13.11.2013

Vielä ehtii jouluksi !

*************************
 
Yleensä tässä kohtaa minulla on jo suurin osa joululahjoista valmiina ja joulukortitkikn, jos ei kuvat otettuna, niin ainakin suunnitelma valmiina. Olen aina rakastanut joulua, vaikkakin muutamana viime vuotena olen ilmoittanut ettei syystä tai toisesta joulufiilistä ole ollut ja skippaan joulun. Mielummin ajattelen että ”passaan” kun yritän fiilistellä fiilismättömänä. Silti kortit ja lahjat on tietysti hoidettu, ei velvollisuudestakaan vaan antamisen ilosta.
 
Tämä vuonna sanoin miehelleni että nyt fiilistellään ja osittain tietysti tunnelmaa kohottaa uusi koti ja tällä hetkellä näyttää siltä että todennäköisesti meillä vietetään joulua meidän kotona. Jotenkin hassusti samaan aikaan kun mieli on korkealla, se kaikki muu, eli materia loistaa poissaolollaan. Kortit; ei ole eikä todennäköisesti tule. Joululahjaneuleet: erittäin epätodennäköistä. Kuusi; ei voi koristella koska meillä on kissanpentu. Koristelu ympäri taloa; kts. edellinen. Varsinaista aattoa kun ei ole vielä lyöty lukkoon niin en ole juurikaan ole sitä miettinyt, tosiasia on kuitenkin sen että kun en syö jouluruokia (paitsi sienisalaattia, kalaa ja kinkkua) niin en osaa niitä tehdä enkä varsinaisesti ole mikään keittiön hengetär. Että eipä tässä, rennosti kohti pyhiä, kyllä ne asiat aina järjestyy! 
Jos jollain nyt vielä luppoaikaa ennen joulua on niin tässäpä vinkki nopeisiin ja simppeleihin joululahjoihin. Nämä sopii mummosta vauvaan ja niin tytöille kun pojillekin. Suomessa ei taida takkasukkaperinnettä olla aivan samassa mittakaavassa kun jenkeissä ja lahjatkin avataan eri päivänä mutta muutetaan sitä perinnettä hieman. Meillä tästä lähtien koristaa takan vierustaa joulusukat, yksi kullekin perheenjäsenelle, myös kissalle ja mammulle. Sukkaan ilmestyy aatonvastaisena yönä jokin kiva pieni juttu, esim. lempparinameja ja lehti tai jokin muu juttu minkä avulla aatto ja viimeiset järjestelyt sujuvasti aikuisilla rattoisasti ja lapsilla niin että malttavat odottaa iltaa (lue: pysyvät pois jaloista). Joulusukat on tehty ihan perus sukkaohjeella mutta ilman vahvistettua kantapäätä ja paljon paksummalla langalla. Ja näissä ei ole niin justiinsa eli kierroksia ei tarvitse laskea niin tarkasti kun sukkia tulee vain pariton eikä sekään jalassa pidettäväksi.Kantalappu

Googlesta löytyy myös esimerkiksi Novitan kuvallinen sukkaohje (pdf) jota en tähän linkkaa koska se aiheuttaisi taas kymmenien spam –viestien kolahtamisen kommenttibokseihin. Anyways, kuvien avulla on helppo hahmottaa miltä neuleen pitää missäkin vaiheessa näyttää. Ja ehkä joku toinen ohjekin on selkeämpi kuin tämä, mene ja tiedä. Näin kuitenkin ulkomuistista sukka muodostuu yksinkertaisimmin. Kuvien sukissa ei ole vielä ripustuslenkit valmiit ja joku sukkakin tuosta puuttuu mutta myöhemmin varmasti kuvia esillepanon kera.


JOULUSUKKA by anana
Tarvitset:
Noin 2 kerää Novitan Hile lankaa (noin 5 euroa/kerä)
Sukkapuikot nro 6
Parsinneulan
Virkkuukoukun
 
VARSI
Luo 48 silmukkaa niin että toinen pätkä luomislangasta jää pitkähköksi (tarvitset tätä pätkää vielä).
Yhdistä pyöröksi siirtämällä ensimmäisenä luotu silmukka viimeiseksi luodun silmukan viereen ja vetämällä viimeiseksi neulottu silmukka ensimmäiseksi luodun silmukan yli.
Työn keskikohta on 1 ja 4 puikon välissä.
Neulo joko:
vuorotellen oikein ja nurin kierroksia
tai
4o4n
kunnes työn korkeus on noin 2,5 cm.
Aloita varren kuviointi.
Vuorottele raitaa tai tee kirjoneuletta, tyyli on vapaa. Huomioi ettei nurjalle puolelle jää pitkiä langanvetoja roikkumaan etteivät tartu valmiin sukan sisältöön.
Kun varren pituus on noin 25 cm aloita kantapää.
 
KANTALAPPU.
Neulo puikon 4 silmukat puikolle 1 (yhteensä 24 silmukkaa) ja jatka näiden silmukoiden neulomista käännellen työtä, nurjalla nurjaa ja oikealle oikeaa [nosta aina ensimmäinen silmukka neulomatta puikolle] kunnes olet neulonut 24 krs ja olet oikean puolen alussa. Nyt sinulla pitäisi molemmin puolin kappaletta näkyä 11-12 nostettavaa lenkkiä eli silmukkaa.
Seuraavassa on tarkoitus ikään kuin jakaa kantalapun silmukat kolmeen osaan (8/8/8) ja neuloa reunimmaiset silmukat pois niin että keskellä säilyy koko ajan 8 silmukkaa ja lappu taittuu L:n muotoon.
Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo oikein kunnes neulomatta on 9 silmukkaa. Nosta seuraava silmukka oikein neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein ja nosta neulomatta jätetty silmukka neulon yli.
Käännä työ.
Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta nurin (eli lanka työn ja sinun välissä) ja neulo 6 silmukkaa nurin.
Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ.
Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta ja neulo oikein kunnes neulomatta on 8 silmukkaa. Nosta silmukka oikein neulomatta, neulo seuraava silmukka oikein ja nosta neulomatta jätetty silmukka neulon yli.
Käännä työ.
Nosta ensimmäinen silmukka neulomatta nurin ja neulo 6 silmukkaa nurin.
Neulo 2 silmukkaa nurin yhteen ja käännä työ.
Jatka näin kunnes silmukoita on jäljellä vain keskimmäiset kahdeksan.
 
JALKAOSA (tyylikkäät on termit)
Poimi puikolle kantalapun molemmin puolin reunasta 12 silmukkaa (tai 11, ei ole niin justiinsa kunhan on saman verran molemmin puolin).
Puikon 1 viimeinen silmukka tulee olla nostettu silmukka ja puikon 4 ensimmäinen silmukka tulee olla nostettu silmukka.
Tasaa kantalapun 8 silmukkaa neuloen ne puikoille 4 ja 1.
Huomioi että ensimmäisellä kierroksella POIMITUT SILMUKAT PITÄÄ NEULOA KIERTÄEN OIKEIN, ettei tule reikiä. (Kokeile vaikka ensimmäisellä poimitulla silmukalla miten se pitää neuloa että näyttää menevän ikään kuin ristiin.)
Neulo ensimmäinen kierros niin että 1 ja 2 puikon ensimmäinen ja viimeinen silmukka neulotaan yhteen ja 2 ja 3 puikon silmukat oikein ja 3 ja 4 puikon viimeinen ja ensimmäinen silmukka yhteen.
Neulo kierros kaikki oikein.
Neulo kierros niin että neulot yhteen 1 puikon kaksi viimeistä silmukkaa ja 4 puikon kaksi ensimmäistä silmukkaa.
2 kierrosta kaikki oikein.
Jatka näin kunnes sinulla on 12 silmukkaa per puikko.
[Jos olen tehnyt kirjoneuletta niin olen jatkanut kunnes on 11 silmukkaa per puikko koska kirjoneuleessa myös varsi on hivenen kapeampi]
Jatka kunnes kappale on kantapäästä on noin 15-25 cm (oman maun mukaan).
Kavennuksen aikana pituutta tulee lisää muutama sentti.
Aloita kavennukset eli neulo joka kierroksella jokaisen puikon kaksi viimeistä silmukkaa yhteen kunnes joka puikolla on 4-8 silmukkaa. Katkaise lanka, vedä se jäljellä olevien silmukoiden läpi ja päättele.
PALAA ALKUUN ja virkkaa luotujen silmukoiden jämälanganpätkästä pieni lenkki ripustusta varten.
Valmis!

VARSINAISET SISUSTUSSUKAT!

8 kommenttia:

 1. Nämä ovat niin hienot. Meilläkin on aina takkasukat, mutta ei kyllä näin kauniit. Mistähän sitä kadoksissa olevan neulomisfiiliksen löytäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saija ♥ Fiilis löytyy inspiraatioon kautta lankahyllyltä... ei kannata pakottaa :)

   Poista
 2. Ihana sukka! Saattais onnistua multakin kun normaaleiden villasukkien neulominen lopahtaa siihen kun on saanut ekan sukan valmiiksi. Ei millään jaksaisi pakertaa enää sitä toista.

  Löysin sattumalta blogiisi ja lisään samantien lukulistalleni. Hieno blogilöytö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mahtava kuulla että olet löytänyt ja jäät Hanna! Ja minulla on sama juttu sukkien kanssa, joita en siis neulo. Ei inspaa tehä kahta samanlaista peräkkäin ja villapaidan hihatkin tekee jo tiukkaa :D Mutta tälläisen tekee illassa ja ei taervita kuin se yksi niin tuntuu sujuvan vaivatta, suosittelen!

   Poista
 3. WOW! Nyt jo sukkia valmistuu yksi toisensa jälkeen ohjeen kera ja muutama vuosi sitten väitit ettet osaa! Joko oot oppinu tai sit oot vaan huijannu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hanna, se on se äitini hokema, et voi tietää osaatko ennen kun teet ;) Tässä siis elämäni ensimmäiset sukat ja vaivattahan nuo tekee. Ongelma jalkoihin tulevien sukkien kanssa on se että pitäisi tehdä kaksi samanlaista peräkkäin, plaaaaaah. Ehkä innostun siitäkin jos löydän tarpeeksi inspaavaa lankaa.

   Poista
 4. Meillä on kaksi pientä kissaa, kovin leikkisiä otuksia.
  Kukat jäi rauhaan kissakarkotteella (apteekeista ja joidenkin kauppojen lemmikkiosastoilta saa), suihkautin pari kertaa päivässä noin viikon ja aina tarvittaessa. Samaa ajattelin kokeilla kuuseen, mutta lisäksi se on sidottava kiinni, jos nyt kissat siellä jonkun kerran roikkuukin! :D

  Ihania sukkia!

  VastaaPoista
 5. Ihania joulusukkia ja minusta ohjeesi selkeä, kuten tyylisi täällä blogissa ylipäätään. Sukat ovat niin hauskat, että vaikkei niihin hankkisikaan täytettä, ne toimisivat kauniina koristeina ihan sellaisenaan. Minusta tämä idea ansaitsee tulla jaetuksi tänäkin jouluna, joten linkaan sen blogini FB- seinälle.

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥