22.3.2009

Muutama sananen kenkuleista ja yksilöistä.

Kuinka kaikki nauttivatkaan kenkäkaupassa vietetystä ajasta lapsen kanssa!
Hyvällä tuurilla lapsella on jo ollut muutenkin känkkispäivä, nälkä on, talvikamineet päällä ja mikään ei ole hyvin. Sitten sovitellaan kymmeniä eri kenkiä... lapsi sanoo jo ihan mitä vaan että pääsee kaupasta ulos, mies nököttää sivussa eikä voi auttaamitenkään läkähtymäisillään olevaa äitiä ja äiti on valmis jättämään koko leikin sikseen ja ostamaan 4 numeroa liian isot kumpparit joita voi käyttää vuoden ympäri seuraavat 4 vuotta -kunhan ei vain ikinä enää tarvitse etsiä sopivia kenkiä.

Toivottavasti se ei kenelläkään mene näin!

Joskus minulta on ystävät kysyneet vinkkejä kenkien ostoon. Kun olen kertonut pääpiirteissään mistä niitä saa ja mitkä ovat meillä olleet laadukkaita merkkejä, en ikinä unohda kertoa miten kaupassakäynnistä saa hivenen siedettävämpää pienellä ennakoinnilla:

1. Syökää ennen ostosreissua.
2. Kertokaa lapselle mitä ollaan tekemässä ja miksi.
3. Antakaa lapselle porkkana, eli sanokaa että reissun jälkeen voidaan ostaa vaikka jäde tms.
4. Kaupassa kannattaa ainakin takit heittää syrjään ja etenkin pienelle sovittajalle saa levollisen mielen vaikka maissinaksulla tai rusina-askilla.
5. Leikki-ikäiseltä lapselta voi kysyä omiakin toiveita kenkien suhteen. Sehän se puuttuisikin että kärsimysten kauppareissun jälkeen joka kerta ulos lähdettäessä pitäisi vielä tapella kenkien pukemisesta.
6. Kenkiä ei ole pakko ostaa ekasta kaupasta mihin menee ja kaikkia kauppoja ei ole pakko kiertää samana päivänä.
7. Kun keroo myyjälle heti ovesta astuttaessa mitä etsii, tekee myyjä jo puolet työstä ja asiakkaalle jää ainostaan sovittaminen hommaksi.

Lapsia on erilaisia, reissuja on erilaisia. Joskus sujuu ja joskus ei. Stockmannilla on mukavasti videot kenkäosastolla; tosin intensiivisempi katsoja, kuten meidän poikamme, ei saa tuijottamiselta sanaa suustaan kommentoidakseen kengän sopivuutta. Siellä on myös kohtalaisen hyvät valikoimat erilaisia kenkiä.

Itseäni hieman harmittaa että Suomesta on todella vaikea löytää kivoja kenkiä, ainakin minun makuuni kivoja. Ilmasto sekä pienet markkinat toki rajoittavat kauppiaitakin mutta en voi uskoa että ne estäisivät hieman laajemman kenkäskaalan tähän maahan. Tukkurit; maailma on täynnä ihania, hauskoja, värikkäitä, leikkisiä ja toinen toistaan ihanampia kenkiä -HERÄTKÄÄ!

Kuopukselle olen tilannut monet kengät netistä. Ekat kappaleet ovat aina riskejä kun ei voi ihan tietää mitä saa. Koon kanssa saa myös pähkäillä mutta nykyään en enää tiedä tyttäremme kokoa eu numerolla, mutta kyllä uk ja us-numerolla :D

Luin joku aika sitten jostain että lapsella tulisi olla monet kengät jotta jalka kehittyisi hyvin. Tähän olenkin nyt kohtuullisen hyvin aivopessyt itseni ja kuopukselle on kenkiä kertynyt. Vielä puuttuu kesältä ne hyvät kävelysandaalit jotka ostan niin että lapsi on mukana jotta ovat juuri eikä melkein. Meillä lapset ovat paljon paljainkin varpain, toki tilanteen ja paikan mukaan. Kesällä täytyy kaikki ilo ottaa irti jotta talvella jaksaa taas katselle niitä perus goreja ja nahkakenkiä.Itseasiassa kuvasin kaikki kevät- ja kesäkenkulit
mutta
ehkä tämä yleiskatsaus osasta kenkiä riittää :)

15 kommenttia:

 1. Luultavasti Suomessa ei riita markkinoita kengille :)

  VastaaPoista
 2. Äidin käsilaukun vakiovarustukseen kuuluu pari rusinapurkkia ; )

  Ihanuus mitä kenkuloisia!

  VastaaPoista
 3. Meillä lasten kanssa paras kenkäostoshetki ikinä oli meidän nepaalian maan matkalla. Kenkiä oli uskomaton määrä ja tilaa vielä enemmän - ja sitä myyjien määrää! Lapsillakaan ei ollut niitä talvivaatteita päällä, mutta toisaalta olivat olleet jo koko päivän reissun päällä, taatusti väsyneitä.

  Siis parasta oli se, että lasten ei tarvinnut olla paikallaan ja istua nätisti jollain penkillä, kun myyjä etsii tuskastuttavan hitaasti sitä yhtä ja sopivaa kokoa tai mallia. Kenkiä tuli liukuhihnalla sovitettavaksi, kun kolme myyjää latasi niitä lasten käsiin ja vielä riitti myyjät molemmille lapsille auttajiksi. Enpä viitsi edes mainita myyjien alhaisista palkoista, sillä itse pääsin kiertelemään vapaasti oman osastoni siinä samalla, kun lapset oppivat uuden leikin nimeltä sovitetaan kenkiä ja leikitään vaikeita asiakkaita. Kenkien osto oli kaikin puolin hauskaa, lapsilla oli mukavaa, kun sai itse yrittää niitä kenkiä jalkaan ja myyjätkin tykkäsivät lapsista ihan eri tavalla kuin Suomen K-kengässä.

  VastaaPoista
 4. Vinkit ovat hyviä, itse käytän aika pitkälti samaa jos joudun juoksemaan vaatekaupoilla lapsen kanssa :) Rusinat, vesipullo ja keksit on pop plus muutama lelu ja rutkasti kärsivällisyyttä.

  Minä en yleensä ota lasta mukaan kenkäkauppaan. Riittää kun otan mukaan leivinpaperille piirretyn jalankuvan ja sovitan sitä kenkään. Koskaan en myöskään osta mitään mitä ei voisi palauttaa jos kenkä osoittautuu väärän malliseksi.

  Pojalle onkin huomattavasti hankalampaa löytää kauniita kesä- ja kevätkenkiä. Muutamat tennarit on jo ostettuna varastoon ja himoitsen Zarasta ruskeita saappaita. Lapsen isän mielestä ne olivat ihan tyttöjen kengät, pöh! Poikien osastolla ne olivat. Zaran kengät ovat muutenkin olleet hyvät meillä, lesti on sopiva ja tuntuvat kestäviltä ja laadukkailta.

  VastaaPoista
 5. Ihania kenkuleita on teidän yksilö saanut! Meillä ei olla oikein päästy kenkien ostamisessa vauhtiin kun tyttö lähti vasta kävelemään ja olin ostanut kenkiä koossa 21 ja 22 varastoon kun kuvittelin hänet yhtä isojalkaiseksi kuin veljensä, toistaiseksi jatketaan numerolla 20!

  VastaaPoista
 6. Hyviä vinkkejä. Luultavasti Suomesta ei löydy tarpeeksi ostajia kun monet ostavat kuitenkin vain sen 1-2 kenkäparia / kausi lapselle kumppareiden lisäksi.
  Meidän Niklas taitaa olla poikkeus, tykkää useimmiten sovitella kenkiä. Ollaan käytetty kanssa vesipullo, keksipaketti ja "kenkäostojen jälkeen käydään ostamassa jotain mieluisampaa"-kikkaa ja hyvin on toiminut.
  Nyt pitäisi käydä ostamassa sandaalit toukokuun reissua varten, jotta saadaan just sopivat.

  VastaaPoista
 7. Periaatteessahan tuo Lauran jalan malli paperille-juttu toimii, muttei kyllä ainakaan aina käytännössä. Siinä jää se jalkapöydän korkeus-akseli pois ;)

  Ja minä tykkään, jos asiantunteva myyjä kertoo, että kenkä on just eikä melkein; itse sitä ei aina osaa varmasti sanoa!

  VastaaPoista
 8. Minnin äiti: sepä se, markkinat on pienet mutta silti uskoisin että hieman laajemmalla skaalalla voisi kenkiä mennä. Kyllähän ihmiset ostavat sitä mitä kaupassa on, miksi ei sitten voisi ottaa hieman "rohkeampia malleja ja värejä" myyntiin.

  Amalia, se onkin oikeen hyvä varuste. Me olenne ruvenneet nyt hifistelemään jogurttirusinoilla, hyi meitä =)

  shaoli, Suomessa tuntuu olevan todella tuurikohtaista millaisen myyjän saa. Osa puhuu ihan läpiä päähänsä ja toiset ei tunnu ymmärtävän että lapsen kanssa vaaditaan tilannetajua sekä kärsivällisyyttä. Vanhemmalla pitää olla mielestäni maalaisjärki kohdallaan ja hivenen tietoa aiheesta kenkäkauppaan astuessa, pelkän myyjän varaan en uskaltaisi heittäytyä. Ihanaa että teillä on ollut miellyttävä kenkäsessio <3

  Laura: meillä on tilanne kuopuksen osalta kuten anonyymi sanoi: hänelle ei millään pystyisi ostamaan kenkiä ilman sitä sovitusjalkaa mukana. Pojalla on todella pitkä, kapea ja matala jalka ja kenkien löytäminen on ihan tuskaa. Saa kaikki kivat kangaskengät unohtaa ja 80% sandaaleistakin. Lenkkarit on pakko olla kapeamalli ja nauhoilla, talvikenkien löytäminen on kuin avaruustekniikkaa. Tytöllä on helpompi jalka, siihen käy melkein kenkä kun kenkä, kunhan ei ole sellainen todella kapeamalli.
  Zarassa on todella kivoja kenkiä, meidän pitäisikin raahata poika sinne sovittamaan tennareita :)

  Roosa, voi te onnelliset minijalan vanhemmat! Meillä lapset ovat isojalkaisia, tytöllä on nyt koko 9 (olisko 26?) ja ikää ei tosiaan ole edes 2 vuotta :( Ensiaskelkengät olivat jo kokoa 22 ja samaksi kesäksi ostetut sandaalit kokoa 23... No onpahan lapsilla tukeva askellus :D

  Katri, no sepä se.. mutta jos vaihdetaan vaikka kaikki viikkarin lenkkarit italialaisiin ja amerikaklaisiin tennareihin ja Reiman sandaalit ranskalaisiin nahkakenkiin ja sandaaleihin ;)

  Anonyymille vinkiksi ettei kannata sokeasti luottaa myyjään. Olen semmoisia "kaneetteja" myyjiltäkin kuullut että huhhuh :D Stockalla olen toistaiseksi saanut aika asiantuntevaa palvelua, tosin siellä taitaakin olla systeemi ettei osastoille laiteta työntekijöitä ilman että heillä on kokemusta ja tietoa aiheesta. Toki jokaisen säännön vahvistaa poikkeus ;)

  Värikkäitä kevätkenkiä kaikille!

  VastaaPoista
 9. Hei,

  Anonyymi oli Jarna, joka oli unohtanut allekirjoittaa kommenttinsa...

  Ja juurikin stadin Stockalta mä käynkin nuo myyjien neuvot onkimassa (ja taas viimeksi tuli olo, etten voi ostaa mitään kenkiä itse arvailemalla, kun lapsen jalka oli analysoitu...Taitavat olla jo ylitarkkoja!).

  Ja tosiaan, aina ne neuvot eivät ole kovin korkeatasoisia. Esim. Pompiissa, kun yritin kysellä kokoon apua, niin myyjä ihan oikeesti totesi lasten kenkäkaupassa, että "ei nuo tunnu lasta jalassa häiritsevän eli varmasti ihan oikea koko"....

  Ja meiltä puuttuu vielä sandaalit, kun odottelen jalankasvua ja sitten mennään tuon pullean jalkapöydän kanssa sovittelemaan mitkä mahtuu - vaikeeta!

  VastaaPoista
 10. Mitkäs oli näitä sun suosikkikenkäkauppoja sielä ulkomailla mistä tilaat? :D

  VastaaPoista
 11. Jarna, mielenkiintoinen kommentti tosiaan =D

  Prinsessa Pieni, suurimman osan kengistä tilaan Ebaysta. Ne Suomeen toimittavat kenkäkaupat mitkä olen jenkeistä löytänyt omaavat yleensä niin korkat postikulut ettei kannata tilata. Ja olen tosella laiska etsimään ylipäätään ulkomaisia nettikauppoja jotka toimittavat Suomeen :D
  Nyt olen kenkiä tilannut ainakin Nextiltä ja Filabelista tuon Englannin ja jenkkien Ebayn lisäksi. Gymbolta voisin myös tilata kun sopivia vain tulee eteen.

  VastaaPoista
 12. IHANIA kenkiä. Mulla alkaa olla jo ihan kauhea himo laittaa tytölle muitakin kenkiä kuin talvigoret/kuomat. Tällä hetkellä himoitsen Conversen tennareita;)Ja kun nyt kengistä puhutaan, niin mulle soitettiin Bobosta tänään ja kerrottiin että heille oli tullut Pedipedsin Flexejä muutamaa mallia niin tytöille kuin pojillekin. Eli jos ihanat kengät kiinnostaa, niin sieltä kannattaa käydä tsekkaamassa, en tiedä saako muualta Suomesta.

  VastaaPoista
 13. Hienoa, hyvä tietää! Meille kotiutui juuri See Kai Runit ja olen enemmän kun tyytyväinen. Nuo ovat ilmeisesti aikalailla samanlaiset kuin Pedipedsit ja minulle upposi ja tyttö tuntui myös tykkäävän kovasti.

  VastaaPoista
 14. Uusi suomalainen lastenkenkä verkkokauppa on avattu tässä syksyllä. Olen itse tilanut usein Tanskasta lapsille kenkiä, mutta nyt löysin pikkujalat.fi verkkokaupan! Siellä on esim.Bisgaardia joita tosiaan olen tilanut Tanskasta aiemmin, mielummin tilaan Suomesta!
  Ihanat nahkaiset kengät molemmille lapsille tuli postitse nopeasti; kahden päivän kul.tilauksesta! Eipähän tarvi ravatpää hiessä kaupoissa :)))

  VastaaPoista
 15. Hei! lUin jo tätä vähän vanhempaa kenkäkeskustelua; ja tuli mieleen, että tuo jalan korkeushan ei ole ongelma jos kengissä on säätövaraa jalkapöydän päällä. Siis tarrat tai nauhat tai kesäkengissä remmit. Jotkut, joissa se säätö jää "ylemmäs" voivat muodostua ongelmaksi, mutta ainakin nettikaupoissa yleensä varoitetaan matalasta lestistä. Meillä tarvitaan yleensä matalaa lestiä, ja silloin esim. Naturino on hyvä. Ehkä leveä/korkeajalkaisten kannattaa niitä sitten välttää =)
  Kiia

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥