4.2.2010

Kuvasarja valosta, Part IPähkäilen edelleen, vienkö lapset kuvaajalle vai en. Toisaalta haluaisin kauniita taustoja, edes teknisesti hallittuja tilanteita ja jotain uutta. Ei sitä omaa silmää vaan ihan ulkopuolisen. Pari päivää sitten tuli inspis, otin tytöstä paljon kuvia. Eri valossa, eri fiiliksellä, halusin nähdä kuinka paljon juurikin se valo vaikuttaa kuviin. Ei lienee salaisuus että olen aivan pöhkönä valoon, sen erilaisuuteen ja siihen kuinka se muuttaa samoja asioita ihan erilaiseksi. Olin sinänsä tyytyväinen lopputulokseen että se vahvisti ajatuksiani valon voimasta. Kuvassa on ihan eri fiilis vaikka kaikki muu on samaa -paitsi valo. Jäin miettimään sitä ulkopuolista kuvaajaa ja se herättää paljon ajatuksia. Ylipäätään lapsikuvaus herättää paljon ristiriitaisia mietteitä. Mutta kerron niistä tuonnempana kun saan ne jollain tavalla järjestykseen ensin itse.

(Ps. Kun paljon muokkauksestakin kysellään; näissä kuvissa on ainoastaan kirkkautta vähennetty hieman, muuten ovat suoraan kamerasta)

20 kommenttia:

 1. On se valo kyllä vaan jännä asia...
  Edellisen postauksen P näyttää päättäväiselle, ehkä hieman pelokkaalle tai kiukkuiselle.
  Kun taas tämän postauksen neiti on kuin päivänsäde, kiltti, kujeileva jne.

  VastaaPoista
 2. Kuvasi ovat upeita. Älä turhaan vie kuvaajalle, lapsikuvien taso on ainakin useissa valokuvaamoissa surkea.

  VastaaPoista
 3. Lapsi on kauneimmillaan noin valkoisessa pitsitopissa, joka ei peitä ihania piirteitä ja vilkkuvia silmiä :)
  Nää kuvat on parempia, kun meidän studiossa napsitut, mutta toki kuvaajia on eri tasoisia :)

  VastaaPoista
 4. Voi Padmé, miten ilmeikäs hänestä on tullut! Aivan ihana ja suloinen!

  Jään mielenkiinnolla odottamaan pohdintojasi lapsikuvauksesta. Mussakin se herättää (yllättäen?!;) paljon ajatuksia - viimeksi eilen kun kävelin Helioksen ohi, niin sydäntä kyllä riipii... Ihan kaikella kunnioituksella heidän työtään kohtaan.

  Omien lasten kuvaamisessa on tietyt haasteensa. Toisaalta silloin voi paremmin valita ajan ja päivän. Toisaalta ainakin meillä äidille (ja äidin;) pinna on paljon lyhyempi kuin vieraalle ihmiselle.. Jos haluaa studiokuvia (tai sisäkuvia ylipäätään), niin silloin tasaisen valon saamiseksi kyllä usein tarvitaan joko kunnon lisävaloa tai - salamoita. Noissa sun kuvissa tulee hienosti esille se, miten valon suunta muutaa fiilistä.

  Toisaalta isojen ikkunoiden huoneessa kirkkaalla ilmalla onnistuu usein ilman lisävaloja - mutta sisällä luonnonvalo on hankalammin hallittavissa.

  Ulkona juttu on toinen - niinkuin tiedät:). Sielläkin on tietysti ongelmansa, erilaiset, mutta ehkä ainakin pienemmällä kalustolla (pelkällä täytesalamalla) hallittavissa.

  Ja sitten vielä ne näkemykset.. Mä tykkään sun tyylistä, mutta mä ainakin joudun omiin kuviin joskus odottamaan ispistä pitkään.. Eli ymmärrän pointin siitä ulkopuolisen silmästäkin.

  VastaaPoista
 5. Neiti on niin suloinen <3

  PrinsessaNoppi

  VastaaPoista
 6. Samaa pohdin, toistaiseksi olemme pysytelleet itse ottamissa kuvissa (jotka on kylla aika hyvia). Enimmakseen tilannekuvia, muutama rusinarasian voimalla lahjottu poseeraus. Mietin harmittaako joskus myohemmin jos lasta ei vieda pienena hyvalle valokuvaajalle. Toisaalta, lapsemme lampenee hitaasti uusille ihmisille / tilanteille ja luulen etta persoona ei valttamatta tule esille vieraan kuvaajan ottamissa kuvissa. Muutamat kerho/koulukuvat on kammotuksia, mutta niihin ei pitaisi verrata.

  VastaaPoista
 7. Aivan mahtavia kuvia! Mä voisin maksaa sulle jos ottaisit kuvat mun tyttärestäni!!

  t.mamirani

  VastaaPoista
 8. Meidän lapset eivät ole koskaan käyneet ammattikuvaajalla. Kuvaan aina itse ja aina ulkona päivänvalossa. Rannalla, vanhassa kaupungissa jonkun kuluneen seinän edessä tai ihan omalla pihalla kaakeliseinän edessä tms. Studiokuvat ovat minusta tylsiä ja persoonattomia tai liian stailattuja. Tykkään kuvata lapsia toiminnassa, tekemässä sitä mistä nauttivat. Lisäksi lapseni onnistuvat minun ottamissa kuvissa paljon paremmin ja luonnollisemmin koska ovat vapaantuneempia tutun kameran edessä.

  VastaaPoista
 9. Siina*k, no sepä, ilmeet ja valo muuttaa niin paljon!

  Maileen, niinpä muttaniitä hyviäkin on. Olen fiksaatioitunut lapsiin kauniilla kukkakedolla, mutten tiedä mistä sen kedon löytäisi :D Vanha tehdasmiljoo kiinnostais myös :)

  -Anni-, osuit ytimeen... toki vaatetus on tärkeä, mutta olen myös"less is more" linjalla. Olen miettinyt paljon juuri sitä, että kuinka moni on loppujen lopuksi pettynyt niihin studiokuviin. Mutta siitä lisää myöhemmin ;)

  Tanja, meidän pitäisi varmasti joskus jutelal tästä kahvikupposen ääressä :D Valokuvat ovat niin monimuotoinen juttu. Se on ihan siitä että mitä hakee.Itsellä tullut aika vähän viimeaikoina semmosia "NYT KUVIA" hetkiä, luulen että mieli tekisi jo ulos ja ei tuolla hangissa pakkasilla taas tee mieli kuvata... eli... kesä? ;)

  Vauhtiksien äiti & PrinsessaNoppi, suloinen ja suloinen, kyllä ne joskus osaa ;) Jo hetkellisesti uppoutuu suloisuuteen, kannattaa vilkaista blogin otsake kuvaa ja raesokeeita lattialla :D


  Anonyymi, sama juttu täällä. Tyttö ei pidä uusista tilanteista, vieraista ihmisistä ja "pakosta". En edes itse voi otta akuvia ellei tyttö itse ole siihen suostuvainen. Poika oli pienenä eri asia ja hänestä yhdet studiokuvat onkin. Silti... no en tiedä miten kuvaajan kanssa käy. Hieman hassultahan se tuntuu kun itsellä on tuhansia tai kymmeniätuhansia kuvia ja joukossa kuitenkin niitä erinomaisiakin.

  Saara, kommentoi söpiksen äiti ;)

  mamirani, en uskaltaisi ottaa rahaa, enkä varmasti voisi edes lvata onnistuneita kuvia :D Se on niin fiiliksestä kiinni ja uskon että auttaa todella paljon kuvaamista kun tuntee lapsen niin hyvin että osaa hieman ennakoida lapsen toimintaa kuvaustilanteessa. Kiitos luottamuksesta ;)

  mizyéna, uskon että olet itse paras "ammatti"kuvaaja siellä ;) En voi kuin kuvitella millaisia kuvia teidän lapsista on, varmasti aivan mielettömiä. Teillä on siellä valoakin ja kivaa taustaa, sitä olen hieman kade joskus, mutta niillä on pelattava mitä on annettu :)

  Kiitos kaikille kommenteista ♥, jatkan näitä pohdintoja ja kuvasarjoja vielä muutaman postauksen verran. Pystyn ainoastaan yöllä kirjoittamaan rauhassa (=yksin) joten sillon työstän jaksamisen mukaan :)
  Toivottavasti ette kyllästy kun tupsahtelee vain lapsiakuvia hetken, ellen taas saa jotain muuta innostusta väliin ;)

  VastaaPoista
 10. Hei,
  mulle heräsi ihan sama ajatus kuin toisellakin kommentoijalla!

  Meillä on edessä lapsen 1vee kuvat ja todella maksaisin sulle jos ottaisit kuvia!!
  Valokuvaamot pyytää törkeitä hintoja kuvista jotka ei kyllä mun silmään ainakaan ole kovin kummoisilta näyttänyt!

  Missä päin sinä asut? :D

  -Tinzy

  VastaaPoista
 11. ei kannata käyttää kuvaamossa, osaat itse ottaa mahtavia kuvia, ja ihan varmasti saat joskus otettua ellet jo ole ottanutkin, sellasia kuvia joita voi teettää isommiksi ja kehystää kunniapaikalle! Luulen että aidoimmat tunteet tulee sinun kameralle ja niitä on kivempi katsoa kuin ilmeitä jotka on väkisin vieraalle kuvaajalle väännetty. toisekseen, padmé on menossa päiväkotiin, niissä järjestetään vuosittain kuvaukset joten sitä kautta sitten saatte myös "studio"kuvat :)
  -suvi-

  VastaaPoista
 12. Musta olisi kiva kuvata toistenkin lapsia mutta tosiaan en tiedä miten hyvin niissä onnistuu kun omiaan on niin helppo kuvata sen tuttuuden takia. Ainakin lasten serkuista olen onnistunut saamaan ihan hyviä luonnollisia kuvia.

  Kuvaan muuten usein ihan talon valkoista ulkoseinää vasten eli ei sen tausta tarvitse aina ihmeellinen olla.

  Et kyllä mene mihinkään studioon kuvattavaksi vaan lavastat itse ja sillä paras :D

  VastaaPoista
 13. Samaa tääläkin usein mietiskelen.

  Isommista lapsista on studiokuvia, sekä hyviä että vähemmän hyviä.

  Pienempiä(kin) kuvaan paljon itse, joskus jopa onnistunesti ;) Mutta sitten... Netissä pyöriessä ja ihan oikeassakin elämässä törmää toisinaa NIIN VALTAVAN UPEISIIN lapsikuviin ja -kuvaajiin!

  Maksaa joo, paljonkin. Mutta toisaalta, itselleni kuvat ovat äärettömän tärkeitä ja ihania muistoja. Paitsi ne itseotetut arkipäivän räpsäisyt ja poseeraukset, niin myös ne hyvät ammattikuvaajan ottamat studio/miljöö kuvat.

  Saattaapi siis olla, että vielä vien nuorimmatkin studioon. Oikeastaan heeveilen potretista koko lapsikatraasta. Ja mielellään ulkona...

  VastaaPoista
 14. Padme on todella kaunis! ♥
  Olet niin hyvä valokuvaaja ja sinulla on paljon kuvia lapsista, niin mietin miksi ihmeessä veisit valokuvaajalle? Vai haluatko viralliset vuosipäiväkuvat? :)

  VastaaPoista
 15. Oi että sulla on taito näpeissä! Ihania kuvia, sekä nämä iloiset ilmeet että tuo mutrusuu :)
  Meillä on suvussa ammatikseen kuvaaja ja meillä on käynyt "suutarin lapsen kengät" eli studiokuvia lapsista ei ole. On vain eri tilanteissa otettuja otoksia. Vielä en ole kaivannut studiokuvia. Päiväkodin poseeraukset ovat jotenkin jäykkiä ja ne ovatkin esillä kuvien saamisen jälkeen hetken ja sitten ne siirtyvät kipinkapin kaappien kätköihin.
  Voi kumpa osaisi itse ottaa omistaan tuollaisia otoksia kuin sinä... Meillä tosin lapset kameran huomatessaan alkavat ilveillä ja neutraaleja ilmeitä täytyy vähän salaa metsästää.

  VastaaPoista
 16. Tosi kauniita kuvia! Niissä on juuri sitä jotain, mikä pistää miettimään ja sitä ei ole studiokuvissa...

  Mä en ole ikinä käynyt lasten kanssa studiokuvissa. Muutama kerhokuva on ja nekin aikas hirveitä ;) Mulla vaan ei ole kuvia blogissa lapsista mutta kotona kylläkin ;)

  Foto Alexandra, on mielestäni jossain siinä teidän lähistöllä ja jos jonnekin veisin niin sinne ja ulkokuvina kiitos! Mutta sä pystyt itsekin siihen....

  Ja vielä lavastuksista...minun mielestä lapset ei tarvi niitä. Ne on niin täydellisiä muutenkin...

  VastaaPoista
 17. Olin jo menossa nukkumaan, mutta ajattelinkin sitten jättää nopsan kommentin. Toivottavasti tulee vielä järkeviä lauseita :).

  Kun sulla on taitoa ja näkemystä ihan hurjasti, ja tosiaan luonnollisimmat kuvat tulee varmasti tutun ihmisen kanssa, niin miksi et "toisi studiota" lasten luokse sen sijaan, että veisit lapset muualle kuvattavaksi? Jos miettisit, mitä lisäarvoa sieltä oikeasta studiosta lähtisit hakemaan, ja yrittäisit tuoda sen teille lasten luokse? Järjestäisit vaikkapa lavasteet, kuvauspaikan tai valon "ammattimaiseksi", ja sitten vaan räpsimään :). Tilannenäkemystä sulla on ihan varmasti, ja sillä kuviin saa paljon Sitä Fiilistä :). Valot/tausta/tms toisi sitten ehkä sitä puolta, millä saisi kuviin "ammattimaista" jälkeä.

  VastaaPoista
 18. Hei!

  Minäkin kuvaan paljon, mutta olen silti käyttänyt lasta myös ammattikuvaajalla, koska olen halunnut myös "oikeita" studiokuvia muistoksi.

  En tiedä, onko digiaikana enää niin eroa kuvien säilyvyydessä (missä ammattikuvaaja kuvansa teettää/ missä harrastelija teettää?), mutta ainakin omat lapsuuteni studio- ja tarhakuvat ovat säilyneet erinomaisina.

  Eihän se itse kuvauttaminen niin kauheasti maksa, kuvia kun ei ole pakko ostaa, jos eivät miellytä (yleensä). Olisi varmaan mielenkiintoinen tilanne sinullekin seurata, miten ammattilainen toimii!

  Osaat kyllä kuvata itsekin, mutta sinua saattaa alkaa myöhemmin harmittaa. Meillä kyllä ovat yleensä onnistuneet tarhakuvatkin, että tuleehan niitä tietysti sieltäkin.

  Himpula

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥