27.8.2017

Käytännön huomioiminen keittiösuunnittelussa.

Täydellisessä maailmassa meillä olisi aina siistiä ja kaappien ja komeroiden takana olisi sotilaallinen järjestys. Ei meillä aina ole, niitä sotkuja on nähty täällä blogissa ja niitä on nähnyt instassa. Olen kuitenkin se ihminen, joka viikkaa vaatekaupassa vaatteen takaisin hyllyyn katsottuaan sen ja se, joka kassajonossa järjestelee suklaapatukat nätisti lokeroihin vuoroaan odotellessa. En tietäisi olevani pakkoneuroosinen mutta rakastan järjestellä ja etenkin katsoa järjestyksessä olevia kokonaisuuksia. Siispä kotonakin pyrin siihen, että tavaroille olisi omat paikat ja avain tavaroiden järjestyksessä pysymiseen on se, että tavaroiden sijoituksessa otetaan huomioon käytöntö. Parhaimmallakaan järjestyksellä ei tee mitään jos se ei toimi käytännössä.

Keittiön suunnittelussa on lainalaisuuksia, jotka on todettu toimivaksi keittiössä, esimerkiksi altaan, uunin ja jääkaapin sijoitus ja muita vastaavia. Niiden lisäksi kuitenkin meillä kaikilla on omat tottumuksemme ja tarpeemme. Keittiöremontin voi tehdä niin, että suunnittelee keittiösuunnittelijan kanssa keittiön ja sitten sijoittaa ne omat tavarat ja toiminnot sinne keittiöön tai niin, että jo suunnitteluvaiheessa miettii, minne mikäkin tulee. Itse toteutin jälkimmäisen vaihtoehdon, eli jo varhaisten kaavakuvien aikaan mietin ja kirjoitin mikä menee minnekin, samalla kun ylläpidin listaa niistä haasteellisimmista asioista jotka ehdottomasti pitää ottaa huomioon. Tästä syystä, pystyin myös torppaamaan äitini mielipiteen liian vähäisestä kaappimäärästä jo alkuunsa, sillä hän oli vuorenvarma, ettei säilytystila riitä kun kaapit yhdeltä seinältä jätetään kokonaan pois ja toisellakin seinällä kaapit ovat pienempiä kuin ennen. HTH:lla on niin asiantunteva palvelu, että myös sieltä sai kuulla hyviä vinkkejä ja kokemuksia.


Varsinaisten keittiötavaroiden lisäksi, säilytetään meillä keittiössä mm. tyhjät pullot, kissanruokavarasto, lääke-sekä haavatarvikkeet sekä kaikki kynttilät ja niiden tarvikkeet. Tapanamme on myös ostaa kerralla enemmän juomia, joille haluttiin oma paikka ja edellisen keittiön myötä olin myös lopullisesti kyllästynyt, ettei uunin pelleille ollut omaa paikkaa.

Lähtökohtaisesti kaikki laatikostot on täytetty kuten ne keittiömainoksissakin on. Laatikoissa on sivuissa esteet, jolloin laatikkojen sivuista ei pääse tippumaan pienempiäkään tavaroita ja laatikoiden pohjalla on liukuestematot. Saarekkeen isoihin laatikoihin halusin ruokailuvalineet, jolloin ne on parhaiten saatavilla saarekkeelle, ruokatilaan tai terassille. Ylimässä laatikossa on "aseet", keskimmäisessä arkiastiasto ja alimmassa vanhempi V&B:n Flow jota saa yhtälailla käyttää arkisin, sekä isompi valikoima kahvimukeja. Kaikki lasit on yläkaapeissa.Lieden vasemmalla puolella olevassa 60 senttisessä laatikostossa on ylimmässä laatikossa isommat kauhat, mittalusikat sekä paistolastat ja alemmissa laatikoissa sijaitsee ruokatavarat. Pitkä laatikostoseinä kätkee sitten sisälleen kaiken muun: eväs-ja pakastusvälineet, grillausvälineet, juhlatarvikkeet- ja servetit sekä kulhot ja siivilät. Myös tarjouastiat löytyy näistä laatikoista ja osa niistä pidetään omissa pakkauksissaan, koska ne on helpommin säilytettävissä näin. Vaikka ensin voisi luulla, ettei mataliin laatikoihin voi laittaa kuin ruokailuvälineitä, niin meillä niissä säilytetään mm. tarjottimet sekä erilaiset kelmut ja paperit.Kuten aiemmin todettu, on molemmat kulmakaappimme tilattu ilman mekanismeja. Minulla on ollut etuoikeus tutustua useisiin erilaisiin kulmamekanismikaappeihin käytännössä ja ensivaikutelma kätevyydestä on joka kerta vaihtunut mielipiteeseen turhuudesta tai epäkäytännöllisyydestä. Vaikka mekanismit monesti tuovat tavarat helpommin esille, ne myös rajoittavat monien säilytettävien asioiden mahtumista alkuperäisesti isoon tilaan. Tämän takia, on meidän kulmat jätetty valtaviksi säilytystiloiksi, jonne mahtuu tarvittaessa se isoinkin tarjotin ja kattila tai vaikka valtava määrä hillopurkkeja. Kulmissa säilytetään nyt niin harvoin käytettäviä asioita, ettei haittaa vaikka niitä joutuu kaivamaan. Kaapeissa on myös hyödynnetty koreja, jolloin useammin käytettävät tavarat on helppo nostaa esiin. Koreissa on mm. kukkien kastelutarvikkeet, sähkövatkaintarvikkeet sekä pannunalustat ja uunihanskat. Samaisissa koreissa on myös yläkaapissa olevat mausteet ja korkeassa kaapissa olevat leivät sekä keittöpyyhkeet ja essut.
Ja sitten siihen kaappiseinään. Kaappiseinän korkea kaappi oli aluksi tulossa pelkillä hyllyillä. Kuten monesti käy, vedettiin ensimmäiseen suunnitelmaaan raksit päälle ja kaappiin tilattiin lopulta kaksi syvää laatikkoa. Laatikot asennettiin alimmiksi, sillä kukaan ei halua kaivaa tavaroita alahyllyiltä ja laatikoiden säilytysfunktio oli juomat sekä "herkut ja väliaikaiset". Meillä on yleensä aina jotain popparia ja sipsiä ja joululahjaksi saatua vihreää kuulaa jemmassa. Lisäksi aina on jotain väliaikaista, joka ei mahdu johonkin ja näitä siis säilytetään alimmassa laatikossa. Koska laatikostoja ei pysty asentamaan alasokkeliin kiinni, jäi alimman laatikon alle täydellinen tila niille uunin pelleille.
Koska taloudessamme asuu myös Nietos ja Diego, kuten muutama kuva sitten saattoi jo huomata, on meillä myös paljon kissanruokaa. Ostan normaalisti ruokaa useammaksi kuukaudeksi kerralla, joten ruoalle oli saatava oma tila. Nyt mikron alta löytyy varastotila ja korista on helppo ottaa pussit kateille. Myös kissojen lelut ja muut tarvikkeet säilytetään samassa paikassa. Kissanruokien alapuolella on tarkka tila kahdelle ässän kestokassille, joihin kerätään palautuspullot, tölkit sekä pahvit. Kestokasseinä nyt kesänaikaan on ollut vihreän sävyiset kassit mutta talvella visuaalisesti vaativa vaihtanee vaaleisiin "munakasseihin".


Mikron yläpuolelta löytyy meidän ensiapu, toisessa laatikossa lääkkeet ja teipillä merkatussa haava- ja sidetarvikkeet. Laatikot ovat tarpeeksi ylhäällä, ettei esimerkiksi pieni kummityttö siskoineen yllä, mutta tarpeeksi alhaalla, että ovat bellalle helposti saatavilla. Näiden yläpuolella on sitten maljatkot ja hitsin korkea termos.


Sellaisia ratkaisuja on meillä keittiössä ja hyvin tuntuu kaikki mahtuvan, kun on vielä uteliaille kissoillekin kaapeissa tilaa.Keittiön esittely täällä

13 kommenttia:

 1. Kiitos vinkeistä. Keittiöremontti on meilläkin suunnitteilla ja taidan toteuttaa tuon saman kulman suhteen, eli siis ei pyörivää karusellia sinne..
  Kaunis on keittiönne :)
  Rita

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teilläkin on sitten jännät ajat! Keittiön suunnittelu on hieman kuluttavaa mutta todella palkitsevaa kun uusi keittiö on käytössä :) Kulmakaapit toimii meillä hyvin näin ja ehkä teilläkin :)

   Poista
 2. Tässä voisi painaa "tykkää"-nappia. Iso suositus ennalta suunnittelulle.

  VastaaPoista
 3. Tässä voisi painaa "tykkää"-nappia. Iso suositus ennalta suunnittelulle.

  VastaaPoista
 4. Ihanan näköistä! Rakastan kun kaikelle on paikkansa(aina ne tavarat ei sinne löydä mutta periaatteessa). Keittiön ongelmalliset tavarat ovat mielestäni vatkaus-,säilytyskulhot (lue hel....n tupperit)kansineen. Kaikki erikokoisia, on siivilää,raastinta, kahvaa ja törröttävää nokkaa. Mitään ei voi pinota, kaikki kaatuu. Onko sulla tähän jokin ratkaisu? Älä ainakaan kerro, että sulla on vain kolmen kulhon sarja ja ne on kauniisti sisäkkäin kuin maatuska. Olen useasti aloittanut tämän rytökaappini siivouksen mutta kun mielestäni tarvitsen niitä kaikkia.
  Munakasseja olen metsästänyt useasta ässästä, ei löydy :(
  Leppoisaa keittiöelämää teille, Tiina

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi, meillä olisi munakassi, josta voin luopua ;) jos sulla on tarvetta! (Jos tällä siis tarkoitetaan sitä S-ryhmän ostoskassia kananmunien kuvalla.)

   Rita

   Poista
 5. Hah, ihan sama juttu, sellaista siiteyttä ja järjestelmällisyyttä on ihana katsoa sekä käyttää :) Mä itseasiassa otin kuvat noistakin laatikoista, missä juurikin ne kulhot ja siivilät on ja sitten ajattelein, että ei hitto, ei ketään varmaan kiinnosta meidän arkistakin arkisemmat keittiötavarat... ja yritin keskittyä sellasen ehkä vään epätavanomasimpin kohteisiin :D

  Meillä on just itseasiassa noin. Oon ostanut harkitusti samoja sarjoja, jotta ne menee sisäkkäin helpommin. Leipomiseen mulla on neljä Rosti mepalin kulhoa ja sitten on Ikeasta metallisia ja lasisia kulhoja parissa eri koossa. Toki sitten löytyy joku Iittalan Ja V&:B n kulhokin mutta menevät näihin samoihn pinoihin, jotka ovat siis kaikki yhdessä laatikossa. Metallisia siivilötä on kaksi eri kokoista ja vastaavasti muovisia isoja lävikköjä kaksi samanlaista niin menevät nätisti päällekkäin, tuohon samaan laatikkoon. Joku mittakannu ja suppilokin sujahtaa hyvin samaiseen laatikkoon. Ostin Ikeasta joitain vuosia sitten kolme (2 eri kokoa) valkoista kannellista muovista "kulhoa". Sittemmin kävi ilmi, että ovat täydellisiä etenkin kermavaahdon vatkaukseen. Sittemmin Ikea lopetti tämän sarjan, joka oli kyllä valitettavaa sillä uskon, että olisi olut käyttöä vielä parille kulholle. Mutta kyllä nämä vähemmätkin riittävät ja tuon latikon kapasitettkn alkaa olla noissa tavaroissa.

  Enemmän tarjoiluun mutta myös säilytykseen on iso kasa Granitista ostettuja kannellisia lasisia purkkejä ja muutama, valitetavasti Ikean jo mynnin lopettama, lasinen ja kannellinen purkki. Kaikki menee sisäkkäin pinoihin joten vievät toisesta laatikosta vain osan.

  Ja ne muovipakastepurkit... ARGH! Niitä inhoan. Kävinkin jo joitain vuosia sitten kaikki läpi ja ostin Orthexin pakastusrasiat tilalle, sillä laitoin pois ne kaikki tsiljoona erilaista joiden säilytyksene piti olla oma kaappi. Nykyiset menee tosi pieneen tilaan ja pällekkäin yhden laatikon reunaan. Muutama vanha vielä löytyy, en muista mitä sarjaa ne ovat mutta nekin siis samaa, jolloin menevät kivasti pinoon.

  Eli vahvasti maatuska! ajattelulla pyritään menemään ja etenkin se, että jos en ole jotain tarvinnut vuosiin, en ehkä tarvitse vastaisuudessakaan.

  Munakasseja oli viimeksi Kantsun Prismassa mutta vaikeasti saatavissa tuntuvat olevan. Tänne voisi kyllä jakaa vinkit munakassien sijainneista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! Mä nappasin sun vastauksesta "Oon ostanut harkitusti samoja sarjoja"-lauseen. Niinpä! Olenhan pikkuhiljaa uusinut perheemme juomalasit ja ruokalautasetkin miksi ei näitä kulhohirvityksiäkin?! Eli seuraava projektini on tiedossa...
   Tiina

   Poista
  2. No sepä se. Kun olisi tajunnut jo 2-kymppisenä alottaa sellainen hallittu hankkiminen :)

   Poista
 6. Pakko huikata! Löysin "vanhan tutun", tämän blogin, joka joskus koneen/puhelimen vaihtumisen myötä jäänyt lukulistalta. Uskomaton fiilis, että sulta oon saanut mm. hiustenlaittovinkkejä omille tytöilleni ja ylipäätään seurannut blogiasi jo silloin, kun blogisi bannerikuva on otettu. Miten pieni Bella tuolloin oli 😍! Varmaan oman esikoiseni ikäinen... Mahtavaa että vielä bloggaat, jatkan seurailua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ihan mahtavaa kuulla, että olet löytänyt takaisin ja kyllä kommenttisi lämmittää niin kovasti ♥ Nykyisin bloggaaminen tuntuu olevan aika verkkaista mutta kyllä täällä yritetään sinnitellä :)

   Poista
 7. Tää oli tosi kiva ja mielenkiintoinen postaus!!!

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥