21.7.2009

Jutellaanko uimapuvuista?


Nyt kun rantakausi on jo yli puolenvälin (vaikka tietysti toivomme että ei) niin kaikilla on varmasti kokemuksia taaperoiden rantapuvustuksesta. Monella lukijalla on pienempiäkin lapsia ja varmasti toivovat vinkkejä ensi kesään ja miksi ei talvenkin hallikauteenkin.

Meillä on isommalle hallia varten uimahousuja mutta rannalla ja ulkoaltailla mennään aina uimashortseilla jos vain se on sallittu. Poikien kohdalla ei olekaan niin hankala miettiä niitä asusteita kuin pienillä tytöillä.

Asia mikä herättää varmasti eniten keskustelua on bikinit. Sopivatko bikinit pienelle tytölle? Ovatko ne käytännölliset?

Omia mietteitäni ovat että bikinit sopivat myös pienelle lapselle mutta käytännölliset ne eivät ole :) Itselleni on pienenä tuotu kaikki rantavarusteet ulkomailta, lähinnä Caribialta ja muutenkin ympärimaailmaa, etelän saarilta -ja kaikki ne ovat olleet bikineitä. Olenkin tottunut pienestä asti olemaan rannalla kangasbiksuissa eikä ole mieleeni ikinä tullut että ne olisivat vain aikuisten varuste. Itseasiassa kun asiaa rupesin miettimään nyt kuopuksen kohdalla, tulin johtopäätökseen että ainoastaan pohjoisella pallonpuoliskolla "uimahallimaissa" suositaan kokouimapukuja. Meidän tytöllä oli nyt tänä kesänä ekaa kertaa biksut ja varmasti tulee myös tulevina kesinä olemaan yhdet kaapissa.

Käytännössä kätevin varuste rannalla tai ulkoaltaalla taitaa olla uv-uimapuku joka suojaa ihoa auringolta parhaiten. Näitä ei juurikaan ollut kun esikoisemme oli pieni, hän viettikin paljon aikaa märässä t-paidassa joka ei kuitenkaan ehkä kovin mukavalta tunnu kun täällä ei niitä todella kuumia päiviä montaa ole. Uv-uimapuku suojaa lapsen ja aurinkorasvaa ei tarvita kuin hieman käsiin, jalkoihin ja poskiin, kun muistaa lasta vielä leveälierisellä hatulla. Tavallisetkin uimapuvut pysyvät päällä paremmin kuin bikinit mutta auringolta ne eivät suojaa eli tarkempaa vartiointia sillon ihon punoitukseen. Meillä käytössä on myös kesto-ja kertakäyttöuimavaipat jotka paikasta riippuen löytävät tiensä uimapuvun alle.

Rannalle emme pienelle ota tavallista pyyhettä mukaan vaan huppupyyhkeen joka pysyy päällä liikkuessakin sekä aina on mukana Gapin frotee huppari joka lämmittää uinnin jälkeen. Uimakengät paikasta riippuen ovat myös tarpeen, valitettavsti niitä parhaita, kokonaan neopreenistä valmistettuja, ei saa enää isommille lapsille.

Meillä on täksi kesäksi 2 puuvillaista uimapukua, uv-uimapuku, uv-suojapaita, kestovaippa uimahousut, froteiset bikinit ja yksi lycra uimapuku jota olen säästellyt talven hallikauteen. Nuo puuvillapohjaiset uimapuvut kun eivät oikeen kloorivedestä pidä.

Millaisia kokemuksia sekä varusteita teidän kaapeista löytyy?

6 kommenttia:

 1. Mielestäni rasvaus on raivostuttavaa ja 2-vuotias poika uikin lähes aina uv-paidassa (varmaan joku muukin "tekninen" paita kuivuisi nopeasti ja sopisi käyttötarkoitukseen Suomessa).

  Uimahousuissa toistaiseksi vaippaosa, kun ei edelleenkään pottaile tai puskapissaile. Tosin varauikkareina vaipattomat uv-uimahousut. Ja ulkona uidessa aina hattu sekä sisällä uimatossut (ulkona paljain jaloin tai vaikka crocseissa).

  Ok, on meillä mökillä uitu iltaisin nakuna, kun ei ole tarvinnut aurinkosuojaa jatkuvasti...

  Huppupyyhe ja froteinen kylpytakki ovat hyviä rantavarusteita ennen vaatteiden vaihtoa :)

  Kiva kuva!

  VastaaPoista
 2. Mulla vajaa 3-v tyttö, ja nyt bikinit olleet käytössä. Kokouikkarin kanssa puskapissalla käyminen on niin rasittavaa, bikinin alaosan saa helposti alas.

  Uimarannalla lierihattu on ollut päässä, ja aurinkorasva on erittäin vedenkestävää, ainakin niin siinä lukee :) UV-suojavaatteet on mun mielestä Suomen oloissa vähän liioittelua, ellei nyt joka ainut hellepäivä ole koko päivää suorassa auringonpaisteessa. Meillä käytännössä se keskipäivä, kun säteily on voimakkainta, pyritään olemaan osaksi sisälläkin, tai ainakin varjossa.

  VastaaPoista
 3. Meillä riittää rasva lapsilla, kun kestävät aurinkoa vaaleita suomalaisia paremmin. Siinä asiassa olen päässyt helpommalla!

  Bikineitä ei ole tytöllä ollut, ehkä sitten ensi kesänä, jos tarvitsee pissattaa, voisivat olla kätevät.

  VastaaPoista
 4. Meillä asuu biksukansaa, joka kuitenkin vesiliukumäkiin haluaa ylleen kokouikkarit. Kokouikkarit on mun mielestä jotenkin aina aika mummomaisia, en ole koskaan niitä innostunut ostamaan, yhdet jokaisella kuitenkin siis on. Mulla ei itselläni pienenä ollut koskaan kokouikkaria (vesiliukumäissäkin vedettiin biksuissa, alle kouluikäisenä yleensä tosin vain alaosassa).
  Uv-suojavaatteita me ei myöskään harrasteta, pahimpina porotuspäivinä ollaan laitettu spf 15 aurinkorasvaa, jos ollaan muistettu. Kesähatut lapsilla on, mut ne lentää päästä usein heti kun ulos päästään... kukaan lapsista ei ole koskaan palanut, edes Thaimaan tai Floridan paahteessa. Näillä leveysasteilla ja meidän lasten ihoilla vahvat sunblockit ja uv-vaatteet tuntuu tosi yliampuvilta. Ehkä jos lapset olis herkkähipiäisiä tai kovin vaaleita, tai täällä olis koko ajan helle ja aurinko kuumasti porottais, suhtautuisin eri lailla.

  VastaaPoista
 5. Meidän poitsuilla on aivan ehdottomat nuo Arenan kellukeuikkarit. Ovat näes sellaisia hurjapäitä; kuopus varsinkin, ei pelkää vettä ja painaa täysillä isompiinkiin vesiliukumäkiin:-)

  Juuri pari vka sitten olimme kylpylässä, ja kuopus kellahti veden allekin pari kertaa..onneksi oli tuo uikkari, eikä jäbä ollut moksiskaan sukellusharjoituksista..

  On meillä toki kotikäyttöön uimashortseja ja uimahousuja, mutta niitä tosiaan käytetään lähinnä kotipihan altaalla löträtessä;-)

  UV-suoja on puvuissa iso plussa, vaikka suomessa ollaankin. Olihan tänäkin kesänä JOPA 2vk hellettä, ja uv-lukemat korkeita; heh heh.

  VastaaPoista
 6. Hauska aihe!

  Mä olen myös miettinyt tota biksu-asiaa - että onko se sopivaa/tyylikästä pikkutytöille, mutta miksi ei olisi?? En ole keksinyt, ja niimpä meillä on oikeastaan vain biksut Idalla kjäytössä. Ellenillä on vauva-uinnissa koko-uikkarit - sinn ene ehkä kehtaisi biksuissa mennä - on sen verran konservatiivisia vauvauintikavereita;).

  Uimashortsit on ihanat, Emilillä hallikaudella perusuikkarit, semmoiset bokserimalliset ja rannalla sitten uimashortsit. Emilillä oli myös alkukesästä käytössä Katrilta huutamani Niklaksen vanha märkkäri ja oli hyvä meidän vilukissalle, suojasi lisäksi auringolta.

  Muuten meillä suojaudutaan auringolta ehkä hieman leväoeräisesti. Alkukesästä leviteltiin aurinkorasva, mutta nyt ei edes sitä - meillä toisn vaikka lapset ovat supervaaleita eivät ole herkkiä auringolle vaan ruskettuvat hyvin.

  Uikkareista vielä - tuntuu, että lapsille on vaikea löytää kivoja sporttisia uikkareita - mistä te ostatte lasten uimapuvut?

  Idalla tällä hetkellä Legon biksut, Emilillä Arenan halliuikkarit ja Gantin uimashortsit ja Ellenillä Adidaksen (adidaksesta mulle tulee aina Matti Nykänen assosiaatio - argh..), mutta kaipaisin vaihtelua...

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥