14.12.2014

Ikea Ådum ja vähän väriä joulun odotukseen


Minulta pyydettiin postausta jossa kertoisin kokemuksia Ikean Ådum matosta. Meillähän mattoja on kaksi olohuoneessa, eli siellä missä oleillaan eniten. Matoilla retkottavien ihmisten lisäksi perheessä on kissa joka rakastaa leikkiä matoilla, koska niistä saa hyvän otteen käännöksiin. En ole ikinä nähnyt nietoksen kynsivän mattoja joten sellaisesta kulutuksenkestosta ei kuitenkaan ole kokemusta. Mattojen tärkein funktio on että niiden päällä pystyy katsomaan telkkua mukavasti lattiallakin tai makoilla takan edessä ja siihen nämä matot sopivat todella hyvin.Matot on parketin päällä ilman liukuesteitä. Mattojen päällä on iso sohva, lasipöytä sekä puoliksi yksi nojatuoli. Matot pysyvät aika hyvin paikallaan vaikkakin ikkunaa lähempi oleva on nyt alkanut jostain syystä liikkumaan. Joko syynä on sohvan vaihtuminen kevyempään tai se että mattojen läpi on pikkuhiljaa mennyt pölyä maton ja parketin väliin jonka takia matot eivät ole tavallaan enää niin tiiviisti lattiassa kiinni.

Noin vuoden käytön jälkeen olen huomannut, että mattojen pinta ikään kuin tamppaantuu pikkuhiljaa tiiviimmäksi, hieman kuin pinta huovuttuisi. Toistaiseksi se ei juurikaan näy mutta lähemmällä tarkastelulla sen kyllä huomaa tai oikeastaan tuntee, ja tiedän että jossain vaiheessa tuo on todennäköisesti syy miksi joudumme uusimaan matot.

Matot on aika helppo imuroida parkettisuuttimellakin sillä meillä ei (vielä) ole mattosuutinta imuriin. Matoista irtoaa hyvin irtoroskat lukuun ottamatta satunnaisia kissankarvatumppuja (nietoksen karva on sellaista helposti huovuttuvaa)  ja yleisilme on siisti ilman että mattoja pitää hangata imurilla edestakaisin lukuisia kertoja. Meillä ei ole ikinä kaatunut mitään matoille joten en osaa sanoa miten ruoka/juomatahrat matoista irtoavat, epäilen ettei välttämättä kovin hyvin. Minulta kysyttiin myös sähköistyvätkö matot mutta sellaista en ole huomannut, eikä nietoskaan vaikuta mitenkään poikkeuksen sähäkältä matoilla ollessaan.

Mattojen isosta koosta johtuen (200*300cm kpl) niitä tulee vietyä ulos todella harvoin. Meidän piti viime kesänä viedä matot ulos että ne olisi tampattu kunnolla mutta se jäi ja hieman pelottaa millaiset kasat pientä pölyä/hiekkaa mattojen alta löytyy ensi kesänä. En myöskään näe realistisena lähteä pesettämään mattoja missään, veikkaan että samalla hinnalla ostaa uudet Ikeasta johtuen mattojen todella edullisesta hinnasta. Kaiken kaikkiaan olen itse ollut tyytyväinen mattoihin mutta en usko että ne kestävät vuosikausia, ainakaan jos niiden päällä on paljon kävelyä tai oleilua. Hintansa väärti ovat kyllä sillä tämän kokolukan matot maksavat yleensä poikeuksetta 300 euroasta ylöspäin ja siihenkään hintaan en näin paksuja mattoja ole nähnyt. Itse haluaisin villa- tai puuvillamatot olohuoneeseen mutta niin kauan kun meidän perhe oleilee lattialla niin ohuemmat matot ei ilmeisesti ole mieluisa vaihtoehto.


Kuvituksena nyt astetta punaisempia kuvia meiltä mutta joulun jälkeen palaamme taas värittämyyteen. Minulla piti olla parempia kuvia mm. punaisesta Artekin H55 tyynynpäällisestä ja Hemtexin Elsa Beskowin puputyynynpäällisestä mutta täytyy odottaa että tämä loputon pimeys loppuu ja saadaan enemmän luonnonvaloa auttamaan kuvauksissa.


4 kommenttia:

 1. Voi Nietos, ihanainen Instagram-kissa. <3
  Ja noi matto ovat ihan nappi valinta. :)

  VastaaPoista
 2. Kiitos Ådum-toivepostauksesta :) Uskaltaa lähteä Ikeaan ostoksille, koska lattian ja jalkapohjien väliin tarvitsee jotain pehmeää. :) Nimim.Valo

  VastaaPoista
 3. Ihana Nietos !! Ja tuota Ådum mattoa olen meillekin ajatellut, kiitos informaatioista. Meille tulee maaliskuun alussa Pyhän Birman kaveriksi Neva Masquerade -kissanpoika :)
  terv.tarja pikkujalat verkkokaupasta :)

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥