18.10.2015

anana's Always relevant [ohje]


Ajatus pipoon lähti aina niin ajankohtaisita raidoista. Halusin myös tehdä pipon joka ei kutita otsaa ja joka lämmittää korvia, mitä todella moni kotikutoinen pipo ei tee. Kutittamattomuus sekä lämpösyys saadaan aikaan sillä että pipossa on vuori. Pipo neulotaan kokonaan oikein silmukoilla ja on oikeasti varsin simppeli. Lankana voi olla mitä vain fingering-paksuista lankaa eli noin 400m/100g. Se väri jolla tehdään ohuet raidat, tulisi olla kutittamatonta merino-villalankaa sillä samalla langalla neulotaan vuori. Langoiksi suosittelen Cascaden Heritagea (paksut raidat) ja Malabrigo sock:ia (ohuet raidat/vuori). Näillä langoilla mielestäni raidoitus on nätein. Suosittelen että luet ohjeen kerran kokonaan läpi jotta saat ideasta kiinni ennen aloitusta.

On ainakin kaksi tapaa tehdä raidat niin ettei vaihtokohta ole niin selkeä. Yksi tapa on tehdä niin että ensimmäisen uuden värin kerroksen neuloo normaalisti ja toisella kerroksella nostaa ensimmäisen silmukan neulomatta. Toinen tapa on neuloa ensimmäinen uuden värin kierros normaalisti ja toisella kerroksella nostaa edellisen kerroksen silmukka ensimmäisen silmukan viereen ja neuloa ne yhteen. Itse käytän tavoista ensimmäistä sillä se on mielestäni hieman nopeampi. Kaikissa pipoissa raidat vaihtuvat niskan kohdalla (muös kavennuksissa) ja kuvista näkee että aihtokohta on aika huomaamaton.


Always relevant [ohje] koko noin 56

Tarvitset em. pipolankojen lisäksi paksumpaa (noin sportti/DK) lankaa pätkän apulangaksi sekä puikot koossa 2,25 ja 2,5 (suosittelen 40 cm pyöröjä sekä kavennuksia varten koon 2,5 pidempää pyöröä jos looppaat tai sukkapuikkoja jos et) ja virkkuukoukun sekä neulan lankojen päättelemistä varten.

ALOITA TÄSTÄ

Virkkaa 148 silmukkaa apulangalla 2,5 puikoille ja aloita neulomaan pipoa oikein-silmukoilla, sillä langalla jolla teet ohuet raidat. (Kts. tarvittaessa Google/neulontaopas: ”Virkkaamalla luominen apulangalle)
Ensimmäisen kerroksen lopussa yhdistä neule pyöröksi ja neulo vielä 2 kerrosta.
Vaihda puikot 2,25 ja neulo kunnes pipossa on kerroksia yhteensä 35 (olet nyt tehnyt pipolle sisävuorin).


Neulo kuusi kerrosta toisella värillä. Vaihda nyt puikot 2,5. Neulo kolme kerrosta aloitus värillä ja vuorottele värejä 3/6 kerroksen välein kunnes olet neulonut kolme ohutta raitaa ja neljä paksumpaa raitaa.

Päättele nyt kaksi olemassa olevaa langanpätkää neuleen nurjalle puolelle.


Siirrä apulangalta silmukat 2,25 puikolle. Käännä reuna puikkoineen ”pipon sisältä” nurjat puolet vastakkain samalle tasolle missä olet neulomassa ja neulo aloitusreunan silmukat seuraavan kerroksen (neljännen ohuen raidan ensimmäinen kerros) kanssa ”yhteen”.

Eli pidä vasemman käden puikkoja vierekkäin ja työnnä oikea puikko ensin etummaisen puikon silmukan läpi, sitten taaemman puikon silmukan läpi, nappaa lanka ja tiputa molemmat silmukat vasemman käden puikoilta.

Yhteen neulomiskerroksen jälkeen jatka raitoja kuten edellä, kunnes pipossa on yhdeksän ohutta sekä paksua raitaa.


KAVENNUS
Kymmenennen leveän raidan viidennennellä kerroksella aloitetaan kavennukset jotka tehdään joka toisella kerroksella.

Neulo nyt kolme kerrosta normaalisti ja aseta neljännellä kerroksella silmukkamerkit 37 silmukan välein.
5. kerros:
Aina silmukkamerkin jälkeen: nosta silmukka neulomatta, neulo seurava oikein, vedä nostettu silmukka neulotun yli
Aina ennen silmukkamerkkiä: neulo kaksi silmukka oikein yhteen.
Jatka kavenuksia joka toisella kerroksella kunnes pipossa on 12 ohutta raitaa ja lopeta sitten ohuet raidat.
Jatka kavennuksia vielä kunnes silmukoita on jäljellä 12 kpl.
Vedä lanka loppujen läpi ja päättele lanka.

Kastele tai höyrytä pipo niin saat pipon laskeutumaan nätimmin ja pyöristettyä kavennetun osan.
Voit myös pingottaa pipon pikkufutiksen tai ilmapallon päälle, kastele ja annan kuivua yön yli.


Huom! Pipon koko vaihtelee hieman käytetystä langasta riippuen. Alla olevista pipoista harmaa-valkoinen on tehty kokonaan Cascade Heritage Silk:stä sekä Cascade Heritage Sock:sta ja on pipoista pisin. Mikäli haluat piposta lyhyemmän tai pidemmän, aloita kavennukset aiemmin tai myöhemmin. Jos haluat säädellä leveyttä, vähennä tai lisää silmukoita kahdeksan silmukan erissä.

Voit muuten olla luomatta silmukoita apulangalle ja poimia silmukat mutta kolmen pipon kokemuksella suosittelen ehdottomasti apulangan käyttöä.Pari lisäkuvaa pipoista täällä.

10 kommenttia:

 1. Vau! Nyt on kyllä täydellisiä pipoja! Kiitos myös, että jaat näitä upeita ja luovia ohjeitasi. Ohjetta odotellessani hommasin Tukholman ihanimmasta lankakaupasta (Litet Nystan) Langin Merino 150 -lankaa näitä varten. Ei ihan fingeringiä, mutta uskoisin, että onnistuu silläkin :). Ainakin on pehmeää :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanna ♥ Ja paras ilo on jaettu ilo!
   Toivottavasti ei jäänyt virheitä ohjeeseen kun kokeilin keskimmäisen pipon kohdalla paria muuta juttua mutta vikan kohdalla taas palasin ensimmäisen versioon.

   Tein Jiille yksivärisen vastaavan pipon Lang Merino 120:stä ja siitäkin tuli tosi kiva eli ilman muuta onnistuu eri paksuisellakin langalla mutta sillon se tuplaneulos-osuus erottuu hieman selkeämmin ja tietysti silmukkamäärät ei ihan täsmää :) Ja on tosiaan pehmeä. Ajattelin muuten siitä lopusta Langista tehdä bellalle vastaavan kirjoneulepipon...

   Poista
 2. Voi kun saisi äkkiä tavaraa puikoilta pois ja voisi aloittaa pipojen tehtailun. Just nyt menossa yksi huiviprojekti joka ei nappaa, mut ois pakko saada valmiiksi vielä tämän kuun puolella. Hyvä, selkeän oloinen ohje, taas kerran! Ilmoittelen kunhan saan pipon tehtyä, ja aiemminkin jos jotain omituisuuksia ohjeessa huomaan (jota kyllä epäilen suuresti!).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ♥ Sepä se onkin kun joskus on jotain kesken ja sitten tulee eteen joku superprojekti, tiedän hyvin tunteen! Laittelehan tosiaan viestiä jos joku kohta tekee tenkkapoon :)

   Poista
 3. Minä muka jo kerran kommentoin tänne, mutta näköjään jokin on mennyt pieleen :) Kiitos tosi kivasta pipo- ohjeesta! Onko tuossa langassa mitään merkitystä käytön kannalta sillä, että siinä on osittain polyamidia? Pysyykö se esimerkiksi kuosissaan paremmin? Aloitin jo tällä ohjeella pipon, paikallisesta lankakaupasta valitsin 100% merinovillalankaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei ole merkitystä. Polyamidihan tekee langasta hieman kestävämpää ja nämä käyttämäni langat ovat (myös) sukkalankoja jonka takia niissä sitä polyamidia on. Pipoissa kulutuksenkestolla ei samanlaista merkitystä ole kuin sukissa, joten 100% merino on pipoihin aivan täydellinen lanka :)

   Poista
 4. Onpa mainio, simppeli pipo-ohje. Kiitos! :-)

  VastaaPoista
 5. Moikka! Jatkuuko kavennukset 12 kapean raidan jälkeen edelleen joka toinen kerros vai kavennetaanko joka kerroksella? Entä kun ohjeen mukaan kavennetaan ennen ja jälkeen silmukkamerkin ( eli kavennusten väliin jää yksi silmukka), mutta kuvassa jossa pipo näkyy takaa, näyttää kavennusten väliin jäävän 2 silmukkaa, vai näenkö väärin..? :)

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥