27.2.2009

Helsinki - Stadi - Hesa.

Minulle se on Stadi, monelle ulkopaikkakuntalaiselle ystävälleni se on Hesa ja Helsingistä puhutaan silloin tällöin, etenkin ulkomaalaisilla.

Olen asunut aina pääkaupunkiseudulla, Stadissa reilu 15 vuotta. Lauttasaaressa asuessani koin itseni stadilaiseksi mutta sopivasti samalla maalaiseksi. Kiskalle mentiin muoviläpyköissä ja lapsikin oli puettu vähän sinne päin -mehän ollaan saaressa :) Helsinki itsessään ei tuntunut kummoselta; Kaivarit, Espat ja Hietsut oli moneen kertaan kävelty -se oli vain kaupunki jossain asuin ja liikuin.

Kuopuksen syntymän myötä palasin Espooseen. Olen aina ajatellut että täällä mielummin kasvatan lapseni, puiden keskellä, palvelujen äärellä -täällä itsekin kasvoin onnellisena.

Tänään mietin että mitä paljon parjattu stadi minulle nykyään merkitsee. Miksi puolustan sitä aina keskusteluissa ja miksi toisaalta en ymmärrä sen ihannointia tai näennäistä erikoisasemaa.

Pohdinnoissani päädyin tulokseen että talvella stadi ei anna minulle mitään, ainoastaan tarpeen vaatiessa menen kaupunkiin. Yleensä kyseessä on hankinta liikkeestä jota "omalla kylällä" ei ole, toisinaan kyseessä on joku tapahtuma tai muu paikka. Yleensä kuitenkin matka johtaa kaupoille.

Kesällä on ihan eri juttu. Rakasta kesäistä Stadia! Kapeat kadut, vilinä, kiire ja kirkas auringonpaiste on mahtavaa ajanvietettä -stadi on kuin puuhamaa kesällä. Sade tuoksuu kesästadissa ihan omalle, se syö pölyn ja tuntuu raikkaalta. Ja se meri -tarviitseeko sitä edes meinita... Viime kesänä menimme monesti lasten kanssa bussilla stadiin, kävelimme (ehkä muutaman putiikin kautta) Kaivariin ja välissä pysähdyimme jokaiseen puistoon leikkimään. Rattaat oli lastattu eväillä ja juomalla. Isi haki konkkaronkan töitten jälkeen.

Voi jummi että odotan kesää!


Kuvia Stadista kesältä 2008...






10 kommenttia:

 1. Voi jummi, mitä kesäisiä kuvia Stadista:-) Tulipa hyvä mieli!

  Hei, tuo otsikon kuva, miyä tuo lattia on?

  VastaaPoista
 2. Hienoa että kuvat piristi, siihen pyritään =)
  Hmm, en muista millään lattian nimeä mutta Laattapisteestä lattia on hankittu n. 2 v. sitten, kiillotettu musta kivilattia. Saa myös kiillottamattoma ja karheana.

  VastaaPoista
 3. Mulle Helsinki on Helsinki, Stadi-sana lähtee kielen päältä karkuun ja Hesa juuttuu kurkkuun. Kumpikaan ei tunnu omalta, vaikka tunnenkin oloni kotoisaksi täällä, enemmän kodiksi tunnen Helsingin kuin muut paikat, joissa olen asunut (joita on muutama kaupunki).

  Joka tapauksessa, ihanat kesäiset kuvat. Helsingissä voi tosiaan kävellä useamman kilometrin vieraillen eri leikkipuistoissa. Viime kesänä viihdyttiin pariin kertaan eri puistoissa.

  Meidän poppoolla mennään tosin useimmin hieman syrjäisimmille seuduille.

  VastaaPoista
 4. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 5. Suo anteeksi sähläilyni... Sinulla on joka tapauksessa todella kiva blogi ja todella tyylikkäitä ja ihania kuvia! Minulle stadi tulee aina pysymään stadina, vaikka tällä hetkellä muualla asustelenkin.

  VastaaPoista
 6. Siis aidon stadilaisenhan tunnistaa siitä, ettei hän koskaan puhu Hesasta :D

  Kiitos ihanista kuvista!

  t. myöskin kotoisin saaresta, Skattalta :)

  VastaaPoista
 7. Niin se tosiaan on, Stadi on stadilaisille (ja ex-stadilaisille) stadi ja muille jotain muuta :)

  Kesäisiä stadikuvia saadaan varmasti lisää, kun se kesä vaan ensin tulee :) Skattallekin voisin eksyä kuvailemaan 8) Onkohan siellä leikkipuistoja?

  Peatu, ei tarvitse pahoitella, tämä on niin uutta minulle vielä että itsekin sähläilen aika taajaan :D

  VastaaPoista
 8. Olispa ihan huippua katsella kesäisiä kuvia Skattalta vaikka niitä on omallakin koneella.

  Rantapuisto on ihan kasinon lähellä vanhalla puolella skattaa siis.
  Mua "huvittaa" kun se on nykyään kokonaan aidattu ettei lapset putoa mereen (mikä on ihan ymmärrettävää kyllä, kun siellä ulkoilee pk-ryhmäkin) mutta ei vaan ollut meidän lapsuudessa ja jotenkin puiston tunnelma on aidasta selvästi kärsinyt. :)

  VastaaPoista
 9. anana kirjoitti:
  Onkohan siellä leikkipuistoja?

  Sain itse asukaspuistostamme esitteen stadin leikkipuistoista ja täältä löytyvät puistot postinumeron mukaan:
  http://www.hel.fi/wps/portal/Sosiaalivirasto/Artikkeli?WCM_GLOBAL_CONTEXT=/Sosv/fi/Perheiden+palvelut/Leikkipuistot/puistot_pn

  Ihania kuvia!

  -jarna-

  VastaaPoista
 10. Aiheutat lievää koti-ikävää, vaikka en enää Espalle muuttaisikaan :) Ehkä tungemme itsemme taas kesällä kylään!
  Skattalla oli kirkon edessä leikkipuisto, mutta siitä on jo yli 30-vuotta, ei taida olla enää? Käytiiin nimittäin päiväkodin kanssa siellä ulkoilemassa. En muista oliko siellä muuta kuin keinut ja hiekkalaatikko.

  Virpi

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥