8.4.2009

Vaatteet ovat laatikoissa, minä en.


Viimeaikoina olen kiinnittänyt huomiota siihen kuinka paljon lastenvaatteista keskustellaan ja kuinka paljon ne herättävävät tunteita sekä vastakkainasettelua. Olen lukenut kuinka ihmisiä jaetaan lindex-ja merkkimammoihin, Ticket-mammoihin ja kuinka lapsia vaatetaan hienostelutakkeihin sekä kalliisiin merkkivaatteisiin. Sulkevatko nämä pois toisensa? Voinko pukea lapseni lindexvelourehin ja kalliiseeen söpistelytakkiin samanaikaisesti.

En ole ikinäymmärtänyt miksi ihmiset pitää kategorioida, tunkea tiettyyn laatikkoon. En usko että kukaan on niin mustavalkoinen että voisi kokonaisvaltaisia johtopäätöksiä tehdä esimerkiksi sen mukaan onko lapsella Gantin lippis tai Lassien haalari. Minä en halua ainakaan olla laatikossa vaan laatikon ulkopuolella ja mieli avoinna!

Me käytämme monenlaisia vaatteita. Oikeastaan ainoa kategoria johon emme lukeudu on retrovaatteiden käyttäjät (On toki niitäkin muutama). Ostan vaatteita sen mukaan mikä miellyttää silmää; joukkoon mahtuu niin merkkivaatteita kuin marketti/ketjuvaatteita. En ehkä lastenvaatteiden kohdalla ole niin tarkka laadusta lyhyen käyttöiän vuoksi mutta en myös tietentahtoen osta selkeästi huonolaatuista vaatetta; lörppää trikoopaitaa tai saumoista kiertäviä housuja.

Pidän eniten kahdenlaisista vaatteista: klassisista ja yksinkertaisista asuista sekä mixandmatch-vaatteista joissa yhdistyy monenlaiset kuosit tietynlaisessa harmoniassa. Näitä tyylejä tykkään myös sekoittaa. Väreistä oikeastaan ainoat joita meillä ei näe, on vihreä sekä liila. Pojan vaatteissa suosin kirkkaita värejä kun taas tyttö kulkee enemmän pastelleissa. Lähellä sydäntäni ovat ystävien, isovanhempien tai oma tekemät käsityöt. Niistä pidetään erityisen hyvää huolta ja ne säästetään jälkipolville.

Juurikin nuo klassisemmat vaatteet meilläkin on merkkivaatteita yleensä. Se ei johdu siitä että tuntisin ylivertaisuutta naapurin tenavia kohtaan kun lasteni vaatteissa lukee Tommy tai Lacoste vaan siitä että juurikin tuon tyyppiset merkit valmistavat niitä klassisia vaatteita, joita myös itse käytän (tälläkin hetkellä tosin GT:n pikee päällä ;) ). Niihin sitten sekoitetaan monesti esimerkiksi Gymbon, Zaran tai Nextin vaatteita, tuomaan sitä lapsenomaista leikkisyyttä jota itse pidän tärkeänä lapsen pukeutumisessa.

Vaadin lastenvaatteilta ehdottomasti sitä että ne on tehty lasten pidettäväksi ja lasten touhuja mukaileviksi. Housuissa pitää olla tilaa kyykätä ja paidoissa joustoa, vaatteen on oltava mukava päällä. Vaatteet on ostettu pidettäviksi ja niillä lapsi saa myös tehdä omia juttujaan, ilman että tarvitsee pelätä että tulee tahroja. Kyllähän ne ruohotahrat ja porkkanat harmittavat, etenkin jos kyseessä on uudehko vaate tai se lemppari mutta pidettäväksihän ne vaatteet ostetaan. Se ei tarkota että joka mutakuopassa pitää kylpeä mutta harkinnan mukaan vaikka joka toisessa.

Meidän lapset ulkoilevat ulkoiluvaatteissa, käyvät kauppareissut siistimmissä vaatteissa ja urheiluharrastuksiin on omat vaatteet. Minä en koe hienosteluna sitä että lapsi kauppaan mennessä laittaa kevyemmin päälle: kaksiosaiset vaatteet jotta kaupassa voidaan helposti vähentää kerroksia. Itse olen pienestä asti tottunut pukeutumaan tilanteen mukaan ja haluan että myös lapseni sen oppivat. Meiltä löytyy ehkä enemmän kaapista juuri niitä "ei puistovaatteita" kun haalareita tai sadeasuja. Olen huomannut että meille riittää mainosti 2 ulkoiluvaatekertaa per kausi + sadevaatteet. Tytön syntymän jälkeen myös huomasin että tytöille kertyy enemmän vaattetta kuin pojalle sillä on ne mekot, mekkosukat, mekkohatut ja mitä kaikkea =D

Kotona lapsilla on mitä erikoisimpia yhdistelmiä ja "ihan itte". Etenkin kuopuksemme tuntuu paneutuvan pukeutumisasiaan joka päivä yhä syvällisemmin ;)

Ja vaikka minulle ovatkin vaatteet oleellinen osa elämää niin kyllä siihen mahtuu aikamoisen paljon kaikkea muutakin ;)

Kaikki kuvat on otettu aurinkoisena keskiviikkona, tilanteen mukaan.
Ja se punanen kupla oli mukana koko päivän.

13 kommenttia:

 1. Osuit asian ytimeen. En minäkään ymmärrä miksi ihmiset pitää lokeroida tiettyihin tyyppeihin joiden mukaan oletetaan ostavan lastenvaatteita. Ja samahan pätee myös meidän aikuisten vaatetukseen.

  Minulle tärkeää ulkovaatteissa on kestävyys. Niistä maksan mielelläni enemmänkin, eli ostan ns. merkkivaatteita.
  Sisävaatetuksessa lapselle suositaan iloisia ja raikkaita värejä ja ihan perusmerkkejä enimmäkseen, mm. P.O.Pia, Name It'ia, Marimekkoa, Zaraa ja Lindexiä, nyt olen ihastunut myös Ristomatti Ratian reiluihin raitapaitoihin.

  Merkit eivät määrää ostokäyttäytymistä, ulkonäkö on tärkeämpää. Toki kulutuksenkesto ja värien pito pesujen jälkeen merkitsevät myös.

  Meillä on myös ollut aina vain kaksi ulkopukua per kausi, ylimääräinen on turhaketta. Toki sitten on lisäksi kauppa- ja vierailutakit ja verkkarit jne.

  Jotain oli vielä mielessä mutta ajatus katkesi, palaan jos muistuu... :)

  VastaaPoista
 2. Asiaa! =)

  Meillä kanssa sekaisin vähän kaikkea, mutta varmasti eniten Lindex/Kappahl linjaa.
  Mutta tämä siksi, että ulkonäkö, hinta ja yleensä laatukin miellyttää.
  Meillä kun vaatteita on paljon, niin en voi enkä halua ostaa kymmentä kallista paitaa, kun saan Lindexiltä kymmenen ainakin puolet halvemmalla. Ja kun vaatteita on paljon, ei ne ehdi kulua niin kovasti.

  Ulkovaatteissa ja kengissä suosin mielestäni laadukkaita merkkejä.

  Eli en tahdo minäkään lokeroitua! ;)

  VastaaPoista
 3. Hyvä kirjoitus! Itsekään en ole ikinä ymmärtänyt lokerointia pukeutumisen tai minkään muunkaan asian suhteen. Jokainen saa tehdä vapaasti omat valintansa :)

  Meillä käytetään sekaisin kalliimpia merkkejä sekä sitten Lindex/markettivaatteita.

  Sisävaatteissa ulkonäkö on tärkeämpi kuin ulkovaatteissa. Ulkovaatteissa ratkaisee ennenkaikkea käytännöllisyys ja kestävyys. Mutta onneksi noita ulkovaatteitakin on nykyään tosi kivoja värejä ja malleja :)

  VastaaPoista
 4. Nämä ajatukset oli kuin mun omasta päästä,paremmin et olisi voinut sanoa. Meidän lasten vaatteet ovat juuri tuollaista sekasoppaa kalliiden ja halpojen välillä, aina kuitenkin meidän tyylisiä. Hieno kirjoitus ja hienot kuvat jälleen kerran.

  VastaaPoista
 5. Minä nirsoilen vaatteiden kanssa paljon, mutta en merkkien takia. :D Minä kun en vaan suostu siihen, että kämpässä on vaatteita, joita kukaan ei käytä, jotka ovat kaamean näköisiä ja huonot päällä. Merkistä, väristä ja tyylista viis, niin kauan kuin vaate on hyvä, ja täyttää muut laatukriteerini, minä en merkkiä tai välttämättä edes hinta lappua paljon katso. ^^ Tämä on ainakin toiminut oman ja puolikkaan vaatteiden kohdalla, ja sillä perusteella on ensi kesänä syntyvälle pikkuisellekin ekat vaatteet ostettu. :3 Vaikka vastaan tulisi söpö vaate, joka kuitenkin antaa vihiä että se saattaa olla päällä epämukava, se saa suosiolla jäädä kauppaan.

  Yleisesti ottaen en todellakaan ajattele merkkejä, vaan omaa tyyliä ja fiilistä mitä vaatteisiin tulee. Kun on 167 senttiä pitkä ja ennen raskautta hyvin pikkuinen, niin minähän rymyän edelleen myös lastenosastot vaatteita hankkiessa. :D Enkä vierasta miesten vaatteittenkaan ostamista, miesten koruj löytyy itseltä liuta, samoin poikien paitoja ja housuja. Tyylistä en tingi, merkeistä ja sukupuolesta vain. ;3 Toivon mukaan tämä toimii mukulankin kanssa. :D

  VastaaPoista
 6. Ikävä kyllä ainahan ihmisiä kategorioidaan, ja jokainen on saanut kuulla kuuluvansa tiettyyn ryhmään. Vaikka faktahan se on, että suurimmalla osalla meistä on laidasta laitaan vaatteita ja merkkejä. Itsekin olen kuluneen viikon aikana shoppailut vauvalle niin Lindexiä kuin ns. kalliimpia merkkejä, mikä nyt sattuu silmää mielyttämään ja on omasta(!) mielestäni hyvä ostos.

  Blogimaailmassa ymmärrän toki, että alkaa lukijoita kyllästyttämään jos esille on vain tietyn merkin vaatteita. Alkaa varmasti tulla esim. Ticketin ulkovaatteet korvista ulos (joo, on meilläkin!) :).Mutta onneksi meillä on jokaisella vapaus valita lukemamme blogit.

  Itse yritän kokoajan järkevöittää varsinkin esikoisen vaatemäärää, ja jo on haastetta löytää silmää ja kukkaroa miellyttäviä vaatteita, jotka vielä kestäisikin käyttöä ja pesua. Monesti joku noista kolmesta on vähän niin ja näin..

  Sulosia kuvia taas teidän suloisesta neidistä :-)!

  VastaaPoista
 7. Lastenvaatteet: ikuinen kiistelyn aihe :-)(äitien keskuudessa, en ole koskaan kuullut isien keskustelevan kenenkään vaatteista..).
  Kaikki on niin suhteellista, mikä sopii toiselle, ei toimi toisella taas ollenkaan. Lapset ovat erilaisia, äidit ovat erilaisia ja arvostavat eri asioita. Saman perheen sisälläkin yhdelle lapselle sopii neljänkympin Lassie -haalari, toisella se on liian kuuma ja on hankittava ohuempi ja kalliimpi haalari.. Itse olen melko merkki- ja laatutietoinen, mutta myös erittäin hintatietoinen. Kallis merkki ei läheskään aina tarkoita parempaa laatua. En esim. maksaisi yksinkertaisista (saumat ja kuminauhavyötärö, ohut kangas) Burberryn vauvojen housuista 50 euroa pelkän ruutukuosin ja merkin takia. Käytännössä homma menee meillä niin, että ensimmäisellä kerralla ulkonäkö ja ominaisuudet ratkaisevat. Jos tuote todetaan hyväksi, niin seuraavalla kerralla helposti tulee katsottua samalta valmistajalta. Hinta ei ole kynnyskysymys; jos joku vaate erityisesti miellyttää ostan sen. Toki usein ensin vertailen hintoja ja etsin tarjouksia. Kannatan kierrätystä. Helposti tulee ostettua vähän hintavampiakin vaatteita, kun tietää, että niille on vielä monta käyttäjää; meillä on sisareni kanssa neljän tytön rinki, joka kierrättää vaattensa tehokkaasti ja loput myy kirpputorilla. Ostan itsekin kirpputorilta, mutta sielläkin olen hintatietoinen (kirppishinnat on nykyään järkkyjä!).
  Kuten sanottu kaikki on suhteellista; ihmiset ajattelevat erilailla; toiselle merkkivaate tarkoittaa Dioria, toiselle Tommy Hilfigeriä, kolmannelle Henkkamaukkaa.. so what? Antaa kaikkien kukkien kukkia! :-)

  VastaaPoista
 8. Hienoa että aihe on herättänyt keskustelua ja ajatuksia! Täällä näyttää olevan suvaitsevaisia vanhempia jotka pukevat lapsia järjellä eikä merkkien mukaan -ihanaa =)

  Tuo rajanveto vaatteissa onkin välillä hieman hankalaa, itse jaan pääpiiteissään vaatteet:

  Aikuisten Merkkivaatteet joilla lastenmallisto, esim. Tommy, Gant, Lacoste, Dior, Timberland...

  Lasten merkkivaatteet, esim. McBaby, Monna Lisa, Elle, Lilli Fee, Ida T., Sucre d'Orge, Kammakarlo, Ver de Terre, Lego...

  Ketjuvaatteet, esim. H&M, Gymboree, Next, Lindex, Gap... sekä markettivaatteisiin joissa on millon mitäkin. Esimerkiksi taannoin ostin Stockalta heidän oman merkkinsä, Bogin, pipon mutta tuo samainen pipo tuli vastaan Citymarketissa merkittömänä vaatteena ja hinta oli yllätys yllätys euron korkeampi kuin Stockmannilla ;)

  Jatketaan keskustelua!

  VastaaPoista
 9. Hieno kirjoitus, osuit asian ytimeen. Meillä on laidasta laitaan vaatetta ja mielelläni sekoittelen, harvemmin on niin, että koko vaatekerta olisi samalta valmistajalta.

  Ihmisillä on tapana lokeroida, itse en ainakaan halua mihinkään lokeroon tipahtaa.
  Tärkeintä on, että lapsi viihtyy vaatteissaan ja myönnän, että myös vaatteiden ulkonäkö on tärkeää (ainakin äidille). Meillä poika kyllä on tarkka, että värit sopivat yhteen.

  Mutta niinhän se on, että toinen äiti on toisen äidin pahin vihollinen - näin kärjistäen. Äitejä, jotka harrastavat lastenvaatteita pidetään friikkeinä (kuten minua), mutta miehet, jotka keräävät vaikka autoja ei pidetä miesten keskuudessa negatiivisessa mielessä friikkeinä. Ja minunkin elämään mahtuu paljon paljon muuta.

  VastaaPoista
 10. Kiitos anana, hyvä kirjoitus! :)

  VastaaPoista
 11. Mistä tuo vaaleanpunainen sydän poncho-takki tms. on ostettu ja paljonko se maksoi? Se on kerrassaan ihana!

  VastaaPoista
 12. Sydänhupparin on tehnyt ystäväni joululahjaksi likalle eli valitettavasti niitä ei saa kaupasta. Jos on hiemankin ompelijan virkaa itsessa, ei tuollaista ihan mahdottoman vaikea ole itsekään tehdä ;)

  VastaaPoista
 13. Hei ja kiitos ihanasta kirjoituksesta! Aivan kuten ajattelen itsekkin:)
  Ja noita huppareita saa UNQ liikkeestä helsingin töölöstä ja heidän omilta nettisivuiltaan www.unq.fi ja taitaa olla tuo teidän neidin huppari vähän kuten unq Sydänkäpy tai Herkku sekoitus...

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥