24.5.2011

Pestään matot kohta Tallinnassa.

[  ] Kuivapesupaikalla
[x] Mattolaiturilla

Todellakin.
Vapaassa vedessä, mäntysuopaa ja juuriharja.
Kontallaan ja auringosta nauttien,
lapsuutta muistellen
ja omille lapsille muistoja luoden.

Olen koko päivän kasannut kiukkua siitä,
että Helsingin 13 mattolaituria aiotaan poistaa koska
ne eivät sovi imagoon,
ne ovat KASVATUKSELLISESTI ARVELUTTAVIA,
sekä haitallisia Itämerelle.

Enkä viittsi edes tähän listata, miksi tämä minua suututtaa ja miksi tämä on aivan järjetöntä.
Samoja perusteluja löytyy tuolta, kommenteista. Be my guest !
Ja kerro ihmeessä, miten sinä peset mattosi?
(Siis meillähän ei mattoja ole, mutta saamme lainata äitini mattoja joka kesä)
Toinen asia, mikä on mietittyttänyt minua todella,
on tämä ja tämä.

Ja asiasta kolmanteen.
Olemme menossa Tallinnaan katsomaan paikallista Dumboa.
Toinen päivä on varattua kaupoille Virun tuntumassa joten,
jakaisitko vinkkisi mitä, mistä ja minne, KIITOS!Nyppii vieläkin tuo mattolaituri-homma,
olenko ainoa?

Rattoisampaa viikkoa!

22 kommenttia:

 1. Tuo mattopesujupakka on ihan vitsi. Joku jossain kommentoi oivasti, että siinä missä Japanissa mereen valuu radioaktiivista vettä täällä vouhkataan matonpesusta mäntysuovalla. Tuo kasvatuksellinen näkökulma vasta hauska onkin :)

  Tuo tekstiilien sertifiointi onkin sitten monimutkaisempaa ja lähdeblogi keskustelulle on valmiiksi aika asenteellinen. Lukuisen tekstiilialan suuryrityksen kanssa työskennellessä on sertifikaatteihin tullut tutustuttua aika tarkkaan. Vaikka pitäisi olla selvää että sertifikaatin voi saada joko tuote valmistusprosesseineen tai siinä käytetty materiaali, on ikävää että nämä menevät kuluttajilla sekaisin (suurin osahan on vain raaka-aine/materiaalisertifikaatteja). Sinänsä valmistajalla on oikeus käyttää sertifikaatteita markkinoinnissa vaikka ne koskisivatkin vain materiaaleja tai tiettyä valmistusprosessia. Sertifiointia on todella moniasteista ja ne poikkeavat toisistaan, vaikka näennäisesti vastaavat jne.

  Tavallinen kuluttaja voi mielestäni valita aina sen vähemmän pahan, eli edes jonkinasteisen sertifioinnin, jos niin haluaa :)

  VastaaPoista
 2. Mä pesen mattoni pesulassa. Ja mökillä olevat matot pestään kyllä mattolaiturilla, mutta järven rannalla, ei meressä (äiti on kieltänyt). Nuo mattolaiturit mitä stadissakin on, ovat viehättäviä ja muakin nyppii niiden poistaminen. Kuinka monta jäätelöä kesässä syödäänkään Kaivarin mattolaiturilla..

  Mitä noihin sertifikaatteihin ja luomuun tulee, niin suhtaudun niihin aika skeptisesti. Ainakin isojen ketjujen osalta. Ostan sitä luomupuuvillaista aina kun mahdollista, mutta en ole niin sinisilmäinen, että luottaisin täysin tuotteen luomuoteen. Niitähän ei säätele mikään direktiivi, ja vaikka säätelisikin, niin miten se valvonta todellisuudessa toimii?

  Ja sitten tuo Tallinnan Zoo. En missään tapauksessa suosittele. Ehdottomasti kamalin eläintarha mitä olen eläessäni nähnyt. Kauhukokemuksesta on useampi vuosi aikaa, mutta jollei jotain radikaalia parannusta ole tapahtunut, niin suosittelen pysymään kaukana. Siellä ei tule kuin paha mieli.

  VastaaPoista
 3. Keräsin kohtuu samanlaisen kiukun aamulla. Toi perustelu=otsikko oli niin sanonko mistä.

  VastaaPoista
 4. Meillä matot pestään pesukoneessa.

  Niin ja espoossa on matonpesupaikkoja ;) ja kirkkonummella myös ainakin ja varmasti helsingissäkin.
  Mutta eikö ole ihan hyvä yrittää pelastaa itämeri!?

  Ymmärrän kyllä harmistuksen :)

  Irma

  VastaaPoista
 5. Ihmettelin tuota mattolaituriuutista itsekin tänään. Todella ihmeellistä ekojeesustelua. Juu, kyllä se Itämeri siitä tokenee, kun kielletään ne 13 mattolaituria. Ei mitään väliä niillä isoilla aluksilla, jotka laskee päästönsä mereen, vain muutamia epäkohtia mainitakseni. Huh!

  Ihana metsäkeiju kuvassa :)

  VastaaPoista
 6. No kyllähän ne rehevöittää, aineet ja moskat ja muut. :/ Meillä on pääasiassa pikkumattoja jotka nakkaan pyykkikoneeseen.

  VastaaPoista
 7. Itämeri ei ehkä suoraan tokene mattolaiturien postamisesta, mutta kyllä jokainen vesistöön päästetty myrkkysatsi ainakin pienentää paranemisen mahdollisuuksia.

  VastaaPoista
 8. Pienemmät mahtuu pesukoneeseen, ja olen pessyt osan myös ihan kylppärin lattialla. Kuivaamiseen tietysti menee tilaa... Kesällä myös järven rannalla. Pesuloiden hinnat on ihan järkkyjä!

  VastaaPoista
 9. Kyllä ihminen on tyhmä.

  Vanheneminen on pelottavaa sillä tieto lisää tuskaa, moni asia on niin perslaellaan tässä poltsilla ettei todeks tahtois uskoa.

  Mattolaituri on niin pieni paha tämän ihmiskunnan tyhmyyden kustannuksella pyörivässä raha -ja "hyvinvointi"pyörässä. Yhdynvoimalat jyllää ja kaikki jätteet ja saasteet tungetaan maaperään. Öljyä pumpataan ja mannerlaatat heiluu. Ja muutama mattolaituri nyt pistää silmään ja pitää poistaa käytöstä luonnonsuojelun nimissä jotta saatais mainetta jotta saatais osto-ja mainosvoimaa, imagoa paremmasta. Pienet teot tuntuu kärpänkakalta kaiken idiotismin rinnalla mitä ihminen tekee.

  Julkaisenko enkö... puuskani soperrukset. Sinne meni.

  VastaaPoista
 10. Hei!

  Samoilla linjoilla mattolaitureista. Ne täytyy ehdottomasti säilyttää, ovathan ne enemmän kuin vain matonpesupaikkoja. Mutta voisiko ne yhdistää viemärilinjoihin niin kuin esim. Kirkkonummella niin että se pesuainevesi ei valuisi saastuttamaan Itämerta...

  T. helsinkiläinen, joka pesee mattonsa Knummella

  VastaaPoista
 11. Meillä matot pestää anoppilan pihalla painepesurin kanssa. Matot vain roikkumaan mattotelineeseen ja painepesuri huutamaan, ei tarvitse hinkata ja tapahtuu nopeasti :)
  Kohta on mattoteline myös omassa pihassa, joten siinä sitten tulevaisuudessa.

  Itse henk. koht. en niin välitä mattolaitureista, varsinkaan niistä joiden lähistöllä tulee ongittua.

  VastaaPoista
 12. Myös täältä meiltä maalta vietiin se ainut matonpesulaituri pari vuotta sitten ja arvaas vaan ärsyttikö! Tilalle tehtiin muka niin hienot ja ilmeisesti jonkun mielestä kätevät matonpesutelineet. Mutta eihän ne toimi ja peseminen on tosi raskasta. Huoh.
  Voi niitä ihania aikoja mattolaiturilla, sitä pesi mattoja ilokseen, kun nyt miettii miten kamalaa se on. :(

  VastaaPoista
 13. Mattolaiturit on ihania, mutta nekin täytyy minun mielestäni hoitaa asianmukaisella tavalla. Eli ei päästämällä jätevesiä mereen vaan yhdistämällä kunnalliseen jätevesiputkistoon. Näin on hoidettu täällä meillä pohjosessakin ;D Ja ei, ehdottomasti ei kontallaan, vaan kunnon pystypaikat, missä on SUURET altaat ja tasot matonpesua varten kuitenkin meren/järven rannalla! Ei tule polvet kipeäksi, ei selkäkään ja matot puhdistuu suitsait sukkelaan ;D

  VastaaPoista
 14. Näin: http://www.lahti.fi/www/images.nsf/files/316AEA7FF1FEFB77C22578090030891C/$file/Merrasj%C3%A4rvenm-matonpesupaikka.jpg

  VastaaPoista
 15. Pienistä asioista se on kuitenkin aloitettava.. Jos tehdään monta pikkujuttua, tulee niistä iso asia.

  Kertoo ihmisten tietämättömyydestä tuommoiset ekojeesustelukommentit ja "ei se Itämerta pelasta- jutut "

  Pakkohan se on jälkipolvea kasvattaa Itämeren suojeluun ja ekologisuuteen kun nykupolvi ei viis veisaa.

  Täällä on matonpesupaikat, joissa on viemäröinti. Osa matoista viedään pesulaan ja osa pestään pyykkikoneessa.

  Mua nyppii tälläiset postaukset. Sori.

  VastaaPoista
 16. No, en minäkään ymmärrä sitä että miksi mäntysuovat pitäisi laskea suoraan vesistöön, ja ihan vaan siksi että mattolaiturilla on kiva syödä jäätelöä. Ollaan trendikkään nostalgisia "mullekaikkimistätykkään" periaatteella.

  Täytyy myös myöntää että mua kiinnostaa se mistä ja miten mun ja lasteni vaatteet on tehty. En ole hysteerinen mutta mielelläni valitsen turvallisen, kestävän ja eettisen vaatteen kuin sen mikä tehdään epämääräisissä olosuhteissa.

  Jenni

  VastaaPoista
 17. Vähän kevyempää asiaa välillä...Tallinnan eläintarhaa vastapäätä (ison väylän toisella puolella) on kauppakeskus Rocca Al Mare. Itse katsastan varsinkin tokan kerroksen urheilukaupat. Kauniita vaatteita löytyy sekä lapsille (esim. ranskalainen ketju, jonka nimeä en valitettavasti muista) että aikuisille.

  Virukeskuksessa käyn aina Promodissa. Kaikki kenkäkaupat ovat myös käymisen arvoisia.

  Kannattaa käydä myös hypistelemässä upeita pellavatekstiilejä Zizi-kaupassa, joita on 2 vanhankaupungin alueella.

  VastaaPoista
 18. Tallinnan eläintarhaa on parina viime vuonna remontoitu ja on kyllä ihan hieno paikka!
  Meillä lapset tykkäävät siitä enemmän kuin Korkeasaaresta!

  VastaaPoista
 19. Matonpesupaikkojen pitäisi olla kuivalla maalla ja vedet viemäröintiin ihan sen takia, että pesuvedet saippuoineen eivät menisi suoraan vesistöön.
  En ole mikään ekohihhuli, mutta kyllä tietyissä asioissa pitää siirtyä nykyaikaan ja ajatella myös, että luontoa jää tulevillekin sukupolville. Aivan liikaa on kulutuskulttuuria, jossa ei ajatella kiertokulkua tarpeeksi.

  VastaaPoista
 20. Olen myös kuullut että Tallinnan eläintarha on kiva, vaikkakin ei ehkä ihan niin "asiallinen" kun meillekin tutumpi Korkeasaari. Kohtahan se selviää millainen on kun ensi viikolla päästään katsomaan.

  Matonpesupaikkojen poistamisen argumentit ovat mielestäni tässä ne joka mättää. Niin kauan kun Ruotsin/Eestin-laivat sahaavat vuoden ympäri stadin edustaa edestakaisin monta kertaa päivässä, rannikko on täynnä pienvenesatamia (puhumattakaan itänaapureistamme), on mielesäni erikoista lähteä puolustamaan pesupaikkojen poistoa Itämeren pelastamisella. Etenkin kun paikat ovat käytössä vain muutaman kesäkuukauden aikana. Ja tiedän että pienet asiat ratkaisevat mutta tässä on mielestäni perspektiivi hieman hakusessa. Puhumattakaan niistä tuhansista suomalaisista jotka joka tapauksessa pesevät mattonsa etc. mökkikallioilla. Ja tuota lastenkasvatus puolta ei lienee edes tarvitse kommentoida :)

  Mutta mielipiteitä on yhtä monta kuin esittäjiä -ja jos Helsinki tekee tässä asiassa näin, lienee vain ajankysymys kun muut kaupungit seuraavat perässä. Ilmeisesti esitys oli mennyt takaisin harkintaan... nyt en ole lukenut mikä viimeisin tilanne on.

  Ja ja, tuolla Rocca al Maressa meinattiinkin käydä, kiitos myös muista vinkeistä :)

  Ja tuohon H&M-juttuun. Olen itse ollut tyytyväinen kun olen nähnyt eko-tekstiilejä ketjussa. Mielelläni olen niitä ostanutkin tarpeen mukaan, kuitenkin samalla ollut hieman skeptinen että mistä on kyse, kun hinta on niin paljon edullisempi kuin luomu-vaatteilla yleensä. No selvisi sekin nyt -puolueellinen blogi tai ei, informaatiota kuitenkin :)

  Hyvää Viikonloppua!

  VastaaPoista
 21. Mutta juurikin tuo "lasten kasvatus"-pointti on se meille "ei ekohörheilijöille" tärkein.

  Jos opetetaan taaperosta NYT, ettei veteen laiteta mäntysuopaa ja että biojätteet on eri astiassa jne., se on heille arkipäivää sitten parikymppisinä, kun (ei jos!) muutkin systeemit saadaan ympäristöystävällisemmiksi.

  Lähtee siis juurikin ruohonjuuritasolta, ja yhtenä päivänä ne lapset ovat päättämässä asioista ilman liiallisia nostalgian painoja (rakastan siis kaikkea nostalgiaa, mutta jossain asioissa pitäisi oppia parempaan!) paremmasta Suomesta - tai ainakin merestä ja maasta mitä emme me "vanhat" ole pilanneet.

  Löydetään lasten kanssa ne nostalgiset hetket muualta? Ja luodaan uusia unohtamattomia kokemuksia?

  -j-

  VastaaPoista
 22. Vähän myöhässä luin ja kommentoin, mutta täällä Tampereella on jo vuosikausia ollut matonpesupaikat kuivalla maalla. Ehkä nämä järvet eivät kestä sitäkään määrää lisäravinnetta kuin merenranta...

  Olen oman osani saanut matonpesutynnyreissä käkkimisestä enkä kaipaa sitä lainkaan. Fiksuus alkaa usein pienistä teoista. Voisithan sinäkin esim. jättää Tallinnan-matkat väliin. Jos puolet nykymatkustajista tekisi niin, laivaliikenne puolittuisi. Mut onhan se kiva reissata.

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥