31.8.2015

Se on loppu nyt.


Se fiilis kun yrittää tarttua vauhti päällä liaaniin ja haroo tyhjää. Toukokuusta alkaen olen hyppinyt liaanista seuraavaan ja suuntaan on vaikuttanut koko ajan muuttuvat tekijät. Parhaiten tilannetta kuvaa keskustelunpätkä toissa sunnuntailta: istutimme uutta nurmikkoa alapihalle ja mies tuli takaisin mullanhaku reissulta ja kysyi mitä seuraavaksi? Vastasin siihen että, pitää nuo pensaat istuttaa tuonne jotta saan kottikärryt vapaiksi ja saan nuo rikkaruohot tuosta niihin… ja siis istutimme nurmikkoa. Eli tilanteet elää koko ajan ja vaikka aloittaa tehden yhtä asiaa, saattaa joutua tekemään viisi muuta asiaa välissä ennen kun saa sen ensimmäisen valmiiksi. Sitä on kun tehdään vanhasta uutta eikä suoraan uutta.

Minulla oli kasa tavoitteita tälle kesälle pihan suhteen ja nyt täytyy sanoa, etten edes muista mitä ne alkuperäiset tavoitteet olivat. Ne olivat kuitenkin silloin aivan liian suuria toteutettavaksi mutta nyt ne ovat vain murto-osa tehdyistä asioista. Eli ollaan tehty yli ajatusten, yli kykyjen ja etenkin kasvettu tehdessä. Laskin pikaisesti alapihan tehtyjä neliöitä ja niitä tulee ehkä noin 70m2 ja tuonhan pitäisi olla oikeastaan kuutioluku koska aina kaivetaan alaspäin ainakin puoli metriä. Yläpihallalla luku on pienempi ja siihen voi laskea mukaan myös ruukkuistutukset ja kivityöt.

Mitäs me ollaan sitten oikein tehty? Aikaisemmista postauksista se selviää mutta lyhyenä kertauksena: aluksi kaadettiin puita metsurin toimesta ja sen jälkeen päästiin kunnolla alkuun. Kaikki isot kiviset istutuslaatikot on kunnostettu, pensaat kaivettu ylös ja istutettu takaisin maanparannuksen jälkeen, rajakiviä on kaivettu ylös ja nurmialueita laajennettu, kasveja on siirretty eri paikkoihin ja osa kasveista on jouduttu poistamaan kokonaan. Viimeisimpänä on laajennettu alapihan nurmialue jota varten piti kaataa yksi vaahtera, kaivaa ylös sen kanto ja pienentää Riippahernepuun juurella olevaa perenna aluetta ...ja siirtää kaikki kukkapenkin kasvit sekä marjapensaat metri ”taaksepäin”. 

Onneksi kasveja on ollut paljon ja olemmekin aika pitkälle pärjänneet vanhoilla kasveilla. Kun ne on istutettu uudestaan, ovat ne ruvenneet kukoistamaan ja kasveja jakamalla olemme saaneet katettua entisiä rikkaruohojen täyttämiä alueita. Olen järjestelmällisesti poistanut sinne tänne ripoteltuja kukkapenkkejä ja kerännyt kaikki perennat alapihan kukkapenkkiin jossa kasvit viihtyvät paremmin ja niitä on helpompi hoitaa. Nyt piha-alue on huomattavasti selkeämpi ja kasvit kasvavat niille ominaisilla paikoilla. Kokonaisuudesta yritän tehdä mahdollisimman huoltovapaata mutta harkittua pihaa joka sulautuu ympäröivään metsään. Se mitä olemme joutuneet ostamaan, on multa.

Luulin alun perin, että mullan saa edullisimmin hakemalla peräkäryllä sitä multa-asemalta. Näinkin olemme tehneet mutta kun laskeskelimme hieman, kävi ilmi että lienee kuitenkin parempi tilata Hornborgilta multa suursäkeissä, tällöin säästämme myös hakemisen vaivan. 900 litraa satasella tuntui ok hinnalta ja tilasin kesän alussa puutarhamultaa sekä havumultaa säkit ja yhden säkin sepeliä. 1800 litraa multaa hävisi ennen kuin ehdimme kissaa sanoa ja mies bongasi Porvoon K-raudasta tarjouksen: 4 säkkiä kympillä GreenCaren lannoitettua ja kalkittua puutarhamultaa. Aloimme ostamaan sitä. Olemme ostaneet sitä arviolta noin 4000-5000 litraa ja muutamaa säkkiä lukuun ottamatta, kaikki on nyt pihalla. Nyt vain naurattaa se että luulin todellakin aluksi että se 900 litraa per multa riittää. Hintavertailuna: Hornborg: 900 l = 99€ (+ nykyisin kuljetusmaksu) ja K-Rauta: 800 l = 40 euroa. Säästö on järjetön. Peräkärrylinen on arviolta 300-400 litraa ja sellaisen saa 20-40 eurolla multa-asemalta, riippuu mistä hakee.
Multaan on mennyt satasia mutta on myös säästetty satasia. Lisäksi kustannuksia on tullut lannoitteista sekä kalkista jolla on elvytetty mm. vanhoja nurmialueita, tietysti myös taimista. Työvälineet on tietysti niim ikään ostettu mutta se kuuluu omakotitaloon muuttamiseen. Olemme alusta asti ostaneet Fiskarsin työkaluja jolloin voimme vaihtaa eri työkaluja muutamaan vaihtovarteen ja välineet ovat laadukkaita ja kestäviä. Olen ollut todella tyytyväinen tähän päätökseen. Ainoa joka ei muuten kuulu joukkoon, on Gardenian rikkaruohorauta, aivan super!

Ja kuten pihalla, kävi tässä bloggaamisessa nyt samoin. Jäin siis siihen etten tiedä mihin tarttua. Kaikki on tavallaan tehty. Ei ole istutettavia tai siirrettäviä kasveja, ei katkottavia puita eikä kunnostettavia alueita, ainakaan tälle kesälle. Vähän hämillinen olo, nyt kai voisi siivota kotia ja vaikka neuloa. Olisi aikaa istua pihalla ja nauttia työn tuloksista. Vähän vaikea tätä kurssia on ykskaks kääntää ja mies jo silloin samana sunnuntaina totesi, että "eihän siihen mennyt kuin 30 minuuttia kun keksin jo jotain uutta". Mittailimme terassin pinta-alaa.

Minulla on ollut tällä uskomattomalla matkalla taustalla apujoukkoja joita haluan ehdottomasti tässä kiittää: Rakas mieheni on auttanut raskaimmissa hommissa, kestänyt kiukkupuuskiani ja hieronut kipeitä lihaksia. Äitini on ollut iso apu kitkemisessä sekä sillä valtavalla tiedolla ja kokemuksella auttanut istutuspuuhissa. Mummi ja vaari, kiitos kasvien tunnistuksesta sekä mökiltä kaivetuista jakotaimista. Ilman Mustilan Jonnan kallisarvoisia vinkkejä olisi moni kasvi jo vainaa ja Mari, kiitos täydellisistä taimista. Plastexin ansiosta kitkemme nyt miellyttävästi SASAlla istuen ja ei se kitkeminen olekaan hullumpaa kun on hyvät välineet. Sari, kiitos kun olet piristänyt työntäytteisiä päiviäni ja ymmärtänyt suhtautua kastematokammooni sen vaativalla vakavuudella. Kiitos myös maailman parhaille Instagram-seuraajilleni vinkeistä ja kasvien tunnistuksesta sekä teille kun olette jaksaneet lukea näitä puutarhajuttuja täältä blogista!

Ensi kesäksi on jätetty hyötypuutarhan tai kukkapuutarhan perustaminen bellalle sekä selvittelemme tällä hetkellä kustannusarviota terassin kunnostamiseksi, siitä siis se mittailu siellä terassilla. Nyt pitää hieman himmata ja opetalla myös ”vain” kitkemään ja huoltamaan. Ensi kesänä saamme toivon mukaan alusta asti nauttia kauniimmasta pihasta ja tehdä hommia hieman pienemmässä mittakaavassa.
Kourut on putsattu ja kasvit on syyslannoitettu, on oikeastaan enää yksi ihan mukava puutahajuttu jäljellä tälle syksylle.


12 kommenttia:

 1. Hyvä te ja apujoukot!! Yksi hyvä juttu huomiselle olisi juuri istua pihalla ihastelemassa. Sen kun maltat tehdä silloin tällöin niin hyvä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Tosiaan vaikka vetovastuu on ollut itsellä niin kyllä kaikki apu on ollut kullanarvoista :) Nyt jo kävelee pihalla levolisin mielin kun niin paljo on tehty.

   Poista
 2. Jestas, sä olet joku yli-ihminen, supernainen!
  Kyllä täytyy sanoa, että omat tekemiset ja tekemättä jättämiset hävettää nyt suunnattomasti itseäni. Olen suoraan sanottuna laiska kakkiainen. Nätisti sanottuna.
  Olishan kyllä muuten superkivaa nähdä pihasta ennen ja jäkeen kuvat :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en nyt tiedä supernaideudesta, meillä on tietenkin sisältä koti mullin mallin ja pyykkivuoret aikamoiset kun olen keskittynyt pihaan :) Olen luonteeltani vähän sellainen että teen vaikka pää kainalossa jos tehtävä on ja tekemisen mielekkyydelläkään ei ole väliä siinä vaiheessa. Periaatteessa mikäs pakko tässä olis tehdä mutta kun haluan että on paikat kunossa ulkona ja sisällä niin eipä se itselle enää jätä vaihtoehtoja :)
   Mun olis pitänyt tajuta aslusta asti ottaa aina ennen kuva mutta niinhän se jäi tässä tekemisen meiningissä. Osasta löytyy joku verrokkikuva niinkuin uusimmassa nurmikkopostauksessa :)

   Poista
 3. Hui kamalaa, ehdin jo säikähtää että lopetat blogisi tähän! HUH sentään, ihana jos et tätä tarkoittanut :D aivan uskomattoman homman olette tehneet, wau! (ja juuuuu olen käynyt positiivisesti syyllistymässä täällä säännöllisesti, meinaan nimittäin etten kehtaa laiskotella oman pihamme laitossa kun katsoo mitä olette siellä saaneet aikaiseksi) ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No en sentäs! Tuli vaan sellainen niin lopullinen fiilis että otsikkokin muodostui sitä kuvaamaan aiak rajusti -anteeksi jos säikäytin :)
   Ja kiitos :) Kiva jos täältä saa jotain inspistä tai tsemppiä. Syyllistyä ei kannata, on meillä sitten muualla hommat rempallaan kun tähän on keskitytty. Meillä on selaiset naapurin samalla kadulla jotka ovat hurjan ahkeria ja tekevät aivan uskomattomai juttuja. Sieltä itse olen saanut myös hieman syyllistymistä ja tsemppiä omiin juttuihin.

   Poista
 4. Vastaukset
  1. Kyllä, bella on vakuuttunut että pidämme ensi kesänä pihan avajaiset :D

   Poista
 5. Minulle tuli heti mieleen, että ennen ja jälkeen kuvat olis kivoja, mutta silloin pitäisi olla tosiaan nuo tekstit kertomassa mitä kaikkea on tehty. Pihahommien osalta työmäärää on vaikea kuvitella! On niin kiva lukea jonkun muunkin pihapuuhista, joka ei ole pro kaikessa siihen liittyvässä. Ihailen tarmoa jolla suhtaudut pihahommiin ja se huolellisuus ja tarmo tuottaa laadukasta jälkeä! Voit talvella istua neulomassa sisällä lämpimässä ja levollisin mielin odottaa kevättä kun lumen alta ei paljastu työleiriä. Terkuin Leena

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No nepä olisi! Osasta löytyy ja osasta ei... mutta esimerkiksi kun kuvittelee kaikkiin kukkapenkkeihin rikkaruohoa niin on aika hyvä "ennen -kuva" päässä ;) Olen miettinyt kauhulla että joku asiantuntija lukee näitä juttuja ja facepalmaa kaikelle tekemiselleni mutta minkäs teet; tehdään niin hyvin kuin osataan ja tehdään sitten uusiksi jos ei ihan osunut :)

   Poista
 6. Tehän olette tehneet tosi paljon! Pihahommathan on monen vuoden projekteja. Kaunista puutarhaa ei hetkessä rakennetta. Joten anna armoa itsellesi. Ei yhden kesän aikana ihan mahdottomia ehdi tehdä. Pihan tekemisessä / korjaamisessa hyvä suunnittelu ja asioiden etukäteen selvittely on varmasti jo puoli työtä. Piha hommat on sellaisia, että ei niitä hetkessä valmiiksi saa, se täytyy vain kestää. :) Ethän ole blogia lopettamassa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole blogia lopettamassa! Onnistuin näköjään vaan säikyttämään teidät, anteeksi. Näinhän se on ettei valmista tule hetkessä. Toisaalta olen oppinut nauttimaan ihan uusista jutuista, kuten siitä että kärhö kasvaa tukiankoja pitkin ja köynnöshortensia on löytänyt sen oikean puun! :D Samalla tietenkin toivoisin että maanpeitokasvit kasvaisivat TSIUH! ja ei tarvitsisis katsella multaa niissä paikoissa ... mutta pikkuhiljaa edetään.

   Poista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥