4.8.2015

Sammalleimuja rinteeseen


Kuten huomattu, tein kevään ja alkukesän pihalla töitä tauotta. Kävin päivät töissä ja kotiin tullessa siirryin pihalle hommiin ja monesti vasta yhdeksän jälkeen laitettiin pillit pussiin. Kun lomani alkoi, unohdin koko pihan olemassa olon ja vasta jonkun aikaan myöhemmin oikein hätkähdin että ainiin, mitähän siellä pihalla mahtaa kasvaa. Instagrammissa onkin ollut kuvia sekä tunnistustehtäviä kukista ja oli kiva kyllä vuoden jälkeen nähdä että mitä sieltä mullasta työntyy esiin–varsinkin kun tietämykseni kasveista on tässä välissä ottanut aimo loikkauksen eteenpäin.

Loma meni ja pihalla ei huonoista säistä johtuen tullut juuri vietettyä aikaa. Noin viikko sitten kävelin taas penkkejä läpi ja voi morjens. Jos kasvaa kasvit niin nyt kasvaa kyllä rikkaruohotkin. Vaikka kaikki penkit oli käyty läpi alkukesästä, oli etenkin alapihan kukkapenkin kanssa niin paha tilanne, ettei sieltä näkynyt kasveja rikkaruohojen alta. Kerroin äidille kuulumisia puhelimessa ja hän hoputti äkkiä kitkemään, minulla oli kuitenkin toinen homma ennen sitä.

Meidän takapihalla on pitkät ja leveät portaat joiden vieressä on kallio. Kun muutimme taloon, oli tässä välissä valkoista koristekiveä, siis sellaista kirkkaan valkoista. Kivet jatkuivat yläpihalle asti kallion ja terassin välissä. Koska ne eivät sopineet yhtään metsämäiseen tonttiin, kaivoin kivet pois jo viime vuonna ja istutin terassin ja kallion väliin ylös Sininatoja. Kasvatin taimet itse siemenistä ja ehkä ensimmäistä kertaa onnistuin kasvattamaan jotain muuta kuin rairuohoa, joten olen vallan kiintynyt näihin ruohotupsuihin. Vaikka yritimme saada kaikki valkoiset kivet pois, tupsahtelee niitä edelleen jostain maan syövereistä. Jäin miettimään mitä keksin kallion ja portaiden väliin, paikka on aika haastava.


Tilasin keväällä Viherpeukaloilta kuusi Sammaleimua ja kun ne tulivat, ei niille ollutkaan paikkaa. Leimuressukat majailivat milloin missäkin ja viimein kun olivat jo aivan kulahtaneita, keksin että pengerrän portaiden viereisen mäen ja istutan sen täyteen Sammalleimuja niin että sammalleimumatto peittää lopulta koko alueen. Hain yläpihan nurtsilta ylös kaivettuja reunuskiviä ja laitoin reippaasti multaa ja istutin taimet. Kunhan taimet leviävät koko alueelle, uskon että multa ja maa pysyy paikallaan juurien ansiosta ja voin ottaa kivet pois. Nyt reilu kuukausi myöhemmin Sammalleimut ovatkin jo moninkertaistaneet kokonsa ja sateisesta kesästä huolimatta multa on aika hyvin pysynyt rinteessä.Tarkoituksena oli hankkia lisää taimia mutta eri väreissä. Olenkin silmäillyt valikoimaa aina taimipihoille sattuessani mutta missään ei ole tullut vastaan Sammalleimuja edes pinkkinä (Scarlet Flame), saatikka valkoisena (White Delight) tai monivärisenä (Candy Stripe) joista haaveilin. Olin jo liki luovuttanut kunnes kävimme pyörähtämässä Porvoon Honkkarissa viime sunnuntaina juuri ennen sulkemisaikaa. Mies oli valikoimassa aitatolppia kun minä katselin tyhjentynyttä noutopihaa ja manasin että olin niin myöhässä, nämä olisi pitänyt jo kaikki kiertää aiemmin jos taimia mieli saada. Silmiini osui aivan pihan toisessa laidassa perimmäisessä kulmassa pieni hylly ja olin jo lähtemässä toiseen suuntaan mutta päätin kuitenkin kävellä hyllylle ja katsoa mitä siellä on. Ja mitä silmäni näkivätkään, siinä nökötti neljä Sammmalleimun taimea, kaksi valkoista, kaksi candyä ja vieressä lappu ”Loput taimet 4kpl/ 10 € - JIIIIHAAAA! Edelleen kolme päivää myöhemmin hymyilen kun mietin asiaa.

Niinpä hain lisää kiviä sekä multaa, pengersin lisää ja istutin taimet. Vähän reppanoitahan nämä vielä ovat mutta toivon että ne ilahtuvat tulevasta helleviikosta ja vahvistuvat sen verran että kestävät läpi talven. Nuo aiemmin istutetut olivat muuten samankokoisia sillon kesäkuussa ja nyt jo noin isoja, viileästä kesästä huolimatta. Toivottavasti jo ensi kesänä saisimme ihailla ylimpänä pinkkejä kukkia, keskellä pinkki-valkoraidallisia kukkia ja alimpana valkoisia… en malta odottaa!


4 kommenttia:

 1. Tuollainen tontti on varmaan haastava mutta voin kuvitella että tulee upea!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haastava ja antoisa samaan aikaan! Ja kiitos kaunis, en upeasta tiedä mutta ainakain sen näköinen että on yritetty :D

   Poista
 2. Sammalleimuja on muuten tosi helppo lisätä pistokkaista (? niitäkö ne on? ). Eli pätkäisee palasia ja tökkii multaan (ja muistaa kastella) - jopa minä olen onnistunut vaikken kummoista viherpeukaloa omista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tosiaan, luin tästä samasta asiasta ja olikohan viikko sitten napsin päivät isommista mättäistä päitä ja tökin multaan :) Tänä aamuna tosin oli sellainen rankasade että uudet mullat ovat karanneet osittain yli 2,5 metrin päähän tasaista maata pitkin ja pysähtyneet vasta kanttikiveen eli epäilen että ne mun pistokkaat ovat myös seilanneet pois ylempää -pitää sitten vain laittaa uudet. Kastelu olisi ainakin nyt hoidettu tällä aamutulvalla :D

   Poista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥