17.11.2014

Pyhä Birma - Sinitabbynaamio


Kissajuttua. Nietos on nyt puolitoistavuotias ja ajattelin hieman kertoa meidän kissa-arjesta. Kun odotimme nietosta niin tykkäsin lukea kokemuksia ja juttuja kissoista, etenkin siitä rodusta mitä odotimme itse. Jokainen katti on tietysti omanlaisensa mutta rodunomaisuuttakin toki löytyy. Nietos on siis Pyhä Birma ja väriltään sinitabbynaamio, SBI a 21. Sinitabbynaamio eroaa sininaamiosta siten että silmien alla näkyy tuollaiset vaaleat viivat ja kohdat missä väri yhdistuu valkoiseen/kermaan raidottuu kevyesti naamiovärillä eli väri ei ole tasainen. Nietos ei pidä kamerasta ja siitä on aika vaikea saada valokuvia koska yleensä aina katsoo pois päin. Nyt otin makkarista kuvia niin sain kissasta samalla muutaman kuvan.


Jostain luin että Pyhä Birma on rotuna hiljainen. No ei ole. Tuo on kuin meidän bella nykyisin, ei hetkeäkään hiljaa, aina on asiaa. Etenkin jos puheen osoittaa kissalle, tulee kotiin tai meinaa lähteä niin krääh! Niin, nietos ai nau-u. Siitä lähtee sellainen, ystäväni mielestä, lampaalta kuulostava ääni, todella outo. Jos kissalle puhuu vaikka yläkerrasta alakertaa niin se tajuaa että on hylätty y k s i n  ja tulee hätäpaniikki, *krääh krääh ja äkkiä portaita ylös".

Pyhä Birma on rotuna ihmisläheinen eli kuten me nietosta kutsumme: läheisriippuvainen, joka käytännössä tarkoittaa sitä että jokainen perheenjäsen on kompastunut kissaan useamman kerran ja se on saanut vähintään yhtä monta kertaa ovesta päähän. Nietos ei kuitenkaan tule syliin, vaan on aina vain lähellä. Kissoille epätyypillisesti se tykkää kylmistä sekä kovista paikoista ja nukkuukin mielellään lecaharkko-pinonsa päällä tai lattialla ja rakastaa vilpolaa koska siellä on aina viileää. Ehkäpä se ei siksi viihdy sylissäkään.Nietos syö kaksi kertaa päivässä märkäruokaa ja raksuja on kupissa aina. Ruokailuista kerroin hieman enemmän täällä, siitä ei juurikaan mikään ole muuttunut paitsi että se söi joku viikko sitten kolme pientä palaa kanaa! Kissan wc on monille ihan outous, nietoksella on nimittäin Modkat joka poikkeaa aika paljon tavallisista hiekkalaatikoista. Suosittelen laatikkoa lämpimästi korkeahkosta hinnasta huolimatta, toimii kuin unelma ja hiekkaa en ole ikinä nähnyt missään asunnossa paitsi muutaman murusen laatikon vieressä kun olen kaatanut hutiin roskiksesta. Lisäksi loota on esteettisesti miellyttävä sekä nopea ja helppo putsata.

Nietoksesta ei lähtenyt ollenkaan karvaa ainakaan ensimmäiseen puoleen vuoteen mutta nyt sitä karvaa kyllä lähtee. Etenkin mustat tuolit on aika karun näköisiä ja tuo rontti vielä syö omia karvojaan samettituolista. Muutoin karvat kerääntyvät sellaisiksi pienen lampaan näköisiksi palleroiksi nurkkiin ja etenkin portaisiin, eli meillä imuroidaan vähintään kerran viikossa. Nietos aika harvoin oksentaa karvoja ja ei ikinä matoille, joka on myös todella epätyypillistä kissoille. Kissan turkkia ei tarvitse harjata sillä se menee takkuun ainoastaan kainaloista silloin kun käyttää valjaita. Nietos kuitenkin rakastaa kun joku harjaa bellan Tangle Teezerillä eli harjataan kun muistetaan.

Karannut kissa ei ole vielä kertaakaan. Tai on mokoma muutaman kerran jolkotellut pihalle omin luvin jostain ikkunasta mutta tullut kiltisti sisään pyydettäeessä. Jii käy nietoksen kanssa lenkillä silloin tällöin ja kissa kuulema menee valjailla lähestulkoon kuin koira. Kun pojat tule lenkiltä ei nietos lähde enää ulos vaikka ovi olisi aukikin. naapurin koiran kanssa ottivat kerran nenäkontaktia mutta kun koira heittäytyi leikkiasentoon niin kissa ampui sataa karkuun, eivät siis puhu samaa kieltä, vielä. Nietos ulkoilee meidän omalla terassilla lähes päivittäin eli tien ihmiset sekä eläimet ovat kyllä tuttuja.

4 kommenttia:

 1. Mikäköhän siinä hei oikeen on, että birmoista sanotaan niiden olevan hiljaisia? Mistä hemmetistä tää juttu lähtee??? Ne ei tosiaankaan ole hiljaisia! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. (Näin siis mutkin ovelasti huijattiin ottamaan birma, haha! :D Hiljaista kissaa mä prkl hain! :D)

   Poista
 2. Apua miten ihana hän on <3
  Sä oot taas napannut niin upeeat kuvat. Oot taitava. Näistä voi melkein tuntea turkin pehmeyden.
  Häntä ei siis ihan heti tämän lopputulosen perustella luokittelisi kamerakammoiseksi :)

  VastaaPoista
 3. Laura, se on sellanen meidän mureke :) Kiitos paljon, tuntuu kivalta kuulla että kuvat miellyttävät kun tuntuu että on ihan tatsi hukassa! Liian harvoin aikaa kuvata ja en muista millon olisi ollut ihan sellaisella "reissulla" esimerkiksi ulkona.
  Joskus ilmeisesti se että voi olla lähellä, lieventää kamera vastustusta ;)

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥