5.2.2010

Valoa, kuvia ja mietteitä, Part II

 


Miksi lapsikuvat ovat perinteisesti passikuvamaisia? Nykyään on luksusta jos rekvisiittana on nalle tai auto, ehkäpä joku vanha huonekalu jopa. Lapsikuvissa perinteisesti halutaan nähdä lapsen kasvot sekä hymy. Mutta onko vieraaseen ympäristöön  ja vieraiden lelujen keskelle aseteltu lapsia edes oma itsensä. Halutaanko valokuvaamon kuvilla siis tallentaa ainoastaan lapsen ulkonäkö? Miten olisi kaunis kuva lapsesta, kuva jossa näkyy myös luonnetta?

Itse olen kasvottomien ja hymyttömien kuvien puolestapuhuja. Saan kuulla jatkuvasti mm. äidiltäni että kuvissa pitää näkyä kasvot. Kun kysyn miksi, ei hän kuitenkaan osaa vastata. Minulla on tytär joka on harvahymyinen ja kameraa väistelevä, olen siis muutaman vuoden aikana kehittynyt aika taitavaksi kuvaamaan lasta jolta ei  hymy irtoa. Kuvissa on kuitenkin jotain muuta. Hymyilevät lapset ovat kauniita ja onnellisen näköisiä sekä oletusarvona usein valokuvissa. Olen lukenut miten minun lapsistani näkyy että heiltä puuttuu onnellisuus sekä ilo, oletan että siksi ettei tyttö juurikaan hymyile kuvissa. Ei hänen tarvitse. Hän ei muutenkaan hymyile tuon tuosta ilman syytä, miksi hänestä olisi ainoastaan kuvia hymyillä, kun ei hän sellainen ole. (Toki tämä on pikkuhiljaa muuttunut, kuten ehkä olette huomanneet).

Minusta lapsistakin voi ottaa kauniita kuvia, niin että kokonaisuus on kaunis jolloin kyseessä ei ole ainostaan kuva lapsesta vaan kuva missä on lapsi. Aikuisistakin otetaan "taidekuvia", miksi ei siis lapsista. Johtuuko se vanhoista malleista jatotutuista tavoista? Vai eikö lapsia oikeasti ajatella sopivina "malleiksi"? Jopa tilannekuvista saa kauniita; ei se haittaa ettei lapsi katso kameraan ja hymyile jos hän piirtää upeaa viivaa ja se näkyy hyvin. Itse toivoisin että kaikki kuvamme lapsista olisivat kauniita, tarkkoja tai suunnitellun epätarkkoja ja harmonisia. Niinhän se ei tietysti ole, lapsi liikkuu, lapsi pelleilee, lapsia ei voi aina ennakoida. Aina joulupapereiden värit eivät sovi vaatteisiin ja joskus aurinko ei paista -eikä se oikeasti haittaa, se on elämää.

 Katsojatkin ova erilaisia. Eivät kaikki katso kuvia samalla lailla. Monille vanhemmille ihmiselle on juurikin tärkeää se lapsen hymy, taiteellisemmat nuoret ehkä hakevat liikettä ja "less is more" esteetikko pitää sulavuudesta ja harmoniasta. Silti, jos kuvassa on kaikki kohdallaan on minun todella vaikea hyväksyä ettei kuva olisi kaunis, vaikka siinä ei näkyisikään hymy, tai edes lapsen kasvot. Tietysti, ne mummot ja papat, serkut ja enot, niille pitää saada kuva jossa lapsen kasvu ja piirteet näkyvät. Vaikka se olisikin sitten ainoa anti joka kuvassa on. Vai pitääkö?

Minä myönnnän reilusti että 95% valokuvaamoiden kuvista kiukuttavat. Jos hääpari tilaa kuvia, niiden eteen nähdään vaivaa, valotusta säädetään, tilanteita, aentoja sekä taustoja mietitään. Kaikki tehdään viimeisen päälle. Osa kuvista muokataan jopa hyvin epärealisteiksi valolla,kontrastilla ja väreillä. Kun lapsi viedään kuvaamoon valitsee äiti vaatteet huolella -ja siinäpä se. Räps räps räps, siinä koevedokset, valitkaa. Muistutan tässä vaiheessa että on myös laadukkaita kuvaamoita joissa otetaan aivan mielettömän kauniita ja laadukkaita kuvia lapsista,  tälläisiä kuvaamoita on valitettavasti harmittavan vähän. Minusta on törkeää pyytää 50-100 euroa 10 minuutin hommasta,  jonka jokainen voisi tehdä kotikamerallakin. Jos pelkistetään on kuvaamon ainoa etu valo, objektiivi jolla saadaan syvyyttä sekä tausta. Ts. yhtä hyvän kuvan lapsesta voi saada kirkkaana päivänä kukkaniityllä koti ixuksella "kukka"säädöllä. Minusta kuvaamon valvollisuus on tarjota asiakkaalle enemmän.

Ehkä olen vaikea. Tänään ihailin miten täydellisesti suolakura oli tarttunut automme rekisterikilpeen. Mieheni katsoi minua kuin vähä-älyistä, ei hän huomaa tuollaisia asioita ( se rekkari oli oikeasti tosi hienon näköinen). Minä huomaan, minun katseeni kiinnittyy moneen asiaan,  näkyviin mutta kuitenkin niin näkymättömiin. Minun kuvani antavat minulle paljon, hyvä olo valtaa minut katsoessani kaunista kuvaa, oli se sitten minun tai jonkun toisen. En suostu hyväksymään argumenttia että valokuvaamon kuvat ovat aina hyviä, edes laadullisesti, sillä mielummin tingin teknisestä laadusta kuin kuvan kokonaislaadusta.
Piritta Lipiainen

Kas, olikin perjantai.
Hyvää viikonloppua!

24 kommenttia:

 1. Nämä oli ihanan valoisia! Ja kontrastia näytti ainakin mun silmään olevan vähemmän kuin sun kuvissa yleensä..?

  Piti nyt yöunien jälkeen tulla vielä tarkentamaan tuota edellistä kommenttiani. En siis "lavastuksen kotiin tuomisella" tarkoittanut mitään pönötys-asettelua, vaan juurikin sellaisia kuvia, missä lapsi ei välttämättä katso kameraan, ja ehkä puuhailee jotakin. Hain vähän sitä, mistä Mizyenakin kirjoitti - se kuvauksellinen tausta voi löytyä kotoakin tai kodin läheltä, ei sitä varten tarvitse aina kuvaamoon mennä :). Etenkin, sulla on taitoa hurjasti ja se puoli siis kunnossa!

  Mun mielestä kaikki pönötyskuvat on kamalia. Ja väitän, että esim. mun töissä ottamat lapsikuvat on ihan miljoona kertaa parempia kuin ne ammattikuvaajan ottamat viralliset päiväkotikuvat. Olin siinä tilanteessa lasten mukana - vieras kuvaaja, lapsi istuu jäykästi tuolilla, jännittyneenä ja vierastaen. Ei ehkä edes suostu istumaan siihen tuolille ilman itkua ja pitkää suostuttelua. Miten siinä tilanteessa voisi tulla hyviä kuvia? (Mun ryhmän lapset on aika pieniä, isommat ei tietysti yhtä paljoa vierasta.) Piirteet ehkä ikuistuvat, mutta lapsi ei näytä yhtään itseltään. Harmitti todella, kun valmiit kuvat lopulta tulivat päiväkotiin. Mietin, että niistäkö vanhemmat ihan oikeasti haluavat maksaa...

  Meni ehkä vähän ohi aiheesta, mutta kun tästä olisi sanottavaa vaikka kuinka.

  VastaaPoista
 2. Niin, unohtui tuohon kirjoittaa ettei näitäkään ole muokattu sen enempää. Ainoastaan kirkkautta säädetty ihan vähän pienemmäksi.

  Kontrastia näissä on vähemmän, en sitä kaikkiin lisää muutenkaan. Ihan kuvasta ja fiiliksestä kiinni :)

  Tuo lavastusjuttu on ihan totta. Haluaisin nimenomaan sen kukkakedon, tehtaan tai vastaavaa, mutta ne pitäisi eka löytää. Saa vinkata jos tulee mieleen ;)

  Pönötyskuvista juuri samaa mieltä. En ole kahteen vuoteen ottanut pompun koulukuvia. En ymmärrä miten siitä lapsesta saa niin kamalia kuvia. Harmittaa sillä hänellä on kansio mihin olen kerännyt kaikki päiväkotikuvat ja oli tarkotus kerätä myös koulukuvat. Mutta en halua niin huonoja kuvia, edes ilmaiseksi.

  Tänä vuonna suurin osa koulukuvista meni uusiksi koska olivat niin epäonnistuneita ja vanhemmat älähtivät. Kävi ilmi, että kuvaamo oli taas valittu hinnan mukaan. Se on niin VÄÄRIN! Samaa oli jo päväkodissa, 2 ekaa vuotta kuvat olivat tosi kivoja, sitten vanhemmat valittivat hinnasta ja siirryttiin passikuviin. Miksi miksi miksi?
  Ei halvalla saa hyvää, ja jos haluaa kuvia lapsesta niin eikö olisi sitten kiva että ne olisivat todella hyviä. Onko se todella muutamasta kympistä kiinni?

  VastaaPoista
 3. Meidän koulu- ja pk-kuvat eivät ole kummoisia eivätkä edes edullisia. Loose-loose;)

  Oletko käynyt tuossa meidän naapurissa, Vanhankaupunginkoskella? Siinä voisi olla jotain miljöötä taustaksi?

  Mä olen edelleen sitä mieltä, että ihan turhaan veisit lapsia kuvaamoon kuvattavaksi, noi sun kuvat on sata kertaa parempia.

  VastaaPoista
 4. Niin, ja hyvää viikonloppua!:)

  VastaaPoista
 5. Meidän kavereista otettiin viime kesänä hääkuvat tuolla Vanhankaupunginkoskella, voisi olla ehkä tutustumisen arvoinen paikka :).

  VastaaPoista
 6. Kaikki omat koulukuvani olivat kammotuksia. Ehkö juuri siksi kun niiden "piti" onnistua ja sitä sitten pyntättiin ja tosiaan pönötettiin.

  Kyl persoona, sekä kuvattavan että kuvaajan pitää näkyä...
  Parhaat kuvat omista mukuloista olen ottanut hyvinkin casual-tilanteissa. Ja jopa ns. hutiotot ovat olleet niitä parhaimpia :) epätarkkuuksineen kaikkineen.

  Meillä ainoat studiokuvat ovat hääkuvamme joihin olen tyytyväinen. Kuvaaja oli persoonallinen. Lapsia meillä ei ole käytetty kuvaajalla, eikä varmaan käytetäkkään.

  VastaaPoista
 7. Sulla on ihania kuvia täällä blogissa! Olet taitava:)
  Olen myös sitä mieltä, että älä turhaan mene rahojasi tuhlaamaan kuvaamoon, vaan napsit itse noita hienoja otoksia.
  Meillä hääkuvat ja kerhokuvia otettu kuvaamossa ja väkipakolla yritän pitää niitä esillä, kun on tullut hankittua. Jo tietoisuus siitä, että kuvat on lavastettu, ärsyttää...
  Hyvät viikonloput!

  VastaaPoista
 8. Ihania, tuo toinen varsinkin on upea!

  mamirani

  VastaaPoista
 9. Mahtava kuvasarja Padmesta!!

  Olet siinä aivan oikeassa, että se on lähes ryöstämistä ottaa perusvalokuvista joissa on vanha tuoli, vanha matkalaukku ja vaikkapa nalle rekvisiittana sellaiset 50-100 euroa. Sellaista palvelua on juuri kaikkein eniten saatavilla. Pikku nippu koevedoksia ja valita saa kolme siihen perinteiseen pahviseen kansioon, jonne taitellaan kolme kuvaa lapsesta.
  Ei kiitos, En minäkään tahdo sellaisia kuvia meidän lapsista.

  Me olemme käyttäneet täällä:
  http://www.mikaelalofroth.fi/

  Aivan loistavia taidekuvia :)

  VastaaPoista
 10. Ihanat kuvat!!Sä olet kyllä todella taitava! Itselläni on nyt kuvaaminen jäänyt ajanpuutteen takia vähemmälle, kun aina on lähes pimeää kun tulen kotiin töistä.. Jalustankin olen hankkinut, mutten vielä ole sen kanssa kokeillut kuvata. Mukavaa viikonloppua!
  /Sanna

  VastaaPoista
 11. Ihania kuvia jälleen Padmesta!

  Sulla löytyy sellaista silmää ja taitoa, että jos ulkopuoliselle viet valokuvattavaksi, niin eipä noita kauhean montaa liene mitkä vetäisi vertoja sun omille tuotoksille.

  Meillä on onneksi lähipiirissä kaksi erittäin taitavaa valokuvaajaa, ja heistä jompikumpi onkin aina tyttöjen "juhlakuvat" ottaneet. Nimim. päiväkotikuviin hippasen kyllästynyt. Rahan perusteella ne taidetaan valita. Toisaalta kyllä ymmärrän senkin, että vuosittain esim. kolmen lapsen kuvat 3 x 40e = 120e on kallis lasku monelle.

  VastaaPoista
 12. Hyvä kirjoitus ja hyviä mietteitä. :)

  Tänä vuonna sorruin sosiaalisen paineen vuoksi ottamaan kerhokuvat lapsille (viime vuonna olin ainoa joka ei ottanut, ja sitä pitikin sitten kaikille selitellä, tuntui että pitivät ihan outona :D) Harmittaa vähän tuo etenkin koulu/kerhokuvaajafirmojen vanhanaikainen bisnesmalli: ensin räiskivät isot määrät kuvia, printtaavat kaikki ja lähettävät asiakkaalle ja sitten hävittävät (eivät edes vastanneet kysymykseeni kun tiedustelin miten) kuvat joita asiakas ei ota. Hirveän epäekologista ja ympäristöä kuluttavaa tuo turha printtailu ja postitus, kun vaihtoehtona voisi olla että asiakas saa vedokset ensin sähköisesti ja voi niistä sitten tilata mitkä haluaa printteinä. Toinen paljon mietityttänyt jutto on että vaikka kyseessä on esittävä kuva niin kuvaaja kuitenkin katsoo itsellään olevan tekijänoikeuden näihin eli voi siis käytännössä tehdä lapseni kuvilla mitä haluaa. Taidetaan siis ensi kerralla päätyä ihan itse otettuihin kuviin, meilläkin onneksi kuvaajaekspertti löytyy perheestä (se en tosin ole minä.... :D )

  VastaaPoista
 13. HW:n kommentista tuli mieleen, että ainakin monet päiväkodit käyttävät nykyään sellaisten kuvaamoiden palveluja, joissa kuvat tulevat salasanan taakse nettiin. Sieltä pääsee katsomaan oman lapsen kuvia, ja niistä voi sitten valita teetettäviksi ne, mitkä haluaa. Miinuksena vanhempien mukaan on se, että kuvia on näkyvillä paljon, ja niistä tulee helposti sitten tilailtua kallis paketti, kun tekee mieli ottaa vielä yksi ja vielä yksi...


  Päiväkodissa työskentelevänä voin sanoa, että ihan puhtaasti tarjousten mukaan se kuvaamo yleensä tosiaan valitaan. Voihan tähän olla poikkeuksiakin, mutta useimmiten näin.

  VastaaPoista
 14. Samaa mieltä lapsikuvauksesta! Olinkin heti ajatuksissani tulossa kirjoittamaan Foto Alexandrasta, ennenkuin pääsin juttusi loppuun ja huomasin että siinähän se olikin. :)

  Meillä on ollut ilo kuvauttaa poikamme Alexandrassa. Petra otti mielettömiä kuvia studiossa. Erilaisia kuvavaihtoehtoja otettiin miljoona. Eri vaatteilla ja alasti. Sessio kesti kauan, mutta lapsen ehdoilla.

  Olen äärettömän tyytyväinen. Ainut mikä jäi harmittamaan... että en tajunnut jo raskausaikana tai pikkuvauva-aikana ottaa Petraan yhteyttä. Ehkä ensi kerralla.. :D

  VastaaPoista
 15. Ehdottomasti samaa mieltä. Meillä ei kaksi nuorinta ole käynyt pönöttämässä kuvaamossa ollenkaan. Mummot ja muut ei ole oikein tätä ymmärtänyt. Ovat tarjonneet jopa maksamaan jos vain käytän. Täällä ei kunnon kuvaajaa ole ja kauemmas kalaan ei ole tullut lähdettyä. Meillä on onni,että lapset on syntynyt keväällä ja kesällä, valon aikaan. Ollaan otettu kuvia itse oman mielen mukaan, ulkona. Mitään kuvaajahan minusta ei saa sitten tekemälläkään,mutta enemmin kelpuuta ne itse otetut sadat yritykset muistojen kansioon kuin kolme pönötys kuvaa pahveissa laatikon pohjalle.

  VastaaPoista
 16. Meillä ei ole koskaan lasten kuvia käyty kuvaamon ryöstöhinnoilla kuvaamassa. Itse on kuvat otettu ja aikoinaan ihan tavan filmikamerallakin ;) Sinä, joka olet paras lastesi tuntija ja aivan mahtava kuvaaja, älä turhaan maksa sellaisesta, minkä voit tehdä itsekin! Kuvasi ovat upeita!

  VastaaPoista
 17. Hei!

  Olen samaa mieltä koulu- ja "matkalaukku"kuvista. Mutta halusin sanoa, että se muutama kymppi on ikävä kyllä joillekin iso raha. Etenkin, jos on monta lasta ja pienet tulot.

  VastaaPoista
 18. Noista kolmesta likistä Foto Alexandra on ihan ylivoimaisesti parhain. Kahdesta muusta en löytänyt mun mukaan yhtään kivaa kuvaa.

  VastaaPoista
 19. Kiva että otit tämän asiaan esiin juuri nyt, kun itsekin olen sitä mietiskellyt. Kävimme vähän aikaa sitten valokuvauttamassa lapset ja vielä muutama perhepotrettikin saatiin siinä samassa. Tuntui että yksivuotias täytyy viedä valokuvaan, kun kerran esikoinenkin on ollut.

  Jälkeenpäin mietin juuri tuota, olisinko saanut kuvattua lapset ihan yhtä hyvin itse. Jos vain olisi se paikka ja valo. Lapset ovat talvella syntyneitä, joten se vähän hankaloittaa ''synttärikuvien'' ottamista itse (mutta ei se mahdotonta silti ole).

  Näin valokuvat tänään ensimmäistä kertaa ja olen ihan tyytyväinen. Valokuvaus (nina dodd) maksoi alle kaksi sataa ja saimme kaikki vedokset cd:llä itselle. Voimme teettää niitä ihan missä haluamme. Saimme samaan syssyyn 1 vee-, 3 vee- , sisarus- ja perhekuvan.

  Parempiakin kuvia tosin olen nähnyt. Fotoalexandra on minusta aivan huippu mutta hintakin sen mukainen. Toisaalta onhan niistä kuvista iloakin koko loppuelämäksi!

  Meidän yksivuotiasta oli helppo kuvata, koska hän on hyvin iloinen ja nauravainen ja sen ikäinen lapsi on vielä hyvin luonnollinen kuvissa. 3-vuotiaan kuvaus oli minusta vähän ongelmallisempaa. Tyttö on aika omapäinen ja vahvatahtoinen, ei todellakaan tee aina niinkuin pyydetään.

  Minua häiritsi juuri se, että lapsia piti kokoa ajan yrittää naurattaa ja tuloksena suurimmassa osassa kuvia irvistys tai tekohymy (isommalla siis). En tajua miksi en pyytänyt myös totisia kuvia, koska minustakin ne ovat monesti kauniimpia kuin nuo väkinäiset hymykuvat. No, onneksi kuvista kuitenkin löytyy muutama onnistunutkin, eihän niitä sen enmpää oikeastaan tarvitsekaan. Tulee muuten valinnanvaikeutta :) Valokuvaamokuvien lisäki tytöistä on paljon itse otettuja kuvia, jotka laitetaan sitten sulassa sovussa kehyksiin ja seinälle.

  Kivaa kuvauksessa oli se, että lapset saivat kuvauksessa myös liikkua, ettei tullut ihan niitä pelkkiä ''pönötyskuvia'' :)Toisaalta lapset väsyvät nopeasti, joten siinä mielessä on itse parempi kuvata. Voi kuvata useampana päivänä, sen mukaan miltä tuntuu. Ei ole samanlaisia paineita onnistua kuin valokuvaamossa.

  Perhekuvaa olisi tietty itse vähän hankalampi ottaa, mutta luultavasti en vie lapsia enää ainakaan ihan minne tahansa kuvaukseen vaan otan kuvia ihan itse. Ja mitä vanhemmaksi tulevat, sen vaikeampi on saada luonnollisia kuvia studiossa, uskoisin näin. Paitsi jos on tosi hyvä kuvaaja kyseessä.

  Siitä olen samaa mieltä, että on paljon todella huonoja kuvaamoita, joihin en kyllä lapsiani veisi kuvattavaksi.

  Se mikä minuakin on jäänyt harmittamaan, on että en vienyt tyttöjä ihan pienenä vauvana kuvattavaksi. Olen nähnyt NIIN kauniita kuvia pikkuisista kääröistä.

  Kuvat Pamdesta ovat muuten todella kauniit!! Täytyy tosiaan olla tosi hyvä kuvaaja että pystyy parempaan.

  VastaaPoista
 20. Meidän hääkuvat taitaa olla aika pönötyksiä. Vaikka ovat kuvattu hyvällä kuvaajalla ja luonnossa. Mutta kun minä jännitän sitä kuvaamista, en osaa olla rento. Ei siis kuvia minusta.
  No ei ne minun ottamatkan niin hääppöisiä ole :)
  Ehkä ne pönötyskuvat juontaa menneisyydestä. Ei silloin muuta oikein ollutkaan.

  VastaaPoista
 21. Elina, tuohan on todella mahtavaa että osa koulu/päiväkotikuvaajista on jo tajunnut siirtyä nykyaikaan! Meidän kerhossa on joka vuosi sama kuvaaja jolla ei tule tuollainen menettely kuuloonkaan, vaikka olen jo muutaman kerran antanut palautetta että kannattaisi uudistaa toimintaa koska valokuvabisnes ja myös kuluttajat ovat muuttuneet. No, kyseisellä firmalla tuntuu muutenkin olevan tosi arrogantti asenne asiakaspalvelun suhteen, harmittaa kun heille menneet rahat olisi mieluummin antanut vaikka tuolle Foto Alexandralle...

  VastaaPoista
 22. Hei

  olen täysin kanssasi samaa mieltä noiden valokuvausliikkeiden hinnoista ja laadusta.Harmittaa kun tyhmänä menin kuvauttamaan kuopuksemme 1v. kuvat kuvaamossa ja sitten jälkeenpäin olen tajunnut ettei poikamme edes näytä itseltään kuvissa!Niin väkinäisiä ilmeitä ja suorastaan kauhistunut kun kuvaamon täti venkoili omaa naamaansa saadakseen pojan nauramaan.
  Jälkeenpäin vasta tajusin että itse olisin saanut parempia ihan vaan kotona....Ja maksoi tosiaan 55 e ja pari huonoa kuvaa saimme...Tyttären koulukuvat aina joka vuosi yhtä surkeita,luonnolisuus kaukana vaikka tytär muuten kuvauksellinen onkin.Sellaisia perus pönötys kuvia.
  ajattelinkin että ensi kesänä otan sisaruksista itse ryhmäkuvia juuri ulkona vaikka juuri kukkaniityllä,rannalla...metsässä saisin varmasti upeita kuvia kun muutenkin viihtyvät siellä telmien hyvin.Varmasti tulee aitoja ilmeitä eikä turhaa jännittämistä.
  Muuten tuttavamme meni thaimaassa naimisiin ja aivan upeita ja erilaisia! kuvia oli paikallinen ammattikuvaaja ottanut.(ja todella edulliseen hintaan ja laatu aivan huippu!)Koskaan en ole nähnyt vastaavia kuvia täällä kotosuomessa,siis hääkuvina.Ei mitään pakkoirvistystä suoraan kameraan katsottuna...niissä jotenkin välittyi ihan eritavalla parin onni ja rakkaus....
  Blogiasi on muuten kiva aina välillä lueskella ja kuvasi todella kauniita.=0)Ja tyttäresi ihan yli söpö!

  VastaaPoista
 23. Hei,

  muistaakseni suoritat turneita toisinaan tänne meidän lähikauppaan eli Ideaparkiin. Lipiäisen kuvaustehdas on tässä ihan samalla kylällä. Ottaa aivan ihania kuvia. Ja hintaansa nähden paljon. Kuvat saa levykkeellä kotiin, joista voi itse printtailla paperille.

  Otat itsekin niin kauniita kuvia, että niistä kyllä kelpaa valita sopivimmat.

  VastaaPoista
 24. Minä pidän hurjasti sinun tyylistä =)
  Ei mulla muuta..

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥