan purkamisen jälkeen kävi ilmi että halkotilan syvyyttä pitää pienentää sillä takan hormi menee siinä kohtaa. Muutoin takan mitat saatiin pidettyä alkuperäisessä suunnitelmassa (k170*160*s60) ja takka on varaava takkasydämellä. Meille takka ei ole varsinaista lämmitystä varten sillä talossa on maalämpö ja vesikiertoinen lattialämmitys, mutta onpahan nyt lämpöä tässäkin muodossa. Ensisijaisesti takka on meille tunnelmanluoja ja sisutuksellinen yksityiskohta. Olen saanut myös kuulla kommentteja alkuperäisestä takan sijoituspaikasta joka kieltämättä on ehkä hieman erikoinen, mutta uusi takka sopii paikkaan mielestäni täydellisesti ja kun takalla ei ole tarkoitus tupaa lämmittää niin ikkunanviereinen sijaintikaan ei haittaa.Viimein takka alkoi saada lopullista muotoaan ja kun ensimmäinen maalikerros oli vedetty päälle, valitsimme vaalean takkaluukun eteen vaalean kiven. Tuhkaluukku on myös teräksen värinen joten sopii niin takkaluukkuun kuin ympäröiviin porraskaiteisiinkin. (ja kun tajuan niin otanpa kuvan missä porraskaiteet näkyvät takan vieressä) Onneksemme vintiltä löytyy ylimääristä parkettia ja lattia paikattiin niin että takan edustalle tulee 40 cm leveä lasi eikä lattiaa tarvitse laatoittaa (määräysten mukaan tulisijan edessä tulee olla syvyyssuunnassa 40 cm syvä ja 10 cm sivuille ylittyvä palamaton suoja-alue). Projektiin meni muutama viikko ja kaikkien onneksi asunto oli aluksi tyhjä joten muurarin työskentely etenkin vanhan takan purkamisen osalta oli helppoa. Loppuvaiheesa maalattiin seiniä samanaikaisesti mutta muuraus on sen verran siistimpää puuhaa että seinät pysyivät silti valkoisina. Olen täydellisen tyytyväinen uuteen takkaan ja en malta odottaa että kuivumisaika on mennyt, saamme lasin paikalleen ja tulen sijaan.

Takkaa tulee ympäröimään sama valkoinen lattialista kuin muutakin huonetta.

17 kommenttia:

 1. Niin kaunis tämä uus takka! Ja aurinkoista viikonloppua! :)

  VastaaPoista
 2. Uusi takka sopii täydellisesti tilaan! Odottelen malttamattomana postausta teidän uudesta keittiöstä.. :)

  VastaaPoista
 3. No kyllä on ero kuin yöllä ja päivällä! Mahtava valinta :)

  VastaaPoista
 4. -HEINIE- Kiitos ja myös sinnepäin aurinkoa viikonloppuun!

  Kiitos A. Mielipiteeseesi on helppo yhtyä :) Meidän keittiötä ei ole uusittu eikä uusita niin kauan kun sille ei oikeasti järkevää syytä ole -ulkonäöllinen syy ei riitä sillä keittiö on ok, vaikkakin itse sitten joskus varmasti suunnittelen erilaisen. Tulemme pientä faceliftiä kyllä tekemään ja varmasti siitä bloggaan. Emme ole vielä ihan yksimielisiä mitä kaikkea olisi tehtävä :)

  Padmerine Niin siinä taitaa olla, pitää yrittää muistaa ottaa vielä laajempia kuvia jossain vaiheessa :) Ja sitä tulta tosiaan odotellessa...

  VastaaPoista
 5. MonenÄiti, kiitos! vähän erilainen muuttumisleikki tällä kertaa :)

  VastaaPoista
 6. Vuolukivitakat on myyneet hyvin, mutta minun mielestä ne sopii todella harvaan taloon ja sisustukseen, ja minä ainakin tykkään että takka on muuhun tyyliin sopiva. Meillä se on pönttöuuni tai kakluuni ja teillä ehdottomasti tuo funkistakka. Aivan mahtavan hyvin sopii tilaan ja on vieläpä kaunis.

  VastaaPoista
 7. Olette kyllä todella suunnitelleet tilaan hienosti sopivan takan, kaunis! En oikein itsekään lämpene vuolukivitakoille, vaikka hyvä lämmönvarauskyky nillä onkin.

  VastaaPoista
 8. Ihana takka, täydellinen tohon tilaan. Kaunis!!

  Miten muuten on mennyt sopeutuminen uuteen paikkaan? Onks lapsille löytyny kavereita ja miten logistiikka sujuu kuskausten ym suhteen?

  CalGirl

  VastaaPoista
 9. Todella kaunis takka! Itse en ole koskaan oikein lämmennyt noille vuolukivitakoille;niitä laitettiin todella moniin rivareihinkin joskus 80-90-luvun taitteessa ja silloin jo ihmettelin sitä että tykkääkö niin monet harmaasta?! Itse kyllä tykkään harmaasta, mutta takka on aika iso sisustuselemetti...nimimerkillä musta kamiina olohuoneen nurkassa;)

  VastaaPoista
 10. Takasta tuli kertakaikkisen upea!

  VastaaPoista
 11. Moikka!

  Meillä vähän samanlainen tilanne ja hienoa nähdä että lopputuolos on todella onnistunut! Onneksi olkoon! Kovasti kiinnostaa se, että paljonko koko operaatio tuli kustantamaan? Paljonko saitte vanhasta takasta hyvitystä?

  VastaaPoista
 12. Kiitos Katja :) Olen juurikin samaa mieltä että takan pitää nimenomaan sopia ympäröivään tilaan.

  Tuija kiitos :) Vuolukivitakat on mielestäni juurikin esimerkiksi kelohuvilaan ihan täydellisiä mutta uuteen ja modernihkoon taloon ei ehkä niinkään.

  CalGirl moikka! Ja kiitos hyvästä bloggausaiheesta ;) On mennyt sopeutuminen todella hyvin. Lapset ovat tosi sosiaalisia ja oli kaveripiiri täällä jo ennen kuin varsinaisesti muutettiin siään. Koulu ja eskarikin ovat startanneet todella hyvin. Oikeastaan kaikki meni yli odotusteni ja odotan vähän koko ajan sitä takapakkia :)

  Niinu, aivan! Meillä on mummolassa joka huoneessa vanha iso kaakeliuuni ja ne on niiiiiiin kauniita. Mutta sopivat juuri sinne, siinä se taika on. Ja todellakin jännä ratkaisu laittaa rivareihin vuolukivitakkoja...

  Kiitos Mervi ♥

  Moikka Anonyymi ka kiitos paljon :) En kehtaa täällä blogissa tarkempia hintoja luetella kun muurarillakaan ei varsinaista hinnastoa ole nähtävillä vaan aina projektin mukaan hinnoittelee. Työn tekinä on Takkataiturit Oy. Vanhasta ei saatu hyvitystä vaan päinvastoin, maksoimme muurarille takan purkamisesta siten että on vielä uudestaan kasattavissa. Myimme takan edelleen kolmannelle osapuolelle.

  VastaaPoista
 13. Kiitos hienosta blogista. Kiinnostais tuo vielä että miten meni vanhan takan myyminen? Mitä kanavaa käytitte ja paljon saitte siitä korvausta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei,pahoittelen etten ole huomannut kommenttiasi!
   Vanha takka myytiin ilman sen kummempa ilmoittelua sillä ostaja löytyi tuttavapiiristä :)
   En mielelläni mainitse korvausta tässä yhteydessä mutta korvauksella saimme katettu takan purkukustannukset, joka ei siis ole ilmiasta kun sen tekee ammattilainen niin että takan pystyy vielä kokoamaan toimivaksi.

   Poista
 14. Täällä ihastelen takkaa :) meillä myös takan muutoksen käynnissä. Millä maalasitte takan? Mies oli miettinyt ruiskumaalausta, mutta siitä ei varmaan tulisi noin tasaista pintaa...? Tai en oikein edes ole varma, mutta haaveilen tuollaisesta pinnasta :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Laura :)
   Takka on mielestäni maalattu samalla maalilla kuin seinät. Eli telattu vaan tasoitteen päälle samalla telalla kuin seinätkin. Seinillä meillä on muistakseni Siroplastin (joku peruspuolimmeä seinämaali) sävyssä paperi.

   Poista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥