30.10.2010

Tehdäänkö pipo?


Innostus ja tahto on tärkein. Taitoa tässä ei vaadita.
Uskallusta sekä näkemystä.
lankaa
sukkapuikot
40 cm pyöröpuikko
neula
Siinäpä ne.

Perusperiaatteena muistetaan että,
pää on pyöreä, pipo on pyöreä,
pipon alareuna on auki, pipon yläreuna on kiinni,
pipon voi tehdä miten päin vain, minkalaisen vain,
ihan muutaman perusasian avulla


Luot silmukat suoraan pyörölle. Itse luon aina yhden silmukan enemmän, sillä yhdistän neuleen pyöreäksi neulomalla viimeisen ja ensimmäisen silmukan yhteen. Silmukoita pitää olla neljällä jaollinen määrä mikäli haluat tehdä esim. 2o2n resoria. Tässä on numeron 4 puikot, Isoveli-lanka, silmukoita 80+1 ja neuleena 3o2n.


En yhdistänyt neulosta heti silmukoiden luonnin jälkeen, halusin että nurja puoli jää etupuolelle, sillä piposta käännetään reuna. Eli luonnin jälkeen, neuloin yhden kierroken 3o2n, laitoin pyöröksi, nostin yhden silmukan toiselle puikolle, neuloin ensimmäien ja viimeisen yhteen ja jatkoin neulomista niin kauan kunnes pipo oli tarpeeksi pitkä.


Kun pituutta on riittävästi, jaoin silmukat 4:llä. Laitoin silmukkamerkit näihin kohtiin niin että  3o-kaistaleen vika silmukka kavennetaan pois ylivetokavennuksella (edellinen neulottu silmukka vedetään juuri neulotun silmukan yli). Tämä kavennus tehdään joka kierroksella ja koska kavennuskohta liikkuu koko ajan oikealle, tulee kavennus myös kohtaan missä on ne nurjat silmukat. Ne kavensin samalla tavalla, ylivedolla mutta neulomalla ne kuitenkin nurin sitä ennen. Aika pian neule pitää siirtää sukkapuikoille, kannattaa laittaa niin että aina jokaisen puikon viimeiset 2 kavennetaan pois, tällöin merkkejäkään ei tarvita.


Kun silmukoita on 12 jäljellä, katkaise lanka noin 10 cm pätkällä, pujota se neulan silmästä, pujota neula silmukoiden läpi ja päättele nurjalle puolelle. Päättele myös alareunan lanka, mutta muista että tässä pipossa reuna käännetään eli nurja puoli tulee näkyviin.


Tämä pipo on Cousteau ja sen alkuperäinen ohje on täällä. Tämä on tehty eri silmukkamäärällä, eri langalla, kavennnukset eri tavalla -kuten todettu, ei tarvita kuin se runko. En tuostakaan ohjeesta tajunnut oikein mitään mutta näen itse kuvista aika pitkälle miten jonkun asian voi tehdä. Tämän piti olla pompulle, tuli liian pieni, niinkuin edellisestä keltaisestakin -seuraava tehdään 100 silmukalla. Hushus, menkää neulomaan pipo! Ja housujen ohjeista lisää kun saan nyt puikoilla olevat valmiiksi...

8 kommenttia:

 1. Jee, KIITOS!
  Tää lähtee heti kaivamaan lankakoria :-D

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Joo, tääki lähti. Ai niin, eihän mulla olekaan lankakoria. Eikä kyllä noita tikkujakaan mihin lankaa laittais. Enkä muutenkaan ymmärtänyt taas sanaakaan.

  Mutta mielettömän hieno!

  VastaaPoista
 3. Selkokielinen ohje ja hyvat kuvat, jes!! Tiedan jopa mika on o ja mika n. Jos taaki lahtis.

  VastaaPoista
 4. Hieno pipo! Pipojen tekemisessä hankalinta minusta on löytää se oikea silmukkamäärä. Se kun pitää olla justiinsa eikä melkein.

  VastaaPoista
 5. Loistavaa!! Kerrankin selkeät ohjeet miten tehdä pipo :). Ensimmäistä kertaa ymmärrän miten kavennukset tehdään. Kiitosta kiitos aivan loistavasta selvennyksestä, ohjeiden pitäisi olla joka paikassa aina näin selkeitä!♥

  VastaaPoista
 6. Erittäin selkeä ohje, kiitos siitä! Vaikuttaa jopa helpolta, tälläisen maalikon silmissä, joka ei onnistu edes patalappua tekemään :D

  Ehkä uskallan yrittää..ehkä?

  VastaaPoista
 7. Mä olen oikeasti ihan toivoton, mulla on nyt välineet ja kaikki mahdolliset ohjeet - en vaan onnistu. Saan aloitussilmukat tehtyä, ja siihen se sitten melkein jää. Ts. pakko saada ihminen neuvomaan viereen, kun ei selkeimmät ja parhaimmatkaan ohjeet näytä riittävän :).

  Kiitos ohjeesta, täytyy palailla tähän anoppirakas vieressä!

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥