19.9.2014

Kissan ruokinta eli pohdintaa hiiren koostumuksesta teollisen käsittelyn jälkeen


Kun hankkii eläimen, pitäisi sitä ruokkia lajinmukaisella ravinnolla. Silloin ainakin lähtökohtaisesti eläin pysyy terveenä ja yhteinen taival on mahdollisimman pitkä.  Lapsena tällaisten asioiden tiedostaminen on aika vähäistä joten vasta nyt aikuisiällä olen yrittänyt perehtyä aiheeseen syvemmin, vaikka nyt ei suinkaan ole ensimmäinen kerta kun meillä on kissa. Olin ehkä hivenen hämmentynyt kun selvisi ettei se kaupassa myytävä kissanruoka olekaan usein kissoille sopivaa. Että useat purkit kissanruokahyllyssä onkin jopa suurimmaksi osaksi täynnä aineita mitä ei edes näille nautiskeleville karvapalloille pitäisi antaa kuten viljaa ja sokeria. Vaikka olen yrittänyt aiheeseen perehtyä, tuntuu että tämä on aivan loputon aihe ja yksiselitteisesti oikeita vastauksia on vähän, oikeita ajatuksia enemmän ja kun soppaan lisää eläimen joka ei välttämättä toimi niin kuin minä haluan, on koko aihe kuin väistelisi lätäköitä suolla. En todellakaan ole aiheen asiantuntija vaan maallikko, joka haluaisi oikotien onneen, eli valmiina oikeat vastaukset ja neuvot. EI haittaa yhtään jos samalla saa Appin millä kissan saa noudattamaan nikottelematta valittua ruokavaliota.

Meillä on sisäkissa joka ei syö hiiriä, eikä muitakaan pihan pieneläimiä. Sen kerran kun Nietos sai linnunpoikasen terassilta kiinni, ne istu kahdestaan sohvan takana varmaan yhtä hölmistyneinä tilanteesta kunnes vein tipin ulos ja se ilmeisesti kerrasta viisastuneena pysyi kauempana terassista. Vaikka tipu olisi kissalle maistunutkin ei se olisi muuttanut mitään, Nietos on sisäkissa jonka ravinto on riippuvainen minusta. Olenkin viimeisen vuoden yrittänyt etsiä tietoa näennäisesti laadukkaiden teollisten kissanruokien laadukkuudesta. Niin paljon on tiedonjyväsiä siellä täällä mutta on vaikea löytää vankkumatonta faktaa, haluan että joku sanoo mulle että näitä merkkejä voit syöttää ja lista alle, kiitos. Eniten nyppii olemassa oleva mahdollisuus että maksan laadusta ja saan ”laatua”. Olin onnellisen tietämätön tästä mahdollisuudesta kunnes.

Olen tilannut Zooplussalta ja ostanut Mustista ja Mirristä aika paljon Royal Caninin tuotteita (M&M:ssähän on usein tosi hyvässä tarjouksesa mm. RC:n Gravy/Jelly pussit) ja homma alkoi epäilyttää vasta kun yksi kasvattaja sanoi että on itse lopettanut RC:n käyttämisen laadullisista syistä.

RC ilmeisesti sponssaa aika vahvasti ainakin kissakasvattajia sekä mm. eläinlääkäreitä, josta johtuen se on vähän eri asemassa uskottavuudessa kuin muut muut merkit, ainakin tällaiselle maallikolle. Esimerkiksi Nietoksen pentupaketin mukana tuli Royal Canin -tuotteita kasa, reppua ja ruokakuppia myöten. Joten jo lähtökohtaisesti  rekisteröidyn rotukissapennun hankkineena minutkin saatiin samantien ajattelemaan että RC on hyväksi minun kissalle, ei kai sellaista pakettia muutoin kasvattajalta tulisi? Merkki tekee myös erikoisruokia sekä rotukohtaisia ruokia eli väkisinkin kuluttajalle tulee vaikutelma tutkitusta ja laadukkaasti kehitellystä ruoasta vaikka rotukissaa ei olisikaan.
Kuitenkin siinä vaiheessa kun joku kasvattaja sanoo lopettaneensa jonkun ruokamerkin käytön, on minusta oikein ja  tutkimisen arvosta kyseenalaistaa merkki ja etsiä vastauksia että miksi näin on. Ja ehkä väläyttää vaihtoehtoa sille, että voi olla muitakin merkkejä joista on luotu aivan väärä mielikuva. Jos nyt mitään väärää mielikuvaa on edes luotu

Purkkien ja pussien kylkien lukeminen on välillä hieman turhauttavaa kun yhdessä tiedot tuntuu olevan kovinkin selkeästi ja toisessa ei.   Tiedän että ruoassa pitää olla lihaa eikä siinä saa olla viljaa mutta c'moon -tarvitsen enigman että nämä aukee aukottomasti. 

maissi, siipikarjaproteiini (kuivattu), riisi, kasviproteiini*, eläinrasva, maissigluteeni, eläinproteiini (hydrolysoitu), kasvikuidut, kivennäisaineet, juurikasmassa, hiivat, soijaöljy, frukto-oligosakkaridit, paprikauute, purasruohoöljy.
*L.I.P.: korkean sulavuutensa perusteella valittuja proteiineja. (RC/Exigent 35/30 Savour)


kuivattu kana (vähintään 59%), kuivattu peruna (vähintään 4%), kananjauheliha (vähintään 9%), siipikarjanrasva (vähintään 9%, omega-6-rasvahapon lähde), siipikarjakastike (vähintään 3%), sokerijuurikasmassa (vähintään 3%), kuivattu kananmuna (vähintään 3%), kuivahiiva, lohiöljy (omega-3-rasvahapon lähde), kivennäisaineet, kasvikuituselluloosa (vähintään 0,4%), ruokasuola, kalsiumkarbonaatti, merilevä, karpalo, DL-metioniini, kaliumkloridi, Yucca-uute, sitrusuute, rosmariiniuute. (Applaws Chicken)

Meillä on ollut ainakin seitsemän kissaa vakituisesti asumassa tai väliaikaisesti odottamassa kotia ja tähän asti aina on syötetty kissoille sitä kaupan markettiruokaa, merkkeinä pääsääntöisesti MJAU, Whiskas, Friskies ja Latz. Yhdellä kissalla oli selkeästi paino-ongelma, yksi kissa kuoli aivan ennenaikaisesti eläinlääkärin pöydälle selvittämättömästi syystä mutta muuten kissat on eläneet terveinä ja ainakin näennäisesti hyväkuntoisina. Kolme kissoista on ollut maatiaiskissoja, kaksi siamilaista, yksi Norjalainen metsäkissa ja mahtuupa joukkoon yksi norskin ja Koratin sekoituskin. Kaikki kissat ovat olleet yhtä rakastettuja ja hyvin hoidettuja sisäkissoja, eikä kissoilla ei ole ollut esimerkiksi mitään pissa tms. ongelmia. Maatiaiskissa-Nasun hampaat oli kyllä karussa kunnossa kun kissan ikä ylitti 15 vuotta mutta Nasu eli silti yli 21 –vuotiaaksi erittäin virkeänä ja hyväkuntoisena.


Koska olen sittemmin tullut enemmän tietoiseksi ruoan laadun vaikutuksesta kissan terveyteen ja lukenut kuinka monet ”luonneviat” voivat olla seurausta vääränlaisesta ravinnosta johtuvista sairauksista, olen päättänyt että Nietos ruokitaan paremmin tiedostaen. Tavoitteena on tietenkin taata kissan hyvinvointi sekä terveys, mutta myös ehkäistä mahdollisia epätoivottuja lieveilmiöitä jotka saattavat johtua vääränlaisesta ruoasta. Toisin sanoen lihansyöjälle pyritään syöttämään lihaa eikä esimerkiksi koirille sopivaa sekaruokaa ja muutenkin kissankuppiin yritetään valita ravintoa jonka proteiini ja lihaprosentit ovat lajille sopivan ruokavalion mukaisia. Nietoksen tapauksessa hommasta tekee haasteellista se että katti johdonmukaisesti kieltäytyy syömästä lajinmukaista ravintoa eli raakaruokaa: lihaa ja kalaa. Tilanne on mennyt sille tasolle että kyyhötän itse ruokakupin edessä esittämässä että syön lihaa ja kalaa ja kissa tajuaisi ottaa esimerkkiä, naurakaa vain –miehenikin nauroi. Olemme sittemmin hyväksyneet tosiasian että Nietos syö valikoitua teollista kissanruokaa.

Koska Nietos ei myöskään pidä järjettömästi mistään täydennysravinnosta (mikä siinä on ettei se tajua omaa parastaan vaikka toistuvasti käydään sen kanssa näitä keskusteluaja keittiössä) olen päätynyt ruokavalioon missä Nietos syö täysravintoa märkä- ja kuivaruoan muodossa, muutamana kertana viikossa myös täydennysravintoa ja aina kun meillä on jotain sopivaa tarjottavaa omassa ruokavaliossa, yritetään tarjota sitäkin (josta kissa johdonmukaisesti kieltäytyy mutta ehkä seuraavalla kerralla…).

Koska kissan kuuluisi saada lähes kaikki tarvittava neste ruoasta, on minusta ensiarvoisen tärkeää että tarjottu kuivaruoka on koostumukseltaan mahdollisimman laadukasta. Kuivaruokien valinta onkin helppoa; ostan nappuloita joista jo tunnusta ja äänestä huomaa isomman kosteusprosentin ja pussin kyljestä näkee ettei ruoassa ole esimerkiksi viljaa. Pääsääntöisesti käytössä on Applaws –merkin raksut  ja sitten muutama vierailevia merkki rikastuttamassa makuvalikoimaa.

Nietoksen ollessa pentu, upposi mikä tahansa ruoka ja tilasinkin aina mahdollisimman vaihtelevaa ruokaa. Vähän niin kuin lapsilla, ajattelin että tämä estää nirsoilun isompana. Väärin meni. Sittemmin on käynyt selväksi ettei Nietos suostu enää syömään mm. patee-tyyppistä ruokaa (joka ilmeisesti olisi paras vaihtoehto), eikä esimerkiksi Animondon Rafine-ruokia… Nietoksella on tapa että ensin lipitetään nesteet ja palasiin palataan myöhemmin. Eli pikkuhiljaa olen lopettanut patee-muotoisen ruoan tilaamisen ja yritän navigoida jollain tavalla realistisen hintaisen ja laatuisen kissaruokaviidakon syövereissä. Nietoksen tahtotila on tullut selkeäksi, mitä vähemmän lihaa ja mitä enemmän säilöntä, maku –ja väriaineita, sen mieleisempi ruoka –argh.

Eli nyt Nietos syö Applawssin, Britt:n, Almon, Cosman sekä Pirkan täydennysravintoa hieman ronkeloiden ja päivittäinen ruoka koostuu raksujen lisäksi Miamorin sekä Bozitan täysravinnosta  ja niiden väliin olen ostanut mm. Iamssin  ja RC:n täysravintoa. Nietos saa märkäruokaa aamulla sekä illalla ja esillä on aina kuivaruokaa sekä vettä. Enkä nyt todellakaan tiedä, olisiko tällaisella sortimentilla sitten ihan sama vaikka ostaisin sitä halvinta markettiruokaa missä on 4% nokkia ja keuhkoja ja ilmeisesti 96% kaikkea väärää mutta ainakin yritän, minulla olevan tiedon pohjalta, mahdollisimman parhaaseen lopputulokseen.

Edelleen minulle on mysteeri, mitä RC:n ruoat sisältää ja pitäisikö ne tiputtaa listalta pois niin märkäruoan kuin nappuloiden osalta, anyone? Kaikki muukin tieto sekä vinkit ovat vähintäänkin tervetulleita.


Se hiiri muuten sisältää  vettä n. 70 %, proteiineja 14 %, rasvaa 10 %, hiilihydraatteja 1-2 % ja kuitua alle 1 %. Tiedän tämän koska ennen Nietoksen tuloa, olin tutustunut lajinmukaiseen ruokintaan sekä BARFfaukseen, vakaana aikeena syöttää kissalle raakaruokaa. Toisin kuitenkin kävi koska ilmeisesti kissa oli eri mieltä.

14 kommenttia:

  1. Mielenkiinnolla odotan tähän vastauksia :) Meillä on viisi kissaa ja välillä ollaan barffattu, mutta kun sitä syö 3/5 niin.. Raakaa kananmunaa syö 2/5. Raakaa jauhelihaa/kanaa/kalaa kaikki. Sydäntä tai sisäelimiä ei olla kokeiltu montaakaan kertaa, pitäs varmaan taas kokeilla. Markettiruoilla mennään noiden em. lisäksi.

    Kati

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Harmittavan vähän ilmeisesti lukijoissa on kissanomistajia tai sitten kaikilla on samat ongelmat :D Ajattelin myös jos alkaisi kananmunalla jatkamaan teollista ruokaa, sen pitäisi turkillekin olla hyväksi. Muikut, lohi, särki, jauhelihat, possut, kana, lapa, sydän ainakin ollaan kokeiltu ja ei niin ei. On ne vaan aika epeleitä.

      Poista
  2. Meillä kissat kelpuuttaa lihaksi broilerin, mutta vain jauhelihana tai pieneksi silputtuna. Muu liha, kuten nauta tai sika ei oikein kelpaa. Pihalla syövät jyrsijöitä, lintuja ja oravia. Myyrät ja hiiret uppoaa parhaiten. Sisällä saavat ihan Latzin märkäruokaa ja raksuja merkkejä vaihdellen. Itse tuijotan aika paljon tauriinilukua, on muuten yllätys, että se saattaa olla ns. halpisruuissa korkeampi kuin ns. paremmissa merkeissä. Ja muuten meilläkin syövät raakaa kanamunaa, välillä saavat kermaa, smetanaa tai maustamatonta jogurttia. Vaikka sika muuten ei kelpaa on kinkkuleikkeleet herkkua.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Itseasiassa nietos syö välillä jogurttia ja sitten se rontti menee lipittämään meidän sipsidipit! Muuten on aika hiljaista tuolla sektorilla. Tauriikin olen myös lukenut olevan tärkeä ja jotenkin sokeasti ajatellut että sen osuus on riittävä hinnakkaammissa ruissa. Pitääkin hieman tehdä vertailua.

      Poista
  3. Hieno kirjoitus! Kahden kissan kanssa eläneenä nuo ruokajutut tulee niin lähelle. Se on tuhannen taalan kysymys miten saa nirsoilevan kissan syömään muuta kuin lipsuttamaan kastikkeen ruuasta! Paljon terkkuja Nietokselle <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kiitos ♥ Menee tosiaan yli hilseen että jos kissa aluksi syö mitä tahansa ja sitten yhtä-äkkiä alkaa vaan jättää syömättä sellaisia ruokia mitkä ennen on uponneet hyvin. Saisipa noihin jonkun vikadiagnostiikan!

      Poista
  4. Mulla on aika sama tilanne koiran kanssa. Haluan puhdasta sopivaa ruokaa, ja aloitin barffaamaan sen kanssa. Aikansa tykkäsi tosi paljon, mutta sitten tuli totaalinen stoppi. Piski on muutenkin ihan älyttömän nirso, ja enää ei mene yksikään kuivamuona alas.

    Kyllä on hiuksen halkomista tuon syöminen, nykyisin suostuu syömään markettipurkkiruokaa vain. Jos olen tehnyt itselleni ja tyttärelle ruokaa, niin tuolle ei kelpaa se oma purkkiruokakaan, vaan haluaa oman kotiruoka-annoksen. Kai mä rupean tekemään kotiruokaa kolmelle sitten.

    Ja kaikkeen sitä tulee alennettua oman rakkaan lemmikinsä takia. Mä olen syöttänyt tuota koiraa kädestä...olen syöttänyt myöskin haarukalla/lusikalla(ettei mun kädet sotkeennu). Mä olen leikkinyt tyttäreni kanssa syöväni tuon ruoat, uhkaillut että x kun tulee kotiin, niin se syö sun ruoat jne. Jep, olen toooosi nolo omistaja, kaikkeni antanut :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Myös ystäväni joutui lopettamaan koiransa barffaamisen eli ei ole yksioikoista silläkään suunnalla :) Koirien kanssa kai ruokailu on helpompaa koska ovat sekasyöjiä ja ruoansulatuselimmistö on erilainen. Toiin sanoen viljat mm. kuuluvat ruokavalioon, toisin kuin kissalla. Mutta jos koira nirsoilee niin yhtä tenkkapoohan se on, kun kuitenkin se pitäisi saada syömään. Ja ihan hyvin voin kuvitella nuo suostuttelut, viimeksi olin nelinkontin keittiönlattialla juuri kalastettu särki kädessä ja nietos vaan katsoi että jesus toi ihminen on pimee :D

      Poista
  5. Ja lisään vielä, että olen kontanut rusto tai luu suussa pitkin lattioita, että saan tuon piskin luita syömään. Nekään ei oikein kelpaa. Järjestäpä kuule joku Mihin asti olet lemmikkisi takia alentunut-kilpailu, mä voittaisin ekaa kertaa kilpailussa :D

    VastaaPoista
  6. Meillä sain aikoinani erittäin nirson kissan syömään raakaa lihaa niin, että ostin alkuun esim.broilerin fileesuikaleita ja pyörittelin ne nappuloista tehdyssä jauhossa. Nappulat pussiin ja kaulimella hienoksi ja sitten lihan palat leivittymään. Hirveä homaa mutta ihme kyllä toimi! :)

    VastaaPoista
  7. Mielenkiintoinen aihe ja mielenkiinnolla odotan minäkin lisää vastuksia. Meillä koiria ja ulkokissoja, jotka syövät eläinkaupasta ostettua laadukkaana pitämääni (tiedä sitten onko näin...) kuivaruokaa jatkoksi hiirille, myyrille, linnuille ja oraville. Lihaa ja kalaa olen myös joskus tarjonnut, mutta ei maistu - luulen johtuvan siitä, että kissahan ei syö kuin itse pyydystämänsä otukset. Meilläkin siis, jos kissa nro 1 on saanut myyrän ja jättänyt sen tallin ovelle minulle näytiksi aamulla, ei siihen kukaan muu koske, vaan samainen kissa syö sen itse myöhemmin. Talvella meidänkin kissat ovat ronkeleita, makaisivat vaan lämpimässä ja herkut (hiiret...) pitäisi kantaa lautasella nenän eteen. Silloin tehokkaimmaksi konstiksi (niin kissoilla kuin koirillakin) olen todennut lopettaa sen tyrkyttämisen ja höösäämisen, laittanut ruokaa kuppiin ja jos ei maistu, niin ei maistu. Ei ne nälkään kuole, vaikka jonkun päivän olisivatkin syömättä. Ja sitten se ruoka taas kummasti kelpaakin. :)
    -Tiitu

    VastaaPoista
  8. Mielenkiintoinen keskustelu! Oletko kokeillut pakasteseitä joko mikrotettuna tai keitettynä? Meillä on kolme maatiaiskissaa, joista kaksi on ulkokissoja ja syövät hiiriä, myyriä ja lintuja, kolmas on sen verran arka että ulkoilee vain parvekkeella ja takapihan terassilla. Tämä arka on siitä erikoinen, että tykkää nuolla lautaset, joissa on esim. kastikkeita, ketsuppia yms ruoan jämiä sekä vaniljajäätelöstä. Muuten on tosi aika ronkeli syömään. Ulkoilevat kissat eivät ole kauhean ronkeleita, mutta vain toinen syö kotona raakaa lihaa (maustamattomia possunsuikaleita, jauhelihaa). Meillä annetaan pääasiassa markettipussiruokia (Latz tai Whiskas) aamuin ja illoin, tarjolla on aina vettä ja kuivamuonaa (vaihtelevia markettimerkkejä) sekä lähes päivittäin kermaviiliä tai smetanaa. tuota kananmunaa pitääkin kokeilla samoin kanasuikaleita en ole koskaan tarjonnut. Lohi ei meillä uppoa, mutta kun on seitä tarjolla, kaverit ei meinaa pysyä nahoissaan :) Olen joskus yrittänyt perehtyä noihin kalliimpiin ruokiin, mutta aina tullut siihen tulokseen, että ei oikein voi tietää mikä sitten niistäkään olisi hyvä suhteessa hintaan. Ja kissat vaikuttavat hyvinvoivilta, niin näillä on menty.

    VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥