11.3.2018

Voiskohan tämä olla enää yhtään helpompaa.

Muistan kun lapsena halusin kasvatella sitä sun tätä, etenkin porkkanat oli se juttu. Minun mielestäni ei tarvittu kuin pala maata ja siemenet, mutta äiti sanoi, ettei se ihan niin helppoa ole. En ihan ymmärtänyt miksei muka olisi ja tehtiinkin yksi kesä pieni kasvimaa eläinten hautausmaan viereen. Samana kesänä sain syödä itse kasvatettuja porkkanoita. Näin jälkeen päin ajateltuna, äiti todennäköisesti joutui tekemään ison työn maan kääntämisessä ja rikkaruohojen poistamisessa ja minä nautin koko homman helpommasta osuudesta, niiden porkkanoiden syömisestä. Olihan se odottamisen aika pitkä pienelle tytölle mutta porkkanat maistuivat varmaan juuri siksi paljon paremmalle, kuin mitkään porkkanat ikinä ennen sitä.

Tätä lukuun ottamatta, en ole ikinä juurikaan perustanut kasveista tai kasvatettavista. Kaikki sisäkasvit olen lähinnä tappanut tahattomasti ja kerrostalossa asuessamme, ei kyllä kiinnostanut pihahommat pätkän vertaa, jos ei sisäkasvitkaan. Jotain kuitenkin muuttui omakotitaloon muutettaessa ja olenkin löytänyt sittemmin itsestäni aivan uusia puolia.

Edelleen, yritän mennä siitä mistä aita on matalin. Mottoni onkin, jos rikkaruohotkin kasvaa ilman hoitoa, niin ei tämä mitään rakettitiedettä voi olla. No kyllä kai tämä vähän on mutta kun muistaa, ettei ota asioita kuolemanvakavasti, niin voi kasvien kasvattaminen olla ihan rentouttavaakin puuhaa. Jonka totesin viimeksi viime lauantaina kun siirtelin tomaatinreppanoita isompiin ruukkuihin ja nautin hyvästä musiikista sekä omasta ajasta. Sanottakoon tässä kohdassa, että ennen kun alat koulia tai siirtää turvebrikettejä ruukkuihin, laita mielummin Spotify soimaan kuin LP levy....


No miten se esikasvatus kannattaa tehdä, jos haluaa päästä helpolla?

 • Valitse helppoja lajeja, kuten vaikka tomaatti ja samettikukka.
 • Kylvä kaikki turvebriketteihin minikasvareihin, vaikka Nelsonin kertiksiin tai Ikean symppiksiin kestiksiin.
 • Jos aloitat ajoissa, hanki vaikka Airamin kasvivalo, jos et, niin etsi asunnosta sopiva etelä- tai länsi-ikkuna.
 • Säästä valmiiden taimien taimiruukut tai osta uudet ja kun taimilla on sopivasti mittaa, istuta ne turvepaakkuineen taimiruukkuun ja lisää taimi/kylvömulta.
 • Pidä auringossa ja kastele. Ja muista se kastelu.
 • Istuta ulos kesäkuussa.


Täällä olen kertonut tämän kevään ensimmäisestä kylvösatsista. Melkein kaikki on nyt itänyt, ainoastaan malabarinpinaatti ja chilit ovat kiukutelleet. Maltan kuitenkin vielä odottaa, josko ovat vain vähän hitaalla. Nyt kuukautta myöhemmin, kylvin erän kaksi, eli samettikukat ja hopeahärkit.
Samettikukissa on isot siemenet joten ne on helppo laittaa turvebriketteihin. Hopeahärkin siemenet on niin pieniä, että kippasin ne roskikseen menossa olleeseen viinirypälelaatikkoon -hedelmärasioista saa muuten tosi käteviä minikasvareita. Meidän saunaosastolla on todella lämmin joten laitan kylvön jälkeen aina kasvatukset sinne itämään. Tällä kertaa, jo kaksi päivää myöhemmin oli ensimmäinen vihreä alku näkyvissä samettikukkien briketeissä. Noin viikkoa myöhemmin siirrän taimenalut ruokatilaan/keittiön.

Siirsin viime lauantaina myös kuukautta aikaisemin kylvetyt tomaatintaimet Nelsonin pahvisiin taimiruukkuihin. Taimet olivat tosi pitkiä ja honteloita, joten istutin ne mahdollisimman syvälle ja siirsin samalla kasvivaloa lähemmäksi kasvihuoneen kattoa. Toivottavasti ottavat nyt voimaa sen verran että tanakoituvat. Nelsonin ruukut olivat heräteostos alekorista, vaikuttivat hyvän mallisilta tomaateille ja ovat aika kivannäköisiä. Normaalisti käytän jemmoihin kertyneitä käytettyjä taimiruukkuja.
Nyt mennään taas kuukausi ja toivotaan, etten onnistu tappamaan mitään. Kuukauden päästä oli jotain uutta kylvettävää mutta en nyt muista mitä.

Olen saanut suurimman osan siemenistä Mustilan Puutarhasta. Impectan siemenissä on ainakin toistaiseksi ollut hyvä itämisprosentti, sillä ainoastaan malabarinpinaatti niistä nyt vähän yskii. Se on kuitenkin hidas itämään ja muutenkin hieman konstikas, joten osasin odottaa tätä. Olen aika ajoissa esikasvatuksessa, eli jos nyt tuli fiilis, että pitäisköhän itsekin kokeilla, niin hyvin vielä ehtii -rohkeasti setti kasaan ja kylvämään! Kyllä sitä kasvua on kiva jännittää ja seurata.2 kommenttia:

 1. Taimikasvatus on yllättävän helppoa! Ja niin mukavaa puuhaa.

  VastaaPoista
 2. Viime keväänä kasvattelin taimia itse ja tuskastuin siihen, että joka pöydällä oli jokin purnukka :D
  Lähti ehkä vähän lapasesta..

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥