7.7.2016

Florida 2016 / Ft. Lauderdale @ Victoria Park Hotel


Se loman ensimmäinen aamu on aina taianomaisin. On vaikea kuvitella, että ulkona olisi lämmin kun olemme viettäneet kylmässä pohjolassa kuukausia. Ihana tunne siitä, ettei ole kiire minnekään ja on suunnattomasti aikaa tehdä kaikkea ja olla tekemättä mitään. Varovasti bella raotti ovea ja pohti, tarkeneekohan ulkona shortsilla ja t-paidalla. Jo muutaman tunnin päästä koko porukka riehui uima-altaassa. Rasvaa kului taas lomalla litrakaupalla, aluksi otettiin suojakerroin viiskymppistä josta pikkuhiljaa tiputettiin kolmekymppiseen. Floridaan lähtiessä ei oikeastaan tarvitse mukaan kuin shortsit, t-paidan, aurinkorasvan, lippiksen ja aurinkolasit ...ja luottokortin.
Victoria Park Hotel Fort Lauderdalessa oli rohkeasti valittu riski. Emme ole aiemmin olleet Ft. Lauderdalessa ja matka jatkui viikon päästä Orlandoon, joten ei ollut mitään syytä asustella Miamissa. Hotellilla on todella hyvät arviot, mutta ainahan asiat on niin suhteellisia. Pitää osata tarkastella asioita oikeassa kontekstissa ja arvioida hinnankin kauttakin sitä, mitä asiakkaat odottavat tai mistä päin he ovat matkustaneet. Jo ensimmäisenä aamuna hotelli osoittautui juuri meidän odotusten mukaiseksi. Huone oli todella siisti ja tilava, kuten myös keittiö. Keittiössä oli astiat, jääkaappi, mikro ja siivooja tiskasi astiatkin päivittäin. Telkkarissa oli kanavia enemmän kuin tarpeeksi ja uima-allas heti oven ulkopuolella. Piha-alue oli ulkopuolisilta suljettu, eli ainoastaan numerokoodilla pääsi portista sisään tai sitten respan kautta. Hotellin henkilökunnan palvelu oli todella ystävällistä koko viikon ja henkilökunta mm. otti bellan synttärikakun omaan jääkaappiin yöksi säilytettäväksi, kun meidän jääkaappi oli täynnä. Hotellilla on altaalla pyyhkeet sekä uimaleluja ja rantatuoleja sekä pyyhkeitä voi lainata myös rannalle. Pysäköinti on ilmainen ja me saimme yhtä poikkeusta lukuun ottamatta auton aina portin eteen. Kävelymatkan päässä on kauppakeskus jos ei omalla autolla ole liikenteessä ja viereiseltä pääkadulta löytyy kaikki pikaruokapaikat sekä muutama Publix, joissa me teimme viikon ruokaostokset, sillä teimme itse aamiaiset sekä ruokailimme niin ikään huoneessa tai ulkona. Kahvin ystävänä arvostan myös kun hotellissa on ympäri vuorokauden kahvitarjoilu vieraille. Maidot oli omasta takaa, sillä iloksemme löysimme täysin laktoositonta maitoa Publixista. Viimeksi jouduimme käyttämään paljon enemmän laktaasivalmisteita, sillä ¾ perheestä on laktoosihaastellisia. Kaiken kaikkiaan hotellissa oli mukavan rauhallinen "laid back"-tunnelma ja varmasti valitsisimme tämän hotellin uudestaankin.Ft. Lauderdalen ajalle olimme suunnitelleet mm. matkaa Miami Zoo:hon ja kauppakeskuksista listalla oli mm. Dolphin Mall sekä Sawgrass Mills, jotka molemmat ovat outlet kauppakeskuksia. Lapset tarvitsivat ehdottomasti isompia kesävaatteita ja molemmat odottivat kovasti Niken kauppaan pääsyä, joten tällä kertaa lapsia ei ostoksille tarvinnut suostutella. Samalle viikolle osui myös bellan syntymäpäivä, jolle likka oli tilannut suokopteriajelun sekä visiitin South Beachille Miamiin. Viime kerrasta oli jäänyt kaivertamaan, kun ei uskaltanut pitää alligaattoria sylissä ja nyt kuva gaattorin kanssa olikin synttäritoive nro. 1. Minulla oli lapullinen erilaisia paikkoja, missä voisi käydä suur-Miamin alueella viikon aikana jos huvittaa, mutta kyllä meidän loman pääpaino oli merkittävästi kellottomuudessa ja rentoudessa.


Vaikka kartalla tai maileissakin välimatkat vaikuttavat lyhyiltä, menee matkoihin aikaa. Meillä on Floridassa aina käytössä SunPass, jolloin kaikista tietulleista ajetaan omaa kaistaa pysähtymättä ja sama laite mahdollistaa myös Express lane:jen käytön eli pelastaa pahimmilta ruuuhkilta. Etenkin ruuhka-aikaan Miamin alueella saattaa neljäkin kaistaa seistä, samaan aikaan kun Expressiä pääsee ajamaan omaa vauhtia ohi. Kolareita ja rengasrikkoja Floridassa on paljon, oikeastaan jokaisella autoreissulla näki useamman. Kannattaa siis todellakin pysyä liikenteen mukana ja yrittää pitää hyvät turvavälit, joka suuntaan.

Ft. Lauderdale Beach on samalla tavalla loputon kuin South Beach. Tällä rannikolla kaupungit vain vaihtuvat ja ranta sen kun jatkuu. Rannoilla on usein häitä ja purjeliitäjiä ja ainoa paikka missä olen tainnut nähdä lentokoneiden lennättämiä mainoksia, on Floridan itärannikko. Ft. Lauderdale Beach Boardwalkilla alkoi illan tullen aika hyvä bilemeininki ja vaikka ei itse osallistuttu niin täytyy todeta, että tunnelma oli kutsuva.

Alkupäivinä kävimme aamulla uimassa ja sitten painuimme kauppakeskukseen, pitämään taukoa auringosta. Sawgrass Mills on valtava ja säväytti kyllä vaikka osasinkin odottaa  jotain sellaista. En edes muista kuinka monta kertaa kävimme siellä, sillä jenkeissä kaupoissa menee aina mahdottomasti aikaa, johtuen palvelun verkkaudesta ja kauppakeskuksien koosta. Itselleni miellyttävin yllätys Sawgrassissa oli Superdry:n outlet, jossa oli aivan naurettavan halvalla kaikkea. Tommy, RL ja Gap ovat jo tuttuja vakkaripaikkoja mutta nyt kun ostan Jiille vaatteet miesten puolelta, tuli koluttua uusiakin kauppoja läpi. Sawgrassissa on iso food court josta kannattaa aloittaa ja suosittelen hyviä kenkiä ja perässä vedettävää laukkua, jos ostoksille lähtee tosimielellä... eikä saa unohtaa kärsivällisyyttä. Ainakain Tommylla on aina kova kuhina mutta sovituskoppiin ei voi kerralla ottaa muistaakseni kuin kuusi vaatetta. Sovituskopin henkilöstö kuitenkin vaihtaa vaatteita, eli voit ottaa kuusi koppiin ja jättää loput ulkopuolelle ja ensimmäisiä sovitettuasi, ottaa taas kuusi ja antaa henkilökunnalle "hylätyt". Tämä tietenkin tarkoittaa myös sitä, että välillä sovituskoppeihin on älyttömät jonot ja lausahdus "Mä käyn vain äkkiä hakeamssa yhen jutun" on tuntematon näissä kauppakeskuksissa. Kannattaa myös muistaa, ettei lapsia voi jättää yksin haahuilemaan tai vaunuja sovituskopin ulkopuolelle, niin kuin Suomessa. Sovituskopit ovat tilavia eli lapset mukaan tai toiselle vanhemmalle. Tällä kertaa pystyimme jättämään bellan myös Jiin seuraan, koska J on jo miehen kokoinen ja oloinen. Avasi meille vanhemmille ihan uusia ulottuvuuksia..

Dolphin Mall on pienempi, kovaäänisempi ja hieman ehkä ränsistyneemmän oloinen mutta ehdottomasti käymisen arvoinen sekin. Piipahdimme jälleen myös Aventura Mallilla, jossa ei ole outlet-kauppoja ja tunnelma selkästi hillitympi. Tällä kertaa kävimme paljon läpi myös Macy's tavarataloja, tai oikeastaan niiden Last Call-rekkejä. Näistä punaseinäisistä kulmauksista löytyy aivan käsittämättömällä hinnalla merkkivaatteiden poistoja. Vaatteita on rekkitolkulla ja valinnanvaraa löytyy taatusti joka koosta. Ja täytyy myöntää, että siinä järjestelmällisessä hengareiden selaamisessa on jotain terapeuttista, ainakain jos ei laps roiku lahkeessa.

Bellan 9-vuotis syntymäpäivään varauduimme kakulla. Onneksi Publixista saa mitä uskomattomimpia kakkuja useammassa koossa hinnoiltaan noin 9-19 dollaria. bellalle valittiin oreo-kakku jonka toimme synttäriaamuna huoneeseen yllätyksenä. Kakkuaamiaisen jälkeen lähdimme Evergladesille bellan toivomalle suokopteriajelulle sekä South Beachille uimaan.
Suokopterireissuja tekee useampi palveluntarjoaja mutta me valitsimme jälleen Gator Parkin. Ensimmäinen alligaattori lötkötteli jo parkkiksella, mutta kun tarjouduin nostamaan sen bellan syliin kuvausta varten, oli vastaus tiukka ei, eli matka jatkui kassan kauppa kopteriajelulle. Ajelulla joko näkee alligaattoreita tai sitten ei. Tällä kertaa näimme vain yhden kauempaa, kun viimeksi näimme pieniä poikasia ihan veneen ympärillä ja muutaman isommankin. Onhan ajelussa vauhdin huumaa mutta ympärillä sitten pelkkää, ei mitään. Suoajelun lisäksi hintaan kuuluu ajelun jälkeen pieni näytös, jossa opas kertoo Evergladesista sekä sen eläimistöstä. Tämän jälkeen saa ottaa kuvia omalla kameralla gaattorin kanssa. Alligaattoreita on kaksi kokoa ja saa valita mieleisensä ja kuvaaminen tehdään omalla kameralla viiden dollarin korvausta vastaan.

Gator Parkista ajettiin lähinpään Pizza Hut:iin syömään pizzat ja sitten nokka kohti rantaa. Pizza Hut on muuten jenkeissä todella edullinen, kuten myös muut pikaruokapaikat. Kaupassa ruoka on paljon kalliimpaa ja esimerkiksi leikkeleet maksavat todella paljon verrattuna "roskaruokaan". Meidän lemppari on valmiiksi leikatut meloni- ja ananaspalat, jotka kilohinnaltaan ovat paljon hinnakkaampia kuin kokonainen hedelmä, mutta hei kuka nyt ei haluaisi vaan ahmia makeita herkkuja suoraan uudestaan suljettavasta rasiasta. Söin itse lähes päivittäin Publixin omia Caesar Salad Kit:ejä, joissa siis salaattimix on valmiina ja mukana kastike ja krutongit.

South Beach on aina upea. Hiekkaa, merta ja aurinkoa silmänkantamattomiin. Rannalla on myös uimavalvonta ja kelistä riippuen, saattaa tiheästikin valvoja puhaltaa pilliin varoituksia ja ohjeita uimareille. Etenkin jos lapset menevät liian kauaksi aallokossa, tulee tiukka käsky tulla lähemmäksi. Auton parkkiin saaminen Miami Beachilla on välillä aika haasteellista mutta kärsivällisyys palkitaan ja ennemmin tai myöhemmin parkkipaikka löytyy. Miami Beachilla parkkeeraaminen on maksullista ja maksu onnistuu automaattiin luottokortilla.
Seitsemän yön jälkeen laitettiin kamat kasaan Victoria Parkissa ja matka jatkui kohti Orlandoa.


11 kommenttia:

 1. Tosi kiva lukea näitä sun kirjoituksiasi. Oma matkakuume taas vaan kasvaa, vaikkakin juuri lauantaina on tultu lomalta. Mutta Jenkkeihin on kyllä päästävä. Mua kiinnostaisi kovasti myös kuulla mitä teillä maksoivat lennot ja mitä varasitte yöpymisiin rahaa. En osaa itse yhtään ajatella mitä tuollainen reissu kustantaa :)

  Rose

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lennot olivat himpan alle 2500 euroa. Muistaakseni luottokortilla maksusta meni joku lisämaksu joka sisältyy tuohon hintaan. Maksan aina lennot luottokortilla jolloin niihin tulee se "vakuutus" jos jotain käy. J menee jo aikuisesta eli kustannus siis kokoonpanolla 3 aikuista ja yksi lapsi. Emme ottaneet erityisiä istumapaikkoja joten niistä ei mennyt lisämaksua. Tosin päätimme, että seuraavalla kerralla miehelle otetaan lisämaksullinenistuinpaikka isommalla jalkatilalla, pituuden takia.

   Kannattaa muistaa, että passien lisäksi tarvitaan Estat, ne on 14 dollaria/ hlö. Kunhan ei mene väärältä sivulta ottamaan missä hinta on jotain 70 euroa per henkilö muistaakseni :D

   Asuminen sitten maksaa sen, mitä siitä haluaa maksaa. Rannikolla majoitus on kalliimpaa kuin sisämaassa, Orlandosta saa 3 tähden hotellin 40-70 dollarilla/yö. Kolme tähteä on mielestäni vallan riittävä, ainakin Floridassa missä ollaan suurin osa ajasta kuitenkin muualla kuin siellä huoneessa. Meillä on pääsääntöisesti ollut 3-4 tähden huoneet ja yhdessäkään ei ole ollut "eläimiä" tai muuta epäsiistiyttä.

   Molemmilla rannikoilla bunkkaaminen maksaa enemmän ja hinta riippuu tietenkin tähtien lisäksi siitä, miten kaukana hotelli on rannasta. Meidän lapset pitävät enemmän uima-altaasta kuin rannasta joten tähystän uima-altaiden koot aina google earthista. Hotellit on valittu niin, että rantaan ajaa maks. noin 5 minsaa. Majoituksen hinta pyörii siinä noin 100€/ +-20€/yö. Osassa on aamiaiset ja osassa ei, kaikissa on ilmainen Wi-Fi ja ilmainen paikoitus. Tuo hotelliviidakko jenkeissä on mieletön, koska majoitusten sisällöt sekä hinnoittelu eroavat niin paljon toisistaan, sekä päälle tulevat verot ja lisämaksut. Itse olen hotelleja etsiessä pyrkinyt sellaiseen satasen kattoon per yö.

   Aamiainen jenkeissä on myös hankala sillä monesti aamiainen voi tarkoitta automaattikahvia ja vakuumipakattua muffinssia. Meillä mm. Ospreyssa kuului aamiainen hintaan ja oli neljä aamiaisvaihtoehtoa valittavana: Flap Jacks (pannukakut -kauheen kokonen annos =D), French Toast (tässäkään ei sitten ollut mitään terveellistä), Breakfast Sandwitch (tavallaan kananmuna toast, tosi jees) tai 2 eggs anyway... meillä aamiainen kuului hintaan mutta muistaakseni normaalisti aamiaisen lisämaksu oli 9 dollaria/henkilö... joka jenkkien mittakaavassa on mielestäni järkyttävä. En ikinä olisi maksanut tästä ´moista lisämaksua koska aamiainen ei yksinkertaisesti ollut hinnan väärti, vaikka se ihan jees olikin. Eli hotelleja ettiessä, kannattaa ehdottomasti ottaa huomioon aamiaisaspekti ja ottaa se mukaan hintavertailuun.
   Kaupoissa on kuitenkin loistavia aamiaistarvikkeita, meillä oli aina huoneessa sämpylöitä +leikkeleet/juustot, erilaisia muroja, mysli ja hedelmiä. Koska lapset monesti illallakin syövät iltapalaa jne.
   Toivottavasti täastä oli jotain apua matkamietintöihin :)

   Poista
  2. Pakko vielä lisätä, että olen asunut Naples Beach & Golf Clubilla kaksi viikkoa ja tämä hotelli on muistaakseni neljän tähden hotelli ja sijaintinsakin takia huomattavasti kalliimmassa hintakategoriassa. Silti, en näe merkittävää eroa esimerkiksi Naples Ramadaan, jossa olemme olleet jo kahdesti. Ainakan sellaista eroa, jolle meille näin "lapsiperhematkailussa" olisi eroa.

   Poista
  3. Kannattaa seurata lentoja Lentodiilit sivustolta. Me saatiin suorat lennot hki-miami-hki 300€ henkilö!

   Poista
 2. Ihanaa, matkakertomuksia on odoteltu. Ne on ihan parhaita. Meillä jenkkimatka häämöttää noin kuukauden päässä. Hirmusti odotetaan ja jännitetään sitä. Eka kerta siis meille Jenkkeihin. Tyhmä kysymys, mutta eihän niitä estoja tarvi tulostaa mukaan? Toivottavasti tarinasi jatkuu vielä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihana kuulla, että kiinnostaa =) Teille on varmasti tulossa mahtava reissu, tuo odotuksen aikakin on niin siistiä!
   Estoja ei tarvitse tulostaa mukaan. Itse olen niin "neuroottinen", että tulostan Estatkin mukaan ja tietty matkaliput. Skannaan myös passit ennen matkaa ja talletan ne paikkaan mihin pääsen käsiksi reissun päältä, ihan vain varmuuden vuoksi. Olen aiemmissa Florida 2013-postauksessa kirjoittanut käytännön jutuista ehkä seikkaperäisemmin, kannattaa nein käydä lukemassa jos haluaa olla "varmemman päällä" uudella matkakohteella :)

   Matka jatkuu, seuraavana tulossa tarinaa mm. Zoo Miamista, Orlandosta ja lääkärikäynnistä ;)

   Poista
 3. Kiitos! :) Ihanaa, että jatkokertomusta pukkaa. Olenkin jo lukenut (pariin kertaan) nuo aiemmat kirjoituksesi. Niistä sai hyviä vinkkejä. Mistä muuten olet katsonut noita hotelleja? Me emme mene tällä kertaa hotelliin yöksi, mutta joskus sekin voisi olla vaihtoehto.

  VastaaPoista
 4. Kiva kuulla! Katson hotelleja pääsääntöisesti Booking.comista, Hotels.comista ja etenkin TripAcvisorista luen asiakkaiden arvioita. kaikki hotellit kyttään Google Street Wien/Earthin kautta =D Em. kolmen avulla saa aika realistisen käsityksen siitä mihin on päänsä pistämässä :) Aiemmin olen valinnut joko Bookingin tai Hotels.comin hinnan mukaan, mutta nyt kun Hotels.comilla on ollut niitä tietoturvaepäilyjä, en kyllä sitä kautta enää varaa. Tällä reisulla ehdin pari varausta tehdä , ja koko loman sai jännittää laittaako joku luottitilin sileäksi -näin ei onneks käynyt :)

  VastaaPoista
 5. Kiitos vastauksesta :) Onko sulla muuten tietoa saako lentokentältä (me lennetään LAXille) ostettua prepaid-liittymiä, joissa on dataa mukana? Sain suosituksen, että kandeis ostaa prepaid-liittymä, kun tarvis käyttää kännyllä uberia kentällä. Lentokentän sivuilta katoin ja sieltä olin katsovinani, että siellä ei ole ilmaista wifiä vaan maksullinen enkä tiedä miten se maksu hoituu, jos sitä joutuu käyttämään... Apua, tässä on liikaa liikkuvia osia ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä ei ole ikinä ollut prepaidia, vaikka ekalla kerralla mietittiin, että otettiin. Jwenkeissä se koko puheinsysteemi on musta jotenkin vaikeaselkoinen, prepaideja muka myydään joka paikassa mutta sitten kun yrität etsiä niin et löydä. Yleensä puhelin ja liittymä vissiin myydään aina yhdessä.
   Ollaan siis oltu täysin ilmasella Wi-Fillä joka löytyy lähes joka paikasta. Kauppakeskuksissa yleensä pitää kirjaitua omalla s-postiosoitteelle ja sen jälkeen toimii ilmaisena, Miamin kentällä oli muistaakseni tunti ilmaista Wi-Fiä jonka jälkeen muuttui maksulliseksi.
   Uberkin on minulle vieras, eikö se ole taksipalvelu? Olettaisi, että normitakseilla/kuljetuksillakin toki kentältä eteenpäin pääsee...
   Ketjuista ainakin Mäkkärissä on ilmanen Wi-Fi eli jos LAX:lta sellainen löytyy niin onnistunee niinkin...
   Hyvin se menee! ;)

   Poista
  2. Kaliforniassa ainakin T-mobile myy "prepaideja", jossa maksetaan n.70 dollaria siitä että saa kuukauden ajaksi rajattoman netin ja puhelut (toki vain paikallisiin numeroihin). Tuo kuukausi on minimiaika, mutta hinta on ihan maltillinen jos nettiä paljon ja ehdottomasti tarvitsee. Lentokentällä ei myyntipistettä harmillisesti ole mutta muualta myymälöitä löytyy kyllä ihan hyvin.

   Poista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥