31.8.2017

Vihersisustus keittiössä

Postausajatusjonossa on puutarhapostauksia mutta kuvat odottavat vielä selaamista. Tai eihän nyt puutarhasta voi puhua mutta pihasta kuitenkin. Osaltaan muutokset liittyvät myös keittiöön joten tässä väliin raportti keittiön kasveista. Tietenkään minulla ei nyt ole kuvia niistä kaikista mutta ajatuksena siis on, että keittiössä olisi läpi vuoden kasveja. Toki ne puhdistavat ilmaa mutta tuovat myös elämää muuten aika pelkistettyyn ja kliiniseenkin keittiöön. Vihreä väri ei ole itselleni suosikki mutta kuten joskus jo tännekin on kirjoitettu, jokaiselle värille on se oma paikka johon se sopii. Vihreä sopii keittiöömme.


Keittiö on varjoisa vaikka valoa sinne nykyisin tulee huomattavasti enemmän kuin ennen. Lähtökohtaisesti minun siis pitää löytää kasveja, jotka, jos eivät nyt viihdy varjossa, niin ainakin sietävät sitä kohtuullisesti. Amppeleiden kohdalla haasteensa tuo myös ruukkukoko, sillä amppeliin mahtuu muistaakseni maksimissaan 12 senttiä korkea ruukku, jonka sitten kuitenkin pitäisi pukata paljon kasvustoa.



Ihan ensimmäinen kasvi jonka hankin keittiöön, on hienohelma. Jotenkin kasvin tiedot ovat kuitenkin nyt ristiriitaiset, ilmeisesti tämä puolivarjon kasvi nyt sitten kuitenkin haluaisi olla enemmän valossa. Voi siis olla, että ainakin talveksi, on hienohelma siirrettävä muualle oleilemaan. Se, siirretäänkö se amppelissa on vielä auki, eikä koukkua muualla katossakaan vielä ole. Rönsylilja tuntuu viihtyvän hyvin paikallaan ja sille minulla onkin korkeat odotukset. Lankaköynnös on päässyt lähimmäksi ikkunaa ja en nyt oikein vielä osaa sanoa, onko se iloinen vai ei, aika näyttää. Minulla on yksi iso muratti sisällä ja neljä pienempää ulkona, eli aina on vaihtoehtona vaihtaa tyytymättömät kasvit muratteihin, joka viihtyy käsittääkseni lähes missä vain kunhan huolehtii siitä, ettei se kuivu.

Seinäkaappien päällä on Himalajan posliinikukka, joka on minulle aivan uusi tuttavuus. Kasvi vaikuttaa konstikkaalta mutta katsotaan nyt pysyykö hengissä tai tarvitseeko valoisamman paikan elolleen.



Korkean kaapiston päällä on instassakin debattia aiheuttanut herttaköynnösvehka. Ostin kasvi kultaköynnöksenä mutta tällä hetkellä olen varsin tyytyväinen sen osoittauduttua hertaksi. Kasvi on kasvanut aika nopeasti tähän asti mutta jos nykyinen paikka osoittautuu liian pimeäksi talvikautena, pitänee sille etsiä valoisampi sijainti. Toivoisin sen kuitenkin kasvavan kaapin päältä lattialle asti.



Tason päällä majailee nyt supertrendikäs peikonlehti, joka kuitenkin oma silmääni eniten miellyttää näin nuorena. Jemmasta löytyy myös sisäpuutarha, jossa voi kasvattaa yrttejä ja sille myös löytyy paikkaa keittiötasolta. Ikkunan edessä kulmassa kasvit vaihtuvat, sillä siinä on taimitarhan paikka. Kun kasvit/taimet on joka päivä nenän edessä, muistan paremmin hoitaa niitä. Olen ollut aina mahdottoman huono (lue: tappavan huono) hoitamaan viherkasveja, joten niitä meillä ei ole ennen juurikaan ollut. Nyt olen ottanut sellaisen tavan käyttöön, että kastelen ja sumutan kasvit joka sunnuntai ja yritän sumuttaa myös viikolla jos muistan. Ja jos tämä ei kasville riitä niin menköön vaihtoon. Isolehtisten kasvien lehtiä yritän joskus muistaa pyyhkiä ja lannoitteena pääsääntöisesti käytän niitä multaan työnnettäviä puikkoja ja Honkkarista ostettua euron kasviravinnetta. Meillä ei ole pakko kasvaa kun lasten, joten jos tämä ei riitä niin ei voi mitään. Keittiöremontin jälkeen myös ruokatila on hieman uudistunut ja siellä on lisää kasveja. Mutta mennään siihen joskus kun saadaan ensin yksi taulu valmiiksi.


Olen myös harkinnut kasvivalon hankkimista talveksi. Ajatuksena oli, että pitäisin lamppua päällä työpäivän ajan kun ketään ei ole kotona mutta onko kenelläkään tähän käytännön vinkkejä? Tietenkin lampun lisäksi pitäisi myös hankkia sitten se valaisin mihin lamppu ruuvataan kiinni …ja tähän mietteliäs hymiö.


27.8.2017

Käytännön huomioiminen keittiösuunnittelussa.

Täydellisessä maailmassa meillä olisi aina siistiä ja kaappien ja komeroiden takana olisi sotilaallinen järjestys. Ei meillä aina ole, niitä sotkuja on nähty täällä blogissa ja niitä on nähnyt instassa. Olen kuitenkin se ihminen, joka viikkaa vaatekaupassa vaatteen takaisin hyllyyn katsottuaan sen ja se, joka kassajonossa järjestelee suklaapatukat nätisti lokeroihin vuoroaan odotellessa. En tietäisi olevani pakkoneuroosinen mutta rakastan järjestellä ja etenkin katsoa järjestyksessä olevia kokonaisuuksia. Siispä kotonakin pyrin siihen, että tavaroille olisi omat paikat ja avain tavaroiden järjestyksessä pysymiseen on se, että tavaroiden sijoituksessa otetaan huomioon käytöntö. Parhaimmallakaan järjestyksellä ei tee mitään jos se ei toimi käytännössä.

Keittiön suunnittelussa on lainalaisuuksia, jotka on todettu toimivaksi keittiössä, esimerkiksi altaan, uunin ja jääkaapin sijoitus ja muita vastaavia. Niiden lisäksi kuitenkin meillä kaikilla on omat tottumuksemme ja tarpeemme. Keittiöremontin voi tehdä niin, että suunnittelee keittiösuunnittelijan kanssa keittiön ja sitten sijoittaa ne omat tavarat ja toiminnot sinne keittiöön tai niin, että jo suunnitteluvaiheessa miettii, minne mikäkin tulee. Itse toteutin jälkimmäisen vaihtoehdon, eli jo varhaisten kaavakuvien aikaan mietin ja kirjoitin mikä menee minnekin, samalla kun ylläpidin listaa niistä haasteellisimmista asioista jotka ehdottomasti pitää ottaa huomioon. Tästä syystä, pystyin myös torppaamaan äitini mielipiteen liian vähäisestä kaappimäärästä jo alkuunsa, sillä hän oli vuorenvarma, ettei säilytystila riitä kun kaapit yhdeltä seinältä jätetään kokonaan pois ja toisellakin seinällä kaapit ovat pienempiä kuin ennen. HTH:lla on niin asiantunteva palvelu, että myös sieltä sai kuulla hyviä vinkkejä ja kokemuksia.


Varsinaisten keittiötavaroiden lisäksi, säilytetään meillä keittiössä mm. tyhjät pullot, kissanruokavarasto, lääke-sekä haavatarvikkeet sekä kaikki kynttilät ja niiden tarvikkeet. Tapanamme on myös ostaa kerralla enemmän juomia, joille haluttiin oma paikka ja edellisen keittiön myötä olin myös lopullisesti kyllästynyt, ettei uunin pelleille ollut omaa paikkaa.

Lähtökohtaisesti kaikki laatikostot on täytetty kuten ne keittiömainoksissakin on. Laatikoissa on sivuissa esteet, jolloin laatikkojen sivuista ei pääse tippumaan pienempiäkään tavaroita ja laatikoiden pohjalla on liukuestematot. Saarekkeen isoihin laatikoihin halusin ruokailuvalineet, jolloin ne on parhaiten saatavilla saarekkeelle, ruokatilaan tai terassille. Ylimässä laatikossa on "aseet", keskimmäisessä arkiastiasto ja alimmassa vanhempi V&B:n Flow jota saa yhtälailla käyttää arkisin, sekä isompi valikoima kahvimukeja. Kaikki lasit on yläkaapeissa.



Lieden vasemmalla puolella olevassa 60 senttisessä laatikostossa on ylimmässä laatikossa isommat kauhat, mittalusikat sekä paistolastat ja alemmissa laatikoissa sijaitsee ruokatavarat. Pitkä laatikostoseinä kätkee sitten sisälleen kaiken muun: eväs-ja pakastusvälineet, grillausvälineet, juhlatarvikkeet- ja servetit sekä kulhot ja siivilät. Myös tarjouastiat löytyy näistä laatikoista ja osa niistä pidetään omissa pakkauksissaan, koska ne on helpommin säilytettävissä näin. Vaikka ensin voisi luulla, ettei mataliin laatikoihin voi laittaa kuin ruokailuvälineitä, niin meillä niissä säilytetään mm. tarjottimet sekä erilaiset kelmut ja paperit.



Kuten aiemmin todettu, on molemmat kulmakaappimme tilattu ilman mekanismeja. Minulla on ollut etuoikeus tutustua useisiin erilaisiin kulmamekanismikaappeihin käytännössä ja ensivaikutelma kätevyydestä on joka kerta vaihtunut mielipiteeseen turhuudesta tai epäkäytännöllisyydestä. Vaikka mekanismit monesti tuovat tavarat helpommin esille, ne myös rajoittavat monien säilytettävien asioiden mahtumista alkuperäisesti isoon tilaan. Tämän takia, on meidän kulmat jätetty valtaviksi säilytystiloiksi, jonne mahtuu tarvittaessa se isoinkin tarjotin ja kattila tai vaikka valtava määrä hillopurkkeja. Kulmissa säilytetään nyt niin harvoin käytettäviä asioita, ettei haittaa vaikka niitä joutuu kaivamaan. Kaapeissa on myös hyödynnetty koreja, jolloin useammin käytettävät tavarat on helppo nostaa esiin. Koreissa on mm. kukkien kastelutarvikkeet, sähkövatkaintarvikkeet sekä pannunalustat ja uunihanskat. Samaisissa koreissa on myös yläkaapissa olevat mausteet ja korkeassa kaapissa olevat leivät sekä keittöpyyhkeet ja essut.




Ja sitten siihen kaappiseinään. Kaappiseinän korkea kaappi oli aluksi tulossa pelkillä hyllyillä. Kuten monesti käy, vedettiin ensimmäiseen suunnitelmaaan raksit päälle ja kaappiin tilattiin lopulta kaksi syvää laatikkoa. Laatikot asennettiin alimmiksi, sillä kukaan ei halua kaivaa tavaroita alahyllyiltä ja laatikoiden säilytysfunktio oli juomat sekä "herkut ja väliaikaiset". Meillä on yleensä aina jotain popparia ja sipsiä ja joululahjaksi saatua vihreää kuulaa jemmassa. Lisäksi aina on jotain väliaikaista, joka ei mahdu johonkin ja näitä siis säilytetään alimmassa laatikossa. Koska laatikostoja ei pysty asentamaan alasokkeliin kiinni, jäi alimman laatikon alle täydellinen tila niille uunin pelleille.




Koska taloudessamme asuu myös Nietos ja Diego, kuten muutama kuva sitten saattoi jo huomata, on meillä myös paljon kissanruokaa. Ostan normaalisti ruokaa useammaksi kuukaudeksi kerralla, joten ruoalle oli saatava oma tila. Nyt mikron alta löytyy varastotila ja korista on helppo ottaa pussit kateille. Myös kissojen lelut ja muut tarvikkeet säilytetään samassa paikassa. Kissanruokien alapuolella on tarkka tila kahdelle ässän kestokassille, joihin kerätään palautuspullot, tölkit sekä pahvit. Kestokasseinä nyt kesänaikaan on ollut vihreän sävyiset kassit mutta talvella visuaalisesti vaativa vaihtanee vaaleisiin "munakasseihin".


Mikron yläpuolelta löytyy meidän ensiapu, toisessa laatikossa lääkkeet ja teipillä merkatussa haava- ja sidetarvikkeet. Laatikot ovat tarpeeksi ylhäällä, ettei esimerkiksi pieni kummityttö siskoineen yllä, mutta tarpeeksi alhaalla, että ovat bellalle helposti saatavilla. Näiden yläpuolella on sitten maljatkot ja hitsin korkea termos.


Sellaisia ratkaisuja on meillä keittiössä ja hyvin tuntuu kaikki mahtuvan, kun on vielä uteliaille kissoillekin kaapeissa tilaa.



Keittiön esittely täällä

23.8.2017

Se täydellinen keittiö, HTH :lta tietty!

HTHTHTHTHTHTHHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTHTH

Hieman on saatu tätä postausta odottaa, mutta jos minä olen odottanut keittiötä noin neljä vuotta, niin ehkä tämä pari kuukautta ei ole liikaa -keittiöremonttihan on ollut mielessäni enemmän tai vähemmän siitä asti kun muutimme. Kuten toistuvasti todettu, oli vanha keittiökin ihan ok mutta kyllä minua harmitti joka päivä keittiön tila ja se, että muuttaessamme vanhaan asuntoon jäi se  m i n u n  keittiö. Kun keittiöremontti varmistui keväällä, päätin, että myös keittiön käyttöaste kasvaa ja haluan tehdä enemmän ruokaa sekä leipoa junnujen kanssa. Tämä lupaus onkin pitänyt ja nyt on leivottu jo muffinsseja, pitkoja ja mustikkapiirakoita. Myös Safkaa-kirjaa on luettu tarkasti ja internetistä etsitty jos jonkin näköistä reseptiä. Että kyllä nämä sisustusasiat vaan vaikuttavat valtavasti moneen juttuun ja näköjään vielä 4-kybänenkin koir- ei kun kissa, oppii vielä uusia temppuja. Mutta mennään takaisin keittiöön.

Ihan ensiksi kannattaa ehkä lukea tämä.

Kuten tapaan kuuluu, on keittiö nyt  m e l k e i n  valmis ja minä rakastan sitä. Siis todellakin rakastan. Se on täydellinen. Pikku juttuja on vielä kesken siellä täällä; yhdeltä seinältä puuttuu edelleen hylly sekä sen alle tuleva valolista, kulman pistorasiaa pitää vielä hieman säätää ja saarekkeen vierestä puuttuu jalkalista. Mutta pääpiirteittäin keittiö on ja se toimii. Se toimii niin hyvin, että olen huomaamatta viettänyt siellä tuntikausia leipoen tai ruokaa laittaen ja se toimii myös niin, että tavaroille on oikeat paikat ja elämä on taas asteen verran helpompaa. Nämäkin kuvat on otettu eräs päivä ex-tempore, joten kuvien välissä on paistettu pizzaa, keitelty kahvia ja tehty sitä sun tätä, eli älkää antako oudoissa paikoissa olevien keittiöpyyhkeiden tai minkään muidenkaan pikkuasioiden hämätä. Tätä se parhaimmillaan on, keittiössä voi elää ja suorittaa samaan aikaan. Ja kenties otan jossain vaiheessa hieman stailatumpia ja skarpimpia kuvia, sillä on minulla kesäkeittiöpyyhkeetkin jossain!


Keittiö on HTH keittiöiden Straight White. Koska halusin, että alakaapistojen/laatikostojen poikkilinjat ovat yhtenäiset, oli tämä ainoa vaihtoehto. HTH:lla on myös hieman edullisempi malli, joka on likimain identtinen mutta siinä kulmakaappien ovet olisivat olleet kokonaan sileät ja näin rikkoneet tuon linjan. Keittiössä on kolme 80 senttistä laatikostoa, yksi 60 senttinen laatikosto, yksi 100 senttinen laatikosto sekä kaksi isoa kulmakaappia ilman mekanismeja. Tulikiven Tropical Black- kivitason alla on lisäksi integroitu astianpesukone, ulosvedettävä roskiskaappi sekä uuni. Laskupinta-alaa keittiössä on yhteensä hieman yli 8 metriä, miinus 50 senttinen Intran, tason alta kiinnitetty, teräsallas. Tason päällä on Granan Miris hana, joka on ylittänyt odotukset. Tällä kertaa emme ottaneet sokkeleihin sijoitettavia laatikostoja, sillä laskin, että säilytystila riittää ilmankin. Vähän aikaa mietin yhtä laatikkoa, jossa olisi voinut pitää kissojen ruoka-ja juomakuppia mutta hylkäsin lopulta ajatuksen epäkäytännöllisyyttään.




Myös yläkaapit ovat samaa Straight White-sarjaa tavallisilla saranaovilla ja yksi kaapeista kätkee kokonaan integroidun liesituulettimen. Yläkaapistojen alle seinän viereen on kiinnitetty led-valolista, joka mahtui juuri ja juuri myös liesituulettimen taakse, aivan kuten keittiökaupassa mittailimme. Näin valo on yhtenäinen päällä ollessaan ja vaikka päällä olisi liesituulettimenkin valo, ei valojen sävyero ole häiritsevä sillä päällä olevat valot ”sekoittuvat toisiinsa”. Välitilan korkeus on noin 50 senttiä ja siihen on asennettu peili joka tilattiin asennuksineen Porvoosta Tarmolan lasihuollosta. Kävin läpi kolme firmaa ja tässä yrityksessä oli muuten erittäin nopea ja hyvä palvelu sekä kilpailukykyinen hinta. Täällä asioimme varmasti tulevaisuudessakin. Ikkunoiden puolelta peili alkaa samasta kohdasta kuin yläkapit mutta jatkuu oikealla vielä yläkaappien loputtua. Peilin ja ruokatilan seinän väliin jätettiin tila Savon hopean väriselle kulmapistokkeelle, jossa on kaksi USB-pistoketta sekä neljä tavallista pistoketta. Myös kaapistojen päällä on pistokkeet, jos nyt vaikka joskus haluan jotain valoporoja kaapin päälle laittaa, eihän sitä ikinä tiedä! Harkinnassa vielä sekin, laitammeko seinän ja yläkaapistojen väliin hyllyn kokkikirjoille kuten alkuperäisessä suunnitelmassani, makustelen kuitenkin asiaa vielä hetken.

Liesituulettimen putkea ei tulla koteloimaan vaan se saa jäädä antamaan hieman loftmaista ja teollisempaa ilmettä. Koska huonekorkeus on noin 3,7 metriä, on kaapistoilla ja amppeleilla pyritty saamaan tila päättymään noin reiluun kahteen metriin ja sen yläpuoliset asiat saavat tavallaan olla rakenteellisemman näköisiä.




Halusin alusta asti keittiöön paljon kasveja pehmentämään tunnelmaa. Muualla asunnossa luonto tunkee sisään isoista ikkunoista mutta keittiöön ei tunge kuin nälkäisiä teinejä ja väsyneitä vanhempia. Toisella seinällä onkin tällä hetkellä vain neljä pistoketta sekä Elhon amppeleita. Alun perin pistokkeet olivat ABB:n tavallisia Impressivoita mutta ne vaihdettiin nopeasti kannellisiin malleihin, jolloin yleisilmeestä tuli huomattavasti rauhallisempi sekä viimeistellympi. Amppeleihin on vaihdettu ohuet vaijerit alkuperäisten narujen tilalle ja testauksessa vielä on, mitkä kasvit viihtyvät tässä kasvupaikassa. Voi olla, että joudun siirtämään hienohelman valonpuutteen takia pois mutta katsotan nyt miten nuo asettuvat ja saattaa amppeleita tulla lisääkin. Ajatuksena on amppeleissä kasvattaa nimenomaan kasveja, joissa lehdistö kasvaisi voimakkaasti alaspäin, pikkuhiljaa luoden vihreämpää seinää. Pistokkeiden yläpuolelle on tarkoitus asentaa itse tehty avohylly, jonka alapuolelle on jo olemassa samanlainen valolista kuin kaappiseinällä. Tämäkin on asia, jota haluan vielä miettiä, joten hylly tehdään kun lopullinen tahtotila on selvillä. Edellä mainittujen valolistojen katkaisin on langaton ja senkin sijoituspaikka on vielä etsinnässä.


Kahden kulkuaukon väliselle seinälle on sijoitettu integroidut kylmäkoneet sekä säilytystilaa korkeiden kaappien muodossa. Kaappien ovet ovat HTH:n Athena Black Oak-mallistoa, jossa mustasta väristä huolimatta näkyy sekä tuntuu puun syyt. Tämä ovimalli oli se, joka minut seisautti Tammiston HTH:lle lähes kaksi vuotta sitten. En usko, että ovien kauneutta pystyy ikinä vangitsemaan kuvaan, mutta uskokaa pois, luonnossa ovet ovat pysäyttävän upeat. Keskellä seinää on pakastin sekä jääkaappi, joiden välissä on matta metallilista sillä en halunnut seinään ollenkaan vetimiä. Jääkaappi on sijoitettu poikkeuksellisesti oikealle puolelle, jolloin sieltä on ergonomisempaa ojentaa tavaroita saarekkeelle. Seinämän oikeassa reunassa on korkea kaappi mutta pakastimen vasemmalle puolella kahden matalamman kaapin väliin on integroitu mikro. Kaikki kaapit, kylmälaitteita lukuun ottamatta, toimivat pomppusaranoilla.

Asioita, joita ei tule miettineksi, ennen kuin joku kysyy: Minkä värisenä me nää sokkelit ja sivuseinät tilataan?
- Ison kaappiseinän pystyseinä on mattavalkonen
- Laatikostojen sokkelit on mattavalkoiset
- Kaappiseinän sokkeli on musta ja tuuletusritilät mustat
- Yläkaappien sivut ovat kiiltävät valkoiset
- Saarekkeen sivuseinä on 3 cm paksu ja mattavalkoinen
- Saarekkeen takaseinä on mattavalkoinen

Keittiön neljäs seinä on harmaita hiuksia lisännyt ja koko keittiöremontin kulmakivi sekä akilleen kantapää. Ruokatilan sekä keittiön välissä oli siis seinä jota ei pitänyt piirustusten mukaan olla. Ja se saamarin seinä teki keittiöstä koosta huolimatta kurjan pimeän kopin. Koko keittiöremontin ehtona olikin, että seinä saadaan purettua kokonaan tai osittain. Alussa helpon kuuloinen homma vaati lopulta liki vuoden tutkimista ja tutustumista ja lopullinen muoto tuli esiin vasta purkuvaiheessa. Vasta tämän jälkeen, pystyimme tilaamaan keittiön siinä muodossa kun se on nyt. Seinää ei lopulta purettu, vaan siinä olevaa alkuperäistä kulkuaukkoa laajennettiin niin, että saimme saarekkeen jonka pituus keittiön puolella seinästä on 190 senttiä, miinus 60 cm taso toisen suuntaan ja ruokatilan puolelta noin 110 senttiä. Saarekkeen syvyys on noin 85 senttiä ja jalkatilaa syvyysmitassa tiskin puolella on muistaakseni noin 23 senttiä. Aukon yläpuolelle on asennettu Lumiancen valokisko jossa on viisi käänneltävää spottia. Nämä valot olivat meillä Tapiolassa olohuoneen kattovalona mutta vasta nyt niille löytyi täydellinen paikka täältä. Sanomattakin selvää, että kiskon sekä spottien muotokieli viehättää minua suuresti. Valosävyksi spotteihin on valittu 4000K, joka on erittäin valkoinen valo ja sopii oikein hyvin saarekkeelle, jossa usein tehdään töitä tai läksyjä. Nyt kesällä, emme ole juurikaan käyttäneet keittiön kattovaloja (upotetut spotit) sillä Lumiancen kiskovalo on riittänyt hyvin.






Näin jälkeenpäin voin todeta, että keittiö ja ruokatila on tässä muodossa ehdottomasti parempi, kuin niin, että koko seinä olisi poistettu. Tilasta olisi tullut huonekorkeuden takia liian avara sekä kolkko ja tuo 80 senttinen seinä talon ulkoseinää vasten, luo täydellisen symmetrisyyden tilaan samalla kun kätkee kahvinkeittimen, leivänpaahtimen sekä yläkaapistojen päätyseinän kivasti keittiön puolelle. Aamiaiskaappi oli muuten alusta asti pois listalta sillä meillä ei kerta kaikkiaan olisi mitään käyttöä sille, eikä konsepti toimisi meidän arjessa, kuten muilla ehkä toimii. Saarekkeen tiskipuoli on tosiaan noin 100 senttiä leveä ja tuntuu olevan riittävä, vaikka meillä ei mitään pikkuihmisiä asukaan. Tässä syödäänkin mm. aamiaista joka aamu ja tuntuu olevan just passeli.

Kaikki keittiön koneet ovat Siemensin ja useiden kilpailutusten jälkeen, tilattu HTH:lta nekin. Emme ole mitään intohimoisia ruoanlaittajia, joten varustelun tasoksi meille riittää perus. Koska ulkonäöllisesti kuitenkin kriteerit ovat korkealla on laitteet hinnaltaan ehkä keskitasoa. Mikro sekä uuni on valittu niin, että ulkonäkö on yhtenäinen ja mahdollisimman musta. Liesitason halusin fasettireunoilla eli kokonaan mustana, joka tuntu tuottavan hieman haastetta. Alkuperäinen liesitasomme vaihtuikin toiseen, sillä en halunnut enää venyttää keittiön valmistumista liesitason viivästyneen toimituksen takia. Kokonaisuudessaan keittiö valmistui siinä aikataulussa kuten pitikin ja keittiö toimitettiin itseasiassa hieman etuajassa. Kaikki osat oli ja asennus hoitui parissa päivässä. Käyttöönoton viivästymisen sen sijaan aiheutti Tulikiven mittamiesten aikataulu, joka lopulta vaikutti myös sähköjen asennukseen. Eli keittiö ei ihan valmistunut niihin puutarhajuhliin mutta siitäkin selvittiin ihanan naapurin ansiosta! Ei näistä kannata stressiä ottaa.

Mistä tilaisin seuravan keittiön? No HTH:lta tietty ja terkkuja Kimmolle!


JK. Kun suunnittelet keittiöremonttia, muista tehdä budjettiin tarpeeksi iso varaus oheiskuluille. LVI-lasku oli odotetun mukainen mutta sähkäreiden laskun nähdessäni, jouduin ottamaan tukiaskeleen. Välitilan peili saatiin suunniteltuun hintaan mutta hintahaitari tarjouksissa oli noin 260-450 euroa, eli hajontaa on. Lisäksi kuluja muodostuu odottamattomista pikkujutuista kuten mm. pistorasioista, valaisimista, maaleista, rakennustelineistä (kyllä), työkaluista, sähkötyökaluista, mikroaterioista ja kaikista muista eväistä tai hankituista kokisjääkaapeista (kyllä, kyllä) kun keittiö ei ole käytössä normaalisti. Äläkä ohita tilaisuutta tienata vanhalla keittiölläsi! Me myimme koko vanhan keittiön kodin koneineen ja saimme siitä varsin hyvän hinnan. Eli alä aliarvosta vaan rohkeasti Toriin tyrkylle.