12.3.2016

Vaihda mullat; kylvä

... niin sanotaan Sarin Puutarhat -blogissa jonka kuukalenteria seuraan orjallisesti. Koska olen aika lailla toivoton kasvien kanssa, päätin jo aikaa sitten, että apu kelpaa aina, niin maallinen kuin taivaallinenkin. Niinpä olen siitä asti kastellut sisäkukkani kuukalenterin mukaan ja nyt myös ensimmäiset kevätkylvöt ajoitettiin juurikin tämän opin mukaan otolliseen aikaan. En nyt ala tässä sen enempää avaamaan kuulenterin saloja, mm. Sarin blogista löytyy aiheesta enemmän. Vielä on kaksi päivää aikaa, eli jos nyt on aika esikasvattaa jotain, niin mullat ja kupit esiin HOPI HOPI!


En todellakaan tiedä miten tämän kevään kasvatusten käy mutta yritetään nyt kuitenkin. Olen kerännyt pääasiasa erilaisia akileijojen siemeniä ja niiden lisäksi hopeahärkin sekä ketoneilikan siemeniä. Akileijat meinaan laittaa yläpihalle tulevan aidan viereen. Siihen tehtiin jo viime vuonna noin metrin pituinen akileijapenkki joka on nyt alkukesällä tarkoitus laajentaa koko aidan pituuteen. Penkissä on tällä hetkellä viime vuonna muualta pihalta siirretyt akileijat. Hopeahärkkiä ja ketoneilikkaa suunnittelin lammen ympärille levisian kanssa. Katsotaan nyt tuleeko näistä mitään, vai haetaanko kesällä kaikki valmiina taimina levisioiden kanssa puutarhaliikkeestä.


Tänä vuonna kylvin suurimman osan siemenistä tomaattilaatikoihin. Koska K Raudassa oli puoleen hintaan Nelsonin valmiita minikasvareita turvepaakkuineen, päätin ostaa pari sellaistakin ja laitoin osan siemenistä kokeilumielessä niihin. Muutaman viikon päästä jo varmaan nähdään tuleeko onnistumisia vai ei.

Lisäksi minuun on iskenyt ilmeisesti pahanlainen mummotauti sillä huomasin kasvattavani pelargonian pistokkaita. Taannoin nappasin pari alle kahden euron pistokasta Plantagenista mukaan ja siinä ne nyt nököttävät Ikean kasvarissa. Virallinen selitys on, että ostin pistokkaat äidilleni mutta ne ovat meillä koska kesällä kuitenkin muuttavat tänne pihalle. Olen muuten tykännyt hurjasti noista Ikean minikasvihuoneista, olivat todella edullisia muihin vastaaviin verrattuna ja ovat kuitenkin reippaan kokoisia sekä nättejä katsella.Pihatyökansiokin on päivitetty ja nyt sitten asia kerrallaan aletaan tekemään. Hieman sotkee tuleva  lomareissu aikatauluja mutta eiköhän näistä selvitä. Nyt on tosiaan esikasvatettavat siemenet kylvetty ja viikonloppuna suojataan rodot, ettei kevätaurinko kuivata niitä. Seuraavana ajattelin nakella nurmikkolanoitteet sulavien hankien päälle ja istten pitääkin jo kaivaa muistilista esiin. Jännittävä kevät ja kesä tulossa!


AURINKOISTA VIIKONLOPPUA !

2 kommenttia:

 1. Päivittyykö tuo Sarin sivujen kalenteri viikottain? Tänään haetutin puolisolla kiireen vilkkaa multaa ja nyt on homma hoidossa...Toivon tosi, että altakastelumulta on sama kuin kestomulta, koska ei multa mitään "järjestelmäruukkuja" löydy :) Kiitos tuhannesti vinkistä! -Ulla

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! Kyllä se päivittyy, en muista mikä mikä päivä mutta olen sitä seuraillut jo kuukauia :) Sarilla on muutenkin hyviä vinkkejä kasveihin liittyen sisään sekä ulos, viime vuonna bongasin Sasan sieltä ja viimesimpänä nuo mustat Orthexin altakasteluruukut.

   Altakastelumulta on ensisijaisesti tarkoitettu altakasteluruukkuihin, sillä siinä on mukana sellaisia ainesosia jotka auttavat vettä kulkemaan ylöspäin. Koska altakasteluruukussakin kastellaan ensimmäiset pari kuukautta suoraan mullan päälle, en usko että isoa vanhinkoa tapahtuu vaikka laitat tuota multaa tavalliseen ruukkuun...näin täysin kouluttamaton arvaus :)

   Noita multiakain on niin moneen lähtöön nykysin ettei niissä pysy perässä :D Mukavaa että vinkit tavoittaa tätä kautta!

   Poista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥