22.8.2013

Vaatesäilytys

Ei harmita. Hyppy tuntemattomaan tuntuu hyvälle, ainakin toistaiseksi, eikä oikeastaan tunnu edes tuntemattomalta. Vaikka koko elämäni olen asunut akselilla Tapiola-Etu-Töölö-Ullanlinna-Lauttasaari-Tapiola niin tämä ei tunnu vieraalta. Ajelen lähes päivittäin tytön haettuani pientä maalaistietä jossa ohitamme lehmät sekä lampaat ja se tuntuu siltä että niin kuuluu olla. Ja sitä paitsi jokaisesta eläimesta saa pisteen. Ja koska pisteet lasketaan yhteen on bellalla ainakin sata ja minulla toistaiseksi kolme -se saa pisteen joka ehtii huutamaan eka ja myöhästyn aina niistä lampaista. Joskus kirjoitin miten olen ajatellut että vaikka matka on pitkä, on se sen arvoinen jos määränpäässä on perillä. Ja siltä minusta nyt tuntuu, olemme perillä, olemme kotona.

Koti on edelleen hyrskynmyrskyn. Eteishalli on täyttynyt Tapiolan asunnon tyjennetystä kellarista. Kodinhoitohuoneen lattia alkaa näkyä pyykkivuorien alta ja välillä otan hetken itselleni kodinhoitohuoneen hurinassa syventyen uuden kuivausrummun käyttöohjeeseen. Vilpolaan on Ikea-pakettien tilalle tullut vaatekasseja ja lelulaatikoita, vierashuoneen täyttää muun muassa yksi Artekin pöytäkalusto jonka olen saanut lahjaksi ajatuksella "Tulen aina asumaan aunnossa missä koivunvärinen klassikko löytää paikkansa". Ja onhan se kaunis ja ajaton, mutta ei vaan sovi yhtään nykyisen lattian kanssa ja on hivenen liian pieni meille. En ole löytänyt meikkipussukkaani kahteen viikkoon ja sain eilen kuulla että kaikki henkarivaatteeni ovat edelleen Tapiolassa. Ihan missä huoneessa vain riittäisi tekemistä. Meillä ei ole ollut tv toiminnassa yli kahteen viikkoon ja eipä sitä olisi ehtinyt katsomaankaan. Toisaalta ei ole kiire mihinkään eli pikkuhiljaa tavarat löytää paikkansa ja minä löydän paikkoihin tavaroita.

Asunnossa ei ole vaatehuoneita (paitsi alhaalla yksi pieni ulkovaatteille) eikä kiinteitä vaatekaappeja. Alunperin ajattelimme että rakennamme Jiille parven jonka alle tulee vaatehuone ja bellan huoneeseen sekä meidän makkariin hankitaan liukuovikaapistot. Siirsimme ison makuuhuoneen pitkän kirsikan? värisen kaapin alas vierashuoneeseen liinavaatekaapiksi ja ostimme Ikeasta bellalle 150*66*236 senttisen kaapin jossa toinen ovi on peililasilla ja toinen valkoinen. Mielestäni Ikean PAX -kaapit vaikuttavat varsin päteviltä ja etenkin suunnitteluohjelma ja valikoima on loistava. Tapiolassa oli kiinteiksi kaapeiksi teetetyt Kirena -kaapistot ja ainakin toistaiseksi olen vähintään yhtä tyytyväinen Ikean kaappien toimivuuteen. Iso ero kaappien välillä on, että Ikean kaapeissa myös hyllylevyt tukevat kaappia. Hyllyjen kiinniketapit kiinnitetään pelkän perinteisen tapin lisäksi ruuvilla pystyseinään (tappi onkin ikään kuin proppu) ja jokaisessa hyllylevyssä on reikä minne pidikkeen tappi menee. Tämä tietysti vie aikaa jos ei satu omaamaan akkukäyttöistä ruuvinväännintä mutta itse ainakin olen niin kyllästynyt tippuileviin hyllylelvyihin että pidän tästä systeemistä.

Vasemmalla puolella on leluille tilaa rekkiin asti.
Teimme kaappisuunnitelman Ikeassa ja bellan kaappiin valittiin nienomaan lelulaatikoiksi pari vetolaatikkoa mutta muutoin kaappi on aika lailla samanlainen kun Tapiolassa ollut Kirenan kaappi. Jos nyt joku ei ole Paxin suunnitteluohjelmaan tutustunut niin pakko kertoa ohjelmasta hieman. Eli tietokoneohjelmalla valitaan runko sekä ovet ja joko valmiit sisustat tai yksilöllisesti oman maun mukaan erikseen hyllyt/rekit jne. Valmis suunnitelma tulostetaan paperille ja ensimmäisellä sivulla näkyy kaapin ovet sekä kuva kaapista sisälmyksineen ja perässä on poimintalista varastoon jossa hintojen ja hyllypaikkojen lisäksi näkyy onko tuotetta varastossa vai ei -n e r o k a s t a. Ikean kaapeissa myös korit ovat kaapin rungossa kiinni joten tilaa koriin jää tavallaan enemmän kuin jos kaapin sisällä olisi esimerkiksi Elfa-järjestelmä. Ajatuksena bellan kaapissa on että tyttö pystyisi mahdollisimman paljon itse valitsemaan vaatteita ja että toisella puolella vastaavasti lelut olisi lapsen itsensä saatavilla. Ylemmillä hyllyillä on sitten sellaiset vaatteet/tavarat joita tarvitaan harvemmin tai valintaan kutenkin liittyy äiti :) 

Jiin kaappi on 44cm syvä
Lopulta kävi myös niin että Jiin parvisuunnitelma hylättiin ja Jiin huoneeseen päätettiin sijoittaa Tapiolan asuntoon puusepällä (NollaNolla) teetetty media-taso. Taso on 245cm pitkä joten se vie kokonaan yhden seinän huoneesta ja huoneessa tovin jos toisenkin vietettyäni, päädyin ratkaisuun että Jiin kaapin tulee olla vähemmän syvä (44cm) vaihtoehto Pax-mallistosta. Perustelin valintaa myös sillä, että pojilla lienee lähtökohtaisesti vähemmän vaatteita kuin tytöillä ja Jii ei tarvitse lisätilaa leluillekaan enää tässä iässä. Jiillä on aika paljon kauluspaitoja ja huppareita joten kaappiin valittiin kaksi ulos vedettävää henkari-rekkiä ja muuten kaappi on lähes samanlainen kuin siskolla.

Aikuisten makuuhuoneeseen valmistuu kaksi 150*66*236cm kaappia joissa kaikki ovet ovat peiliä. Mies päätti kokeilla erillistä housurekkiä ja itse halusin korien lisäksi pari laatikkoa alusvaatteille sekä kelloille/koruille/jne. Suurin osa miehen vaatteista menee hengarille kun taas itse tykkään enemmän hyllyistä. Koreista pidän alemmilla tasoilla koska niistä näkee läpi mitä vaatteita koreissa on mutta ei tarvitse kontata lattialla ja kaivaa hyllyn takaosasta vaatetta. Ikean kaappeja pystyy jälkeenpäin muuttelemaan jos joku ratkaisu ei tunnukaan toimivalta.

Tunnustan olevani aivan säilytystilafriikki. Mielestäni kaikille tavaroille pitää olla oma paikka (ainakin täydellisessä maailmassa) ja pidän siitä että tavoiden paikat on pois esiltä. Inhoan sitä jos pitää ensin siirtää/järjestellä jotain että saa tehtyä/otettua jotain muuta. Tämä myös selittää sitä miksi meillä ei ole juurikaan koriste-esineitä tai avohyllyjä ja muutenkin tilat on aika avaria ja eleettömiä. Viime aikoina olen muutaman taloa rakentavan kanssa jutellut säilytysjärjestelmistä ja huomannut miten täysin arkinen ja jokapäiväinen asia on kuitenkin monen mieltä mietityttänyt. 

Kaappeja ei tule juurikaan ajatelleeksi kun vasta sitten jos a) niitä ei ole tarpeeksi tai b) sellainen pitää suunnitella alusta asti omille tarpeille sopivaksi. Jokainen on tottunut vähän erilaisiin ratkaisuihin ja toinen tykkää rekeistä ja toinen hyllyistä. Muistan jo lapsuudesta että monilla kavereilla oli vain henkarikaappeja kun taas meillä oli kotona yleensä kahdesta kaapista toinen henkarikaappi ja toinen täynnä hyllyjä, koreja ei ollenkaan. On myös vaikea hahmottaa etukäteen kaapien tilavuutta ja ainakin minulle tuli hieman yllätyksenä miten syviä Ikean 66cm kaapit käytännössä ovat. Kun kasasimme kaapit, pysyimme aikalailla alkuperäisessä suunnitelmassa, kuitenkin muutaman hyllylevyn lisäyksiä tehtiin seuraavallekin Ikea ostoslistalla. Ollaan muuten ravattu siinä kaupassa seuraavan kymmenen vuoden edestä viime aikoina.

Viikonloppua kohti ! 
Ps. Alempana juttua Reiman toppavaatteista

14 kommenttia:

 1. Näyttää älyttömän hyvältä! Ja niin.. voisin tuonne neitokaisen vaatekaappiin sukeltaa :D

  Meillähän oli myös paxia vanhassa kodissa parissakin paikkaa ja on vähintäänkin hintansa arvoinen investointi. Parasta ehkä kuitenkin on se muunneltavuus, myös parin vuoden jälkeen kun säilytystarpeet muuttuvat.

  eteisen paxissa oli juurikin nuo ulosvedettävät takeille ja yksi parhaista innovaatioista kyllä ikinä! Makkarissa sitten kaksi allekkain perustankoina. Voi video ne kyllä imi tavaraa itseensä :)

  VastaaPoista
 2. NIIN kateellinen tuosta kaappitilasta, ja ihanassa järkässä, tietty!

  VastaaPoista
 3. Meillä oli vanhassa kämpässä kanssa PAX, meillä 2m ja lastenhuoneessa 1,5m. Ja oli kyllä hyvä sijoitus, suunnittelu oli helppoa ja paaaaljon lisävarusteita.

  VastaaPoista
 4. Näyttää TOSI hyvältä! Täällä ollaan yllättäen samoissa puuhissa - tosin ilman sisuksia, eli meille tulee vain liukuovet ja sinne sisää tangot & korit vinoon tilaan. Sisukset ovat aika valmiina, liukuovia odotellaan. Jatkankin tästä blogissani mihin sä jäit ;).

  Mä olen ehdottomasti riiputtaja - tankoja pitää olla ja miellään paljon. Saan vaatteet pysymään tangoilla siistimpänä ja sieltä ne on musta helpompi löytää. Voi myös johtua siitä, että hyllytilaa ei ole tarpeeksi :).

  Mekin ollaan Ikeaan kannettu euroja viime viikkoina, huomenna taas...

  Ihanaa viikonloppua!

  VastaaPoista
 5. LPP, kiits :) Just tyhjäsin bellan kaappia pienistä ja sittan kun alkaa olla pitkähihaisille/lahkeisille enemmän käyttöä niin näkee lopuista mitkä menee pois. Tarkotus olisi että taas nella ja Nutussa voisi siukeltaabellan kaappiin ;)

  Tuo muunneltavuus miellyttä minuakin ja ainakin toivon että kun kiinnikkeet tulevat ruuveilla kiinni, niin ne pysyvät myös sillon kun on irrotettu ja kiinnitetty uudelleen.

  meillä on myös eteisessä kaksimetrinen 44 cm syvä pax jossa on tällä hetkellä valkoiset ovet ja harkitsemme nyt että vaihdamme ne peilioviin. Siinä kaapissa on nuo samat vaatetangot kuin Jiin kaapissa.

  -Anni- =D Eikös se niin mene että vaikka sitä olisi kuinka niin ei ikinä tarpeeksi ;) Ja kiitos järkkässä joo, ainakin suunnilleen...

  Satu Jeps. Ja vaikka Ikeassa on paljon kertakäyttötavaraa niin mielestäni Pax ei kuulu siihen ryhmään ...ainakaan toivottavasti :D

  Kiitos Tanja! Tuunkin lukemaan mielelläni sun blogista teidän ratkaisusta koska tila on niin erilainen ja yksilöllinen.

  Silitätkö sä kaikki vaatteet? Siis yksi syy miksi pidän vain "pakosti jokatapauksessa silitettävät" vaatteet henkarissa on se, että kun vaatteet viikkaa hyvin ni ne siliää pinoissa. Henkareissa ainakin trikoot menee musta sellasiksi kuohkeiksi ryppykasoiksi :D (eikä nyt edes mennä niihin kaulaaukkoihin jotka musta venyy...) Vai enks mä nyt osaa?

  VastaaPoista
 6. Meilläkin jossain vaiheessa vuoden sisällä eteisen ja makkarin säilytytilat varmaan menossa vaihtoon. Kurkataan siis Ikeakin. Onko näissä suuri hintaero "merkkivalmistajiin", varsinkin jos mukaan lasketaan oma aika? Olen valmis maksamaan valmiista paketista, johon olen vain antanut tarkat skriptit, myös suunnittelusta ja asennuksesta ;)

  Itse olen laatikkoihminen. Varsinkin syvemmissä kaapeissa, missä paitoja on edessä ja takana, on vedettävä systeemi mielestäni monta kertaa hyllyä käytännöllisempi. Ja tietty tanko erikseen ripustettaville.

  Meilläkin paidat on pinoissa, mutta olisin valmis miettimään ripustusta. Jo kuivatessa on oikeankokoinen henkari avainasemassa (ei veny kaula-aukot! Varsinkaan, jos henkarin laittaa alakautta) ja siinä voisin sen suoraan laittaa kaappiin eikä muut paidat leviäisi, kun lapsi (tai äitikin) ottaa sieltä pinon keskeltä sen mieluisimman päälleen ;)

  Ihanan näköistä teillä. Ja ennakkoluulotonta vaihtaa vapaaehtoisesti (eikä esim. töiden takia) noinkin paljon asuinpaikkaa vielä lasten kanssa.

  VastaaPoista
 7. Iltaa Anonyymi :)
  Me ei edes kysytty tarjouksia nyt muilta valmistajilta. Edellisessä kämpässä kaikki kaapistot toimitti keittiövalmistaja vaikka Kirenat olikin joten ei mitään muistikuvaa kaapistoje hinnasta. Mutta tuollainen bellan kaappi sisältöineen tuli maksamaan noin 550 euroa eli mielestäni on hyvin edullinen. Kaapistojen kasauksessa isoin homma on ovien kokoaminen mikäli ovat tuollaiset "palaovet", mies arveli että noin 3-4 h per kaappi menisi kasaukseen... Eli ihan että miten hinnoittelee sen oman ajan :)
  Minä olem superallerginen venyneille kaula-aukoille ja ylipäätään virahtaneille vaatteille. Laitan toki aina henkarit alakautta mutta riippuen toki vaatteesta ja henkarista niin olkiin saattaa tulla sellaiset jäljet ja kaulaaukko venyä eli siksi koen etenkin tikoopaidoissa viikkaamisen sopivampana tapana. Kaikki housut, paitapuserot sekä vilatakit minullakin henkareissa ovat. Siivosin muuten juuri Jiin paikapinkat kun oli kuulema ne parhaimmat olleet siellä alla =D
  Ja kiitos :) Olen itse samaan aikaan yllättynyt tästä siirrosta mutta samalla on sellainen rauhallinen olo että näin sen pitääkin olla. Ja lapset... Ne ovat saaneet ihan mielettömästi uusia kavereita ja nyt jopa bellalla on omat kaverit ja saa mennä ulos itsekseen. Ovat onnensa kukkuloilla muutosta :)

  VastaaPoista
 8. Wau, miten hienot säilytyssysteemit. Todella käytännölliset! Meillä osittain vähän samanlaiset ja oon kyllä tykännyt. Sulla on niin hienot vaatepinot kaapeissa, että pakko kysyä itsekin järjestelmällisenä ihmisenä, että pysyykö nuo kasat ja järjestys ylipäätään tuollaisina lasten jäljiltä? :-)

  VastaaPoista
 9. Meillekin tuli metritolkulla Paxia ja tähän mennessä (kuukausi uudessa talossa ollaan asuttu) ollaan tyytyväisiä.

  VastaaPoista
 10. Me ostettiin juuri kans yläkertaan Paxit ja voi vitsi ne on hyvät! Tykkään! Ja se ohjelma oli kans loistava! Ja pojan pienille vaatteille otin paljon noita koreja, ne on kyllä hyvät käytössä.

  VastaaPoista
 11. Olivia A. Aika hyvin pysyy kaapit järkässä vaikka lapset itse kaivelevatkin. Toinen asia on sitten ne kaapista kertaalleen otetut vaatteet, ne on yleensä pitkin lattioita =D Kun vien puhtaita vaatteita kaappiin niin oikaisen samalla tarvittaessa..

  Är,Uudet kaapit on niin ♥ Ja tosiaan toistaiseksi pelittää hyvin meilläkin.

  Eppusen kaapilla, jeps se fiilis kun saa kaikki paikalleen ja järkkään ♥ Meillä on siellä koreissa välillä kissakin :D

  VastaaPoista
 12. Metres regarding Paxia reached us all, therefore significantly (one 30 days inside the brand-new household has populated) tend to be content.

  italian suits

  VastaaPoista
 13. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 14. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥