18.6.2014

Sirkus neuletakki [ohje]

TitiTyyn kanssa yhdessä toteutetty nuttuprojekti on nyt valmis. Ja juuri oikeaan aikaan sillä veikkaan että meidän pikku e. ei ole ainoa joka vetää juhannuksena villaa päälle. Jännitystä, epätoivoa ja onnistumisen iloa ei tästä projektista puuttunut ja olen niin innoissani tästä että melkein tekee mieli heittää kärrynpyöriä. Ei tämä ehkä niin iso juttu ole, paitsi minulle koska en pidä itseäni (enkä ole) ammattimaisena neulojana tai ohjeen tekijänä ja minulle on suunnaton kunnia saada ohje julkaistua muualla kuin omassa blogissa. Ohje löytyy siis TitiTyyltä täältä ja niin ikään kaikki työssä käytetyt tarvikkeet löytyy TitiTyyn kaupasta (TitiTyy) puikkoja myöten. Aiemmin jo kirjoittelin ylistäviä sanoja työssä käytetystä luomuvillalangasta josta teen mielelläni myös jotain bellalle ja vielä vinkkaan niistä neliöistä puikoistakin, kannattaa kokeilla sillä on tosi hyvä!

Kiitos lukijoille nimiehdotuksista, takista tuli Sirkus teidän inspiroimana!

SIRKUS by anana [ohje]

Koko noin 86-92cm

Lanka:                BC Garn Semilla, noin 190 grammaa
Puikot:               3.5 ja 4.0 (Pyöröt ja/tai sukkapuikot ja apupuikko. Suosittelen: KnitPro Cubics)
Napit, silmukkamerkit. neula päättelyyn ja nappien ompeluun.

Luethan koko ohjeen ensin ajatuksella läpi ja aloita vasta sitten.
Nuttu neulotaan ylhäältä alas, ilman ommeltavia saumoja. Työ neulotaan oikein silmukoilla, lukuun ottamatta raglan saumoja ja hihojen joka toisia kierroksia. Miehustassa kierroksen ensimmäinen silmukka nostetaan aina nurin neulomatta.

RAGLAN SAUMAT koostuvat 4 silmukan palmikosta sekä langankierrolla tehtävistä lisäyksistä 1 silmukka ennen ja jälkeen palmikon. (Eli palmikon ja lisäysten välissä kulkee yksi silmukkarivi, jonka neulotaan oikealla oikein ja nurjalla oikein) Nurjalla puolella neulotaan itse palmikossa aina 4 silmukkaa nurin eli 2 silmukkaa ennen ja jälkeen silmukkamerkkien. Palmikonkierrot tehdään joka 8. kierros, ensimmäinen kierto kuitenkin vasta koko työn 12. kierroksella. Palmikonkierrot voi tehdä samaan suuntaan tai peilikuviksi.

RAGLANLISÄYKSET tehdään aina oikealla kierroksella tekemällä langankierto kolme silmukkaa ennen merkkiä ja 3 silmukkaa merkin jälkeen. Langankierto neulotaan nurjalla puolella kiertäen, jotta työhön ei tule reikiä.

NAPINLÄVET tehdään 12 kierroksen välein, ensimmäinen kuitenkin 10. kierroksella (tai oman maun mukaan). Napinläven ja reunan väliin jää 4 silmukkaa. Napinläpi neulotaan seuraavasti oikean puolen alussa: Nosta 1s nurin, neulo 5s oikein, päättele 3s (vedä toiseksi viimeisin neulottu silmukka viimeksi neulotun yli ja toista sama vielä kahdesti). Nurjalla puolella luot samaan kohtaan 3 uutta silmukkaa.

ALOITETAAN TÄSTÄ:

Luo 94 silmukkaa puikoilla 3.5
*Nosta ensimmäinen silmukka nurin, neulo loput silmukat oikein*
*= toista viisi kertaa
Olet nyt taas oikealla puolella työtä.
Tällä kierroksella vaihda puikot nro. 4.0 ja samalla aseta työhän merkit raglan saumojen kohdille (4kpl).
Eli neulo kierros näin:
Nosta 1. silmukka nurin, neulo 17s oikein, lisää merkki. Neulo 15s oikein, lisää merkki. Neulo 28s oikein, lisää merkki. Neulo 15s oikein, lisää merkki. Neulo loput 18s oikein.
Nurja puoli:
Nosta 1s nurin, neulo 15s oikein, neulo 4s nurin. Neulo 11s oikein, 4s nurin. Neulo 24s oikein, 4s nurin. Neulo 11s oikein, 4s nurin. Neulo loput silmukat oikein.

RAGLANLISÄYKSET eli TYÖN YLÄOSA:
Oikea puoli:
Nosta 1 silmukka nurin, *neulo oikein kunnes jäljellä on kolme silmukkaa ennen merkkiä, tee langankierto, neulo 6s oikein, tee langankierto*
*= Toista kunnes olet neulonut koko kierroksen läpi
Nurja puoli:
Nosta 1 s nurin, *neulo kunnes tulet langankiertoon, neule se kiertäen oikein, neulo 1s oikein, 4 nurin, 1s oikein, neulo langankierto kiertäen oikein*
*= Toista kunnes olet neulonut koko kierroksen läpi.
Jatka raglanlisäyksiä eli vuorotellen oikeita ja nurjia kierroksia kuten edellä, kunnes kappaleen korkeus on n. 12 cm.
Muistathan merkitä kierrokset ylös ja tehdä palmikonkierrot sekä napinlävet!

HIHOJEN EROTUS ja HELMA
Olethan oikealla puolella työtä?
Nyt lopetetaan palmikonkierrot ja nurjien silmukoiden neulominen.
Neulo kierros niin että hihojen kohdalla siirrät hihojen silmukan (palmikon keskeltä jakaen molemmin puolin) apulangalle ja lisäät kainalon kohtaan 6 uutta silmukkaa.
Kavenna seuraavien kolmen neuleen oikealla puolella olevien kierrosten aikana yhteensä 6 silmukkaa pois, 2 silmukkaa per kierros seuraavasti: kainaloiden keskellä nosta 1 silmukka neulomatta, neulo kaksi yhteen, vedä neulomatta jätetty kahden yhteen neulotun yli.
Jatka helmaa neuloen kaikki oikein ja jatkaen napinläpiä niin kauan kunnes napinläpiä on 5 tai maun mukaan.
Kun kappaleen korkeus on 28 cm: kavenna yksi silmukka pois neulomalla kaksi yhteen jokaisella oikean puolen kierroksella yhden silmukan päästä reunasta, siis molemmissa reunoissa. Toista tämä 5 kertaa jonka jälkeen päättele helman silmukat nurjalla puolella.

HIHAT
(Hihat voivat olla yksiväriset mutta jos haluat tehdä liukuvärjätyt kuten kuvassa, noudata suluissa olevia värin vaihtoja kierroksilla: H = harmaa/ VP=vaaleanpunainen)
Hihat neulotaan joka toinen kierros kaikki silmukat oikein ja joka toinen kaikki silmukat nurin.

Poimi silmukat apulangalta puikoille ja muistathan poimia kainaloiden kohdalta 6 silmukkaa lisää.
Aloita neulominen kainalon keskeltä.

Nulo kaikki silmukat oikein ja ensimmäisen puikon 3. ja 4. silmukka yhteen (=apulangan reunimmainen silmukka ja reunimmainen kainalosta nostettu silmukka). Neulo samalla tavalla kaksi silmukkaa yhteen myös kainalon toiselta puolelta neljänneltä puikolta – näin neuleeseen ei synny reikiä kainaloihin. (H)

Neulo kierros kaikki nurin. (VP)
Neulo kierros kaikki oikein ja nyt ensimmäisen puikon 2. ja 3. silmukka yhteen ja vastaavat kainalon toisella puolella eli neljännen puikon 3. ja 2. viimeinen silmukka yhteen. (VP)
Neulo kierros kaikki nurin. (H)
Neulo kierros kaikki oikein ja ensimmäisen puikon 1. ja 2. silmukka yhteen ja kainalon toisella puolella vastaavasti kierroksen toiseksi viimeinen ja viimeinen silmukka yhteen. (H)
Nurin (VP)
Oikein (VP)
Nurin (VP)
Oikein (H)
Nurin (VP)
Oikein (VP)
Nurin (VP)
Oikein (VP)
Nurin (VP)
Oikein (H)
Nurin (VP)
Oikein (VP)
Nurin (VP) Tästä eteenpäin neulotaan vain yhdellä värillä ja kavennetaan 2 silmukkaa pois joka 12 kierros keskellä kainaloa. (Jotta kavennussauma pysyy suorassa: nosta nurjan kierroksen 4. puikon viimeinen silmukka neulomatta, neulo 1. puikon kaksi ensimmäistä oikein yhteen ja vedä 4. puikon nostettu silmukka yhteen neulottujen yli, jäljelle jäävä silmukka jää ensimmäiselle puikolle).

Kun hihan pituus kainalosta on 24,5 cm, lopetetaan kavennukset ja neulotaan vielä muutama sentti tai tarpeen mukaan ja päätellään hihan silmukat. Hihan kokonaispituus tulisi olla noin 26 cm.
Neulo toinen hiha samalla tavalla, ompele nuttuun napit, päättele langanpätkät ja valmis!


Muistathan mainita ohjeen lähteen mikäli julkaiset tekemäsi takin.


HAUSKAA JUHANNUSTA !

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥