26.8.2016

Salaisuus

Minulla on ollut kolme vuotta salaisuus. Asia ei ole ainoastaan harmittanut minua vaan sen lisäksi olen varsin taidokkaasti rajannut ja häivyttänyt sen pois blogista. Mistään ihan pienestä salaisuudesta ei ole kyse, vaan se on läsnä aina kotona ollessa ja käsittää yhteensä yli 40 neliötä.

Meidän eteisen sekä keittiön lattia on aivan hirveä. Ongelma ei ole ainoastaan lattian ja sauman epämiellyttävä keltainen väri tai laattatyyppi joista en pidä ollenkaan. Koska keltainen väri on niin voimakas ja alakerrassa ei ole luonnonvaloa, on koko huone ollut keinovalossa aivan pissan värinen, vaikka spotit on vaihdettu jo kerran valkoisempaa valoa tuottaviin lamppuihin. Mitä voin sanoa, visuaalisesti vaativaa nyppii pienetkin asiat. Ja etenkin koska koti on laitettu oman maun mukaiseksi, on harmittanut kyllä suuresti, että etenkin tila mikä joka ensimäisenä toivottaa vieraat tervetulleeksi on itselle epämiellyttävä.

Aikoinaan kyselin mikrosementtipäällysteen hintaa mutta hinta-arvio oli niin korkea, että hylkäsin ajatuksen välittömästi. Koska pelkästään alakerran lattiaremontti johtaisi automaattisesti keittiöremonttiin ja kustannukset nousevat useampiin kymmeniin tuhansiin, päätin kituutella ja pitää eteisestä sekä keittiöstä valoja pois aina kun mahdollista. Näin toimii pikkuhiljaa käytännönläheisyydestä pois ajatutuva visualisti.

Alla muutama kuva: alakertamme värissä "keltainen lumi".
Kuvia ei ole käsitelty joten vastaavat varsin hyvin todellisuutta.
Kunnes.

Kunnes eräs yö satunnaisguuglailulla törmäsin laattalattiamaaliin. Kierrokset nousivat välittömästi ja hetkeä myöhemmin olin kääntänyt internetin ympäri ja ilmoittanut matkoilla olevalle miehelle, että me kuules maalataan meidän eteiseen lattia. Samana viikonloppuna alakerran lattia oli maalattu ja voi että, miten tyytyväinen olin. Olen hyppinyt ilosta jo pari viikkoa, ihan oikeasti.


Maalattu laattalattia ja miten se tehdään?

K-rauta myy erillaisiin tarkoituksiin sopivaa V33 nimistä maalia. Maali on vesiohenteista eikä se tarvitse alleen erillistä pohjamaalia. Haju on erottuva mutta siedettävä. Maaleja ei myöskään sävytetä vaan niitä on valmis värivalikoima maalauskohteiden mukaan. Valitsin alakertaamme laattalattiamaaleista vaaleimman harmaan sillä tilassa ei ole yhtään ikkunaa, se on aika matala ja halusin vaalealla lattialla avartaa sekä selkeyttää tilaa jossa on kuusi ovea ja portaat. Mallitaulussa vaalean harmaa näytti varsin harmaalta mutta kuten toivoinkin, on se lattiassa mallia huomattavasti vaaleampi. (Siis huomattavasti, mieti tarkkaan haluatko fosforinvalkoista lattiaa vai olisiko tämä vaalean harmaa sittenkin parempi vaihtoehto).

Aluksi poistin tilasta kaikki huonekalut, joita ei juurikaan ollut sillä mikään huonekalumme ei sovi "keltainen lumi -sävyyn" ja irrotin lattialistat. Lattialistat olivat kiinni pikakiinnikkeillä joten ne oli varsin helppo irroittaa ja samalla hylkäsin ajatuksen vaihtaa lattialistat korkeampiin. Muutaman kynnyksen edestä poistin silikonit mattoveitsellä. Tämän jälkeen pesin lattian huolellisesti jynssäri-saumaharjalla sekä juuriharjalla. Pesun jälkeen lattia pestiin maalipesulla ja huuhdeltiin. Reilu 24 tuntia ennen maalaamista, lattia pestiin vielä harjalla ja V33 esikäsittelyaineella, huuhdeltiin hyvin ja jätettiin kuivumaan 24 tunniksi ilman jalkoja ja tassuja. Koska lattialistat oli irrotettu, teippasin vain oviaukkojen pokat sekä vedin yhden teipin varmuuden vuoksi huoneen ympäri ikään kuin jalkalistan yläpuolelle.


Seuraavana päivänä maalasimme miehen kanssa lattian. Minulla oli pikkuinen pensseli jolla maalasin ihan pienimmät kulmat sekä pieni tela jolla telasin seinänvierustat. (Kuva IG:ssä) Mies tuli perässä isolla telalla ja maalasi lattian niin lähelle seiniä kun sillä pääsi. Riippuen saumojen syvyydestä, joutuu telalla välillä hieman reippaammin painamaan saumoihin maalia. Telalla pitää tehdä ristikkäisiä vetoja. Kun ensimmäinen kerros oli kuivunut kolme tuntia, maalasimme lattian uudestaan. Toisella kierroksella emme enää erikseen maalanneet saumoja vaan lattia telattiin tasaisesti. 12 tuntua myöhemmin lattia oli kävelykuiva mutta varmuuden vuoksi kalustimme tilan vasta kaksi viikkoa myöhemmin, ettei huonekaluista tule jälkiä lattiaan. Ennen kalustusta jalkalistoja asentaessani tiputin vasaran lattialle ja toisella kerralla löin listasta huti lattiaan mutta kummastakaan kopauksesta ei uuteen lattiaan jälkeä tullut .


Tila on edelleen kellertävämpi kuin yläkertamme koska kuten todettu tilaan ei tule juurikaan luonnonvaloa. Lattialistat sekä ovet ovat nyt kellertävämmät mutta niinhän aina, jos kyseessä on standardit valmiiksi maalatut listat ja 10 vuotta vanhat ovet. Tuulikaappiin on asennettu sävyltään todella "kylmä" valo, joka osoittaa hyvin, mikä vaikutus valojen "väri lämpötilalla" on. Mielestäni muutos on kuitenkin todella onnistunut ja sain lattian maalauksella lopulta siirrettyä useamman kymmentuhannen remonttia vuosiksi eteenpäin. Koska ostimme uudet sileämmät telat, nousi kustannukset muutamalla kympillä alkuperäisesti arviosta mutta jäivät silti alle kahteen sataan euroon. Bonuksena päälle, ei remontti jäänyt pelkästään tähän huoneeseen sillä maalia jäi yli.

Kustannukset: V33 laattalattiamaali 4l (josta kului vajaa 3) 139,80 €, V33 esikäsittelyaine 19,90, telat: noin 20 euroa.


Jahas, kynnyksen pikkulista vielä asentamatta. Kukas nämä listat oikein laittoikaan kiinni.

Lattia on todella hyvä, siis todella, ihan super. Pelkäsin alun perin, että lattia näyttäisi samalta kuin kaakelimaalilla maalatut kaakelit mutta ei onneksi. Maali on tarpeeksi mattaa, ettei lattia ei näytä varsinaisesti maalatulta lattialta vaikka maalattu onkin. Pinta on samanlainen kun ennen maalausta, ehkä ihan hivenen liukkaampi mutta ei missään tapauksessa "vaarallisen" tuntuinen.

Tähän asti, ei eteistämme ole koskaan oikeastaan sisustettu. Tila on niin vaikea kaikkine ovineen ja kamala lattia on pitänyt huolen siitä, ettei mikään oikein sovi tai miellytä kuitenkaan, joten en ole jaksanut nähdä vaivaa. Aikaisemmin eteisessä on ollut kissankiipeilyteline sekä Ikean Bestå kaapisto ja that´s it. Nyt lattian maalauksen jälkeen sormeni syyhysivät päästä sisustamaan ja lopputuloksen näette vähän myöhemmin.


Mitä mieltä?
Lähtikö projektilistalle?


20 kommenttia:

 1. Tuulikaapin laattalattia lähti meillä sitten samantien maalauslistalle :) Kiitos jälleen hyvistä vinkeistä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hah! hauska kuulla :) Ja ei kestä, ilo on puolellani :)

   Poista
 2. ... ja todella upea lopputulos teille tuli!

  VastaaPoista
 3. Siitähän tuli tosi kivan näkönen! Ois kyllä kiva nähdä millanen teidän kodin pohjaratkaisu oikein on, kun tuntuu että aina yllättyy! :D
  Voiskohan tuommosella maalata kylppärin lattian... nimim. en oikein jaksa innostua 70- luvun kylppäristä modernissa kodissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, kuten todettu, olen samaa mieltä :) Toivottavasti yllätyt positiivisesti ...mulla ei mitään pohjaa ole koneelle mutta talo on hieman kuin rinteessä, eli meillä on kaksi kerrosta mutta kolme tasoa + vintit. Alakerrassa on wc, eteinen, vierashuone, kodinhoitohuone, saunaosasto, vilpola ja vaatehuone. Keskikerroksessa tai oikeastaan tasossa on olkkari, keittiö ja ruokatila. Yläkerrassa on lastenhuoneet, lasten kylpyhuone ja meidän makkari ja tasanne missä on piano. Ei tämä nyt pohjaa varsin selkeyttänyt mutta ehkä sait hieman paremman käsityksen.
   En muista onko se tämä sama maali vai saman valmistajan toinen maali, millä voi maalata myös kylppärin lattioita ja seiniä. Valmistajan sivut olivat mielestäni tosi hyvät, käy kurkkaamassa :)

   Poista
 4. Ja tasan tarkkaan lähti maalaukseen! Meil on sama laatta mutta ruikun värisenä. Eteinen, aula ja keittiö

  VastaaPoista
 5. Onpa upea lopputulos! :) Meillä ei vastaavalle ole tarvetta kun tykkään kovasti laattamme sävystä, mutta hyvä pitää mielessä jatkoa ajatellen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos suvi! Tämä on kyllä pelastajatuote varmasti monelle.

   Poista
 6. Todella hieno lopputulos, olet syystäkin tyytyväinen! En edes ollut tajunnut,että laatatkin voi maalata!
  Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No sepä, toivottavassti taas muutama uusi kuulee laattalattiankin maalausmahdollisuuksista :)

   Poista
 7. On ollut ajatuksissa, meillä tummanruskea vuosia sitte ihan itse valittu laatta pienehkössä eteisessä ja rappusissa. Onko teillä lattialämmitys tai tiedätkö toimiiko sen kanssa ettei lähde hilseilemään...

  -Anu

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on vesikiertoinen lattialämmitys. Siitä ei pitäisi olla haittaa, aika toki näyttää miten maali pysyy ylipäätään. Maalaukse ja kuivumiseen ajaksi lämmitys pitää olla pois päältä.

   Poista
 8. Oi miten hyvä muutos! Aikas hyvä juttu, että on tullut tuollaisia halvempia, ja kuitenkin kestäviä juttuja tehdä "remppaa".

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No kyllä! Laskeskelin, että pelkän alakerran lattian vaihtaminen olisi maksanut halvimmillaankain pari tuhatta euroa ja remontti tietusti kestänyt useita päiviä. Nyt pääsin toiseksi parhaimpaan tulokseen alle 200 euron ja päivässä :)

   Poista
 9. Vanhassa asunnomme olisi lähtenyt, nyt ei onneksi ole tarvetta. Kiva muutos.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No tietysti parempi kun ei tarvitse maalailla lattioita, uuden asunnon hyviä puolia ;) Kiitos!

   Poista
 10. Vau! No kyllä todellakin kannatti:)

  Mulle kävi muuten eräs lukija vinkkaamassa tästä postauksesta:) Onneksi kävi, kun mä en oo pitkään aikaan käynytkään täällä kuulumisia lukemassa. Olisi mennyt ihan ohi tää muuten.

  VastaaPoista
 11. Kiva nähdä lopputulos, näyttää hienolta! Olen pähkäillyt samaa oman laattalattian kanssa (aula, paljon kulutusta) ja eniten on mietityttänyt se, näyttääkö maalatulta laatalta (ite tein) ja toisaalta puhdistus: jääkö kengistä jälkiä (kivistä ja lenkkarinpohjista), miten puhdistetaan / kärsiikö pinta, naarmuttuuko maali?
  Kerrotko kokemuksia, miten on kestänyt.

  VastaaPoista

Ihan mahtavaa jos ehdit jättää kommentin,
ilahdun ihan jokaisesta!
Kiitos kun kävit ♥