10.5.2014

Perhematka Tallinnaan

Me päätimme yllättää lapset ja järjestää pienen vappureissun Tallinnaan. Pyysimme Jiiltä salassa lomaa pojalle koulusta ja ilmoitimme bellan ekariin että tyttö on poissa keskiviikon sekä perjantain. Pakkasimme tavarat autoon kun lapset olivat menossa nukkumaan ja vasta seuraavana aamuna kun käännyimme kaupan pihalta "väärään" suuntaan, lapset älähtivät että mitäs nyt. Sanoimme että olemme pyytäneet heille vapaapäivän ja menemme hoitamaan lauantaisten juhlien järjestelyjä stadiin. Vasta kun ajoimme auton laivaterminaalin rahtausjonoon, kuului takapenkiltä "Siis me mennään Tallinaan!". Lapset ilahtuivat tietysti valtavasti ja tästä oli pieni videokin Instagrammissa kun takapenkille tuli eloa.

Emme vielä tässä vaiheessa kertoneet sen kummemmin suunnitelmista, sanoimme vain että käydään jo tutussa eläintarhassa ja Merimuseossa, jossa ennen emme olleetkaan käyneet.

Joitain tunteja myöhemmin lojuimme hotellihuoneessa lepäämässä kun ovelle koputettiin. Patistimme bellan avaamaan ja pitkän hiljaisuuden jälkeen ovelta kuului "Isiii, tuu vähän tänne" jota seurasi älytön naurunremakka. Tytön kummitäti miehineen oli laittanut vain kummityttöni seisomaan oven taakse ja piilottelivat itse oven takana piilossa, bella oli tietenkin aivan ihmeisssään miksi pikku e. seisoo meidän hotellihuoneen oven takana yksin. Tätä nauretaan vielä monta kertaa, ihan täydellinen synttäriyllätys!



Menimme ensimmäistä kertaa käymään Tallinnan Merimuseossa sijaitsee Lentosatamassa, aika lähellä sitä satamaa minne Viikkarin XPRS tulee. Yllätys oli aikamoinen sillä paikkahan oli upea. Meillä oli lapsia mukana laajalla ikäskaalalla, bella täytti juuri 7, J täyttää kesällä 13 ja muutama kuukausi sitten kummityttöni vietti yksvee -synttäreitä. Jokaiselle lapselle löytyi museosta tekemistä ja paras juttu oli ettei esineitä tarvinnut varoa, niihin sai koskea ja esimerkiksi sukellusveneeseen pääsi sisälle tutustumaan. Lapsille oli useita interaktiivisia kohteita ja museossa oli väljää eli ei tarvinnut jonottaa. Joka paikkaan pääsi myös rattailla, no ei sinne sukellusveneeseen sentäs, ja esineiden vieressä oli erittäin mielenkiintoisia kertomuksia esineistä sekä niiden historiasta, kielinä oli ainakin viro sekä englanti. Yläkerrassa oli myös kahvio-ravintola Maru missä emme käyneet mutta sen sijaan mies oli haltioitunut Lentosataman museonkaupasta missä oli todella edullisesti hyviä kirjoja esimerkiksi lentokoneista ja muista museoon liittyvistä aiheista. Lippujen hinnat olivat maltilliset, alle 9-vuotiaat ei maksa mitään ja perhelippukin irtoaa 20 eurolla, aulassa on pantilla toimivat lukittavat kaapit maksuttoman naulakon lisäksi. Lipulla pääsi myös museon ulkopuolella oleville alueille tutustumaan taistelulaivoihin (maalla sekä vedessä) sekä vanhoihin armeijan autoihin. Kaikki meidän porukasta tykästyivät museoon eli suosittelemme lämpimästi käymään.


Perjantaina menimme Tallinnan Eläintarhaan. Meidän perhe on käynyt paikassa useapana vuonna ja on ollut todella mukava nähdä miten eläinten olot paranevat silmin nähtävästi vuosi vuodelta. Tallinnan eläintarhassa on myös sellaisia eläimiä mitä Korkeasaaressa ei ole, ja ehkäpä siksi hieman tavaksi on jo tullut käydä molemmissa paikoissa joka vuosi. Kummitytölle oli ensimmäinen kerta eläintarhassa ja pikkuinen sai kyllä sylintäydeltä katseltavaa. Huomionarvoista on, että ainakin aina kun me olemme käyneet täällä, ovat meidän ja eläinten välissä olevat lasit olleet puhtaita. Eli eläimet näkee selkeästi ja niistä saa lasinkin läpi hyvia kuvia (esimerkiksi apina- ja leijonakuvat alla). Tallinnan eläintarhassa ei ole samanlaisia ruokailumahdollisuuksia kuin Korkeasaaressa joten kannattaa ottaa evästä mukaan ja alue on todella laaja eli kannattaa vuokrata kärryt (maksu muistaakseni euron) jos ei ole rattaita mukana mutta lapsia kyllä. Maanantaisin sisätilat ovat kiinni, muuten paikka on aikalailla aina auki kuten tapana Virosa on. Yllättävää oli muuten myös nähdä "pieni" jääkarhun pentu eläintarhassa, viime vuosi meiltä jäi väliin ja sitä edellisenä vuonna sellaista siellä ei kyllä ollut. Jääkarhujen olot ovat vielä surkeat, toivottavasti ne ovat seuraavan jonossa ja saisivat vaikka sponsorit pian.

Tallinna Zoo on vastapäätä kauppakeskus Rocca Al Marea jonka pihasta löytyy myös mäkkäri. Tässä kauppakeskuksessa on toisessa kerroksessa paljon hyviä lastenvaateliikeitä sekä lelukauppoja ja alakerrassa mm. Prisma mikä kartuttaa kotimaisenkin bonuskortin kertymää. Rocca Al Maren ja sataman välissä sijaitsee Kristiine keskus josta löytyy mm. Next. Molemmissa kauppakeskuksissa on Sketchersin liike mistä meidän bella tekee kenkähankinnat ja muutenkin samoja liikkeitä on paljon. Ruokailut tällä reissulla hoidettiin vaivattomasti Virun Amarillossa sekä Kristiinen Babyback Rib and BBQ:ssa, järjettömän kokoset annokset!




Molemmat lapset ovat muuten koko kevään kulkeneet Abercrombien takeissa. Jiillä on verkkovuori versio ja bellalla näissä kuvissa fleecevuorinen takki. Takit myydään termillä "Weather warrior" mutta minulle on vielä mysteeri, kuinka vedenpitäviä takit ovat -ainakaan J ei ole kyllä takilla vielä kastunut. Nyt kun tilasin bellalle myös verkkovuorillisen version Abercrombien nettikaupasta, ilmoitti tyttö välittömästi että siitä tulee hänen koulutakkinsa. Olen kyllä sitä mieltä että syksyksi kouluun tarvitaan vielä astetta teknisempi takki ekaluokkalaiselle. Jii siirtyy nyt Hollisterin puolelle ja porukoitteni jenkeistä tuoma Hollisterin huppari on ollut ahkerasti käytössä. Syksyksi lienee aiheellista tilata myös isompi takki Hollisterilta, käsittämätöntä että esikoinen pikkuhiltaa siirtyy aikuisten vaatteisiin! Myös Jiin farkut on Abercrombien ja ovat kyllä parhaat mitä meillä on ollut. Tällä hetkellä ei pjoalla muita farkkuja olekaan ja tuskin tuleekaan niin kauan kuin nuo mahtuvat. bellan pieniä vaatteita on Espoossa Nella ja Nuttu -kirpparilla vielä ensi maanantaihin asti, näyttipä muutkin pöydät notkuvan tavaraa eli kannattaa käväistä tekemässä löytöjä!


Tämä kahden perheen yhdistelmäminiloma onnistui yli odotusten ja itse nautin tosi paljon kun lapset viihtyvät keskenään yhdessä ja isommista ei ole pelkästään leikkikaveriksi pienemmille vaan myös apua meille vanhemmille. Kahdessa edellä mainitussa kohteessa viihtyy ainakin tämän ikäiset lapset mutta en yhdistäisi molempia kohteita samalle päivälle koska molemmissa vierähtää useampi tunti. Tallinna on täynnä hotelleja, itse voin suositella ainakin Virua sillä maisemat on upeat ja alakerran Amarillossa ainakin meille sattui oikein hyvä palvelu, hyvät ruoat ja kaikki oli sujuvaa tälläisellä lapsiporukalla.




HYVÄÄ VIIKONLOPPUA KAIKILLE !



6 kommenttia:

  1. Kuulostaa ihanalta yllätykseltä! Tallinnassa ei meidän nappula olekaan vielä käynyt, vaikka lähellä onkin. Ehkä tästä saisi sen pienen potkun järjestämisen puolelle. ;) Uskon, että merimuseo kiinnostaisi 8 vuotiasta poikaa todella paljon, Tukholman Vasa-museo oli ainakin pari vuotta sitten todellinen hitti. Kiitos siis vinkeistä ja matkahuuman herättelemisestä. Jotenkin varmaan Tallinna on "liian lähellä" ettei tule lähdettyä. Selitys sekin :D

    Summasummarum; kiitos tästä tekstistä! Ja iloista huomista äitienpäivää :)

    VastaaPoista
  2. Tuosta hotellitapauksesta tuli mieleen juttu jonka mun porukat oli tehny (ennen minua) kun olivat menneet johonkin leirintäalueelle ja olivat näheet siellä sattumalta äitin vanhempien auton ja teltan! Eivät kummatkaan tienneet toistensa suunnitelmista. Porukat oli laittanu mun isosiskon joka oli iha pieni niin konttaamaan sinne niiden telttaan yhtäkkiä. :D Oli mamma ja paappa vähä ihmetelly!

    VastaaPoista
  3. Tallinnan merimuseo on kyllä käymisen arvoinen paikka. Pari kertaa on käyty ja lapsetkin tykkäsivät. Samaa voisi sanoa eläintarhastakin, mutta kuten sanoit, yhtenä päivänä ei ehdi molempia.

    VastaaPoista
  4. Minua on kiinnostanut pidempään tilata Abercrombien vaatteita mutta on sitten jäänyt kun kokoa en ole tiennyt.
    Minkä kokoiset takit teillä on ja minkä kokoiset farkut on Jiillä? Oletko tilannut Jiille hollisteria?
    Meille poitsulle ei mahdu enää lasten puolen paidat joten tarvittaisiin kivoja paitoja ja takkeja ym. Miesten s-kokoa olen ostanut jack&jonesista ja h&m;stä. Housut on ongelma kun niissä ei aikuisten puolen housuja voi ostaa kun on niin hoikka. Mistähän löytäisi kivoja reisitaskuhousuja 164-170cm? Bodenin aivan huiput housut jäi aikaa sitten pieniksi. :/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pääsääntönä Abercrombien mitoituksessa on että yläosat on niukkoja mutta hihat sekä lahkeet pitkiä.
      Jii on 160cm/hoikka ja hänellä tuo Abercrombien takki on XL ja mahtuu nippanappa. Muutama XL kollarikin on vielä käytössä mutta jäävät viimeistään kesän jälkeen pois, tilalle tulee Hollisterin S koko joka on nyt ollut käytössä jo t-paidoissa, huppareissa sekä yhden flanelipaidan verran. Housuja en ole vielä tilannut.
      Abercrombien farkut on 16 tai 16Slim. Ne menee toivon mukaan vielä noin vuoden, eli ovat mitoitukseltaan isompia kuin yläosat.

      bella on 130cm ja hän käyttä Abercrombien kokoa yläosissa M ja alaosissa S.

      Jiin kaikki reisarit on ollut Scotch&Shrunkin mutta nyt en muista mikä siellä on isoin koko, muistaakseni ehkä 164 cm. Jenkeistä ostin Tommyn ja RL:n reisarit (muistaakseni) mutat en nyt muista miten niissä ne koot meni kun eivät ole vielä olleet käytössä.

      Tämä on hankala ikä/ koko kun lapsi on täydellisesti skidien ja miesten osaston välissä ja ainoastaan murusia skidien osastolta mahtuu päälle, työlästä etsiä sopivia vaatteita.

      Poista
  5. Kiitos taas vaatevinkeistä, olen nyt päässyt kahden tytön jälkeen vaatettamaan poikavauvaa ja jestas mitä opettelua tämä on, miten pojat puetaan niin että omaakin silmää miellyttää! :)

    VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥