10.1.2016

Melkein pakettimatkalle Floridaan


2013 Floridan reissun jälkeen sanoimme lapsille, että katsotaan jos muutaman vuoden päästään taas reissuun. Ensimmäinen Amerikan matka oli luonnollisesti mahtava elämys lapsille, kuten myös miehelleni ja olihan se ensimmäinen kunnon lomamatka ulkomaille meidän perheessä viiteen vuoteen. Ennen reissua suunniteltiin tekemistä vähän sieltä täältä ja reissun päällä improvisoitiin lisää. Mietin jo silloin, että seuraava reissu saisi kyllä suuntautua saman mantereen länsirannikolle ja tämä suunnitelma olikin jo muotoutumassa hyvää vauhtia tässä välissä. 2015 vuosi oli kuitenkin niin raskas ja täynnä tapahtumaa, että länsirannikon roadtrip-reissun suunnittelun rinnalla, matka aurinko-osavaltioon alkoi tuntua lähes pakettimatkalta. Takki oli niin tyhjä jo puolessa välisä vuotta, että antoisan loman suunnittelu uuteen ympäristöön tuntui ylivoimaiselta. Kysyin mieheltä mitä mieltä hän olisi, jos kuitenkin siirretään San Diegoon lentoa ja otetaan lennot Miamiin takaisin tuttuihin maisemiin.

Niinpä lokakuussa yön pimeydessä ostimme lentoliput neljälle välille HEL-MIA. Välilasku tutusti Heathrow:n kentällä Englannissa ja milläs muulla kun BA ja VA –combolla. Koska bella etuoikeutetusti sai viimeksi viettää synttäreitään Disney Worldissä ja viettää synttäreitä nytkin jossain lähimailla, päätimme toteuttaa Jiin toiveen hieman pidemmästä lomasta. Vaikka olin pyöritellyt päiviä jo ennen luppujen ostoa, niin vasta lippujen ostamisen jälkeen jysähti kalloon, että lapsillahan on koulua ja olen juuri ostanut lentoliput joissa lähtö- ja paluulennon välissä on kolme viikkoa. Suhtaudun lasten koulunkäyntiin aika vakavasti, enkä hyväksy poissaoloja itsekään, joten otin aika stressit pitkästä poissaolosta. Ensimmäisenä mieleeni tuli, että voiko rehtori kerta kaikkiaan kieltää lapsilta koko poissaolon. Kun kävi ilmi että Suomessa on oppivelvollisuus eikä koulupakko, rauhoituin hieman. Kun vielä tajusin että onhan lapsia kokonaan kotiopetuksessakin ja tuossa vaiheessa lukuvuosi alkaa muutenkin olla voiton puolella, tasaantui verenpaine melkein normaaliin.

Pakkaa sekoitti mukavasti vielä Jiin rippikoulu. Pelastuksen tarjosi talviripari joka onnen kantamoisella oli Jiillekin mieluisin vaihtoehto. Jännityksellä odotimme, pääseekö poika ykkösvalintaan ja hihkuin hiljaa mielessäni kun näin kävi. Vasta jouluna "kerroimme" lapsille reissusta niin, että he molemmat saivat paketit jossa oli neulomani sukat, Schleich elukat ja Idoform Matka-tabletit.

Tarkempien matkasuunnitelmien tekeminen oli pakko aloittaa vuodenvaihteen aikoihin sillä vapaapäiviä eikä -hetkiä ennen reissua juuri ole. Tällä hetkellä on ajateltu, että ensin ollaan Ft. Lauderdalessa noin viikko ja siitä sitten Orlandoon muutamaksi päiväksi. Orlandosta Tampan kautta Sarasotaan ja reilu viikko siellä. Arvon vielä, ollaanko viimeiset yöt Naplesissa vai Miamissa, sillä paluulento lähtee niin myöhään, että vaihtoehtoja on. Suunnitelmia tehdessä ollaan hylätty jo mm. Bahaman-risteily ja Keys:it juurikin rennomman aikataulun takia. Viimeksi kilsoja vuokra-Tahoeen tuli yli 3000 km ja epäilen että samalla tahdilla mennään nytkin. Eli, raamit reissulle on aika valmiina mutta voinette arvata, että linjat hehkuvina olen googlannut lisätekemistä ja näkemistä. Vuokra-auto otettiin jälleen Sixtiltä mutta kaikki hotellit on vielä varaamatta. Passit on kunnossa mutta Estat anomatta. Matkavakuutuksia on ¾ hanskassa ja kissojen hoito hoidossa.  Täytyy sanoa, että taannoinen talon hälyttimien päivitys antaa aivan uudenlaista mielenrauhaa matkojen ajaksi, vaikka näin pitkällä matkalla meillä asuukin kissanhoitaja paikan päällä.

Kerro ihmeessä, jos tulee jotain tekemistä tai näkemistä Floridassa mieleen niin laitetan ylös. Nyt pikkuhiljaa pitäisi löytää joku mukava mutta edukas hotelli Ft. Lauderdalesta, jotta saadaan Esta-anomuksiin ensimmäinen osoite...

 

21 kommenttia:

 1. Olisin muuten kirjoittanut että Key west ja juurikin Bahaman risteily vaikkapa Freeportiin...
  Ollaan itse oltu ja mahatvia kokemuksia. Key westiin jo ajaminen siltojen ja saarien kautta on elämys. Ja Ernst Hemingwayn talokin oli kiinnostava kohde perillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se key West kyllä kiinnostaa minuakin mutta kun on niin täysin väärässä sunnassa :D Eli jos meinaa mennä Orlandoonkin niin tulee ihan jäätävästi kilsoja reissulle. Bahamaristeilyä olen lähinnä miettinyt lasten kannalta mutta kumpikaan ei ole ollut kamalan innostunut. olen itse purjehtinyt pari viikkoa tuolla alueella ja vieraillut lukuisilla saarilla eli itselle ei niin must juttu ole. Ehkä mä vielä joskus tonne Keysiin pääsen =)

   Poista
 2. Näitä luen mielenkiinnolla! Olemme miehen kanssa tehneet kahdestaan reissun, niin että olimme New Yorkissa kolme päivää, lennettii San Franciscoon josta ajettiin 8000km Miamiin. Silloin oli jo aikamoinen reissuväsymys, kun päästiin Floridaan saakka.
  Nyt on säästäminen aloitettu ja suunnitteilla oli Floridan kiertäminen parin vuoden päästä kahden lapsen kanssa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No huh huh! Teillä on ollut kyllä aka reissu. Me meinattiin viimeksi mennä Floridaan NY:n kauta mutta lapsia ei kiinnostanut yhtään, niin ajateltiin että tehdään joskus aikuisten keskemn vaikka joku pitkä viikonloppureissu kaupunkiin.

   En tiedä oletko lukenut aiemman matkakertomuksen Floridasta, se löytyy tuosta oikelata kuvaa napsauttamalla. Aika helppoja ja lepposia kohteita ja itse kyllä suosittelen ehdottomasti tuota Meksikonlahden puoleista rannikkoa. Rannat ovat mielestäni hieman lapsiystävällisemmät ja perheeni vanhan kotikaupunkin Naplesin eläintarha aivan mahtava. raporttia varmasti tältäkin reissulta tulee ja yritetään etsiä vähän uusia kohteitakin matkan varrelle.

   Poista
 3. Itse valitsisin mieluummin Miamin kuin Fort Lauderdalen, molemmissa ollaan lasten kanssa oltu ja kyllä Miami vei voiton. Kahdesti ollaan Floridassa reissattu, Orlando-Fort Lauderdale-Miami-Key West akselilla. Key West on kyllä käymisen arvoinen paikka. Ja jos NHL kausi on vielä meneillään ja jääkiekko vähääkään kiinnostaa niin käykää ihmeessä katsomassa Florida Panthersin peli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me oltiin viimeksi Miamissa liki viikko yhteensä ja se itärannikko on meillä vähän sellainen "pakollinen paha". Eli Ft. Lauderdalessa en ole vielä ikinä ollut ja matka jatkuu siitä kohti Orlandoa ja välissä käydään ainakin West Palm Beachin Rapids Water Parkissa sekä Sawgrassissa, siksi ajateltiin että mennään nyt Ft. Lauderdaleen. Me varmasti ajetaan siitä käymään Miamissakin, koska siellä on muutama kohde missä haluan käydä. Matkaa siinä ei ole välissä kuin muutamia kymmeniä kilometrejä.

   Olenkin yrittänyt etsiä tietoa NHL matseista ja muistakin matseista, mutta en ole vielä löytänyt mitään tuolle aikavälille, pahoin pelkään että siellä on juuri joku tauko kaikissa sarjoissa. Meinaan antaa tämän miehelle tehtäväksi vielä ennen matkaa jatoivottavasti jotain löytyy.

   Key West jää tosiaan pois nyt koska kierretään Orlandon ja Daytonan kautta länsirannikon puolella ja pakko karsia kilometrejä jostain pästä, ettei mene ihan autossa istumiseksi.

   Poista
 4. Pakko näin opena hiukan tarkentaa: meillä on oppivelvollisuus eli huoltajat saavat itse valita, käykö lapsi sen peruskoulun vai suorittaako hän sen muulla tavoin. Mutta jos lapselle valitaan se kunnan tarjoama perusopetus, on siihen osallistuminen pakollista. Lomapäivät anotaan etukäteen ja kyllä, rehtori voi myös anomuksen evätä.

  Tosiasiassa näin tapahtuu harvoin, onhan reissu muualle lapselle upea kokemus ja matkan aikana oppii paljon sellaista, mitä koulussa ei opi. Kolme viikkoa on toki pitkä aika, mutta jos lapsella ei ole oppimisen kanssa ongelmia ja vanhemmat hoitavat sen koulunkäynnin reissun aikana niin reissulle ei ole mitään estettä.

  Lapsen etuhan on se, että hän reissusta palatessaan on kärryillä niistä asioista, mitä koulussa on sinä aikana opittu ja että läksyt ym. on tehty. Toki aina välillä vastaan tulee niitä perheitä, joissa reissataan ns. levein purjein ja lapsi tulee takaisin kouluun ja on aivan pihalla. Resurssit ovat tällä hetkellä niin minimissä, ettei tukiopetusta pysty antamaan, jos perusteena on lomamatkan takia "pihalla olo".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, erittäin hyvä tarkennus!
   Meilläkin on tietysti loma-anomukset laitettu ja lapset ymmärtävät, että tehtävät tehdään ja voi tulla jotain ekstraakin koska eivät koulussa paikan päällä ole. Vanhempien vastuulla on ilman muuta se, että lapset osaavat ne asiat jotka pitää aikavälillä oppia. Olen kai vähän tiukkis ja vaadin, että tälläisissä tilantessa tehdään mielummin ekstraa kun jäädään jälkeen koulutyöstä. Lapsillekin on myös pidetty "puhuttelu", ettei kannata koulussa leveillä vahingossakaan poissa-ololla koska tehtävää varmasti tulee tilalle.

   Luin netistä että joku rehtori ei anna kahdenkaan viikon lomia ja en kyllä tiedä miten silloin tällaisessä tapauksessa toimitaan. Kun matka pitää kuitenkin ostaa ennen kun voi anoa lomaa tietylle aikavälille, niin epäilen ettei vakuutuskaan korvaa maksettuja lomia jos lapsi ei saakaan lomaa...

   Poista
  2. En ole opettaja vaan koululaisen äiti, mutta kommentoin: meillä loma pitää suullisesti tai sähköpostilla varmistaa etukäteen, jos on kyse pidemmästä pätkästä. Tarkalla ajankohdallahan ei ole merkitystä eli ennen varaamista voi jo saada alustavan luvan. Me yhdistämme matkat joulu- ja hiihtolomiin, jolloin jokunen koulupäivä saattaa kyllä tulla poissaoloa, mutta itse en ymmärrä pitkiä lomia kouluaikana. Siinähän menee myös vanhempien lomat, jolloin koululaisen loma-aikaan on sitten perheen aikuiset töissä :( Mutta jokainen perhe toki miettii nämä omalla kohdallaan. Eli oikein hyvää lomaa teille!

   Poista
  3. Hmm, niin aivan eli, että ennen lomaa tavallaan kysyy lupaa tietylle ajanjaksolle, totta. Tunnustan ettei tullut edes mieleen. Me matkustetaan näköjään kolmen vuoden välein ja esimerkiksi bella on tainnut olla ikinä kerran päivän pois koulusta sairauden takia koska meidän lapset ei *kop kop* ole ikinä kipeitä. Eli en sinänsä ajattele että lapset ovat säännöllisesti pois koulusta lomien tai sairastelujenkaan takia.
   Miehen työn ja lasten harrastusten takia, on todella vaikea löytää yhteisiä lomajaksoja joten tehdään parhaamme näin. Me ei olla ikinä pidetty kesälomia kesäkuussa eikä hiihtomilla olla missään eli sinänsä muuhun aikaan pidetyt lomat ei noihin vaikuta. Nytkin vaikka pidän kolme viikkoa lomaa huhti-toukokuussa, jää minulle noin saman lomaa vielä loppukesään. Jos lapset olisivat pieniä, tämä ei näin varmasti onnistuisi mutta kun ovat jo näin isoja niin onnistuu hyvin vaikka aikuiset eivät ole täysiä päiviä kotona koulujen loma-aikoina.
   Ja kiitos paljon, kyllä tässä alkaa hieman loman tarpeessa olla kun joulukin meni sairastellessa vaikka hieman niitä muutamia pyhäpäiviä olin odotellut.

   Poista
 5. Minä taas tykkään enemmän Ft. Lauderdalesta kuin Miamista :) Näin me ihmiset ollaan erilaisia.
  Mieheni tykkäsi avaruuskeskuksesta kovasti ja olihan se hieno paikka. En muista kävittekö siellä viimeksi.
  Lomakertomusta odotellessa

  Sirkku Pirkanmaalta

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin sitten kwrtoa reissun jälkeen kummasta minä tykkään enemmän :) Ei olla käytä avaruuskeskuksessa eli kiitos vinkistä, jutellaan asiasta lasten kanssa :)

   Poista
 6. Meillä täällä Tukholmassa lapsi saa olla omalla lomalla korkeintaan 10 koulupäivää lukuvuoden (esim. koko 5. luokka) aikana. Se tarkoittaa siis kahta viikkoa ja säännöt on kaikille samat. Ajan voi jakaa vaikka yksittäisille päiville, mutta käytetyt päivät lasketaan tarkasti, ennen kuin anomus hyväksytään. Käytännössä tämä tarkoittaa, että kaikki matkalle halajavat maksavat siitä kalliisti koulujen loma-aikoina.

  T: Kaisla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oho, kylläpä eroaa käytäntö. Mitä jos lapsi/nuori vaikka harrastaa jotain kisavalmennuksessa, niin onnistuuko sellaisen yhdistäminen treenien ja kisamatkojen puolesta koulunkäyntiin ollenkaan?

   Poista
 7. Meillä lapset ovat olleet aikalailla säännöllisesti viikon syksyllä ja viikon keväällä pois koulusta. Jo tuohon viikkoon tulee kotitehtäviä niin paljon, etten uskalla edes kuvitella millaisen määrän läksyjä saisi matkaansa kolmen viikon matkalle.
  Olen sinällään yllä olevan kommentoijan kanssa samaa mieltä, että en itse pitäisi lapsia noin pitkää yhtenäistä pätkää poissa koulusta, mutta tiedän monen näin tekevän.
  Meillä näiden kahden lomaviikon päälle tulee muutamia poissaoloja lasten harrastusten takia, vielä ainakin loma-anomuksiin on suhtauduttu myönteisesti.

  Mutta tottahan se on, että yhteisiä lomajaksoja on vaikea löytää juurikin harrastusten vuoksi. Ei meillä olisi huhtikuussakaan vielä mitään mahdollisuutta olla kolmea viikkoa Suomesta pois, mutta jospa sitten kesäkuun lopulla ;)

  Rose

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo läksyhomma on varmaan aika lailla kiinni siitä mitä asioita juuri silloin on. ON meidänkin lapset olleet viikon pois koulusta mutta ei läksyjä ole minusta paljon tullut. Nythän bellalla on lähinnä matikkaa ja äikkää ja läksymäärät muutenkin maltillisia. Matikassakin haluaisi mennä nopeampaa kun menevät. Mutta sittenhän sen näkee; Jiin reaaleiden kirjat varmaan kopsataan mukaan papereille läksykappaleiden osalta ja saa sitte joka päivä lukea osan ja me vanhemmat tentataan.
   Nuo harrastukset on meillä järjestetty niin, ettei poissaoloja tule. En tiedä miten tulevaisuudessa tulee käymään kun molemmat kisaavat mutta olen aika nihkeä niihin harrastusten takia poissa-oloihin :D Mutta sen näkee sitten jos se asia tulee eteen, olen oppinut olemaan aika joustava näkökannoissani ja mielipiteissäni.

   Poista
 8. Kiva lukea näitä reissusuunnitelmia. Kommentoin itse vähän vanhempaan postaukseesi pari päivää sitten, viesti koski Kalifornian lomaa ja siellä auton vuokraus -jännitystä. Sain onneksi muutettua suunnitelmia siten, että lasten kanssa olen lähdössä (liput sähköpostissa, jee!), mutta mun ei tarvi ajaa vuokra-autoa siellä itse. Eli huippua! Just lueskelin uudestaan teidän aiemman matkan suunnitelmia ja matkakertomuksia. Me kanssa lennetään Lontoon kautta, lentoyhtiöt on BA ja Virgin Atlantic. Lentolipuissa ei ollut kumma kyllä mainintaa ruuista, mahdetaanko niitä lennolla tarjota ilman korvausta? Onko sulla kokemusta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Paitsi, että löysinkin ateriatiedot. Meillä matkassa yksi pähkinäallergikko, toivottavasti koneissa tarjottavat ruuat käyvät... Sen taitaa tietää vasta sitten paikan päällä.

   Poista
  2. Itseasiassa kommentoinkin siihen aiempaan viestiisi mutta kiva kuulla että sait matkan järjestettyä toisella tapaa. Onhan se rennompaa jos ei tarvitse jännittää.
   Me lennettiin viimeksi BA-VA yhdistelmällä ja ehdottomasti haluttiin nyt sama. BA on mielestäni ihan perus, nehän voi olla Finskinkin koneita koska heillä on allianssi. Sen sijaan VA on kyllä osoittautunut mielestäni oivaksi, niin kentän asiakaspalvelulta kuin lentohenkilökunnan palvelun ja huumoritajun kannalta. Kyllähän tuonne ateriat kuuluu, muistaakseni BA:llakin saimme jonkun sämpylän ja VA:lla sitten lämpimän ruoan ja olikohan aamiaisen paluulennolla tms. Meiltä kyllä jossain kohtaa kysyttiin ne ateriatiedot tai ilmoitimme jonnekin (en kyllä muista tämän enempää), koska ¾ perheestä on VL. No siellä koneessa kävi selväksi että ne tavalliset ateriat oli ainakin sillä reissulla enemmän meidän mieleen, joten jaettiin sitten niitä ruokia ristiin keskenämme ja saimme muistaakseni yhden aterian ainakin vaihtaa vielä tavalliseen. Koneeseen on aika hankala viedä nykysin mitään, mutta eiköhän me joku banaani/aamiaiskeksi-setti oteta mukaan, koska en nyt tiedä onko lapset poikkeuksellisen nirsoja mutta molemmilla oli aika nälkä viime kerralla. Määränpäässä pitää vaan olla tosi tarkka ettei mitään jää laukkuihin kun lähtee koneesta, sillä kun koneessa täytetään se lappu missä kysytään terroristikytköksistä –siinä kysytään myös ruokatarvikkeista ja laitan aina kaikkii ”ei oleeee” :D

   Poista
 9. Kennedy Space Center Orlandosta itään on mahtava paikka!

  VastaaPoista
 10. Hei!
  Me oltiin pari vuotta sitten tuolla, voin suositella. Pienehkö ja sympaattinen paikka ihan rannalla... :-)
  https://www.tripadvisor.fi/Hotel_Review-g34227-d652450-Reviews-Sun_Tower_Hotel_Suites_on_the_beach-Fort_Lauderdale_Florida.html
  t. marika

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥