1.11.2015

Kenkä- ja toppiasiaa tytöille.

Olen tällä viikolla ostanut hiuslakkaa, muotoiluvaahtoa, puuteria, ripsiväriä ja hiusverkkoja. Olen myös opetellut tekemään hiuksista kissan korvia ja kuunnellut meikkausohjeita. Kaikki liittyy tuleviin muodostelmaluistelukisoihin, joista ensimmäisiin ei enää pitkä aika olekaan. En tiedä onko tässä sukupuolien ero vai  onko ero yksinkertaisesti yksilöllisyydestä johtuva , mutta J ja bella on valovuosien päässä toisistaan kehityksessä tässä iässä. Jo pidemmän aikaa on tuntunut että bella kehittyy hurjaa vauhtia ja ainakin osittain se varmasti johtuu luisteluharrastuksesta. Suurin osa joukkuekavereista on vanhempia ja ehkä astetta vakavamman harrastuksen rutiinit tekevät sen, että lapselle tulee kypsyyttä aiemmin.

Siinä missä vielä neljännellä luokalla etsittiin koon 38 tarrallisia talvikenkiä  Jiille, on nyt ihan eri meinigit näissä kenkäasioissakin. Ei siinä että tarroissa mitään vikaa olisi, mutta korkokenkiä on toivottu jo jonkin aikaa ja ylipäätään toivevaatteet sekä -kengät ovat selkeästi tyttömäisempiä ja nimen omaan isompien tyttöjen näköisiä. Olen monissa asioissa aika "suppea" ja niinpä korkokenkiä ei kaapissa ole vieläkään vaikka ripsaria harjoteltiin eilen ensimmäistä kertaa laittamaan. Onneksi Kappa Ahlista löytyneet kimaltavat balleriinat ovat yhtä mieluisat tytölle.

Talvikengiksi tyttö bongasi itse Stockmannilta Skandia merkkiset kengät ja oli kovin päättävinen tässä toiveessaan. Minulla ei ole mitään kokemusta merkin kengistä mutta pikainen katsaus netissä koon 37 kenkävalikoimaan sai vakuuttuneeksi ettei kivemmän näköisiä talvipopoja todennäköisesti helposti löydy. bellalla on myös Viikkarin varrelliset talvilenkkarit gore-keleihin mutta pakkaskengät tulivat tarpeeseen. Kengissä on kosteutta hylkivä pinnoite mutta ostin vielä lisäksi sprayn joka tekee kalvoin kenkien pinnalle. Talven jälkeen ollaan yhtä kokemusta rikkaampia.


Toinen asia joka äidin on yllättänyt täysin, on joskus keväällä ilmennyt toppi-toive. Huomasin kyllä jo aiemmin, että tyttö kävi hieman pidättyväiseksi vaatteiden vaihto tilanteissa ja etenkin toivoi, ettei luistelutreeneissä tyttöjen pukukopissa olisi miehiä paikalla. Kun joukkuekausi alkoi, ilmoitti myös valmennusjohto ettei pukkariin enää sovi vastakkaista sukupuolta olevien henkilöiden tulla. Tein itse huomion samoihin aikoihin, että niin tenniksessä kuin luistelussakin, monilla tytöillä oli toppeja paitojen alla ja tästä ei tosiaan pitkään mennyt, kun Kapp Ahlin kassalla ensimmäistä toppihankintaa maksettiin. 

Toppeja näyttää tyttöjen osastolla olevan vaikka minkalaisia. Myös rintaliivejä löytyy niin pienessä koossa ettei auta kun pyöritellä silmiä joten alusta asti bellan kanssa sovittiin että nyt etsitään nimenomaan toppeja. Löysin Kapp Ahlista saumatttomia ohuita toppea joissa on ikään kuin painijanselkä. Kangas on sellaista mikrokankaan tuntuista, pehmeää ja ohutta. Nämä vaikuttivat hyvin miellyttäviltä ihoa vasten ja kokonaisvaikutelma on enemmän sporttinen kuin alusvaatemainen. Ostimme muutaman kappaleen alesta testiin ja käytössä osottautuivat todella hyviksi. Kävinkin nyt viikolla ostamassa kasan lisää ja olisin vielä muutaman ottanut mutta kokoja oli vähän jäljellä, ovat ilmeisesti aika suosittuja. Tilalle tuli pari pitkää puuvillaista aluspaitaa, tytön itsensä valitsemana nämäkin. Kappa Ahlin nettisivuilla on tuo fuchsian värinen ja sen värisiä aiemmin ostimme, nyt kaupassa pinkit ovat kuitenkin neonpinkkejä. Valkoiset topit ovat hivenen paksunmpia ja pidempiä mutta ilmeisesti "samaa sarjaa" kuitenkin.Kaikkien näiden isojen tyttöjen asioiden keskellä on ihana huomata, että on se bella kuitenkin vielä leikki-iässä. Mukavalta tuntuu ettei luoväri ja Sylvanien Families suklaapupuperhe sulje toisiaan pois, vaan tyttöjen kasvuun mahtuu joka vaiheessa elementtejä sieltä täältä. bella on todella reipas niin arjessa kuin harrastuksissaankin ja välillä pitää tosiaan tsempata ettei niputa tyttöä 14-vuotiaan veljensä kanssa, vaan muistaa että 8-vuotias on vielä ihanan pieni ja kuuluu leikinmaailmaan. bella onkin ahkera leikkijä ja meillä on makkarissa kauppaleikkiä, olkkarissa örkkileikkiä ja lastenhuone suloisen sekaisin leluista lähes joka päivä.

8 kommenttia:

 1. Toppiasiaa ihmettelin ensin minäkin, mutta ymmärrän kyllä tuon vaatteiden vaihtamiseen liittyvän ujostelun. Nuo Kappiksen topit ja tyttöjen treenivaatteet on kyllä olleet kiva yllätys. Hyvä laatu ja kivat (äidin silmään sopivan pikkutyttömäiset) mallit. Kai se maailma muuttuu niin, että asiat jotka ennen olivat teinielämää, ovat jo lastenkin elämää, kuten musiikki, kosmetiikka ym.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se taitaa mennä. ja tosiaan jos on muutamakin vanhempi kaveri niin varmasti helposti tarttuu asiat. Onhan nuo lastenohjelmatkin nykysin ihan erilaisia kuin silloin kun itse olin pieni :)

   Poista
 2. Minä jäin tuota ujostelua miettimään. Koskeeko vain noita treenipaikkoja tai vastaavia?

  Käyttekö sekasaunoissa, tai siis poikia ja tyttöjä samassa saunassa?

  Meillä ainakin 8-11 ystäväperheiden lapset, tytöt ja pojat, uivat kesällä mökillä nakuina ja käyvät saunassa sekaisin joko miesten tai naisten saunan yhteydessä (eli ystäväperheistä myös eri sukupuolta olevien vanhempienkin kanssa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ujostelu tässä iässä on hyvin tavallista, mitä olen itse seurannut. Ei tyttö oman perheen kesken ujostele mutta täysin ymmärrettävästi ei halua nakuilla vieraiden edessä treenipaikoilla :)

   Poista
 3. Hyvä kirjoitus, kiitos. Työssäni lastentarhanopettajana olen huomannut, että joillakin 6-vuotiailla (etenkin tytöillä) alkaa herätä tarve yksityisyyteen vaatteiden vaihdoissa. Käymme jumpaamassa urheiluhallissa eskarimme vieressä ja siellä yleisessä tilassa vaihdamme jumppavaatteet. Jotkut tytöt käyvät vaihtamassa wc.ssa vaatteet ja minusta se täytyy heille suoda. Kuka meistä on sanomaan minkäikäisenä se on ok? Joillakin tytöillä on paidan alla toppi,silloin heistä on luontevaa vaihtaa vaatteeet muiden seurassa. Jotkut heittävät reilusti pikkareilleen ja jutustelevat ja seurustelevat kiirettä pitämättä.
  Ripsarin käyttöstä kysyinkin tuttavaperheiltä, itsellä kun ei enää tuon ikäisiä ole. Näyttäisi olevan aika monessa perheessä sääntö, että kun siirtyy yläasteelle saa alkaa meikkaamaan kouluunkin. Sitä ennen 6.luokalla, saa ripsaria laittaa diskoihin.
  Hyvä ja aiheellinen asia keskustella. Toivottavasti tähän tulee kommentteja, mielenkiinnolla jään odottamaan.
  Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kiva kuulla :) Kyllä lapset kehittyvät eri tahtia ja paljon käytöksestä on kavereltakin opittua varmasti. Mielestäni äistä asioista ei tarvitse tehdä numeroa vaan antaa lapselle rauha kehittyä omaan tahtiin.
   Muistaakseni aloin itse meikkaamaan seiskalla. En voisi kuvitellakaan että bella käyttäisi meikkiä ala-astela mutta jotenkin osaan asennoitua niin, että näinkin saattaa tapahtua. Tosiaan luistelukisissa käytetään meikkiä ja esityksen jälken meillä menee tyttö kylpyyn ja kaikki tökötit pestään pois :) Mutta katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan.

   Poista
 4. Olen huomannut että meidän lapsille esikouluiässä tulee luonnollisesti se vaihe, ettei enään halua näyttäytyä alasti. (Bokserit jalassa saatetaan juosta illalla kotona, mutta ei muualla.)
  Meillä opetetaan kouluikäiselle lapselle, miten yleisellä paikalla on sopivaa pukeutua. Pojat voivat uida alasti saunassa perheen miesväen kesken. Ala-Kouluikäiset pojat tuskin haluavat uida ikäistensä tyttöjen seurassa alasti. Ei vaikka kyseessä olisi omat serkut, saati ystäväperheiden tyttöjä. Monet tytöt ovat nykyisin fyysisesti edellä kehityksestä paljon varhemmin kuin me 70-80 luvulla syntyneet.
  Ei se helppoa äidillekään ole kun pikkutyttö kehittyy nopeammin kuin mitä itse on ajatellut.
  Suojelen lapsiani yleisellä paikalla epämääräisten henkilöiden katseilta, joten uimahousut ovat käytössä pienestä pitäen. (Onhan se hygieenisempääkin.) Vaippaikäisenkin lapsen kanssa käytän mieluummin uimavaippaa, kuin siivoan rantaa yllätyksiltä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Näin meilläkin on toimittu :) Uimapuvut tms. lapsilla on ollu pienestä asti vaikka omassa lapsuudessa näin ei ollutkaan. Nykysin se kehitys vaan menee jotenkin nopeammin, vaikea sanoa mistä johtuu.

   Poista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥