24.3.2014

Sydämellinen kevätmösä [ohje]

Ehkä muistanette että sain mahtavan yhteistyötarjouksen Tititystä reilu kuukausi sitten ja paketti Semilla luomuvillalankaa kolahti postiluukusta työstettäväksi. Täällä on puikot suihkineet minkä ehtivät ja Semillan lisäksi on tullut neulottua muutama tyynyliina Novita Tuubistakin. Varsinaiset yhteistyöneuleet ja niiden ohjeet ovat tulossa mahdollisimman pian ja niitä odotellessa voi tehdä vaikka pipon. Innostuin langasta niin paljon että päätin hankkia lankaa muutaman kerän lisää ja neuloa pitkästä aikaa kirjoneulepipon. Pidän paljon kirjoneuleista mutta niiden suunnitteleminen on sen verran työläänpää että helpommin tulee tehtyä jotain suoraviivaisempaa: palmikkoa tai eri neuloksia. Sydänkuviointi tuntuu olevan kovin pinnalla nyt joten päätin käyttää kuvioista klassisinta ja tehdä sydänpipon. Alussa oli vain ajatus ja pikkuhiljaa se siitä muodostui oman näköisekseen ja kavennuksetkin asettuivat kivasti omille paikoille. Semilla lankana on aika ohutta (ja ihan superkiva neuloa) mutta pipo on ikään kuin kaksinkertainen langanjuoksujen takia, joten kyllä tällä pikkupakkasillakin pärjää. Tyttö tykkää piposta eli tärkein saavutettu.

Jos et ole tehnyt kirjoneuletta aikaisemmin niin muistathan jättää langanjuoksut tarpeeksi löyhäksi ja tarkkailla ettei langat mene aivan solmuun. Kaikki muut langanjuoksut voi tehdä tavallisesti mutta viimeisin sydänkerroksen kohdalla kannattaa se pisin väli heittää muutaman kierroksen ajan pohjalangan kautta, ettei juoksusta tule liian pitkä. Linkki Käspaikan kirjoneule -osioon.Luomu sydänmösä Hertta
Koko noin 6-12 vuotta 

Lanka: Semilla
1 kerä pohjaväriä + valinnaiset värit sydämiin
Puikot nro. 4
40 cm pyörö ja/tai 4.0 sukkapuikot
Neula päättelyitä varten

Luethan ohjeen ensin kerran kokonaan läpi.
Kaavio
Luo löyhästi pohjavärillä 120 silmukkaa ja yhdistä pyöröksi.
Aloita 1o1n joustin, neulo oikein silmukat kiertäen
Neulo joustinta noin 10 kierrosta.

Vaihda aina oikein neuleeseen ja aloita kaavio.
(Itse neuloin ensimmäisen sileän kierroksen kaikki silmukat kiertäen mutta voi neuloa tavallisestikin)
Toista kaaviota kunnes olet tehnyt sen kaksi kertaa ja sydämiä on neljä kerrosta.

Jatketaan kaaviota vielä yhden sydänkerroksen verran mutta aloitetaan kavennukset nyt kaavion toisella (2) kierroksella. Joka toinen sydän jää pois tällä viimeisellä sydänkerroksella koska siihen kohtaan tulee kavennus. Kavennetaan jokaisella kierroksella neulomalla kaksi silmukkaa oikein yhteen, niin että kavennuskohta liikkuu koko ajan oikealle. Kavennuskohtia tulee kuusi.

Ensimmäisellä kavennuskierroksella kavennetaan aina 19. ja 20. silmukka ja ensimmäinen kavennettava silmukkapari on 15. ja 16. silmukka kierroksen alusta laskettuna.
Seuraavalla kierroksella kavennetaan 18. ja 19. ja ensimmäinen pari silloin on 14. ja 15. silmukka… jatka kavennuksia näin että silmukkapari muuttuu aina yhtä pienemmäksi.
Toista kavennuksia kunnes jäljellä on 6 silmukkaa, vedä lanka läpi ja päättele langanpätkät.

Suosittelen höyryttämään pipon niin neulejälki tasoittuu.

Ps. Itse mogasin ja kun aloitin kavennukset sekä viimeisen sydänkerroksen ja aloin tekemään ensimmäistä sydäntä väärään kohtaan. Tuossa kannattaakin olla tarkkana ja ehkä laittaa silmukkamerkit kavennuksiin niin voi keskittyä laskemisen sijaan siihen että sydämet tulevat oikeisiin kohtiin ;)Jos teet, niin vinkkaathan mahdollisista virheistä. Jos teet ja julkaiset somessa tms. niin muistathan mainita ohjeen lähteen.
 

18 kommenttia:

 1. Tosi suloinen pipo, ja miten siistiä jälkeä. Mulla kaikenlainen kuvioiden neulominen on haastavaa, mutta harjoituksen puutteestahan se johtuu...:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Niina! Haluaisin myös tehdä enemmän kuvioneileita mutta en kestä sitä lankojen setvimistä... koska vaikka teen mitä niin ne kiertyvät :D Ja lisäksi kun nietos on aina jossain vieressä niin joutuu olemaan tarkkana. Tästä piposta ehti yhden langan syömään poikki sillä välin kun kävin peittelemässä lapsen nukkumaan :) Mutta treeniä vaan, siinähän se käsiala kuulema tasottuu :)

   Poista
 2. I-H-A-N-A! Ja kiitos ohjeesta :). Pitääkin kokeilla, kunhan saan vähän noita puikkoja vapautettua muilta töiltä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna ♥ Täällä pitää myös vapauttaa yhdet puikot että saa seuraavan projektin tulille :)

   Poista
 3. siis mä kuolen, miten tasaista jälkeä sä kudot! ihana, ihana pipo!

  VastaaPoista
 4. Vastaukset
  1. Kiitos siina*k, olen otetttu kaltaisesi pro-neulojan kehuista ♥

   Poista
 5. Siis niiiin söpö pipo, pitää kokeilla kunhan saa muut projektit edes suurinpiirtein valmiiksi :)

  VastaaPoista
 6. ihana :) ehtisköhän tänään juosta titityyhyn lenkillä ;) sinne taitaisi olla just sopivan lyhyt matka, pipo on ihana! :)

  VastaaPoista
 7. Aivan ihana mösä!!! Oot kyl tosi taitava!

  VastaaPoista
 8. Vastaukset
  1. No tuskin uudelleen. Vain yksi tapa lisää tehdä sydänpipo niiden kymmenien jo olemassa olevien lisäksi :)
   Annan ja Heidin pipo on todella kaunis, pidän etenkin sen sävyistä. Olen tehnyt viime vuosiana niin paljon pidempiä pipoja että nyt oli kiva tehdä matalampi malli.

   Poista
 9. Moi! Mulla on blogissa näytillä muutama pipo, yksi on saanut insipraation tästä piposta, tosin on mulla enemmänkin niitä jo päättelyä vaille valmiina, joskus tulee kuvaa kunhan ne on valmiina ;) http://tanjanpipot.blogspot.fi/2014/12/pehmoista.html

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥